Hoe hete voeten te vermijden tijdens het lopen of rennen

Hoe hete voeten te vermijden tijdens het lopen of rennen
Jonge vrouw die oefenschoenen aantrekt

Gillian Vann / Stocksy


 • Hot Shoes en Inlegzolen
 • Schoenallergieën
 • Hete sokken
 • Voetschimmel
 • Perifere neuropathie
 • Behandeling

Wandelaars en hardlopers ervaren vaak hete voeten of een branderig gevoel. Natuurlijk zullen je voeten opwarmen terwijl je loopt of rent. Vaak wordt oververhitting veroorzaakt door oplosbare problemen met je sokken en schoenen en door vermoeidheid na een lange training.

Maar brandende voeten kunnen ook een symptoom zijn van medische aandoeningen zoals voetschimmel of zenuwbeschadiging. Bewustzijn hiervan zal u helpen snel oplossingen te vinden, zodat u eventuele ongemakken kunt verminderen. Je eerste stappen moeten zelfzorg zijn, veranderingen aanbrengen in je schoeisel en problemen aanpakken die je thuis kunt behandelen.

Als brandende voeten aanhouden of als u tekenen van een infectie heeft, moet u uw arts raadplegen.

Hot Shoes en Inlegzolen

Wanneer je hete voeten hebt tijdens je wandel- of hardlooptrainingen, kunnen je schoenen en hoe je ze draagt de boosdoener zijn. Probeer deze oplossingen:

 • Kies voor mesh schoenen in plaats van volledig leren schoenen. Misschien draag je schoenen en inlegzolen die niet ademen. Zonder luchtcirculatie rond je voeten kunnen ze warm en bezweet worden.
 • Laat je passen voor schoenen die de juiste maat hebben. Je voeten zwellen op als je rent of loopt. Als je schoenen te klein zijn, kan er geen lucht circuleren en heb je meer wrijving tussen je voet en de schoen. Schoenen die te groot zijn, kunnen ook bijdragen aan wrijving omdat je voeten er te veel in bewegen.
 • Smeer je voeten. Gebruik een anti-blister/schurend product zoals BodyGlide. Dit helpt wrijving te verminderen en blaren te voorkomen.
 • Kant op de juiste manier. Het kan zijn dat je je schoenen te strak vetert, de bloedcirculatie vernauwt of zelfs de zenuwen aan de bovenkant van je voet irriteert. Je zou één vinger onder de knoop moeten kunnen schuiven. Vergeet niet dat je voeten zullen opzwellen terwijl je loopt of rent en dat je misschien je veters moet losmaken nadat je bent opgewarmd. Je moet vetertechnieken leren die ervoor zorgen dat ze niet te strak zitten over gevoelige gebieden.
 • Kies voor demping. Vermoeidheid door lange trainingen of lange dagen op je voeten kan ook resulteren in hete voeten. Mogelijk heb je meer demping nodig in de schoenen die je gebruikt voor langere afstanden. Zoek naar sportschoenen die zijn beoordeeld voor een hogere kilometerstand en demping bevatten.
 • Upgrade je inlegzolen. Sommige inlegzolen kunnen ervoor zorgen dat je voeten warm aanvoelen, zelfs als je schoenen ademend zijn. Koop nieuwe inlegzolen of ruil ze in met inlegzolen van een ander paar schoenen om te zien of zij de boosdoener zijn.

Schoenallergieën

U kunt een schoenallergie hebben, wat een gevoeligheid is voor de stof, lijmen, kleurstoffen of leerlooichemicaliën in uw schoenen. U kunt:

 • Wees mindful. Let op of uw symptomen alleen optreden wanneer u een specifiek paar schoenen draagt.
 • Probeer verschillende soorten en merken schoenen. De chemicaliën die bij de productie worden gebruikt, zijn anders voor leer in vergelijking met stof en variëren per merk en fabrikant.

Hete sokken

De stof naast je voet kan bijdragen aan hete voeten. Los dit probleem op door deze stappen uit te voeren:

 • Vermijd katoen. Katoen is een natuurlijke vezel, maar katoen is niet goed voor wandel- en hardloopsokken omdat het zweet vasthoudt en de voet nat houdt. Gebruik sokken gemaakt van Cool-Max en andere kunstmatige vezels die zweet van de voeten afvoeren en afkoelen.
 • Kies de juiste wol. Wollen sokken kunnen bij veel mensen ook jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Als je van wol houdt, kies dan voor atletische sokken gemaakt van jeukvrije wol om te zien of je dit probleem blijft hebben. Sommige mensen zijn zelfs gevoelig voor die mengsels.
 • Wees mindful. Je kunt gevoelig zijn voor andere stoffen of kleurstoffen in sokken, dus noteer welke sokken je draagt als je warme of brandende voeten symptomen krijgt. Je kunt ook gevoelig zijn voor wasproducten en je kunt proberen over te schakelen naar een andere soort.

Voetschimmel

Voetschimmel is een veel voorkomende schimmelinfectie. U kunt een branderig gevoel voelen in het getroffen gebied, dat meestal jeukt, rood, schilfert of barst. Goede voetverzorging is de sleutel tot het bestrijden van voetschimmel.

 • Wissel je schoenen af. De schimmel groeit graag op vochtige plaatsen, dus verander je schoenen regelmatig om ze tussen het dragen door te laten uitdrogen.
 • Blijf schoon. Was en droog je voeten na walking of hardlopen.
 • Probeer thuis- en OTC-oplossingen. Er zijn verschillende poeders en remedies om voetschimmel te behandelen.

Perifere neuropathie

Als u vaak brandende voeten heeft, afgezien van wanneer u hebt geoefend, kan dit te wijten zijn aan een soort zenuwbeschadiging die bekend staat als perifere neuropathie.Branden is een symptoom van perifere neuropathie, maar het kan ook een “spelden en naalden” gevoel, gevoelloosheid, kietelen of tintelingen zijn.

 • Ga voor een controle. Diabetes is een van de meest voorkomende oorzaken van perifere neuropathie. Als u last heeft van brandende voeten en u hebt al een tijdje geen medische controle gehad, is het tijd om een afspraak te maken en dit met uw arts te bespreken. Diabetes kan op elke leeftijd optreden en het loont om het onmiddellijk aan te pakken. Als je diabetes hebt, leer dan hoe je je voeten kunt beschermen.
 • Overige voorwaarden die perifere neuropathie kunnen veroorzaken, zijn aids, alcoholmisbruik, vitamine B12-tekort (pernicieuze anemie), vergiftiging met zware metalen en stoornissen in de bloedsomloop. Dit zijn zeldzamere oorzaken, maar nog steeds een controle waard.
 • Bewegen en masseren. Oefening zoals wandelen is goed voor perifere neuropathie omdat het de bloedsomloop naar de voeten verbetert. Het masseren van de voeten verhoogt ook de bloedsomloop.

Zelfzorg voor brandende voeten

Een paar veranderingen of toevoegingen aan je dagelijkse routine en gewoonten kunnen helpen.

 • Week je voeten in koud water. Gebruik geen ijs omdat je je huid zou kunnen beschadigen.
 • Probeer wijzigingen in je schoenen, sokken en inlegzolen om te zien of ze bijdragen aan het probleem.
 • Direct uit je schoenen en sokken stappen na het sporten, je schoenen laten drogen in de lucht, niet opgesloten in een sporttas. Dit zal helpen het risico te verminderen dat de voetschimmel groeit en bloeit.
 • Draai je schoenen en sokken, zowel tussen de trainingen als overdag.
 • Draag geen versleten schoenen. Sportschoenen moeten na 300 tot 500 mijl met pensioen gaan.
 • Bescherm je voeten tegen blaren tijdens uw wandel- of hardlooptrainingen door de juiste sokken, voetpoeder, smering te gebruiken en eventuele plekken waar wrijven optreedt te bedekken.

Raadpleeg uw arts voor een controle en vermeld het probleem met brandende voeten en eventuele tintelingen of gevoelloosheid in uw handen of andere delen van uw lichaam.

Een woord van bodymindspirit

Als je problemen hebt met hete voeten tijdens je trainingen, kun je het probleem misschien verlichten met veranderingen aan je schoenen en sokken. Je voeten zullen van nature opwarmen en opzwellen met inspanning, en je hebt de juiste combinatie nodig om ze te helpen overtollige warmte af te geven.

Als uw symptomen aanhouden en niet geassocieerd zijn met lichaamsbeweging, raadpleeg dan uw arts. Ook moet elk teken van een geïnfecteerde wond worden behandeld, vooral als u diabetes heeft. Hoe eerder u een afspraak maakt, hoe eerder u verlichting zult vinden en u minder zorgen hoeft te maken over het probleem.

Als brandende voeten aanhouden of als u tekenen van een infectie heeft, moet u uw arts raadplegen.

Raadpleeg uw arts voor een controle en vermeld het probleem met brandende voeten en eventuele tintelingen of gevoelloosheid in uw handen of andere delen van uw lichaam.