Hoe gezonde snacks te kiezen

Hoe gezonde snacks te kiezen
Meisje dat appel eet

Nick Dolding / Taxi / Getty Afbeeldingen

De meeste mensen eten graag snacks – soms uit gewoonte of verveling, en soms vanwege echte honger. Als je snackt omdat je je verveelt, bel dan een vriend of ga wandelen. Maar als je honger hebt, kies dan een snack die voedzaam is. Een snack kan een grote calorie-blow-out zijn als je kiest voor een grote kom ijs of een zak vette chips. Maar een snack kan ook een gemakkelijke manier zijn om je honger te beantwoorden en voedingstekorten te dichten.

Probeer deze gezonde snackideeën

Een snack kan een goede voedingsbron zijn als je verstandig kiest. Het eten van fruit, groenten of volkoren crackers kan bijvoorbeeld veel voedingsstoffen en vezels toevoegen.

Zie je snack als een mini-maaltijd. Houd het in balans door een beetje eiwit, een beetje gezond vet en wat koolhydraten te kiezen, zoals je zou krijgen bij het combineren van een volkoren, een groente of fruit en noten of notenboter.

Vergeet niet dat een snack klein moet zijn – gewoon een kleinigheidje om je naar je volgende maaltijd te brengen. Wanneer snacks te groot worden, loop je het risico te veel calorieën te consumeren. Het kiezen van kleine porties helpt overeten te voorkomen. Probeer deze opties:

 • Smeer pindakaas op zes volkoren crackers en serveer met een ons kaas (ongeveer zo groot als een paar dobbelstenen).
 • Snijd een appel in hapklare brokken en voeg ze toe aan een half kopje kwark. Strooi een eetlepel gehakte walnoten of pecannoten (en een beetje honing als je van zoetheid houdt).
 • Snijd een volkoren pita in zes partjes en serveer met hummus en een handvol verse bessen aan de zijkant.
 • Combineer een gesneden appel of peer of wat verse druiven met volkoren crackers en een paar dunne plakjes kaas.
 • Combineer een kopje gewone magere yoghurt met een halve kop bosbessen of plakjes aardbei en een kwart kopje gehakte walnoten of amandelen. Voeg net genoeg honing toe naar jouw smaak.
 • Smeer amandelboter op een stuk volkoren toast en voeg een lepel 100% fruitspread toe. Serveer met een glas vetvrije melk.
 • Serveer olijven en gemarineerde rode paprika’s met een stukje warm volkorenbrood.
 • Bak je eigen tortillachips en serveer ze met een dikke mango-zwarte bonensalsa.
 • Maak een kom met hete staal gesneden havermout en serveer met een gesneden banaan, een half kopje bessen en een scheutje melk of amandelmelk. Voeg een scheutje honing en een paar gesneden amandelen toe.
 • Gooi een kleine salade met spinaziebladeren, broccoliroosjes, plakjes tomaat, een kwart kopje geraspte kaas en een eetlepel van je favoriete dressing.
 • Gebruik een snelle blender om smoothies, sappen en soepen met vers fruit en groenten te maken.

Maar wat als je echt een “leuke” snack wilt? Als je een snoepreep, chips of een koekje wilt, let dan op je porties. Geniet van de traktatie en eer je honger- en volheidssignalen.

Zie je snack als een mini-maaltijd. Houd het in balans door een beetje eiwit, een beetje gezond vet en wat koolhydraten te kiezen, zoals je zou krijgen bij het combineren van een volkoren, een groente of fruit en noten of notenboter.