Hoe Oekraïne te helpen: doneer aan organisaties &stop desinformatie

Good Good Good’s gids over wat er gebeurt in Oekraïne – en hoe u een verschil kunt maken in Oekraïne en in uw gemeenschap

Donderdag, na weken van militaire opbouw en oefeningen rond de Oekraïense grens, kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat Rusland “een speciale militaire operatie” zou uitvoeren in Oekraïne. De Oekraïense regering zegt te zullen reageren met een ’totale verdediging’.

Landen over de hele wereld hebben de aanvallen veroordeeld, in navolging van de verklaringen van de Amerikaanse president Joe Biden dat de invasie van Rusland een “catastrofaal verlies van mensenlevens” zou veroorzaken.

Explosies zijn gemeld in meer dan een dozijn Oekraïense steden, met aanvallen vanaf de grond, de lucht en op zee, waaronder in de hoofdstad Kiev. Russische troepen landden in het zuiden van Oekraïne in Odessa.

Er zijn videobeelden van mensen die in Kiev wonen en proberen te evacueren terwijl luchtaanvalsirenes op de achtergrond afgaan, bommen afgaan in de stad en raketten door de lucht vliegen.

Slechts een dag nadat de aanvallen begonnen, meldde de New York Times dat meer dan 100 Oekraïense soldaten en burgers waren gedood en nog veel meer gewond waren geraakt.

Het is hartverscheurend, angstaanjagend en verwoestend – op zijn zachtst gezegd.

En de waarheid is, vanwege zowel de aard van hoe snel dingen veranderen in het midden van een oorlog als grootschalige desinformatie- en desinformatiecampagnes van de Russische regering, weten we niet alles over wat er gebeurt.

En er is ook een limiet aan hoeveel we kunnen doen om te helpen. Bij Good Good Good moedigen we onze gemeenschap altijd aan om “vrede te voeren” in hun eigen leven, en om het in anderen aan te moedigen. En hoewel dat goed en belangrijk is en een verschil maakt, valt dit buiten dat bereik.

Maar zoals met elk eng, hartverscheurend nieuws – er is al goed nieuws in de vorm van ongelooflijke mensen en organisaties die zowel in Oekraïne als van veraf helpen.

Non-profitorganisaties verzamelen en verspreiden essentiële zaken, journalisten zijn ter plaatse om rapporten te bevestigen, zodat we het meest nauwkeurige beeld kunnen krijgen van wat er aan de hand is, professionals helpen bij de zorg voor kinderen die al een trauma hebben van oorlog, en nog veel meer.

Als je je overweldigd voelt – omdat het echt is moeilijk om te weten hoe om te gaan met constant slecht nieuws – en zijn op zoek naar manieren om zowel Oekraïners als deze Helpers te ondersteunen, hier zijn enkele manieren waarop u dat kunt doen:

Hoe Oekraïne en zijn bevolking te helpen

Maak online het verschil door desinformatie en desinformatie te bestrijden

Een van de beste dingen die je op dit moment kunt doen om de bevolking van Oekraïne te steunen, is om je deel te doen om te voorkomen dat verkeerde informatie zich verspreidt. Als iemand die wil helpen en zich wil uitspreken over het onrecht dat in de regio gebeurt, kan dit een uitdaging zijn – maar het is zo nuttig.

Zich herinneren: Desinformatie is valse informatie die wordt verspreid met de opzettelijke bedoeling om het publiek te misleiden, terwijl Desinformatie is valse informatie die zich verspreidt, ongeacht de intentie om te misleiden.

Hoewel desinformatie zeker een rol speelt bij de aanval van Rusland, zullen betrouwbare nieuwsuitzendingen dat relatief snel weerleggen – omdat het in directe tegenstelling staat tot feitelijke informatie.

Desinformatie is uitdagender, omdat het er vaak uitziet en klinkt alsof het heel goed waar zou kunnen zijn – en in sommige gevallen gedeeltelijke waarheden bevat – maar als je een beetje beter kijkt, zijn kritieke details onjuist die negatieve gevolgen kunnen hebben. Als het om een oorlog gaat, worden die gevolgen steeds ernstiger.

Tot slot, verspreid geen hopeloosheid, paniek of angst. Een belangrijk secundair doel van Rusland is om dit soort reacties te creëren. Het beste wat je kunt doen om dit te bestrijden, is om harde feiten te delen, mensen te wijzen op kansen om een verschil te maken (zoals deze lijst) en positieve actie te ondernemen om de bevolking van Oekraïne te ondersteunen.

Denk goed na over van wie u uw informatie krijgt

Omdat we in een wereld leven met een 24-uurs nieuwscyclus – tussen televisie, sociale media en online verslaggeving – leent dat systeem zich voor het belonen van het nieuwsmedium dat een stuk nieuws ‘eerst’ breekt. Maar ‘eerst’ is zelden de beste, meest betrouwbare informatie.

Richt u op het verkrijgen van uw informatie uit verifieerbare bronnen direct ter plaatse in Oekraïne. En vermijd het verkrijgen van informatie van politieke experts, kleine of nieuw gecreëerde sociale media-accounts of nieuwsorganisaties zonder verantwoordingssystemen.

Denk goed na over wiens berichten je deelt

Wanneer u informatie over Oekraïne op sociale media deelt, oefen dan met vertragen, feiten dubbel controleren en niet op de retweet- of repostknop drukken, tenzij je zeker weet wat je deelt.

“Als we ons wenden tot sociale media voor informatie, laten we dan extra voorzichtig zijn dat we geen onwetende agenten worden in de verspreiding van desinformatie. Ga langzaam. Onderzoek je bronnen,” professor en online geruchtenonderzoeker aan de Universiteit van Washington Kate Starbird tweette.

Je moet zelfs nadenken over het delen van je vaste, vertrouwde nieuwsbronnen – niet omdat ze het mis hebben, maar omdat ze misschien nog geen volledige informatie hebben.

Starbird deelde deze tip: “Andere mensen gaan snel en misschien niet zo goed doorlichten. Fouten gebeuren. Laat hun fout niet jouw fout zijn en door je netwerk stromen.”

Iedereen maakt fouten, maar als een stuk informatie dat je deelt over wat er in Oekraïne gebeurt onjuist blijkt te zijn, heb je de verantwoordelijkheid om de tijd te nemen om je fout net zo publiekelijk te corrigeren als je het aanvankelijk hebt gedeeld.

Als u niet de tijd wilt (of kunt) nemen om de informatie die u deelt te verifiëren of een openbare correctie uit te voeren wanneer u iets verkeerd doet, deel het dan in de eerste plaats niet.

Doneer aan Oekraïense non-profitorganisaties, fondsen en organisaties die een verschil maken

Op dit moment is er een dringende behoefte om te reageren op het directe militaire conflict dat zich voordoet. Uw donaties voor onmiddellijke benodigdheden – beschermingsmiddelen, humanitaire hulp en het verstrekken van voedsel, water, onderdak, enz. voor mensen die hun huizen ontvluchten – zullen een betekenisvol verschil maken voor mensen in Oekraïne.

Ook zijn Oekraïners hoopvol voor een tijd van vrede in de toekomst, wanneer hun zorgen kunnen terugkeren naar andere niet-oorlogsgerelateerde behoeften. Uw donaties aan deze inspanningen – zoals duurzaamheidsinspanningen, kunstorganisaties en programma’s die kinderen of ouderen ondersteunen – zijn ook belangrijk en worden gewaardeerd.

Een geldige zorg die u mogelijk heeft, is of het geld dat u doneert al dan niet door de Russische overheid in beslag kan worden genomen of kan worden omgeleid zodra ze toegang hebben tot fysieke controle over Oekraïense banken.

Er wordt verwacht dat, als dat gebeurt, we daar nog steeds ver van verwijderd zijn en dat uw donatie veilig is. Deze organisaties hebben dit geld nodig om in onmiddellijke behoeften te voorzien, dus het is waarschijnlijk dat het geld snel zal worden uitgegeven. Hoewel de vraag zeer doordacht is, lijkt het veilig om te zeggen dat uw donatie op de juiste plaats zal komen en een tastbare impact zal hebben op het leven in deze nijpende situatie.

We hebben deze aanbevelingen ontvangen van Oekraïners die in Oekraïne wonen en hebben ze zo goed mogelijk doorgelicht:

Doneer voor de militaire reactie van Oekraïne

Vleugels van Phoenix

Deze organisatie rust het Oekraïense leger uit met niet-dodelijke middelen voor persoonlijke bescherming. Uw donatie aan Wings of Phoenix ondersteunt zaken als kogelwerende vesten, helmen van militaire kwaliteit en individuele EHBO-kits – naast de behandeling van gewonde soldaten.

Ze hebben instructies in het Engels gegeven voor het doen van een donatie in vreemde valuta, en u kunt mogelijk ook door hun normale donatiepagina gaan.

Andere organisaties die militaire inspanningen ondersteunen

Hoewel velen ervoor kiezen om humanitaire donaties te doen of niet-dodelijke militaire inspanningen te ondersteunen, zijn er een paar plaatsen om rechtstreeks te doneren aan militaire gevechten. De Nationale Bank van Oekraïne heeft een speciale rekening geopend om geld in te zamelen voor de Oekraïense strijdkrachten en veel mensen raden ook aan om via hun website aan savelife.in.ua te doneren.

Steun mensen in Oekraïne direct

Lifeline Oekraïne

Geestelijke gezondheid is altijd belangrijk, maar het is vooral belangrijk in uitdagende tijden. Lifeline Ukraine is een 24/7 zelfmoordhotline die Oekraïners ondersteunt. Het werd oorspronkelijk opgericht om veteranen en hun families te ondersteunen. Je kunt doneren om hun inspanningen te ondersteunen om mensen te blijven helpen.

Orphans’ Aid Society

Al 25 jaar ondersteunt deze organisatie kinderen die een of beide ouders in Oekraïne hebben verloren. Met een volledig vrijwillige staf opereert Orphans ‘ Aid Society met zeer weinig financiële overhead en is in staat om een aanzienlijk percentage van elke donatie rechtstreeks aan kinderen in Oekraïne toe te wijzen.

Stemmen van kinderen

Voices of Children is een organisatie die kinderen helpt om te gaan met het trauma van oorlog. Ze geven kinderen en gezinnen psychologische psychosociale ondersteuning langs de frontlinies van de regio’s Donetsk en Loehansk. Donaties kunnen worden gedaan op hun website.

Vostock-SOS

Vostock-SOS is een niet-gouvernementele organisatie opgericht in 2014 met de missie om hulp te bieden aan slachtoffers van militairen. agressie in Oekraïne. Vrijwilligers helpen bij het vinden van onderdak voor intern ontheemden en helpen bij de evacuatie van mensen uit conflictgebieden. Ze verzamelen en verdelen ook humanitaire hulp, zoals voedsel, hygiëne, eerste hulp en educatief materiaal.

Supporters kunnen een donatie doen op hun beveiligde website.

Herleefde Soldaten Oekraïne

Revived Soldiers Ukraine is een Amerikaans-Oekraïense partnerorganisatie die hulp biedt aan de bevolking van Oekraïne ter ondersteuning van hun mensenrechten, evenals medische rehabilitatie voor Oekraïense soldaten.

Hun Next Step Ukraine-programma heeft een neurorevalidatiecentrum in Oekraïne gebouwd voor mensen met hersen- en ruggenmergletsel. Supporters kunnen doneren via Patreon, rechtstreeks op de website van de organisatie of via donaties van gematchte werkgevers.

Steun de LGBTQ+ gemeenschap in Oekraïne

Inzicht

Als community organizer en auteur Adam Eli tweette” In tijden van oorlog worden gemarginaliseerde mensen altijd als eerste getroffen. Dit geldt ook voor queer mensen, vooral trans mensen.”

Insight is een Oekraïense publieke organisatie die hulp biedt aan LGBTQ + -burgers in de vorm van belangenbehartiging, juridische ondersteuning, psychologische ondersteuning, medische ondersteuning, onderwijs en gemeenschapsopbouw. De organisatie zei onlangs dat ze in de “crisispsychologische ondersteuningsmodus” zijn, en drong er bij degenen die hulp zoeken op aan om een consultatieformulier in te vullen om in verband te worden gebracht met geestelijke gezondheidszorg.

Supporters kunnen online doneren aan Insight.

Steunpunt

Een andere LGBTQ + activisme hub, Fulcrum is een van de grootste nationale LGBTQ + organisaties van Oekraïne. Ze werken op gebieden zoals bedrijfsgelijkheid, medische ondersteuning en belangenbehartiging voor burgerlijke partnerschappen – maar het meest relevant tijdens de huidige crisis is hun werk ter ondersteuning van LGBTQ + Oekraïense soldaten, veteranen, vrijwilligers en paramedici.

Supporters kunnen via Patreon doneren aan Fulcrum en zelfs dienen als internationale stagiaires of vrijwilligers.

Steun onderzoeksjournalistiek in Oekraïne

Slidstvo

Een cruciaal aspect van de bestrijding van corruptie is bewustwording. Slidstvo.info is een onderzoeksbureau dat werkt om corruptie aan de kaak te stellen en het publiek te voorzien van nuttige middelen wanneer ze het tegenkomen. Hun onderzoeksprogramma wordt wekelijks uitgezonden en Slidstvo.info hun documentaire onderzoeksfilms host.

De Kiev Onafhankelijk

The Kyiv Independent is een Oekraïens Engelstalige media-outlet, opgericht in november 2021 door journalisten die werden ontslagen bij de Kyiv Post voor het verdedigen van redactionele onafhankelijkheid. Hoewel het een nieuwe uitlaatklep is, wordt hun team geleid door oude journalisten, terwijl ze verslag doen van oorlog, politiek en zaken in Oekraïne. The Kyiv Independent wordt onafhankelijk gefinancierd door donateurs en supporters via Patreon en GoFundMe.

Zaborona Media

Zaborona Media is een onafhankelijke media-outlet die rapporteert over sociale trends en cultuur in postsocialistische landen in Oost-Europa, over uitdagingen waarmee samenlevingen en individuen worden geconfronteerd die vechten voor hun vrijheid.

Zaborona betekent ’taboe’ in het Oekraïens, en hun team wil taboe verwijderen uit verhalen die ertoe doen en de kern van mensenrechtenkwesties in Oost-Europa raken, door onderwerpen te onderzoeken zoals schendingen van de rechten van Oekraïense werken, wapenhandel en corruptie. Mensen kunnen hun rapportage ter plaatse ondersteunen via Patreon.

UKRPravda Nieuws

UKRPravda News werd in 2000 mede opgericht door Georgiy Gongadze, een prominente journalist en filmregisseur die in hetzelfde jaar werd vermoord. Deze publicatie is een van de meest invloedrijke in Oekraïne. Verslaggevers breken politieke scoops en ontmaskeren ambtenaren die hun macht misbruiken, pionierend met de vrijheid van informatie in Oost-Europa.

Hulp dieren in Oekraïne

IFAW

Dierenwelzijnsorganisatie IFAW haast zich naar twee lokale dierenasielen in Donetsk en Gorlovka, Oekraïne, om dierenvoeding, veterinaire benodigdheden en lonen te verstrekken aan dagelijks zorgpersoneel. Het IFAW werkte in 2014 voor het eerst samen met deze opvangcentra en onderhoudt sindsdien een relatie.

Sirius

Sirius heeft meer dan 5.000 dieren geholpen bij het vinden van liefdevolle en zorgzame huizen. Naast het vinden van dierenhuisvesting en het uitvoeren van een sterilisatie- en castratieprogramma, bieden ze gezinnen met een laag inkomen gratis basisdierenartsen.

Gelukkige Poot

Happy Paw is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het oplossen van de problemen van dakloze dieren in Oekraïne. De liefdadigheidsinstelling helpt eigenaren verloren dieren te vinden, steriliseert huisdieren van mensen in nood en houdt lezingen over humane behandeling van dakloze dieren voor schoolkinderen.

Meer manieren om te doneren aan Oekraïners

Etsy-nl

People over de hele wereld koopt digitale Etsy producten van Oekraïense verkopers. Je kunt leren hoe je Oekraïners kunt ondersteunen via Etsy – en het verhaal van een Oekraïense ondernemer die een verschil maakt – in ons nieuwe artikel.

Noot van de redactie: We werken actief aan het doorlichten en toevoegen van organisaties aan deze sectie – blijf alsjeblieft terugkomen voor meer organisaties en mogelijkheden om te helpen.

Maak een verschil in uw gemeenschap

Neem contact op met een Oekraïense kerk in uw gemeenschap

Veel gemeenschappen over de hele wereld – en in de Verenigde Staten – zijn de thuisbasis van Oekraïense kerken. De Oekraïens-orthodoxe kerk van de VS alleen al heeft 85 gemeenten in de Verenigde Staten.

Ze kunnen unieke manieren hebben om mensen in Oekraïne te ondersteunen – en zullen ook manieren kennen om mensen te helpen die uit Oekraïne zijn geëmigreerd, die mogelijk rouwen of ondersteuning nodig hebben.

Controleer deze lijst om te zien of er een kerk bij u in de buurt is, neem contact op via e-mail of telefoon en vraag of er iets is dat u kunt doen om hun gemeenschap te ondersteunen – zowel lokaal als in Oekraïne.

Evenzo vinden veel synagogen en andere gemeenschappen manieren om te helpen. Ongeacht je geloof, er is waarschijnlijk een huis van aanbidding dat je kunt bereiken om te ondersteunen.

Zoek naar wederzijdse hulpinspanningen die worden georganiseerd door Oekraïners in uw gemeenschap

We houden in de gaten of er wederzijdse hulpinspanningen worden georganiseerd ter ondersteuning van Oekraïners of Oekraïne. We zullen dit artikel bijwerken zodra ze verschijnen.

Volg in de tussentijd activisten, leiders en organisatoren in je gemeenschap, zodat je als eerste op de hoogte bent van lokale inspanningen.

Steun vluchtelingenprogramma’s, in het licht van het feit dat Oekraïners in de nabije toekomst mogelijk hun toevlucht moeten zoeken in andere landen

Ondersteuningsprogramma’s voor vluchtelingen zijn al ernstig ondergefinancierd in veel landen over de hele wereld – vooral in de Verenigde Staten. Deze organisaties hebben de afgelopen maanden ijverig gewerkt om Afghaanse vluchtelingen te ondersteunen en zullen de behoeften van nieuwe gemeenschappen blijven ondersteunen als dat nodig is.

U kunt hen helpen bij hun inspanningen om zich voor te bereiden op een mogelijke toestroom van Oekraïense gezinnen die ondersteuning nodig hebben door een donatie te doen aan een organisatie in uw gemeenschap.

We hebben eigenlijk de meest uitgebreide lijst van vluchtelingenorganisaties in alle vijftig staten gemaakt. Vind uw staat, kies een organisatie en doe een donatie of meld u aan als vrijwilliger.

Maak het verschil in je invloedssfeer

De realiteit is dat de wereld gevuld is met onrecht – en het is zelfs voor de meest empathische mensen niet mogelijk om actie te ondernemen op elk probleem. Weet dat welke acties je ook onderneemt om mensen te helpen en de wereld te verbeteren, het ertoe doet.

Om te citeren Ursula Wolfe:

“Het kan overweldigend zijn om getuige te zijn/te ervaren/op te nemen van al het onrecht van het moment; het goede nieuws is dat * ze allemaal verbonden zijn.* Dus als je kleine hoekje van het werk inhoudt dat je aan een van de draden trekt, help je de hele verdomde doek te ontrafelen. “

Dus alsjeblieft, maak een verschil op de manieren waarop je kunt, en vertrouw erop dat anderen hetzelfde zullen doen.

Hoe Oekraïne te helpen zonder geld uit te geven

Naast het opzettelijk zijn over het niet delen van desinformatie en desinformatie, zijn er andere manieren waarop u Oekraïners kunt helpen zonder geld uit te geven.

Onze partners bij Tab for a Cause hebben zojuist de bèta van Tab voor Oekraïne gelanceerd – waarmee u geld kunt inzamelen voor Save the Children elke keer dat u een nieuw browsertabblad opent.

Je kunt deze gids ook delen (door de link naar dit artikel te delen) en onze Instagram-versie – om meer mensen te helpen weten hoe ze actie kunnen ondernemen ter ondersteuning van Oekraïne.

We zullen deze handleiding blijven bijwerken en up-to-date houden.