15 meest voorkomende voetbalblessures

15 meest voorkomende voetbalblessures
Voetballer beneden op het veld met zijn knie pijn

Rana Faure / Photodisc / Getty Afbeeldingen

Voetbalblessures zijn over het algemeen acuut of cumulatief. Acute verwondingen zijn traumatisch, vaak veroorzaakt door een val, klap of botsing tussen spelers.

Cumulatieve verwondingen zijn die waarbij repetitieve stress op een spier, gewricht of bindweefsel geleidelijk verergert pijn, pijn en fysieke beperkingen. Weten hoe en waarom voetbalblessures optreden is de eerste stap om ze te voorkomen.

Knieblessures in het voetbal

Een van de meest voorkomende blessures in het voetbal zijn die waarbij de knie betrokken is. Dit komt omdat voetbal een sport is die niet alleen schoppen inhoudt, maar ook een sport die vereist dat spelers stoppen en snel van richting veranderen.

Explosieve, spontane beweging plaatst extreme rotatiestress op de knieën en de ligamenten die hen ondersteunen. Wanneer de stress de beperking van een ligament overschrijdt, kan dit een verstuiking of scheur in het kniegewricht veroorzaken.

De vier ligamenten die helpen bij het stabiliseren van het kniegewricht omvatten het volgende:

 • Voorste kruisband (ACL) aan de voorkant van de knie
 • Achterste kruisband (PCL) aan de achterkant van de knie
 • Mediaal collateral ligament (MCL) aan de binnenkant van de knie
 • Lateraal collateral ligament (LCL) aan de buitenkant van de knie

Kruisbandletsel

Dit type letsel veroorzaakt niet altijd pijn, maar veroorzaakt meestal een luide “pop” wanneer deze optreedt. Pijn en zwelling zullen zich binnen 24 uur ontwikkelen, gevolgd door het verlies van bewegingsbereik en gevoeligheid langs de gewrichtslijn.

Blessures aan de voorste kruisband (ACL) zijn de meest voorkomende knieblessure bij voetballers. Omdat ligamenten minder intrekbaar zijn dan spieren of pezen, zijn ze bijzonder kwetsbaar voor schade.

Meniscus blessure

Een andere veel voorkomende voetbalblessure is een meniscusblessure. De meniscus is een C-vormig stuk kraakbeen dat de ruimte tussen het dijbeen (dijbeen) en het scheenbeen (scheenbeen) dempt. Meniscusscheuren zijn pijnlijk en vaak het gevolg van draaien, draaien, vertragen of een plotselinge impact.

Diagnoses knieblessures

Wanneer er letsel aan de knie is, wordt dit gediagnosticeerd op de volgende beoordelingsschaal:

 • Graad 1: Lichte verstuiking
 • Graad 2: Gedeeltelijke scheur
 • Graad 3: Volledige scheur

15 Vaker voorkomende voetbalblessures

Hoewel veel voetbalblessures betrekking hebben op de onderste ledematen, kunnen andere delen van het lichaam gewond raken, net als bij elke andere contactsport. Naast knieband- en meniscusverstuikingen en -scheuren kunnen voetballers ook last hebben van deze andere blessures.

Enkelverstuikingen

Enkelverstuikingen treden op wanneer er sprake is van een uitrekking en scheuring van ligamenten rond het enkelgewricht. Laterale enkelverstuikingen (buitenkant van de enkel) kunnen optreden in het voetbal wanneer een speler de bal met de bovenkant van zijn voet trapt. Een mediale enkelverstuiking (binnenkant van de enkel) kan optreden wanneer de tenen worden uitgedraaid terwijl de voet naar boven wordt gebogen.

Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking is een chronische blessure die optreedt als gevolg van overmatig gebruik en wordt gevoeld als pijn in de achterkant van de enkel. Voetballers voeren repetitieve en plotselinge bewegingen uit die uiteindelijk deze blessure in de loop van de tijd kunnen veroorzaken.

Achillespeesruptuur

Een breuk omvat de gedeeltelijke of volledige scheur van de achillespees, vaak met een hoorbaar knallend geluid, Dit kan gebeuren wanneer een voetballer snelle, explosieve bewegingen uitvoert, zoals het achtervolgen van de voetbal of wegschieten van een lid van het andere team.

Hersenschudding

Hersenschudding is een vorm van licht traumatisch hersenletsel (mTBI) veroorzaakt door een plotselinge impact op het hoofd. Terwijl voetballers worden getraind om de bal met hun hoofd te raken, wanneer ze niet voorbereid zijn op impact, kan een hersenschudding optreden. Botsingen met andere spelers of de grond kunnen ook hersenschuddingen veroorzaken.

Lies pull

Een liestrekking is een soort verrekking die optreedt wanneer de spieren van de binnenkant van de dij buiten hun grenzen worden uitgerekt. Een voetballer kan aan zijn lies trekken bij het trappen van een bal en/of op weerstand stuiten door een tegenstander die de bal in een andere richting probeert te trappen.

Hamstringblessure

Hamstringblessures hebben betrekking op de drie rugspieren van de dij en kunnen variëren van een lichte verrekking tot een totale scheure. Het continu rennen, sprinten en stoppen van bewegingen in het voetbal kan leiden tot hamstringblessures.

Iliotibiaal Band Syndroom

Dit is een overbelastingsblessure waarbij een pees betrokken is die de IT-band wordt genoemd, het bindweefsel langs de buitenkant van de dij. Continu rennen tijdens het voetbal kan wrijving veroorzaken als de IT-band langs de buitenkant van de knie wordt getrokken, wat peesontsteking kan veroorzaken.

Plantaire fasciitis

Deze veel voorkomende boosdoener van voetpijn wordt veroorzaakt door ontsteking van de weefselband die van de hiel naar de tenen loopt. Er zijn een aantal factoren die plantaire fasciitis bij voetballers kunnen veroorzaken, zoals spelen in ongeschikt schoeisel zonder goede boogondersteuning of spelen op harde oppervlakken.

Getrokken kuitspier

Deze blessure treedt op wanneer een van de spieren van het onderbeen (de gastrocnemius of de soleus) uit de achillespees wordt getrokken. Spontaan rennen of springen is vaak een oorzaak.

Runner’s Knee

Patellofemoraal pijnsyndroom, vaak runner’s knee genoemd, is een aandoening waarbij het kraakbeen onder de knieschijf wordt beschadigd door letsel of overmatig gebruik. Het kan optreden wanneer er sprake is van een verkeerde uitlijning in de knie of gespannen pezen.

Shin Splints

De term “shin splints” beschrijft een verscheidenheid aan pijnlijke symptomen die zich aan de voorkant van het onderbeen ontwikkelen, vaak wanneer de training is geïntensiveerd of veranderd. Sommige voetballers kunnen shin splints ontwikkelen van training in ongepast schoeisel in plaats van schoenplaatjes.

Stressfracturen

Stressfracturen zijn vaak het gevolg van overmatig gebruik of herhaalde effecten op een bot, met name bij voetballers. Het resultaat is ernstige blauwe plekken of een lichte scheur in het bot.

Tendinitis

Wanneer een pees ontstoken is, wordt dit tendinitis genoemd. Het wordt over het algemeen geassocieerd met overmatig gebruik, maar kan ook worden ontwikkeld wanneer een traumatische verwonding microscheuren in de spiervezels veroorzaakt.

Voetbalblessures voorkomen

Veel blessures op het voetbalveld zijn het directe gevolg van overmatig gebruik, overtraining, slechte conditie of het ontbreken van een goede warming-up. Om het risico op een voetbalblessure te verminderen:

 • Minstens 30 minuten opwarmen voorafgaand aan het spelen, met speciale aandacht voor het strekken van de liezen, heupen, hamstrings, achillespezen en quadriceps.
 • Draag beschermende kleding, inclusief gebitsbeschermers, scheenbeschermers, oogbescherming en knie- en elleboogbeschermers. Zorg ervoor dat ze de juiste maat hebben en worden onderhouden.
 • Controleer het speelveld voor alles wat mogelijk letsel kan veroorzaken, inclusief gaten, plassen, gebroken glas, stenen of puin.
 • Vermijd spelen tijdens slecht weer of direct na een drenkende regen wanneer het veld bijzonder glad en modderig zal zijn.
 • Geef jezelf de tijd om te genezen na een blessure, zelfs een relatief kleine. Te snel teruglopen verhoogt het risico op opnieuw letsel.

Een woord van bodymindspirit

Of je nu een elitevoetballer bent, deel uitmaakt van een competitie of gewoon voor de lol speelt en traint, let op je lichaam en erken eventuele tekenen van blessure. Behandel uw gewrichten met respect, vooral als u peesontsteking of andere blessures bij herhaaldelijk gebruik heeft. Als je een opflakkering hebt, vertrouw dan niet op pijnstillers om je te helpen door te zetten. Het is beter om een wedstrijd of twee uit te zitten en te voorkomen dat je je blessure verergert.

Wanneer er letsel aan de knie is, wordt dit gediagnosticeerd op de volgende beoordelingsschaal:

 • Graad 1: Lichte verstuiking
 • Graad 2: Gedeeltelijke scheur
 • Graad 3: Volledige scheur