Hoe snowboardblessures te voorkomen

Hoe snowboardblessures te voorkomen
Snowboarder die de helling afrijdt, omzoomd met bomen

Cavan Images / Getty Images


Als je met je snowboard naar de berg gaat, wil je opgewonden terugkomen, niet met een blessure. Je wilt niet vastzitten aan het drinken van cacao bij het vuur, want je vrienden hebben al het plezier op de. Wat veroorzaakt snowboardblessures en wat kun je doen om ze te voorkomen?

Hoewel vergelijkbaar in veel opzichten, hebben skiën en snowboarden hun verschillen. Deze sporten variëren sterk als het gaat om het type blessure dat meestal door deelnemers wordt opgelopen. Conditionering voor skiën vereist snelheid, kracht, balans en flexibiliteit. Snowboarden vereist een vergelijkbare conditie, maar de manier waarop het lichaam beweegt in elke sport is fundamenteel anders. Dit verschil heeft de neiging om te resulteren in zeer verschillende blessures in elke sport.

Veel voorkomende snowboardblessures

Laten we eerst eens kijken naar skiën in tegenstelling tot snowboarden. Skiën heeft de neiging om te resulteren in meer knieblessures. De typische skiblessure omvat koppelachtige verwondingen aan de knieën en onderste ledematen. Deze verdraaiing van het bovenbeen in één richting, terwijl het onderbeen de tegenovergestelde kant op draait, resulteert vaak in scheuren naar de voorste kruisband (ACL).

Bij snowboarden worden beide voeten aan hetzelfde board vastgebonden en wijzen ze altijd dezelfde richting. Dit beschermt de knieën tegen eventuele verdraaiingen. De bovenste extremiteit is echter in de positie om de kracht van een val op te vangen. Wanneer snowboarders vallen, landen ze op hun handen, schouders, achterkanten of hoofden. De meest typische snowboardblessure is een polsbreuk. Er zijn ook polsverstuikingen en elleboogbeuzingen en dislocaties. De schouder kan tegen een stootje met kneuzingen en rotator cuff blessures. Gebroken sleutelbeenderen, hersenschuddingen en andere hoofd- en nekletsels komen ook vaak voor.

Rotator cuff-verwondingen in de schouder worden meestal conservatiever behandeld met versterkingsprogramma’s, ontstekingsremmende medicijnen voor kneuzingen en zwelling en rust voor het algemene genezingsproces. Intermitterende toepassing van ijs (10 minuten drie of vier keer per dag) kan nuttig zijn bij het verminderen van pijn, zwelling en ontsteking in de eerste paar dagen. Daarna zullen compressie en elevatie helpen om de zwelling te verbeteren. Maar ontstekingen hebben tijd nodig om op te lossen. Het zal verbeteren zolang u het letsel beschermt en voorkomt dat het weefsel overbelast raakt en meer schade veroorzaakt

Houd er ten slotte rekening mee dat als een snowboarder gevaarlijke manoeuvres probeert – in de bomen, van sprongen afgaat en trucs doet – helmen het overwegen waard zijn.

Tips voor het voorkomen van snowboardblessures

Snowboarders, vooral degenen die net beginnen, doen er verstandig aan om wat veiligheidsuitrusting in te slaan. Pols- en elleboogbeschermers kunnen de kracht van vallen op de gewrichten van het bovenlichaam verlichten. Kniebeschermers helpen kneuzingen te voorkomen, een pad voor het stuitje is ook een goed idee, omdat nieuwe snowboarders veel tijd op hun rug doorbrengen.Om de schouder te beschermen tegen vallen, is het geen slecht idee om een beetje te leren over de anatomie en functie.

Overweeg ook om wat oefeningen te doen om de heupen en knieën te versterken in de weken voordat je begint met snowboarden. Je verhoogt je algehele stabiliteit, wat kan helpen om een val te voorkomen.

Tot slot, hoewel zowel skiën als snowboarden gebeuren in de sneeuw op een berg, zijn ze qua techniek heel verschillend. Houd er rekening mee dat alleen omdat je een goede skiër bent, je misschien een beginner bent op een snowboard. Een les nemen van een gediplomeerde instructeur of een ervaren snowboarder is een goed idee voor de beginnende snowboarder. Het zal uw tijd op de berg veel aangenamer maken.