Hoe kunt u blaren op voeten voorkomen?

Hoe kunt u blaren op voeten voorkomen?
Blaarpreventie

bodymindspirit / Emily Roberts


Blaren zijn een veel voorkomende klacht van wandelaars en hardlopers. Als je net bent begonnen met lopen of hardlopen, bent overgestapt op een andere wandel- of hardloopschoen of de duur van je trainingen hebt verlengd, kun je blaren op je voeten krijgen.

Een blaar is een met vloeistof gevulde zak veroorzaakt door wrijving (of warmte van een brandwond). Wandelaars en hardlopers zijn er bang voor, maar er zijn manieren om de meeste voetblaren te voorkomen. U kunt bronnen van wrijven in uw schoenen elimineren, uw huid verharden en beschermen, uw voeten koel en droog houden en alert zijn op hotspots die in blaren zullen veranderen als ze niet worden behandeld.

Blaren zijn kleine bubbels van de huid gevuld met heldere vloeistof die meestal verschijnen op gebieden waar wrijving optreedt, zoals de tenen, hiel, bal van de voet of zool.

Hoe blaren te voorkomen

U kunt blaren voorkomen door de waarschijnlijke boosdoener aan te pakken. Oorzaken van blaren zijn onder meer:

 • Wrijving: Wrijving tussen uw huid en uw sok, schoen of binnenzool kan ervoor zorgen dat er zakken met plasma gevulde vloeistof ontstaan wanneer de bovenste huidlagen beginnen te scheiden.
 • Vocht: Vocht door zweet of regenachtige, drassige omstandigheden zorgt ervoor dat de huid meer kans heeft om wrijving te voelen en blaren te ontwikkelen.
 • Slecht passende schoenen: Schoenen die niet goed passen (te los of te strak) kunnen wrijving, knijpen en irritatie van de huid veroorzaken.

Koop de juiste schoenen

Schoenen zijn vaak de bron van blaren. Ongeacht of je gewone wandelschoenen of motion control-schoenen hebt, je kunt blaren krijgen.

Blaren zijn te wijten aan wrijving waarbij je tenen, hakken en de zool van je voet tegen de schoen wrijven. Ieders voeten hebben verschillende vormen en maten, en er is geen enkele schoen die geschikt is voor elke voet. Het vinden van de maat en vorm van de schoen die voor u werkt, kan blaren helpen voorkomen.

Nieuwe schoenen: Als u uw nieuwe wandelschoenen uittrekt voor een lange wandeling, kunt u een blaar krijgen als u wrijving ervaart in nieuwe en andere gebieden. Elke schoen kan je een blaar geven in hun eerste paar uitstapjes, voordat je voeten eraan gewend zijn geraakt.

 • Oplossing: Koop een schoen die goed past, zodat je hiel niet wegglijdt en je tenen niet tegen de voorkant van de schoen wrijven. Doe het rustig aan en maak alleen korte wandelingen of runs met nieuwe paar schoenen, zelfs als ze hetzelfde merk en model zijn dat je hebt gedragen. Bouw je kilometers en snelheid op in elk paar schoenen.

Krappe schoenen: Bij een krappe teenbox wrijven je tenen tegen zijkanten of uiteinde van schoenen. Dit kan zelfs leiden tot zwartgeblakerde teennagels of het verliezen van de teennagels na een lange wandeling of hardlopen.

 • Oplossing: Je schoenen moeten een vingerbreedte hebben tussen het uiteinde van je teen en het einde van je schoenen om je voeten uit te zetten tijdens het sporten. Kies schoenen van de juiste breedte voor je voet, zodat de tenen voldoende ruimte hebben.

Voeten glijden: Als je schoenen te los zitten en je voeten bij elke stap naar voren en naar achteren in de schoen glijden, voeg je extra blaarveroorzakende wrijving toe. U kunt in dit scenario ook een zwarte teennagel krijgen.

 • Oplossing: Je wilt dat je voeten genoeg ruimte hebben om uit te zetten als je loopt, maar niet genoeg om rond te glijden. Draag een dikkere sok om wat van de extra ruimte in te nemen. Leer hoe je je schoenen moet veteren om je hiel bij elke stap in de hielcup te houden in plaats van naar voren te glijden. Als je nog steeds te veel ruimte lijkt te hebben, koop dan schoenen die beter passen.

Ruwe randen: De naden en de rand van de binnenzool kunnen tegen je voet of tenen wrijven.

 • Oplossing: Verander stijlen van schoenen of inlegzolen. Sommige schoenen zijn ontworpen om naadloos van binnen te zijn. Je kunt ook warmtegevormde inlegzolen proberen (verkrijgbaar bij sommige hardloopwinkels) die je voeten precies goed wiegen. Als je ruwe plekken niet kunt vermijden, smeer of bedek dan de huid naast de ruwe rand.

Versterk je voeten

Een newbie wordt niet voor niets een tenderfoot genoemd. Je zachte voeten zullen minder blaren hebben als je huid wat harder wordt.

 • Voeg geleidelijk afstand toe. Help je voeten beschermend eelt te ontwikkelen in plaats van blaren door geleidelijk je loop- of hardlooptijd op te bouwen.
 • Hydrateer hielscheuren weg. Om te voorkomen dat je eelt te veel uitdroogt en pijnlijke scheuren ontwikkelt, hydrateer je je voeten na elk bad of douche met goede voetcrème of handcrème.
 • Taai met tannines. Sommige marathonlopers en langeafstandswandelaars verharden hun voeten met 10% looizuur of een theeweek (thee bevat tannines).

Draag de juiste sokken

Vergeet katoenen sokken – blijf bij synthetische stoffen. Katoen houdt zweet vast, dat vervolgens je huid verzacht en het meer vatbaar maakt voor breken en blaarvorming met wrijving.

 • Vermijd naden die wrijven. Controleer waar de sokkennaden je tenen raken. Is dat waar je blaren krijgt? Sommige hardloopsokken zijn speciaal ontworpen om de naden uit de buurt van de voeten te houden. Tube sokken worden niet aanbevolen omdat je voeten niet buisvormig zijn en deze sokken gewoon niet goed passen.
 • Verschoon onderweg je sokken. Veel marathonlopers raden aan om je sokken te veranderen wanneer je voeten nat worden door regen, of halverwege een marathon.
 • Zorg voor de juiste dikte. Experimenteer met de dikte van je sokken. Als je sokken zo dik zijn dat je tenen geen ruimte hebben in de schoen, heb je grotere schoenen of dunnere sokken nodig. Om een juiste pasvorm te garanderen bij het kopen van schoenen, neem je de dikte van de sok mee die je van plan bent te dragen voor je trainingen en activiteiten.
 • Investeer in goede sokken. Met sommige atletische sokken die van $ 7 tot $ 20 per paar lopen, kan het pijnlijk zijn om een voorraad in te slaan. Maar goede sokken kunnen veel langer meegaan dan de goedkope en je op de lange termijn geld besparen.
 • Draag dubbele lagen. Dubbellaagse sokken kunnen blaren voorkomen door wrijving te verminderen en vocht af te voeren. Sommige dubbellaagse sokken, zoals WrightSocks, worden zelfs geleverd met een garantie zonder blaren. Je kunt ook twee paar sokken dragen, wat een veel voorkomende tactiek is voor wandelaars. De binnenste sok of binnenlaag van de sok moet van zweetafvoerende stof zijn.
 • Vocht afvoeren. Synthetische sokken gemaakt van acryl, polypropyleen of CoolMax-stof voeren vocht af van de voet, waardoor deze droog blijft. Deze zijn verkrijgbaar bij sportwinkels. Sommige sokken bevatten teflon om wrijving te voorkomen.

Smeer je voeten vaak in

Wrijving – de wrijvende beweging tussen de voet, sok en schoen – creëert warmte en scheurende krachten, waardoor de huid gevoelig wordt voor blaren. Als je de wrijving vermindert, verminder je de blaren. Een manier om wrijving te verminderen is door je voeten te smeren, zodat ze glijden in plaats van wrijven. Experimenteer met verschillende producten om te ontdekken welke het beste voor u werken.

 • Vaseline: Vaseline of vaseline is een goedkoop smeermiddel dat vaak wordt aanbevolen voor marathonlopers en wandelaars. Merk op dat het niet gemakkelijk uit je sokken zal wassen en dat het vuil aan je sokken kleeft. Dat kan betekenen dat er meer gruis in je schoen zit om je voet te irriteren, wat op zijn beurt meer blaren kan veroorzaken.
 • A&D Zalf: Dit preparaat is dikker dan vaseline en verkrijgbaar overal waar babyluiers worden verkocht. Het is een andere goedkope manier om je voeten te smeren.
 • Sport smeermiddelen: Gevonden bij hardloopwinkels, producten zoals Body Glide, RunGoo, Sportslick en SportShield kan oprollen als deodorant of in een handig buisje komen. Ze variëren in formulering; sommige zijn petroleumvrij en gebruiken plantaardige wassen, vloeibare siliconen of siliconen in poedervorm. Gebruik deze producten om schuren ook in andere gebieden te voorkomen.

Houd je voeten droog

Je voeten droog houden begint met het voeren van sokken, maar je kunt ook andere strategieën gebruiken. Een militaire studie toonde aan dat het gebruik van een speciaal zwaar anti-transpirant op de voeten de incidentie van blaren verminderde. Hoewel gewone anti-transpirant minder geconcentreerd is, gebruiken sommige hardlopers het voor hetzelfde doel.

Of strooi gewone maïzena (net zoals je gebruikt bij het koken) in je sokken en schoenen om je voeten droog te houden. Pas het minstens één keer opnieuw toe in een langeafstandsevenement. Babypoeder en talkpoeder werken ook om de voeten droog te houden, en ze ruiken ook goed.

Probleemplekken afdekken

Als je een plek hebt die gevoelig is voor blaarvorming of een hotspot hebt ontwikkeld, bedek deze dan om het te helpen beschermen. Er zijn verschillende opties, waaronder sporttape, moleskin, gelverbanden, papieren tape en speciale patches. In een handomdraai kun je zelfs ducttape aan het werk zetten.

Het nadeel van het bedekken van het gebied is dat deze verbanden en pads vaak niet blijven waar je ze hebt geplaatst, vooral als je doorloopt of rent. Misschien moet je verschillende soorten proberen om degene te vinden die het beste bij je past. Zoals altijd is preventie de beste oplossing voor een blaar.

Als je voelt dat er een hotspot ontstaat terwijl je loopt of rent, is het het beste om onmiddellijk te stoppen en te proberen het te behandelen. Het is onwaarschijnlijk dat het beter wordt als je doorgaat (en waarschijnlijk dat het erger wordt).

Als u een blisterverpakking bij u heeft, plaats dan een blister verband of andere hoes over de plek, of maak er een beschermende donut omheen. Je kunt meeneemkits online of bij sportwinkels vinden. Of maak je eigen cover-ups op met de cover-ups die je verkiest (zoals gelverband of moleskin), antiseptische doekjes, atletische tape, kleine schaar en een miniatuurcontainer met glijmiddel.

Pas je sokken en schoenen aan om te proberen plaatsen te elimineren waar je sokken mogelijk zijn samengebald. Als je sokken vochtig zijn, verander dan naar een droog paar als je kunt. Hoewel het het beste is om je wandeling te beëindigen of te rennen wanneer je een hotspot krijgt, kunnen deze tactieken voorkomen dat er een blaar ontstaat als je door moet gaan. Als zich een blaar heeft gevormd, bedek deze dan in plaats van deze af te tappen, tenzij deze het risico loopt te scheuren.

We hebben de beste blaarverbanden uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als u een blisterkit bouwt, onderzoek dan welke verbanden het beste voor u zijn.

Behoud uw eelt

Eelt zijn verharde delen van de huid die zich kunnen ontwikkelen over een blaargevoelig gebied. Ze zijn de manier van je lichaam om verdere schade aan de huid te voorkomen. Ze zijn een natuurlijke beschermende reactie die je huid heeft op verhoogde wrijving. Pluk ze niet op of vijl ze eraf, want je riskeert verdere blaarvorming.

Draag dempende inlegzolen

Onderzoek toont aan dat gedempte inlegzolen het risico op het krijgen van een blaar met 25% kunnen verminderen. Gedempte inlegzolen kunnen hardlopen ook comfortabeler maken, dus probeer ze uit als je blaargevoelig bent.

Hoe blaren op voeten te behandelen

Als u een blaar krijgt, behandel deze dan onmiddellijk, indien mogelijk, of zo snel mogelijk na uw trainingssessie. De beste behandelingsmethode hangt af van wanneer u een blaar kunt behandelen.

 • Stop en dek af: Als u uw sessie moet voortzetten (zoals een race of wedstrijd, of een blaar die zich ver van huis ontwikkelt), is het verstandig om te stoppen en de blaar te bedekken met een verband om meer bescherming te bieden. Houd voorraden in je loopband.
 • Zoek medische zorg: Sommige langere races hebben medische stations. Hier kunt u een behandeling voor uw blaar krijgen om terug te keren naar de race. Als de blaar pijnlijk is of het risico loopt te barsten, kan deze worden afgevoerd.
 • Laat maar: De eerste keuze voor de behandeling van voetblaren na training is om ze te laten zijn. De huid biedt bescherming tegen infecties. Kleine blaasjes kunnen vanzelf breken en leeglopen, of binnen een paar dagen opnieuw absorberen. Bedek het gebied om het te beschermen en schoon te houden.
 • Let op infectie: Vervang het verband dagelijks en controleer de blaar op tekenen van infectie, zoals roodheid en pus. Raadpleeg een arts als u een van deze tekenen ziet of als u overmatige pijn heeft. Als je diabetes hebt, loop je meer risico op een infectie in je voeten, dus wees extra voorzichtig.

Wanneer een blister te knallen

Als u een blaar heeft die erg groot of zeer pijnlijk is, moet u deze mogelijk afvoeren. Begin met het steriliseren van een kleine naald met ontsmettingsalcohol. Steek de naald voorzichtig in de blister aan de rand. Verwijder de naald en druk voorzichtig op de blister om de vloeistof te verdrijven. Was het gebied vervolgens met water en zeep. Probeer niet de huid te verwijderen die blaren heeft. Het kan de ruwe huid eronder beschermen. Je kunt het gebied ook bedekken met een verband.

Een woord van bodymindspirit

Laat je niet tegenhouden door blaren. Neem de tijd voor je lange trainingen om je voeten te smeren en te beschermen. Draag de schoenen en sokken die je het beste helpen om blaarvrij te blijven. Controleer hoe uw voeten voelen en negeer geen tekenen van hotspots; neem blisters mee om ze meteen te behandelen.

Veelgestelde vragen


 • Hoe lang duurt het voordat een blaar van het hardlopen geneest?

  Hoe lang een blaar nodig heeft om te genezen, hangt af van hoe groot deze is, waar deze is en of deze de mogelijkheid heeft om te genezen zonder geïrriteerd te raken. Het kan dagen of zelfs weken duren, afhankelijk van de ernst van de blaar.


 • Helpt vaseline blaren op de voeten te voorkomen?

  U kunt vaseline gebruiken om blaren op uw voeten te voorkomen. Vaseline is een glijmiddel dat wrijving op de huid kan verminderen, wat helpt voorkomen dat blaren zich vormen.


 • Voorkomt het bedekken van je voeten met ducttape blaren?

  Duct tape wordt niet aanbevolen om blaren te voorkomen. Gebruik in plaats daarvan producten die zijn gewijd aan blaarpreventie die uw huid niet beschadigen. Deze kunnen verbanden, moleskin, smeermiddelen en poeders (samen met goede sokken en schoenen) omvatten.

Blaren zijn kleine bubbels van de huid gevuld met heldere vloeistof die meestal verschijnen op gebieden waar wrijving optreedt, zoals de tenen, hiel, bal van de voet of zool.

Als je voelt dat er een hotspot ontstaat terwijl je loopt of rent, is het het beste to onmiddellijk stoppen en proberen het te behandelen. Het is onwaarschijnlijk dat het beter wordt als je doorgaat (en waarschijnlijk dat het erger wordt).

We hebben de beste blaarverbanden uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als u een blisterkit bouwt, onderzoek dan welke verbanden het beste voor u zijn.

Als u een blaar heeft die erg groot of zeer pijnlijk is, moet u deze mogelijk afvoeren. Begin met het steriliseren van een kleine naald met ontsmettingsalcohol. Steek de naald voorzichtig in de blister aan de rand. Verwijder de naald en druk voorzichtig op de blister om de vloeistof te verdrijven. Was het gebied vervolgens met water en zeep. Probeer niet de huid te verwijderen die blaren heeft. Het kan de ruwe huid eronder beschermen. Je kunt het gebied ook bedekken met een verband.