Hoe werkt Giving Tuesday? We hebben je gedekt (2022)

De meesten van ons kennen het laatste deel van het jaar als een tijd van geven. Of dat nu komt in de vorm van doordachte geschenken voor uw dierbaren, mogelijkheden om uw tijd binnen uw gemeenschap aan te bieden, jaarlijkse liefdadigheidsdonaties of zelfs gewoon een blik koekjes die onder vrienden worden gedeeld – ’tis het seizoen.

Dit alles culmineert in Giving Tuesday, wanneer non-profitorganisaties in het hele land (en over de hele wereld) vertrouwen op de vrijgevigheid van donateurs en vrijwilligers om eindejaarsinitiatieven te stimuleren.

En het maakt een verschil.

Wat is Giving Tuesday?

De grootste dag van geven elk jaar, Giving Tuesday, is een viering van radicale vrijgevigheid, wat het concept is dat “het lijden van anderen net zo ondraaglijk voor ons zou moeten zijn als ons eigen lijden”, aldus de officiële Giving Tuesday-website.

In 2021 bedroegen de donaties van Giving Tuesday alleen al in de Verenigde Staten een record van $ 2,7 miljard. Bovendien waren er naar schatting 35 miljoen mensen die deelnamen door te geven, vrijwilligerswerk te doen of op een andere manier te doneren dan een geldelijke donatie (een stijging van 6% ten opzichte van 2020!).

Radicale vrijgevigheid nodigt mensen uit om te geven wat ze kunnen om systemische verandering te creëren en herinnert ons eraan dat we allemaal een enorme hoeveelheid positieve verandering kunnen stimuleren door onze tijd, vaardigheden, goederen en belangenbehartiging te gebruiken om anderen te helpen.

Dit jaar valt Giving Tuesday op 29 november 2022. Of je nu het hele jaar je wisselgeld voor dit moment hebt bewaard, of je bent nieuw bij Giving Tuesday, we hebben een lijst samengesteld met manieren waarop je deze jaarlijkse traditie van altruïsme kunt vieren.

De beste ideeën over hoe je Giving Tuesday kunt vieren

Schenken

Geef aan een non-profitorganisatie die uw gemeenschap dient.

We kunnen waarschijnlijk allemaal vrij gemakkelijk de namen van enkele van ’s werelds grootste non-profitorganisaties rammelen. Hoewel deze groepen ongelooflijk, grootschalig werk doen, is het van vitaal belang om te onthouden dat uw kleine, lokale non-profitorganisaties altijd uw steun nodig hebben.

Denk aan de liefdadigheidsinstelling die schoolbenodigdheden verstrekt aan studenten met een laag inkomen in uw regio, of het lokale fondsenwervingscollectief dat subsidies verstrekt aan startups die eigendom zijn van zwarte vrouwen. Uw dollars zullen zeker een lange weg gaan wanneer een kleine organisatie de nodige middelen nodig heeft om de lichten aan te houden.

Zoek een lokale groep die actief werk doet binnen uw gemeenschap om uw fondsen dit jaar te kanaliseren. Je zult versteld staan van het verschil dat je kunt maken – en hoe snel je dat verschil kunt zien manifesteren voor je eigen buren.

Geef aan een organisatie die onze planeet beschermt.

Het kan overweldigend zijn om één doel te kiezen dat je na aan het hart ligt voor Giving Tuesday. Als je gepassioneerd bent over het beschermen van de planeet, zijn hier een paar geweldige opties om te overwegen om dit jaar te doneren.

Uitchecken:

Geef aan een organisatie die vluchtelingen en migranten helpt.

Dit was een moeilijk jaar voor vluchtelingen en migranten over de hele wereld. Help mensen die ontheemd zijn door oorlog en crisis op hun voeten te landen en de middelen te vinden om te genezen en te gedijen.

Uitchecken:

Geef aan een organisatie die dieren beschermt.

Of je nu gepassioneerd bent over natuurbehoud of harige vrienden een liefdevol thuis geeft buiten een asiel, er zijn tal van waardige organisaties die je steun op prijs stellen.

Uitchecken:

Geef aan een organisatie die de wereldwijde gezondheid versterkt.

In de afgelopen jaren is wereldwijde gezondheid een nog meer voorkomende oorzaak geworden dan ooit tevoren. Draag uw steentje bij om het werk te ondersteunen van artsen, onderzoekers en gemeenschappen die het meest getroffen zijn door wereldwijde gezondheidscrises.

Uitchecken:

Geef aan een organisatie die raciale rechtvaardigheidsbewegingen voedt.

Raciale onrechtvaardigheid doordringt elk aspect van het Amerikaanse leven. Help bij het verzoenen en opnieuw opbouwen van de systemen die onze BIPOC-buren onderdrukken.

Uitchecken:

Geef aan een organisatie die LGBTQ+ jongeren beschermt.

In Amerika ervaren LGBTQ + -jongeren extreme niveaus van pesten, intimidatie en sociaal isolement, evenals een verhoogd risico op dakloosheid. Help deze Giving Tuesday de mentale gezondheid en veiligheid van LGBTQ+ jongeren te ondersteunen.

Uitchecken:

Geef aan een beleggingsfonds.

Wederzijdse hulp is een van de oudste en meest effectieve manieren om steun in een gemeenschap te verdelen. De meeste wederzijdse hulpgroepen worden geleid door organisatoren en activisten en hebben niet de traditionele hiërarchische structuren van non-profitorganisaties of organisaties met winstoogmerk.

Door een beleggingsfonds te ondersteunen (bijvoorbeeld een groep die fondsen verstrekt to transmensen die op zoek zijn naar genderbevestigende zorg, of een organisatie die buren voedt die voedselonzekerheid ervaren), gaat uw geld rechtstreeks terug naar uw eigen buren in nood – en niet naar iemands salaris.

→ Meer informatie over wederzijdse hulp en een groep vinden om te ondersteunen in uw omgeving.

Geef aan activisten en opvoeders.

Denk aan je favoriete activisten die hun online platforms gebruiken om mensen te informeren, of de organisatoren in je gemeenschap die altijd in de frontlinie staan van een protest of distributiesites.

Het werk dat ze doen is van onschatbare waarde – maar vaak onbetaald. Overweeg om hen wat directe financiële steun te sturen via apps zoals Venmo, PayPal of Cash App. Sommige bekende activisten hebben misschien ook virtuele fooienpotten of donatiesites om hun werk te helpen financieren.

Geef aan bijpassende fondsen.

Tijdens Giving Tuesday zul je waarschijnlijk zien dat sommige non-profitorganisaties praten over het matchen van fondsen. Dit betekent meestal dat een grote donor heeft aangeboden om elke donatie te matchen die in dollar voor dollar komt. Dat betekent dat uw donatie van $ 10 automatisch een andere donatie van $ 10 ontgrendelt – in wezen verandert uw donatie in een donatie van $ 20.

Grijp de kans om dit soort inzamelingsacties te ondersteunen, omdat het helpt om in korte tijd veel financiële steun voor non-profitorganisaties binnen te halen – en het moedigt grote donoren aan om in de toekomst meer bijpassende fondsen te blijven aanbieden.

Op dezelfde manier kunt u vragen of uw werkgever overeenkomende fondsen biedt voor donaties van werknemers – wat zal helpen om nog meer geld vrij te maken voor uw favoriete non-profitorganisaties.

Geef aan “niet-sexy” uitgaven.

Weet je wat veel non-profitorganisaties nodig hebben dat je niet in overweging neemt bij het doen van een donatie? Printerinkt. Toiletpapier. Pennen.

De niet-sexy uitgaven van een organisatie zijn noodzakelijke dingen die niet altijd de glitter en glamour krijgen van lintjesknipceremonies of gigantische chequepresentaties – maar niettemin van vitaal belang zijn voor de werking van een organisatie.

Sommige groepen hebben misschien een digitale verlanglijst waar je kunt helpen bij het kopen van benodigde benodigdheden, of je kunt items rechtstreeks aan een goed doel doneren.

→ Lees meer over dit idee in onze Instagram-post

Overweeg een terugkerende donatie.

In plaats van te proberen elke maand een last-minute beslissing te nemen over waar u uw filantropische dollars aan wilt uitgeven, kunt u overwegen een terugkerende donatie op te zetten voor een doel dat u na aan het hart ligt.

Zelfs als het slechts $ 5 per maand is, vertelt een terugkerende donatie een organisatie dat er voortdurende ondersteuning is voor haar missie – en het maakt je leven een beetje handiger!

Net zoals je misschien automatisch betalen hebt ingesteld op je streamingdiensten of factuurbetalingen, als je de middelen hebt om de liefde te verspreiden, kan een terugkerende donatie eenvoudig worden toegevoegd aan je maandelijkse budget.

Onderneem actie

Post op social media over je favoriete doel of organisatie.

Een bericht ter grootte van een tweet kan een lange weg gaan. Gebruik je social media profielen voorgoed! Zelfs als je geen enorme aanhang hebt, is je publiek waarschijnlijk gelijkgestemd en geeft het ook om het maken van de wereld een betere plek.

Deel over een goed doel dat je steunt op Giving Tuesday en moedig anderen aan om hetzelfde te doen. Veel non-profitorganisaties hebben mogelijk deelbare afbeeldingen van sociale media die u ook kunt gebruiken om het woord te verspreiden. Het heeft ook een impact als je je op je gemak voelt om te delen waarom je om deze oorzaak geeft of hoe het je leven heeft beïnvloed.

Op sommige sociale mediaplatforms kunt u zelfs uw eigen community-inzamelingsacties maken, rechtstreeks vanuit uw profiel!

Gooi er een citaat in over teruggeven terwijl je bezig bent.

Geef de wereld meer hoop.

Bij Good Good Good zijn we behoorlijk enthousiast over het idee dat hoop mensen mobiliseert om meer goeds te doen. We willen allemaal graag bewijs hebben dat we in de goede richting gaan.

Begin met het lezen en delen van een aantal goede nieuwsverhalen – dan kun je Good Good Good volgen op Instagram of TikTok, of meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief vol goed nieuws van over de hele wereld te ontvangen.

Betrek de kinderen erbij.

Kinderen de tools en middelen geven om creatieve probleemoplossende vaardigheden te leren, is een van de beste manieren om vanaf jonge leeftijd een geest van vrijgevigheid en vriendelijkheid te bevorderen. #GivingTuesdaySpark is een geweldig initiatief dat jongeren helpt betrokken te raken bij de Giving Tuesday-missie.

De website helpt jongeren inspiratie op te doen, biedt een toolkit om vrienden en geliefden te verzamelen en een platform om hun projecten met de wereld te delen.

(Je kunt ook onze favoriete goede nieuwsverhalen bekijken over kinderen die een verschil maken voor inspiratie.)

Koop producten die iets teruggeven

Shop merken en artikelen die iets teruggeven.

Je koopt waarschijnlijk al speciale geschenken voor je geliefden in deze tijd van het jaar, dus waarom multitask je niet en overweeg je producten te kopen die tegelijkertijd iets teruggeven?

We weten dat er een overweldigende hoeveelheid dingen is die het internet je probeert te verkopen, dus we hebben het een beetje gemakkelijker gemaakt en een paar cadeaugidsen samengesteld met producten en merken die door ons team zijn doorgelicht – die iets teruggeven.

Uitchecken:

Geef een Goed krantenpapier.

Dat ding over het vinden van meer hoop om meer goede actie te voeden? We maken er elke maand een hele krant over. Geef een Goodnewspaper-abonnement aan iemand die wat meer hoop kan gebruiken – rechtstreeks op hun veranda afgeleverd.

Of beter nog, abonneer je zelf op de krant en verspreid de liefde elke maand door je exemplaar (of kopieën) te delen nadat je klaar bent met lezen!

Het is het geschenk dat blijft geven.

Vrijwilliger

Geef je tijd vrij.

Er zijn talloze manieren om vrijwilligerswerk te doen en een verschil te maken in de wereld. Of je nu maaltijden serveert in een lokaal asiel, afval ophaalt met een buurtopruimgroep, winterjassen koopt en uitdeelt aan mensen in nood, of misschien een evenement organiseert dat geld en bewustzijn voor een bepaald doel inzamelt, je kunt teruggeven aan je gemeenschap op een manier die leuk en boeiend is voor iedereen!

Meld je aan om virtueel vrijwilligerswerk te doen.

Soms is persoonlijk vrijwilligerswerk niet het meest toegankelijk, of het kan overweldigend zijn om in een nieuwe omgeving aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er een aantal geweldige virtuele vrijwilligersmogelijkheden die er zijn!

Uitchecken:

Bied je talenten aan.

We hebben allemaal iets unieks te bieden aan de wereld. Identificeer waar je een rockster in bent en wat je kunt bijdragen, kies een missie die je opwindt en combineer de twee.

Een fotograaf kan bijvoorbeeld een gratis fotobewerkingsles geven aan een community arts-collectief. Iemand die graag haakt, kan een brei-een-thon organiseren om wanten te maken voor mensen die dakloos zijn. Thuiskoks kunnen dubbele porties maken om uit te delen aan verpleegkundigen die tijdens de vakantie overuren maken.

Er is geen limiet aan je creativiteit. Wat ga je ermee doen?

Geef bloed.

Red een leven deze Giving Tuesday! Geef een letterlijke levenskracht door vrijwillig bloed te doneren. U kunt het zelfs gemakkelijk maken door de Bloeddonor-app van het Rode Kruis te downloaden om te controleren of u in aanmerking komt, een donatiecentrum bij u in de buurt te vinden en een tijd in te plannen om te doneren.

Doe een willekeurige daad van vriendelijkheid.

Weet je niet zeker wat jouw Giving Tuesday zal brengen? Bepaal de dag van het doen van een handvol willekeurige daden van vriendelijkheid! Er zijn zoveel manieren, zowel groot als klein, om een beetje vriendelijkheid te verspreiden.

Van het openhouden van een deur voor een vreemde of het geven van een extra fooi, tot het volgen van een interventietraining voor omstanders of het schrijven van een bedankbriefje aan een leraar, de mogelijkheden zijn eindeloos.

→ Bekijk 102 willekeurige daden van vriendelijkheidsideeën

Meer ideeën

Beoefen zelfzorg.

Er is één universele waarheid die velen van ons nog steeds aan het leren zijn: je kunt niet uit een lege emmer gieten. Als je iets terug wilt geven – en teruggeeft na Giving Tuesday – moet je voor jezelf zorgen.

Proactieve zelfzorg geeft ons de energie die we nodig hebben om op te komen voor de doelen waar we om geven en te opereren vanuit een plaats van liefde en gemeenschap. En dat is het belangrijkste als het gaat om goed doen.

→ Bekijk 101 zelfzorgideeën

Schakel over naar apps die iets teruggeven.

Er zijn een miljoen manieren om een verschil te maken met je tijd en geld – maar wist je dat je ook iets terug kunt doen met acties die je al elke dag doet?

Wanneer u zich aanmeldt voor Tab for a Cause, zal de gratis app geld inzamelen voor goede doelen telkens wanneer u een nieuw tabblad opent. (Als u zoveel tabbladen hebt geopend als ik, is dat Heel veel van geld.)

Evenzo, als u uw standaardzoekmachine van Google naar Ecosia overschakelt, plant u bomen elke keer dat u op internet zoekt.

→ Ontdek nog meer apps die het verschil maken

Geef het hele jaar door.

Net als andere bewustwordingsvakanties zou Giving Tuesday een katalysator moeten zijn voor je levensstijl – geen uitzondering op de regel. Besteed een deel van deze dag aan het plannen van hoe je radicale vrijgevigheid het beste kunt oefenen in de toekomst.

Een van onze favoriete tips? Wanneer je het nieuws leest en een verhaal breekt je hart, onderneem dan actie.

Of je maar een paar minuten hebt om te caals uw senator of een beetje flexibeler zakgeld heeft om te doneren om een non-profitorganisatie te ondersteunen die in het hart van ’s werelds grootste problemen werkt, kunt u teruggeven en deel uitmaken van de oplossing.

Veelgestelde vragen

Wanneer is Giving Tuesday?

Giving Tuesday vindt plaats op de eerste dinsdag na Thanksgiving. Na een weekend van grote uitgaven en consumentisme biedt het een kans om meer goed te doen. In 2022 is Giving Tuesday op 29 november. In 2023 vindt het plaats op 28 november.

Hoe doe ik mee aan Giving Tuesday?

Individuen kunnen op vele manieren deelnemen aan Giving Tuesday, waaronder doneren aan een organisatie waar ze om geven, vriendelijkheid delen met hun buren, items of diensten leveren aan mensen in nood, persoonlijk of virtueel vrijwilligerswerk doen en bewustzijn verspreiden op sociale media.

Komt Facebook overeen met Giving Tuesday 2022?

Ja, Facebook biedt bijpassende donaties tot $ 7 miljoen in 2022 – maar in plaats van alleen te matchen op Giving Tuesday, matcht het bedrijf gedurende een periode van 6 weken. In het bijzonder zal Facebook matchen maandelijks donaties aan in aanmerking komende non-profitorganisaties nadat de tweede donatie is gedaan op uw terugkerende betaling.

Wie heeft Giving Tuesday opgericht?

Giving Tuesday is in 2012 opgericht door Henry Timms om de besteding van Black Friday en Cyber Monday tegen te gaan door middel van filantropische donaties aan goede doelen. Het initiatief begon in de Verenigde Staten en vond al snel zijn weg naar meer dan 70 landen.

Wat zijn goede citaten voor Giving Tuesday?

We hebben de beste Giving Tuesday-citaten verzameld die je kunt gebruiken in berichten, bijschriften, e-mails en meer.

Wat is de hashtag voor Giving Tuesday?

Wie Giving Tuesday wil promoten op sociale media kan de hashtags gebruiken #GivingTuesday of #GivingTuesday2022. Instagram-gebruikers kunnen ook zoeken @GivingTuesday om officiële Giving Tuesday GIF’s toe te voegen aan hun rollen en verhalen. Deelbare afbeeldingen en afbeeldingen zijn ook beschikbaar op givingtuesday.org.