Hoe overtraining voor nieuwe sporters te voorkomen

Hoe overtraining voor nieuwe sporters te voorkomen
vrouw die op een trap rust

Jakob Helbig/Getty Afbeeldingen

Wanneer je net begint met sporten, moet je je over veel dingen zorgen maken. Hoe een veilig en effectief programma op te zetten dat de juiste hoeveelheid cardio en de juiste soort krachttraining omvat, bijvoorbeeld.

En je moet ook denken aan de mentale kant van lichaamsbeweging, hoe je gemotiveerd kunt raken en blijven en hoe je kunt voorkomen dat je je trainingen overslaat als het leven in de weg zit.

Je denkt er misschien niet aan om te veel te trainen, maar dat is precies het soort fout dat veel beginners maken – te snel te veel doen en zichzelf in gevaar brengen voor blessures.

Dus, hoe weet je hoeveel te veel is? Je moet leren om op een hele nieuwe manier naar je lichaam te luisteren.

Hoe te weten of je het overdrijft

Er zijn enkele zeer duidelijke tekenen van overtraining, waarvan sommige de volgende omvatten:

 • Slapeloosheid
 • Pijn of pijn in de spieren en/of gewrichten
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Verhoogde ochtendpuls
 • Plotseling onvermogen om trainingen te voltooien
 • Ongemotiveerd voelen en energie missen
 • Verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid, keelpijn en andere ziekten
 • Verlies van eetlust
 • Afname van de prestaties

Als je je realiseert dat je trainingen lijden en je interesse en energie hebt verloren, is het een goed moment om een pauze te nemen van je routine.

Dit kan een paar dagen tot een week van volledige rust betekenen of iets rustigs doen, zoals yoga of stretchen. De kunst is om naar je geest en je lichaam te luisteren en ze een pauze te laten nemen als ze het nodig hebben. Je komt verfrist en energiek terug om te sporten.

Hoeveel is genoeg?

Dus, hoe voorkom je dit? Het draait allemaal om het testen van je grenzen zonder te ver te gaan. Ik weet het, geen exact antwoord, maar ieders lichaam reageert anders op sporten, dus je moet gewoon opletten en je terugtrekken als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt met je lichaam. Probeer enkele van deze tips om te veel beweging te voorkomen en je lichaam gezond en fit te houden:

 • Gemak in je trainingen – Als je al een tijdje sedentair bent of slechts licht actief, is het belangrijk om je training te vergemakkelijken. Begin met iets eenvoudigs zoals 3 dagen per week wandelen of een paar keer per week een ander cardio- en een basiskrachtprogramma.
 • Houd je trainingen eenvoudig – Begin met slechts één set van je krachtoefeningen en concentreer je meer op het langzaam opbouwen van uithoudingsvermogen tijdens je cardiotrainingen in plaats van veel calorieën te verbranden. Dat kan later komen.
 • Neem extra rustdagen als dat nodig is – Als je iets nieuws begint, zal je lichaam vaak pijn doen. Wees daarop voorbereid en neem rustdagen wanneer dat nodig is. Je zult niet dezelfde energieniveaus hebben van dag tot dag of zelfs van week tot week.
 • Overleg met een personal trainer – Weet je niet waar je moet beginnen of wat je moet doen? Dit is een perfect moment om een professional te ontmoeten die naar uw geschiedenis, fitnessniveau en doelen kan kijken en een programma kan bedenken dat aan uw behoeften voldoet.

Programma’s om u op weg te helpen

Soms heb je gewoon een beetje hulp nodig om aan de slag te gaan met lichaamsbeweging, dus probeer enkele programma’s om je te helpen er zonder al te veel verwarring in te komen, zoals Fitness voor absolute beginners, een 4 Weken Jumpstart-oefenprogramma en een 30-daagse snelstartgids voor beginners.

Je denkt er misschien niet aan om te veel te trainen, maar dat is precies het soort fout dat veel beginners maken – te snel te veel doen en zichzelf in gevaar brengen voor blessures.

Als je je realiseert dat je trainingen lijden en je interesse en energie hebt verloren, is het een goed moment om een pauze te nemen van je routine.