Hoe veilig te oefenen als je een tiener bent

Hoe veilig te oefenen als je een tiener bent
Voetballers vieren feest

Compassionate Eye Foundation / Chris Newton / Taxi / Getty Images

  • Oefening Do’s
  • Oefening Don’ts
  • Tips om meer beweging te krijgen

Als je in je tienerjaren bent, kun je in de war zijn over hoe je kunt oefenen om sterker te worden, gezond te blijven of mogelijk zelfs gewicht te verliezen of aan te komen. Het goede nieuws is dat er geen juiste manier is om te trainen en dat er geen specifieke oefening is die je hoeft te doen om als fit te worden beschouwd. Toch helpt het om meer te weten te komen over de verschillende manieren waarop je als tiener kunt trainen, zodat je plezier kunt hebben, je doelen kunt bereiken en kunt voorkomen dat je jezelf verwondt.

Oefening Do’s

Het mooie van lichaamsbeweging voor tieners is dat zowat elke activiteit die je in beweging brengt, zal werken. Je moet proberen om minstens drie dagen per week ongeveer een uur per dag in te zetten en de rest van de week regelmatig, meer gematigde activiteit te doen.Hieronder staan de verschillende soorten activiteiten die elke week moeten worden opgenomen:

Dagelijkse activiteiten

Afgezien van deelname aan een sport of andere activiteiten zoals hardlopen of fietsen, moet u ook regelmatige activiteit in uw dag opnemen, wat betekent dat u beperkt hoeveel tijd u achter de computer zit of videogames speelt. Dit kunnen actieve spellen zijn (zoals Wii of Dance Dance Revolution), wandelen, worstelen met je vrienden of een bal in de achtertuin gooien. Dit is iets dat je elke dag kunt doen, vooral op de dagen dat je geen hardere, meer gestructureerde trainingen doet.

Cardio met hoge intensiteit

Cardio met hoge intensiteit omvat sporten zoals voetbal, tennis, voetbal, volleybal, basketbal, enz. Het omvat ook stevig wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen. Zorg er altijd voor dat je de juiste beschermende kleding draagt, welke activiteit je ook kiest.

Gewichtheffen

Dit type krachttraining helpt je kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Het kan gaan om ongestructureerde activiteiten zoals het gebruik van speeltoestellen of het klimmen in bomen. Het kan ook gestructureerde krachttrainingen omvatten met oefeningen zoals squats, push-ups of crunches met behulp van gewichten, machines of uw eigen lichaamsgewicht.

Werk altijd samen met een volwassene, coach, trainer of andere experts voordat u begint met het heffen van gewichten om ervoor te zorgen dat u weet hoe u de oefeningen die u probeert correct moet uitvoeren. Je kunt al gewichten heffen als je een sport beoefent, maar als dat niet het geval is, kun je dit soort activiteiten twee tot drie dagen per week toevoegen, met minstens één dag rust ertussen.

Oefening Don’ts

Activiteiten die tieners moeten beperken of vermijden, zijn onder meer de volgende:

Vermijd overmatige lichaamsbeweging

Te veel bewegen kan ook leiden tot blessures, overtraining en, voor meisjes, een verandering in de menstruatiecyclus die kan leiden tot botverlies. Het is soms moeilijk om te weten hoeveel te veel is, omdat iedereen een andere hoeveelheid beweging kan verdragen. Echter, meerdere keren per dag of gedurende meerdere uren trainen is waarschijnlijk te veel voor iedereen. Het volgen van de richtlijnen en ongeveer een uur per dag sporten is een goede plek om te beginnen.

Vermijd Powerlifting

Dit type training omvat explosief tillen, vaak gericht op hoeveel je maximaal in één keer kunt tillen. Dit type training wordt niet aanbevolen voor tieners omdat het moeilijk is om een goede vorm te gebruiken en het lichaam te abrupt kan worden belast, waardoor letsel ontstaat.

Verwacht geen onrealistische resultaten

Hoewel het prima is om doelen te hebben om je lichaam te verbeteren, kunnen we niet altijd controleren wat we kunnen veranderen. Als je grotere spieren wilt, is dat iets dat na de puberteit gebeurt, hoewel je altijd op elke leeftijd kracht kunt opbouwen.

Als u wilt afvallen, zijn lichaamsbeweging en een gezond dieet de sleutel, maar u kunt niet verwachten dat dramatisch gewichtsverlies van de ene op de andere dag plaatsvindt. Permanent, veilig gewichtsverlies is een langzaam proces en proberen het te versnellen met ongezonde voeding of overmatige lichaamsbeweging werkt vaak averechts en zou hoe dan ook niet duurzaam zijn.

Tips om meer beweging te krijgen

Als je van sport houdt, heb je waarschijnlijk oefeningen, games en andere activiteiten om je bezig te houden. Zo niet, dan moet je misschien creatief zijn over lichaamsbeweging, vooral als je geen kans hebt gehad om verschillende activiteiten te oefenen om te vinden wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Enkele ideeën zijn:

  • Vraag je ouders of je met hen naar de sportschool kunt gaan of dat er een lokaal gemeenschapscentrum is waar je kunt sporten
  • Een nieuwe routine creëren waarbij je loop, inline skate of ren elke dag als je thuiskomt van school of voor het avondeten. Als je niet alleen buiten wilt sporten, vraag dan je vrienden of een familielid om met je mee te gaan of gebruik een trainingsvideo in je eigen slaapkamer.
  • Klusjes doen. Het harken van bladeren of het vegen van de oprit kan zelfs calorieën verbranden terwijl je je ouders gelukkig maakt.
  • Thuis wat lichaamsgewichtoefeningen doen, zoals squats en leunen
  • Als je rondhangt in het winkelcentrum of het plaatselijke winkelcentrum, loop dan rond in plaats van op één plek te blijven, zoals de food court
  • De hond meenemen voor een lange wandeling
  • Wandelen, fietsen of schaatsen van en naar school, als dat een optie is

Een woord van bodymindspirit

Regelmatig sporten is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling en algehele gezondheid van elke tiener. Schrijf dingen op waarvan je denkt dat je ze leuk zult vinden en maak een toezegging om ze regelmatig te doen. Als u niet weet waar u moet beginnen, praat dan met uw vrienden, familie of zelfs uw arts over wat u kunt doen. Vergeet niet dat elke activiteit die je in beweging brengt, zal werken, dus begin met iets dat je leuk vindt en concentreer je op plezier hebben.