Hoe te doen Paradijsvogel (Svarga Dvijasana) in Yoga


bodymindspirit / Ben Goldstein


 • Voordelen
 • Stapsgewijze instructies
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit

Ook bekend als: Svarga Dvidasana

Doelstellingen: Beenkracht, balans

Niveau: Tussenliggend

Paradijsvogel Pose (Svarga Dvijasana) ziet er uitdagend uit. Er gebeurt veel in deze houding met de binding, het staan op één been en de hamstring stretch. Het begint veel logischer te worden als je het stap voor stap afbreekt. U moet in staat zijn om een Bound Extended Side Angle Pose (Baddha Utthita Parsvakonasana) voordat je Paradijsvogel kunt aanpakken. Als je de band kunt beheren met een riem, een open borst en een glimlach, voel je dan vrij om door te gaan en te proberen de overgang naar staan in te nemen Svarga Dvijasana met uw riem. Maar als je nog steeds aan de binding werkt, wees dan niet gehaast om verder te gaan. Deze pose zal er nog steeds zijn als je er klaar voor bent.

Voordelen

Deze houding versterkt de benen en de kern. Het strekt de armen uit en opent de heupen en hamstrings. Het verbetert ook de balans. Het is geen positie die je vaak zult tegenkomen in het dagelijks leven, maar je zult meer klaar zijn om alle balansuitdagingen aan te gaan die op je pad komen. Traditioneel wordt gezegd dat het de sacrale chakra en de wortelchakra opent.

Stapsgewijze instructies

Begin in de gebonden uitgebreide zijhoekhouding.

 1. Draai je hoofd zodat je blik naar je voorste voet komt.
 2. Zet je achterste voet naar voren zodat je voeten evenwijdig zijn aan de voorkant van je mat. Houd de binding terwijl je dit doet. Het is OK als het je een paar stappen kost om de achterste voet naar voren te krijgen. Nu zit je in een voorwaartse bocht met je armen om één been gewikkeld. Houd beide knieën licht gebogen.
 3. Breng uw gewicht over op uw vrije been (het ongebonden been). Ga stevig op die voet staan.
 4. Til je andere voet van de grond. Breng jezelf langzaam tot staan, houd de binding en til daarom het gebonden been met je mee op.
 5. Wanneer je je stabiel voelt in een staande positie, begin dan het gebonden been elke hoeveelheid te strekken. Breng je blik over je tegenovergestelde schouder, weg van je uitgestrekte been.
 6. Om naar buiten te komen, rebened het gebonden been en laat die voet langzaam op de grond zakken. Houd de binding terwijl je je vrije been naar de achterkant van de mat stapt, waardoor het proces dat je gebruikte om in de houding te komen, wordt omgedraaid. Je komt terug in Bound Side Angle Pose.
 7. Laat de binding los en herhaal dit aan de andere kant.

Veelgemaakte fouten

Vermijd deze fouten om het meeste uit deze houding te halen en blessures te voorkomen.

Probeer het te snel

Als tussenhouding moet je bekend zijn met basishoudingen en vooral die welke tot deze houding leiden voordat je het probeert.

Schouders ophalen

Je schouders moeten naar achteren worden getrokken, nooit gebogen.

Wijzigingen en variaties

Deze houding kan op verschillende manieren worden gedaan om het toegankelijker te maken of om de pose te verdiepen.

Een wijziging nodig?

Stop wanneer je merkt dat je de binding moet loslaten. Je kunt een riem gebruiken in plaats van met je handen te binden als je door wilt gaan. Heb geduld. Oefen eerst in de buurt van een muur om een val te voorkomen.

Je kunt waarschijnlijk zien dat deze houding veel kernkracht vergt. Als je de binding hebt, maar de balans is erg uitdagend voor je, voeg dan wat yoga-geïnspireerde crunches toe aan je routine.

Zin in een uitdaging?

Het strekken van je opgeheven been is de laatste bloei, maar is volledig afhankelijk van je heup- en hamstringflexibiliteit. Dit zal in de loop van de tijd verbeteren, dus forceer niets.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Vermijd deze houding als je letsel hebt aan je benen, knieën, heupen, rug of schouder. Als een balancerende houding moet het worden vermeden tijdens de zwangerschap en door mensen met een hoge bloeddruk. Als u pijn ervaart in uw binnenste dij of bovenarm, is het mogelijk dat u een spier of zenuw hebt aangepast. Laat de pose los.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • Staande posevolgorde
 • Yogahoudingen voor hamstrings
 • Hartopenende posesequentie
 • Hoe marichyasana A in yoga te doen