Veel voorkomende ski- en snowboardblessures

Veel voorkomende ski- en snowboardblessures

Skiën en snowboarden zijn enkele van de meest populaire wintersporten in de VS, ook al resulteren ze elk jaar in tienduizenden behandelde blessures. Zowel skiën als snowboarden kan leiden tot sportblessures, maar ze hebben de neiging om iets andere blessurepatronen te hebben. Skiërs hebben meer kans op knieblessures als gevolg van draaiende bewegingen tijdens vallen, terwijl snowboarders de neiging hebben om meer verwondingen aan het bovenlichaam te hebben als gevolg van een val op een uitgestrekte hand. Er zijn ook veel blessures die beide soorten wintersporters gemeen hebben.

Mannelijke snowboarder die omvalt op berg
Adie Bush / Getty Afbeeldingen

Knieblessures

Skiërs zijn meer vatbaar voor knieblessures, omdat de sport meer draaien en draaien met zich meebrengt. Een teken van deze verwondingen is een knallend geluid tijdens de beweging.

 • Voorste en achterste kruisband (ACL/PCL) letsels: Dit zijn verwondingen aan de ligamenten die de knie stabiliseren en vaak gebeuren met plotseling draaien terwijl de voeten worden geplant. VKB-letsels worden vaak conservatief behandeld, maar in het geval van een volledige scheur kunnen een operatie en reconstructie nodig zijn.
 • Meniscus scheuren: De meniscus is het kraakbeen in je knie dat een soepele beweging mogelijk maakt. Een scheur kan gebeuren met plotselinge draaiende bewegingen. De behandeling is meestal conservatief, maar grote tranen kunnen een operatie vereisen.

Hoofd-, nek- en schouderletsel

Veel van deze blessures gebeuren tijdens vallen, die vaak onvermijdelijk zijn in sporten zoals skiën en snowboarden.

 • Hersenschudding: Vallen tijdens het skiën of snowboarden kan leiden tot hersenletsel. Hoewel een hersenschudding een licht traumatisch hersenletsel is, moet elke klap op het hoofd zorgvuldig worden gecontroleerd. Hersenschuddingen kun je het beste voorkomen door het dragen van een helm.
 • Whiplash: Whiplash is een weke delen letsel aan de nek, vaak aangeduid als een nek verrekking of verstuiking. Plotselinge stops kunnen deze hyperextensieschade veroorzaken, die door een arts moet worden beoordeeld om een goed behandelplan te bieden.
 • Sleutelbeenfractuur: Een gebroken sleutelbeen kan gebeuren bij een val. Het wordt meestal behandeld door het dragen van een draagdoek om te voorkomen dat de arm en schouder bewegen terwijl het bot kan genezen.
 • Gescheurde rotator cuff: Deze schouderblessure, waarbij een pees gescheurd is, kan ontstaan door repetitive strain of bij een val.
 • Schouderscheiding: Dit letsel kan optreden bij het vallen op een uitgestrekte hand of direct op het puntje van de schouder. Het wordt meestal conservatief behandeld met rust, ijs en een draagdoek.
 • Schouder dislocatie: Dit letsel is aan een ander deel van het gewricht dan scheiding en het vereist vermindering. Vervolgens kan, afhankelijk van de mate van letsel, een conservatieve behandeling of een operatie nodig zijn.

Handletsel

Hoewel deze verwondingen klein kunnen zijn, lopen je handen risico wanneer je valt tijdens het skiën en snowboarden.

 • Duim van de skiër: Dit is een acute ligamentblessure die vaak optreedt bij het vallen met je hand in de skistokband. Je duim kan vast komen te zitten en van de hand worden weggetrokken. Dit kan een ligamentscheur veroorzaken, wat resulteert in moeite met grijpen. De behandeling is vaak met een gips of spalk, maar een operatie kan nodig zijn.
 • PolsverstuikingenVallen kan leiden tot verstuikingen, die meestal conservatief worden behandeld met rust, ijs, compressie, elevatie en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen.
 • Vingerfracturen: Deze kunnen ook gebeuren tijdens een val. De behandeling is meestal met spalken, maar reductie of operatie kan nodig zijn. Zonder de juiste behandeling kan de aangedane vinger stijf en pijnlijk blijven.

Rugblessures

Skiën en snowboarden vereisen veel draaien en manoeuvreren op gladde oppervlakken, wat het risico op een rugblessure verhoogt.

 • Lage rugpijn: Krachtige bewegingen zijn een oorzaak van lage rugpijn en u kunt een blessure oplopen door overmatig gebruik, vallen of wanneer u ongemakkelijk opstaat na een val.
 • Hernia’s: Een val kan dit letsel veroorzaken, waarbij een schijf in uw wervelkolom scheurt, gelei-achtige vloeistof lekt. Dit kan je zenuwen irriteren en rugpijn veroorzaken. Vaak zal deze blessure conservatief worden behandeld, maar een operatie kan worden aanbevolen.

Overige voorwaarden

 • Bevriezing en onderkoeling: Je loopt hier risico op als je in de kou staat omdat je lichaam sneller warmte verliest dan het kan produceren. Zorg ervoor dat u geschikte uitrusting draagt om de blootgestelde huid te beschermen en zorg ervoor dat je warm genoeg blijft. Je wilt je vingers, tenen of neus niet opofferen.
 • Spierpijn met vertraagde aanvang: Wanneer u zich inspant of een nieuwe vorm van activiteit begint, kunt u een dag of twee later spierpijn voelen.

Ski- en snowboardblessures voorkomen

De beste manier om met letsel om te gaan, is door het in de eerste plaats te voorkomen. Hoewel ongevallen niet altijd te vermijden zijn, zijn er voorzorgsmaatregelen die skiërs en snowboarders kunnen nemen om hun risico op sportgerelateerd letsel te verminderen.

Opwarmen

De beste manier om ski- of snowboardblessures te voorkomen, is met de juiste conditieprogramma’s die worden gestart voordat je de op gaat. Je wilt er ook zeker van zijn dat je stretcht en opwarmt voordat je de helling afdaalt, omdat koude spieren een hoger risico lopen op een blessure.

Neem een les als het je eerste keer is

Beginners hebben lessen nodig van een gekwalificeerde instructeur die je laat zien hoe je veilig kunt vallen en je risico op letsel kunt verminderen. Een skileraar kan je ook leren hoe je veilig kunt stoppen, hoe je veilig kunt opstaan als je bent gevallen terwijl je ski’s draagt, en de juiste valtechniek om je te helpen veel van de bovengenoemde verwondingen te voorkomen.

Draag beschermende kleding

Het gebruik van de juiste uitrusting en kleding kan u helpen beschermen tegen verwondingen en tegen de elementen. Draag altijd een helm om je hoofd te beschermen en overweeg om ook een kniebrace te gebruiken om jezelf te beschermen tegen veelvoorkomende knieblessures. Wees bovendien niet bang om de verhuurwinkel te bezoeken en een medewerker ervoor te laten zorgen dat je de juiste uitrusting hebt voor je vermogen en dat je uitrusting goed past, omdat deze controles je ook kunnen helpen om te voorkomen dat je valt en gemakkelijker opstaat als je valt.

Hydrateer en brandstof op de juiste manier

Zelfs als het niet je gebruikelijke vorm van lichaamsbeweging is, zijn skiën en snowboarden nog steeds intense activiteiten, en gehydrateerd blijven is vooral belangrijk als je op grote hoogte bent. Door voldoende water te drinken en vooraf een uitgebalanceerde maaltijd of snack te eten, kunt u voorkomen dat u zich zwak of anderszins onwel voelt tijdens uw skisessie.

Ski niet alleen

Houd altijd een vriend of familielid bij je op de, omdat veel skigerelateerde blessures je kunnen uitschakelen, waardoor je medische hulp nodig hebt.

Overschat uw vaardigheidsniveau niet

Het kan verleidelijk zijn om vrienden te vergezellen op meer geavanceerde pistes, maar als je niet voldoende ski-ervaring hebt, is het het beste om het rustig aan te doen en op gemakkelijkere pistes te blijven met skiërs op hetzelfde niveau. Dit zorgt voor zowel uw veiligheid als die van de mensen om u heen. Vermijd op dezelfde manier roekeloos gedrag zoals crashen tegen bomen of klimmen naar de top van een helling in plaats van de stoeltjeslift te gebruiken.

Niet skiën of snowboarden terwijl je gehandicapt bent

Als je je ziek voelt, oververmoeid bent of te veel hebt gedronken, is het het beste om je sessie uit te zitten, omdat je waarschijnlijk je risico op vallen of jezelf verwonden in een dergelijke toestand zou vergroten.

Gebruik je oordeel bij het beoordelen van blessures. Hoewel sommige van de bovengenoemde verwondingen zelf kunnen worden behandeld met rust, ijs en NSAID’s, als u zich zorgen maakt over de mogelijke ernst van een blessure die u of een skipartner heeft opgelopen, aarzel dan niet om medische hulp in te roepen.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel feiten en statistieken met betrekking tot ski- en snowboardblessures u in eerste instantie nerveus kunnen maken, kunt u maatregelen nemen om veilig van de sport te genieten. Door jezelf voor te bereiden met de juiste uitrusting en vertrouwd te raken met de juiste valtechnieken, kun je vol vertrouwen skiën en ervoor zorgen dat je de pistes gelukkig en ongedeerd verlaat.

Gebruik je oordeel bij het beoordelen van blessures. Hoewel sommige van de bovengenoemde verwondingen zelf kunnen worden behandeld met rust, ijs en NSAID’s, als u zich zorgen maakt over de mogelijke ernst van een blessure die u of een skipartner heeft opgelopen, aarzel dan niet om medische hulp in te roepen.