Bio-elektrische impedantie analyse (BIA)

Bio-elektrische impedantie analyse (BIA)
staand op BI-schaal

OsakaWayne Studios / Getty Afbeeldingen


  • BIA-definitie
  • Soorten BIA-apparaten
  • Nauwkeurigheid
  • Een aankoop doen

Bio-elektrische impedantieanalyse (BIA) meet de lichaamssamenstelling op basis van de snelheid waarmee een elektrische stroom door het lichaam reist. Lichaamsvet (vetweefsel) veroorzaakt een grotere weerstand (impedantie) dan vetvrije massa en vertraagt de snelheid waarmee de stroom reist. BIA-schalen schatten het percentage lichaamsvet met behulp van bio-elektrische impedantieanalyse.

Je hebt misschien lichaamsvetschalen in winkelschappen of online gezien die bio-elektrische impedantieanalyse gebruiken. Omdat de weegschaal duur kan zijn, heb je je waarschijnlijk afgevraagd wat bio-elektrische impedantieanalyse is en of het de moeite waard is om voor te betalen. Hieronder vindt u meer om u te helpen beslissen.

BIA-definitie

Hoewel “bio-elektrische impedantieanalyse” technisch klinkt, gebruiken BIA-apparaten eenvoudige technologie. Ze meten de snelheid waarmee een pijnloze elektrische stroom op laag niveau door je lichaam reist.

Verschillende weefsels in je lichaam zorgen ervoor dat de elektrische stroom met individuele snelheden kan reizen. Vet is resistenter dan spieren of water, dus hoe hoger de weerstand, hoe hoger de berekening van het lichaamsvetpercentage waarschijnlijk zal zijn. De meeste weegschalen meten een schatting van uw totale vet, spieren, water en bot in gewicht en percentage.

Op basis van die snelheid wordt een berekening gebruikt om de vetvrije massa te schatten. Het apparaat gebruikt vervolgens andere gegevens zoals uw lengte-, geslachts- en gewichtsmetingen om uw lichaamsvetpercentage te bepalen.

Soorten BIA-apparaten

Er zijn verschillende soorten BIA-apparaten, maar elk vereist twee contactpunten. Op een handheld-apparaat zijn de twee punten uw twee handen (hand-hand BIA genoemd). De twee contactpunten op een typische BIA-schaal zijn uw twee voeten (de zogenaamde voet-voet bio-elektrische impedantieanalyse).

Dit betekent dat wanneer u het apparaat gebruikt, u elke voet op een pad plaatst en de stroom door uw lichaam tussen uw voeten reist. Er zijn ook hand-tot-voet BIA-apparaten.

Veel van de nieuwere modellen van BIA-weegschalen zijn gekoppeld aan een smartphone-app, zodat u uw voortgang in de loop van de tijd kunt volgen.

De prijs van uw BIA-weegschaal hangt af van hoe geavanceerd het product is. Sommige schalen gebruiken meer dan één frequentie en meer geavanceerde algoritmen om een resultaat te geven. En sommige bieden segmentale vetanalyse, wat betekent dat u lichaamsvetmetingen kunt krijgen voor elk been, arm en buik.

Sommige experts zeggen dat segmentale vetanalyse (met behulp van hand-voet BIA) nauwkeuriger is omdat hand-handapparaten voornamelijk het bovenlichaam meten, terwijl voet-voetschalen voornamelijk het onderlichaam meten.

Is BIA veilig?

Bio-elektrische impedantie-analyse-apparaten worden voor de meeste mensen als veilig beschouwd. BIA mag echter niet worden gebruikt door iemand met een elektronisch medisch implantaat, zoals een pacemaker of een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD). Ook raden de meeste apparaatfabrikanten aan dat zwangere mensen de producten niet gebruiken.

Nauwkeurigheid

Sommige studies toonden aan dat bio-elektrische impedantieanalyse een redelijk nauwkeurige methode is voor het schatten van lichaamsvet. Maar deze onderzoeken testen over het algemeen niet de weegschalen die je in de winkel vindt.

Experts zijn het er over het algemeen over eens dat de nauwkeurigheid van de meting gedeeltelijk afhangt van de kwaliteit van het apparaat. Bovendien kunnen andere factoren van invloed zijn op een meting wanneer u een BIA-schaal gebruikt.

  • LichaamsgewichtBio-elektrische impedantieanalyse kan minder nauwkeurig zijn bij mensen met obesitas.
  • Hydratatieniveau: Uitdroging kan ervoor zorgen dat vetvrije massa (spieren en botten) wordt onderschat.
  • Recente beweegactiviteit: Oefening met hoge intensiteit kan de nauwkeurigheid van BIA-metingen beïnvloeden.
  • Trainingsbelasting: Sommige weegschalen hebben een instelling voor sporters die vaker trainen. De instellingen zijn bedoeld om de nauwkeurigheid te verhogen.
  • Recente inname van eten of drinkenDe resultaten van een studie suggereren dat BIA nauwkeuriger kan zijn na een nacht vasten.

Sommige onderzoekers zeggen ook dat etniciteit de nauwkeurigheid van BIA-metingen kan beïnvloeden. Over het algemeen tonen studies aan dat deze methode niet erg nauwkeurig is, hoewel het in staat kan zijn om veranderingen in de loop van de tijd te volgen, het is onwaarschijnlijk dat uw resultaten uw werkelijke lichaamssamenstelling weerspiegelen.

Is een BIA-schaal geschikt voor u?

Zelfs als je een nauwkeurige meting krijgt op een bioimpedanceschaal, het getal staat voor een schatten van uw totale lichaamsvetpercentage. Bio-elektrische impedantieanalyse meet niet nauwkeurig uw totale lichaamsvet. De meeste weegschalen kunnen je ook niet vertellen waar vet zich op je lichaam bevindt.

Hoewel veel factoren van invloed kunnen zijn op uw leesnauwkeurigheid, kan een regelmatige BIA-schaal u in de loop van de tijd veranderingen in uw lichaamsvet laten zien. Het werkelijke aantal is misschien niet perfect, maar u kunt nog steeds veranderingen in uw lichaamssamenstelling volgen.

Een woord van bodymindspirit

Omdat veel BIA-schalen verschillende functies bieden voor een redelijke prijs en een snelle en gemakkelijke manier zijn om het percentage lichaamsvet te schatten, zijn lichaamsvetschalen die bio-elektrische impedantieanalyse gebruiken een waardevolle investering voor consumenten die nieuwsgierig zijn naar hun lichaamssamenstelling.

Houd er rekening mee dat ze waarschijnlijk niet erg nauwkeurig zijn, maar u kunt ze gebruiken om wijzigingen in de loop van de tijd bij te houden. Het gebruik van een andere methode om uw lichaamssamenstelling bij te houden, kan u helpen een beter beeld te krijgen van uw werkelijke metingen. Het is ook verstandig om te begrijpen dat er meer is aan de gezondheid dan je lichaamsvetpercentage of gewicht, en deze weegschalen zijn slechts een hulpmiddel, geen weerspiegeling van je algemene welzijn.

Veel van de nieuwere modellen van BIA-weegschalen zijn gekoppeld aan een smartphone-app, zodat u uw voortgang in de loop van de tijd kunt volgen.

Bio-elektrische impedantie-analyse-apparaten worden voor de meeste mensen als veilig beschouwd. BIA mag echter niet worden gebruikt door iemand met een elektronisch medisch implantaat, zoals een pacemaker of een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD). Ook raden de meeste apparaatfabrikanten aan dat zwangere mensen de producten niet gebruiken.