Hoe gewicht te verliezen met eiwitshakes

Hoe gewicht te verliezen met eiwitshakes
Eiwitshake

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Wat zijn eiwitshakes?
 • Voordelen van eiwitshakes
 • Risico’s om te overwegen
 • Hoe eiwitshakes te gebruiken
 • Veelgestelde vragen

Het gebruik van eiwitshakes voor gewichtsverlies is een veel voorkomende strategie, maar het is niet altijd de beste keuze voor iedereen. Hoewel eiwitten van vitaal belang zijn voor veel lichaamsfuncties en je helpen je langer verzadigd en vol te voelen dan maaltijden op basis van koolhydraten of vetten, zijn er overwegingen om rekening mee te houden.

Hieronder vindt u nuttige informatie over hoe en wanneer u eiwitshakes moet gebruiken voor gewichtsbeheersing, inclusief wat de voor- en nadelen kunnen zijn, zodat u de beste beslissing kunt nemen voor uw gezondheids- en gewichtsverliesdoelen.

Gewichtsverlies is niet altijd nodig en staat niet gelijk aan gezond zijn. Gezondheid is complexer dan het getal op de weegschaal en niet alle methoden voor gewichtsverlies zijn gezondheidscreërende methoden. Het is van vitaal belang om te weten dat de nutriëntendichtheid belangrijker is dan de calorische hoeveelheden. Zorg ervoor dat u elk doel voor gewichtsverlies of dieetplan met een zorgverlener bespreekt.

Wat zijn eiwitshakes?

Eiwitshakes zijn dranken die rijk zijn aan eiwitten. Ze kunnen sterk variëren in eiwithoeveelheid, evenals andere macronutriënten en micronutriënten.

Er zijn vooraf gemengde eiwitshakes beschikbaar die in vloeibare vorm worden verpakt, en er zijn eiwitpoeders die bedoeld zijn om in vloeistof te worden gemengd als je een shake maakt. Afhankelijk van uw voedingsvoorkeuren en doelen, zijn er verschillende soorten eiwitpoeder om uit te kiezen.

Houd er rekening mee dat hoewel eiwitpoeder meestal wordt gebruikt om thuis eiwitshakes te maken, er zeker manieren zijn om eiwitrijke shakes te maken zonder het gebruik van eiwitpoeder.

Het gebruik van ingrediënten zoals gewone Griekse yoghurt, kwark of ongezoete notenboter kan u helpen een eiwitrijke shake te maken die voedzaam is en vullend is zonder poeders.

Soorten eiwitpoeder

Er zijn veel soorten eiwitpoeder op de markt, waaronder dierlijke en plantaardige opties. Sommige eiwitpoeders zijn ontworpen voor snelle absorptie, terwijl andere bedoeld zijn om een langzamere afgifte van eiwitten te bieden.

Plantaardige poeders combineren vaak eiwitrijke ingrediënten uit verschillende bronnen om alle essentiële aminozuren te leveren die meestal niet aanwezig zijn in een enkele plantaardige bron. Dierlijke bronnen van eiwitpoeder zijn vaak gemaakt van een enkel type eiwit en bieden alle essentiële aminozuren. Er zijn uitzonderingen hierop, zoals collageenpoeder, dat geen compleet eiwit is.

 • Wei: Wei-gebaseerd eiwitpoeder is afgeleid van melk en bevat essentiële en vertakte aminozuren (BCAA’s) waarvan bewezen is dat ze helpen bij spieropbouw en -behoud. Wei-eiwitpoeder is meestal 11% tot 15% eiwit.
 • Wei concentraatWeiconcentraat is een andere vorm van wei-eiwitpoeder dat is verwerkt om hoger in eiwitgehalte te zijn. Het is 25% tot 89% eiwit.
 • Wei-isolaat: Wei-isolaat is het hoogste geconcentreerde wei-eiwitpoeder, dat 90% of meer eiwitten bevat. Het is duurder dan de andere vormen van wei-eiwitpoeder.
 • Caseïne: Caseïne-eiwit is ook afkomstig van melk en wordt langzamer verteerd. Dit type is ontworpen om in de loop van de tijd een gestage stroom aminozuren te bieden om te helpen bij spieropbouw en -herstel. Caseïne-eiwitpoeder is een populaire keuze voor avond- of nachtelijke eiwitinname, dus het werkt de hele nacht door om te helpen bij spierherstel.
 • Soja: Soja is een veganistisch eiwitpoeder dat ook lactosevrij is. Soja is een plantaardig eiwit dat alle essentiële aminozuren levert, inclusief de favoriete vertakte aminozuren.
 • Erwt: Erwteneiwit is een plantaardig eiwitpoeder waarvan is aangetoond dat het even effectief is als eiwitpoeder op basis van melk. Het is hypoallergeen en licht verteerbaar.

Er zijn verschillende andere soorten eiwitpoeder beschikbaar, zoals hennep, bottenbouillon, rundvlees en verschillende mengsels. Lees de etiketten en overweeg uw voedingsvoorkeuren voordat u een beslissing neemt. Mogelijk moet u met vallen en opstaan ontdekken welk poeder het beste bij uw behoeften en smaakt.

We hebben de beste plantaardige eiwitpoeders uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als u op zoek bent naar een eiwitpoeder, onderzoek dan welke optie het beste voor u is.

Voordelen van Eiwitshakes voor gewichtsbeheersing

Afgezien van het feit dat ze snel en gemakkelijk samen te stellen zijn, kunnen eiwitshakes ook uw gewichtsbeheersingsdoelen op een aantal manieren helpen. Hier zijn verschillende potentiële voordelen van eiwitshakes.

Eetlust en volheid

Eiwit is erg verzadigend, wat betekent dat het je helpt langer vol te blijven en de eetlust vermindert. In vergelijking met maaltijden die geen eiwitten bevatten, kan een eiwitshake je helpen langer vol te blijven.

Het is aangetoond dat een vol gevoel helpt bij een verminderde calorie-inname. Het kan ook de verleiding verminderen om tussen de maaltijden door minder voedzaam voedsel te snacken.

Spieropbouw en metabolisme

Eiwit helpt bij spieropbouw en -herstel. Het helpt ook bij het behoud van spieren die verloren kunnen gaan tijdens een dieet voor gewichtsverlies. Als u meer eiwitten consumeert, kunt u ook uw metabolisme verhogen. Deze toename treedt gedeeltelijk op omdat spieren metabolisch actief weefsel zijn, maar het kan ook worden beïnvloed door het thermische effect van voedsel.

Eiwit kost meer energie dan koolhydraten of vetten om te verteren, wat betekent dat het meer calorieën verbrandt om het eenvoudigweg te verwerken. Hoewel dit effect gering is in het algemene beeld van caloriebalans en metabolisme, heeft het een impact op uw algehele calorieverbruik.

Caloriereductie

Omdat eiwit vullend is, kan het consumeren ervan resulteren in een vermindering van de totale calorie-inname. Als u zich concentreert op calorie-gebalanceerde eiwitshakes, kunt u merken dat het toevoegen van shakes kan resulteren in een algehele verminderde calorie-inname gedurende de dag. Vaak vertaalt dit zich in gewichtsverlies.

Eiwitshake Waarschuwingen

Hoewel er voordelen zijn aan eiwitshakes voor gewichtsverlies, zijn er ook enkele dingen die u moet overwegen voordat u dit zelf probeert. Hier zijn verschillende factoren om voorzichtig mee te zijn bij het gebruik van eiwitshakes als hulpmiddel voor gewichtsbeheersing.

Duurzaamheid

Elke dieetverandering die afhankelijk is van een enkel type voedsel of drankje dat u normaal niet leuk vindt, is waarschijnlijk niet duurzaam. Bovendien, als u eiwitshakes gebruikt om een maaltijd te vervangen, zult u zich na verloop van tijd waarschijnlijk vervelen. Vertrouwen op één specifiek type voedsel is waarschijnlijk geen duurzame benadering van gewichtsverlies of slim voor uw algehele voeding.

Gebrek aan whole foods

Als het gaat om het maken van een eiwitshake, zijn er veel manieren om het gehalte aan voedingsstoffen te verhogen. Als u vertrouwt op kant-en-klare shakes of alleen eiwitpoeder en vloeistof gebruikt om uw shakes te maken, mist u waarschijnlijk hele voedingsmiddelen die de vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten bevatten die uw lichaam nodig heeft. Bovendien kan het niet consumeren van voedsel in hun hele vorm resulteren in een onbevredigende maaltijd of een maaltijd die niet zo vullend is, ondanks het eiwitgehalte.

Nutriëntenbalans

Sommige eiwitshakes, vooral de vooraf gemaakte, kunnen additieven en toegevoegde suiker bevatten, die met mate moeten worden geconsumeerd, vooral wanneer u probeert af te vallen. Ze kunnen ook belangrijke voedingsstoffen missen, zoals vezels en goede vetten.

Bovendien, als u veel eiwitshakes consumeert, kunt u het overdrijven op eiwitten, waardoor er minder ruimte overblijft voor andere voedingsstoffen wanneer u een caloriebeperkt dieet volgt. Dit kan bijzonder riskant zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Mensen met niergezondheidsproblemen moeten bijvoorbeeld minder eiwitten consumeren dan andere mensen. Als u overweegt om eiwitshakes een vast onderdeel van uw gewichtsonderhoudsplan te maken, is het van vitaal belang om eerst met een zorgverlener te praten.

Eiwitshakes gebruiken voor gewichtsbeheersing

Als u besluit om eiwitshakes te gebruiken voor gewichtsbeheersing, begin dan met een zorgverlener of geregistreerde diëtist voor advies. Zij kunnen inzicht geven in wat het beste is voor uw situatie. In de tussentijd zijn hier enkele tips die kunnen helpen.

Timing

Eiwittiming kan een waardevolle overweging zijn, afhankelijk van uw doelen. U kunt bijvoorbeeld baat hebben bij het gebruik van eiwitshakes om u te helpen de gewenste hoeveelheid eiwit per dag te bereiken. Als je aan het einde van de dag niet genoeg eiwitten hebt gegeten, kan het reiken naar een shake je helpen de gewenste hoeveelheid te krijgen.

Er zijn aanwijzingen dat het zeker toevoegen van eiwitten bij het ontbijt u kan helpen uw eiwitdoelen te bereiken en u langer de hele dag vol te houden. Het consumeren van eiwitten bij elke maaltijd en het spreiden van uw inname gedurende de dag kan leiden tot betere resultaten, waaronder het behalen van eiwitinnamedoelen.

Eiwitshake Ingrediënten

Als het gaat om weight verlies, moet je een calorietekort creëren om resultaten te zien. Dit betekent dat je minder calorieën moet consumeren dan je gedurende de dag verbrandt. Om dit te doen met behulp van eiwitshakes, is het verstandig om rekening te houden met de andere ingrediënten in je shakes.

Als je shake bijvoorbeeld vol zit met suiker of vet en uiteindelijk een zeer calorierijke drank is, kan dit leiden tot een calorieoverschot. Als alternatief, als u uw shake vult met voedzame, hoogvolume maar caloriearme voedingsmiddelen met gezonde niveaus van koolhydraten, vezels en vetten, kunt u waarschijnlijk uw calorieën verminderen.

Voedzame eiwitshake-ingrediënten

Probeer deze ingrediënten aan je shakes toe te voegen voor meer voeding en verzadiging:

 • Haver
 • Bladgroenten
 • Chia zaden
 • Lijnzaad
 • Amandelmelk
 • Hele vrucht
 • Zoete aardappelen
 • Psylliumschil
 • Griekse yoghurt

Andere maaltijden

Voor de beste kans op het consumeren van een voedzaam, uitgebalanceerd dieet, moet je andere maaltijden in hun hele vorm eten. Als u alleen op shakes vertrouwt, kunt u belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en andere aspecten van maaltijden missen.

U kunt bijvoorbeeld niet gaan zitten en genieten van een maaltijd met uw vrienden of familie als u alleen vloeibare maaltijden consumeert. Maaltijdgenot is een cruciaal onderdeel van een evenwichtige levensstijl.

Het is ook verstandig om te overwegen wat je gedurende de dag eet. Streef naar een mix van voedzaam voedsel en voedsel dat je voor je plezier eet. Zolang je een calorietekort aanhoudt, zul je afvallen. U kunt de onderstaande calculator gebruiken om uw caloriedoel voor gewichtsverlies te schatten.

Een woord van bodymindspirit

Gewichtsverlies is niet altijd het meest optimale doel als het gaat om gezondheid, maar als u wilt afvallen, kunnen eiwitshakes nuttig zijn. Maar het is nog steeds essentieel dat u andere macronutriënten consumeert en zich richt op het opnemen van een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen.

Het toevoegen van andere zeer voedzame voedingsmiddelen aan je shakes kan je helpen meer vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen te verkrijgen. Het is ook belangrijk om met een zorgverlener of een geregistreerde diëtist te spreken voordat u met een nieuw maaltijdplan begint. Ze kunnen u helpen een plan te maken dat u helpt uw doelen te bereiken zonder onnodige risico’s te nemen.

Veelgestelde vragen


 • Wanneer moet ik eiwitshakes drinken om af te vallen?

  Je kunt op elk moment van de dag eiwitshakes drinken om af te vallen. Je kunt ze gebruiken in combinatie met voedzaam voedsel om een gewone maaltijd te vervangen, of je kunt ze aan je dag toevoegen als een vullende snack die de plaats inneemt van minder voedzame calorierijke snacks. Probeer een shake te gebruiken op een moment dat je normaal gesproken naar een minder voedzame snack grijpt.


 • Wat moet ik in eiwitshakes doen om af te vallen?

  Het toevoegen van hoog volume, voedingsrijke voedingsmiddelen die vezels bevatten, zijn uitstekende keuzes voor eiwitshakes voor gewichtsverlies. Voedingsmiddelen om te overwegen zijn groenten zoals zoete aardappelen en bladgroenten, granen zoals havermout en hele noten en zaden. Je kunt ook caloriearme vloeistoffen gebruiken, zoals amandelmelk of magere melk.


 • Wat is het best smakende eiwitpoeder voor gewichtsverlies?

  Het best smakende eiwitpoeder voor gewichtsverlies is zeer individueel. In onze producttests ontdekten we echter dat Sprout Living Epic Protein een smakelijke en voedzame keuze was. Andere opties zijn Garden of Life Raw Organic Protein Powder en Primal Kitchen Primal Fuel Vanilla Coconut Whey Protein Powder.


 • Hoe neem ik een gezonde maaltijd op in een eiwitshakedieet?

  Als u een eiwitshakedieet volgt, is het toevoegen van een gezonde maaltijd of twee een uitstekende keuze. Zorg ervoor dat u bij elke maaltijd eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten consumeert om te helpen bij de balans van voedingsstoffen. Consumeer ook een breed scala aan voedzame groenten en fruit in uw maaltijden. Let op portiegroottes als u wilt afvallen.

Gewichtsverlies is niet altijd nodig en staat niet gelijk aan gezond zijn. Gezondheid is complexer dan het getal op de weegschaal en niet alle methoden voor gewichtsverlies zijn gezondheidscreërende methoden. Het is van vitaal belang om te weten dat de nutriëntendichtheid belangrijker is dan de calorische hoeveelheden. Zorg ervoor dat u elk doel voor gewichtsverlies of dieetplan met een zorgverlener bespreekt.

Houd er rekening mee dat hoewel eiwitpoeder meestal wordt gebruikt om thuis eiwitshakes te maken, er zeker manieren zijn om hig te makenh-eiwitshakes zonder het gebruik van eiwitpoeder.

We hebben de beste plantaardige eiwitpoeders uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als u op zoek bent naar een eiwitpoeder, onderzoek dan welke optie het beste voor u is.

Probeer deze ingrediënten aan je shakes toe te voegen voor meer voeding en verzadiging:

 • Haver
 • Bladgroenten
 • Chia zaden
 • Lijnzaad
 • Amandelmelk
 • Hele vrucht
 • Zoete aardappelen
 • Psylliumschil
 • Griekse yoghurt