Bakpoeder: voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Bakpoeder: voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Bakpoeder voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Opslag en voedselveiligheid

Bakpoeder is een soort chemische leavener, wat betekent dat het tijdens het kookproces gas genereert om gebakken goederen te verhogen. Gemaakt van natriumbicarbonaat (zuiveringszout) en een zuur, heeft bakpoeder alleen vocht nodig om de chemische reactie te laten optreden. In gebakken goederen die geen gist nodig hebben, zoals cakes, muffins en snel brood, speelt zuiveringszout een rol bij het creëren van een lichte en kruimelige textuur.

Het grootste deel van de baking soda die in winkels wordt verkocht, wordt “dubbelwerkend” genoemd, wat wijst op een proces in twee stappen. De eerste reactie treedt op wanneer het bakpoeder wordt opgelost in vloeistof om een beslag te creëren. De tweede reactie treedt op tijdens het verhittingsproces. Beide reacties dragen bij aan een licht en flexibel gebakken goed.

Bakpoeder Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 theelepel (4,6 g) dubbelwerkend bakpoeder.

Bakpoeder Voedingsfeiten

 • Calorieën: 2.4
 • Vet: 0g
 • Natrium: 363 mg
 • Koolhydraten: 1,1 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

Bakpoeder bevat 2,4 calorieën en iets meer dan 1 gram koolhydraten in één theelepel. De koolhydraten komen uit het van nature voorkomende zetmeel in het bakpoeder.

Vetten

Er zit geen vet in bakpoeder.

Eiwit

Bakpoeder bevat geen eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Bakpoeder bevat een paar vitamines en mineralen. Een theelepel zuiveringszout heeft 339 mg calcium (ongeveer 33% van de dagelijkse waarde) en 456 mg fosfor (ongeveer 60% van de dagelijkse waarde). Zowel calcium als fosfor spelen een rol bij het behoud van gezonde botten, nagels en tanden.

Gezondheidsvoordelen

Er is geen onderzoek naar de voordelen van bakpoeder, maar er zijn enkele potentiële voordelen verbonden aan zuiveringszout. Bakpoeder bevat zuiveringszout (natriumbicarbonaat) en een zuur. Hoewel deze resultaten niet direct voor bakpoeder zijn aangetoond, kunnen bepaalde aannames worden getrokken uit het onderzoek naar zuiveringszout.

Kan de nierfunctie verbeteren

Natriumbicarbonaat is onderzocht op zijn rol bij het behoud van de nierfunctie bij mensen met chronische nierziekte. Een pilotstudie van 194 mensen met chronische nierziekte observeerde de effecten van het geven van twee aanvullende doses natriumbicarbonaat gedurende 28 weken.

De resultaten toonden een afname van de uitscheiding van ammonium in de urine, een marker van nierziekte. De auteurs van de studie concluderen dat het onderzoeken van de effecten van natriumbicarbonaat op chronische nierziekte verder onderzoek rechtvaardigt.

Kan de mondgezondheid bevorderen

Vanwege de alkalische aard heeft natriumbicarbonaat meerdere toepassingen in de tandheelkunde. Omdat het zuur in de mond neutraliseert, is het bestudeerd voor zijn rol bij het voorkomen van gaatjes en tanderosie op glazuuroppervlakken. Het is ook een krachtige prothesereiniger en kan zelfs een slechte adem voorkomen.

Kan de trainingsprestaties verhogen

Verschillende studies hebben de effecten van natriumbicarbonaat op de trainingsprestaties waargenomen, met gemengde resultaten. Een overzicht van dertien studies onderzocht de effecten van natriumbicarbonaat op spieruithoudingsvermogen en spierkracht.

De onderzoekers ontdekten dat natriumbicarbonaatsuppletie het spieruithoudingsvermogen in zowel kleine als grote spiergroepen verbeterde. Natriumbicarbonaatsuppletie leek echter geen effect te hebben op de spierkracht. Het is duidelijk dat er meer onderzoek naar dit onderwerp nodig is.

Kan ontstekingsremmende routes activeren

Een kleine dierstudie onderzocht de rol van een zuiveringszoutdrank op de promotie van ontstekingsremmende cellen in het lichaam. De auteurs van de studie geloven dat het drinken van zuiveringszout de milt, een deel van het immuunsysteem, vertelt om over te schakelen van de productie van ontstekingscellen naar ontstekingsremmende cellen. De auteurs van de studie geloven dat dit een rol kan spelen bij het reguleren van auto-immuunziekten, maar er is meer menselijk onderzoek nodig.

Reinigt Fruit & Groenten

Een studie onderzocht de effectiviteit van natriumbicarbonaat bij het verwijderen van residuen van bestrijdingsmiddelen uit appels. Uit de studie bleek dat een natriumbicarbonaatspoeling een deel van het bestrijdingsmiddelenresidu uit de appelschil verwijderde, maar niet die dieper in de vrucht. Dat gezegd hebbende, beveelt de USDA aan om alleen vers fruit en groenten onder koud stromend water te wassen.

Allergieën

Er zijn geen gevallen gemeld van een bakpoederallergie. Als u een bijwerking heeft na het eten van bakpoeder, neem dan contact op met uw arts.

Bijwerkingen

De hoeveelheid bakpoeder die wordt gebruikt bij het koken of bakken wordt als veilig beschouwd. Ernstige complicaties kunnen echter optreden door overdosering van bakpoeder. Bijwerkingen van een overdosis bakpoeder zijn dorst, buikpijn, misselijkheid, ernstig braken en diarree. Als een persoon een overdosis bakpoeder neemt, zoek dan meteen medische hulp.

Bakpoeder is rijk aan natrium, met meer dan 10% van de dagelijkse waarde in één theelepel. Als u een hoge bloeddruk heeft, praat dan met uw arts over het gebruik van bakpoeder.

Opslag en voedselveiligheid

Bakpoeder wordt meestal geleverd in een metalen blik met een goed afsluitdeksel. Bewaar het in de originele container op een koele droge plaats, zoals de voorraadkast of kast. Uit de buurt van warmte houden.

 • Calorieën: 2.4
 • Vet: 0g
 • Natrium: 363 mg
 • Koolhydraten: 1,1 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g