Hoe oefening seks beter maakt

Hoe oefening seks beter maakt
Paar sporten

Getty Images / Morsa Images


  • Kan het lichaamsbeeld verbeteren
  • Kan seksuele disfunctie verminderen
  • Kan erectiestoornissen verminderen
  • Kan de opwinding bij vrouwen verbeteren
  • Kan de symptomen van de menopauze verminderen
  • Kan seksuele veroudering verbeteren

We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed voor je is – het houdt je hart gezond, kan je helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden en kan zelfs jaren aan je leven toevoegen.

Fysieke activiteit zorgt ervoor dat je hart pompt en verbetert de bloedsomloop, helpt je lichaam leniger en flexibeler te zijn en verbetert je uithoudingsvermogen. Deze voordelen stellen u in staat om uw dagelijkse activiteiten met meer gemak te doorlopen. Maar sporten kan misschien iets anders doen: je seksleven beter maken.

Door deel te nemen aan lichaamsbeweging, of het nu een enkele sessie is of een regelmatige oefening, kunt u mogelijk uw seksleven verbeteren. Wetenschappers hebben specifieke resultaten met betrekking tot lichaamsbeweging gekoppeld aan verschillende aspecten van seksuele functie.

En er loopt onderzoek; wetenschappers blijven nieuwe manieren vinden waarop fysieke activiteit je kan helpen genieten van een gezonder en bevredigender seksleven. Blijf lezen om meer te weten te komen over deze voordelen.

1:25

Bekijk nu: Gezond voedsel dat je seksleven kan helpen

Kan het lichaamsbeeld verbeteren

Een groot deel van seks is je goed voelen over je lichaam. Studies hebben bevestigd dat het lichaamsbeeld sterk verbonden is met seksuele bevrediging, vooral bij vrouwen.

Onderzoek toont aan dat het lichaamsbeeld diep verbonden is met de seksuele gezondheid van vrouwen. Vrouwen met een positief lichaamsbeeld hebben een hogere seksuele functie, inclusief seksueel verlangen dan vrouwen met een negatief lichaamsbeeld.

Onderzoekers vonden tevredenheid met lichaamsvorm een voorspeller van seksuele functie. Waargenomen aantrekkelijkheid kan essentieel zijn wanneer lichaamsveranderingen waarschijnlijk op middelbare leeftijd zullen optreden.

Er wordt minder onderzoek gedaan naar lichaamsbeeld en seksuele bevrediging bij mannen. Toch bleek uit ten minste één gepubliceerd rapport dat negatieve attitudes over fysieke verschijning geassocieerd zijn met ongunstige seksuele ervaringen.

Gevoelens van waargenomen aantrekkelijkheid zijn gekoppeld aan seksuele bevrediging, dus een manier om je seksleven te verbeteren, kan zijn om aan je lichaamsbeeld te werken. Oefening kan je helpen om je wenselijker te voelen, ongeacht veranderingen in uiterlijk.

Een studie gepubliceerd in 2017 met 60 jongvolwassen vrouwen gaf aan dat slechts één trainingssessie van 30 minuten het lichaamsbeeld bij vrouwen kan verbeteren.

Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van lichaamsbeweging om te proberen je lichaamsvorm te beheersen en het ontwikkelen van een ongezonde, obsessieve relatie met lichaamsbeweging het gevoel van eigenwaarde en het lichaamsbeeld kan schaden. Wees je bewust van hoe lichaamsbeweging je laat voelen over je lichaam. Het moet bekrachtigend en belonend voelen, niet straffend.

Kan seksuele disfunctie verminderen

Een grootschalige studie met 3.906 mannen en 2.264 vrouwen onderzocht hoe lichaamsbeweging de percentages van zelfgerapporteerde seksuele disfunctie zou kunnen beïnvloeden, zoals orgasme-ontevredenheid en opwindingsproblemen bij vrouwen en erectiestoornissen bij mannen. Uit het rapport bleek dat wekelijkse cardiovasculaire oefeningen enkele preventieve voordelen kunnen bieden.

De resultaten toonden aan dat hogere niveaus van cardiovasculaire oefening bij fysiek actieve volwassenen geassocieerd waren met minder zelfgerapporteerde seksuele disfunctie. De auteurs van de studie suggereerden dat mannen en vrouwen met een risico op seksuele disfunctie baat kunnen hebben bij strengere oefeningen, ongeacht hun huidige activiteitsniveau.

Kan erectiestoornissen verminderen

Problemen met de bloedsomloop veroorzaken vaak erectiestoornissen (ED). Om een erectie te hebben, moet de penis opzwellen met bloed. Geblokkeerde slagaders, hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire problemen kunnen dat proces verstoren. De American Urological Association noemt een gebrek aan lichaamsbeweging als een mogelijke oorzaak van ED.

Auteurs van een onderzoeksreview gepubliceerd in 2018 ontwikkelden aanbevelingen met betrekking tot fysieke activiteit om ED te verminderen. Ze suggereerden dat mannen met de aandoening vier keer per week 40 minuten onder toezicht staande matige tot krachtige aërobe oefening voltooien.

Als een langetermijnaanbeveling schreven diezelfde onderzoekers dat wekelijkse lichaamsbeweging van 160 minuten gedurende zes maanden bijdraagt aan het verminderen van erectieproblemen bij mannen met ED veroorzaakt door fysieke inactiviteit, obesitas, hypertensie, metabool syndroom en / of hart- en vaatziekten.

Kan de opwinding bij vrouwen verbeteren

Er zijn aanwijzingen dat lichaamsbeweging kan helpen bij het stimuleren van zowel korte als lange termijn opwinding – op least bij vrouwen. Een onderzoeksoverzicht gepubliceerd in 2018 vond verbeteringen in fysiologische seksuele opwinding na een enkele aanval van lichaamsbeweging.

Wetenschappers suggereerden dat de veranderingen leken te worden aangedreven door toenames in activiteit van het sympathische zenuwstelsel en hormonale factoren. Ze voegden eraan toe dat een regelmatig trainingsprogramma waarschijnlijk indirect de seksuele tevredenheid verbetert door de cardiovasculaire gezondheid en stemming ten goede te komen.

Mindfulness-oefeningen kunnen ook helpen bij het verbeteren van seksuele opwinding bij vrouwen. Onderzoek toont aan dat het beoefenen van op mindfulness gebaseerde oefeningen, gericht op fysieke sensaties en mentale beeldtaken de subjectieve seksuele opwinding verbetert.

Kan de symptomen van de menopauze verminderen

De afname van oestrogeenspiegels tijdens de menopauze veroorzaakt symptomen die de kwaliteit van leven kunnen aantasten, wat de fysieke, mentale en seksuele gezondheid beïnvloedt. Meer specifiek kan de menopauze van invloed zijn op seks door de biologische systemen te veranderen die betrokken zijn bij normale seksuele reacties.

Auteurs van een onderzoeksreview gepubliceerd in 2020 vonden dat bepaalde soorten oefeningen waarschijnlijk nuttiger waren tijdens deze overgangsfase. Het trainen van de bekkenbodemspieren en mind-body oefeningen kan nuttig zijn bij het beheersen van symptomen van de menopauze. Er is niet genoeg bewijs om te weten of aërobe oefening en krachttraining dit gebied ten goede komen.

Sommige andere onderzoeken suggereren dat fysieke activiteit in het algemeen kan helpen bij het verlichten van specifieke problemen zoals vaginale droogheid, opvliegers en nachtelijk zweten. Oefening bevordert een verhoogde bloedstroom overal, inclusief de geslachtsorganen. In de menopauze kan dit een rol spelen bij een betere seksuele ervaring.

Kan seksuele veroudering verbeteren

Studies tonen aan dat lichaamsbeweging kan helpen de seksuele gezondheid tijdens het verouderingsproces te behouden. Dit voordeel kan vooral bij mannen aanzienlijk zijn.

Onderzoekers van de National Institutes of Aging (NIA) hebben vastgesteld hoe lichaamsbeweging kan helpen de seksuele gezondheid te behouden. Ze noemen gewrichtsproblemen als een mogelijke oorzaak van verhoogde seksuele problemen. De organisatie suggereert dat lichaamsbeweging kan helpen om ongemak veroorzaakt door artritis te verminderen.

De NIA noemt ook hartaandoeningen, diabetes, beroerte en depressie als oorzakelijke factoren die kunnen bijdragen aan seksuele problemen. Van lichaamsbeweging is bekend dat het het risico op deze chronische aandoeningen vermindert.

Een woord van bodymindspirit

Als een verbeterde gezondheid niet genoeg motivatie is om je naar de sportschool of te laten hardlopen, kan betere seks misschien ook een motivator zijn. Er zijn veel manieren waarop een actieve levensstijl en een regelmatig trainingsprogramma u kunnen helpen een bevredigend seksleven te bereiken en te behouden.

Maar vergeet niet dat lichaamsbeweging alleen misschien niet de truc doet als je een disfunctie ervaart. Communiceer open met uw zorgverlener om geïndividualiseerd advies te krijgen.

Een studie gepubliceerd in 2017 met 60 jongvolwassen vrouwen gaf aan dat slechts één trainingssessie van 30 minuten het lichaamsbeeld bij vrouwen kan verbeteren.

Mindfulness-oefeningen kunnen ook helpen bij het verbeteren van seksuele opwinding bij vrouwen. Onderzoek toont aan dat het beoefenen van op mindfulness gebaseerde oefeningen, gericht op fysieke sensaties en mentale beeldtaken de subjectieve seksuele opwinding verbetert.