Hoe een therapeut te vinden: uw uitgebreide gids

Het nemen van de beslissing om therapie te zoeken is een grote stap. Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen of tot wie je je moet wenden voor hulp, en tegenwoordig kan het net zo intimiderend aanvoelen als het vinden van je levenspartner bij het zoeken naar een inclusieve, betaalbare therapeut die goed werkt met je behoeften en geestelijke gezondheidsdoelen.

Gelukkig zijn er tonnen bronnen om ons te begeleiden in dit unieke, geïndividualiseerde proces. Of u nu net begint met uw zoektocht of het gevoel hebt vast te zitten om een aanpassing in uw plan voor geestelijke gezondheidszorg aan te brengen, we hebben een uitgebreide gids samengesteld voor het vinden van een therapeut.

Wat is therapie en hoe werkt het?

Therapie is een proces van het verkennen van uw gedachten en gevoelens met een erkende professional in de geestelijke gezondheidszorg. Een geweldige therapeut kan je helpen waardevolle inzichten te krijgen, ondersteuning en begeleiding bieden wanneer je voor uitdagingen staat, je helpen trauma’s te confronteren en te helen en je de tools geven om een leven te creëren waar je van houdt.

Therapie vindt over het algemeen wekelijks plaats, maar de frequentie kan variëren afhankelijk van uw behoeften. Therapeuten zijn gebonden aan vertrouwelijkheidswetten, wat betekent dat wat je in therapie bespreekt privé blijft.

Veel mensen denken aan therapie als een manier om om te gaan met negatieve levensgebeurtenissen of geestelijke gezondheidsuitdagingen. Hoewel therapie in die situaties nuttig kan zijn, kan het ook een positieve kracht in je leven zijn, zelfs als het goed gaat.

U kunt therapie benaderen als preventieve zorg of als crisiszorg, en het is belangrijk om die behoeften te evalueren bij het zoeken naar een therapeut.

Wil je iemand die om je grappen lacht en je podcasts aanbeveelt? Bent u op zoek naar een no-funny-business practitioner die u op het juiste spoor zet? Een beetje van beide? Je zult rekening moeten houden met je niveau van behoefte, het soort therapeut dat je door je doelen zal leiden en wat voor soort methoden je daar zullen brengen.

Het is veel, en alle mogelijkheden kunnen overweldigend lijken, dus laten we het een beetje meer opsplitsen.

Hoe weet je of je therapie nodig hebt?

Hoewel velen beweren dat bijna iedereen baat zou kunnen hebben bij een of andere therapie, zijn er zeker een paar vragen die je jezelf zou kunnen stellen als je specifieke zorg zoekt voor een psychische aandoening. Als u niet zeker weet of therapie de juiste volgende stap voor u is, zijn hier een paar vragen om u op weg te helpen:

 • Merk je dat je worstelt om met het dagelijks leven om te gaan?
 • Word je regelmatig overweldigd door stress of angst?
 • Vind je het moeilijk om je te concentreren of te concentreren op taken?
 • Drinkt of gebruikt u meer drugs dan normaal?
 • Heb je het gevoel dat je constant op scherp staat, of dat je gewoon jezelf niet bent?
 • Heb je een persoonlijk doel dat je wilt bereiken, maar merk je dat je in de weg staat om vooruitgang te boeken?

Als een van deze vragen of zorgen voor u waar is, kan therapie een goede optie zijn. Therapie kan essentiële ondersteuning bieden in bijzonder moeilijke tijden (zoals bijvoorbeeld een wereldwijde pandemie) en kan u helpen gezondere copingvaardigheden te ontwikkelen. Het kan ook een ruimte zijn om je gedachten en gevoelens te verkennen en een beter begrip van jezelf te krijgen.

Uiteindelijk gaat therapie over voor jezelf zorgen en manieren vinden om een gelukkiger, gezonder leven te leiden. Je verdient een therapeut die je kan leiden naar zorg, veiligheid en vooruitgang.

Verschillende soorten therapeuten

Als u therapie overweegt, vraagt u zich misschien af wat voor soort therapeut geschikt voor u is. Als je net begint aan je therapiereis, vraag je misschien “wacht, er zijn verschillende Soorten van therapeuten?”

We vertellen je niet om een therapeut te zoeken op basis van hun astrologische teken of enneagramtype, maar eerder op basis van hun expertiseniveau.

Bent u op zoek naar een diagnose? Algemeen onderhoud van de geestelijke gezondheid? Een aanbieder die je kan begeleiden bij een specifieke gebeurtenis, uitdaging of aandoening?

De eerste stap is om de verschillende soorten therapeuten te begrijpen en waar ze in gespecialiseerd zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten aanbieders van geestelijke gezondheidszorg:

Psychiaters

Psychiaters zijn artsen die medicijnen kunnen voorschrijven en cognitieve gedragstherapie kunnen bieden – of wat bekend staat als ‘gesprekstherapie’.  Vaak zullen psychiaters samenwerken met een therapeut of counselor om u van medicatie te voorzien.

Psychologen

Psychologen hebben een doctoraat in de psychologie en kunnen verschillende vormen van therapietherapie bieden. Terwijl psychologen vergelijkbaar werk doen als therapeuten en counselors, ze kunnen ook meer onderzoek en onderwijs in het veld doen.

Erkende klinische maatschappelijk werkers

Maatschappelijk werkers hebben een masterdiploma in sociaal werk en kunnen therapie en casemanagement bieden. Maatschappelijk werkers kunnen zich ook specialiseren in het helpen van gezinnen of het werken met andere rechtsstelsels om voor hun klanten te zorgen.

Huwelijks- en gezinstherapeuten

Huwelijks- en gezinstherapeuten hebben een masterdiploma in counseling of een gerelateerd veld en kunnen therapie bieden aan paren en gezinnen.

Counselors of therapeuten

Therapeuten hebben een bachelor- of masterdiploma in counseling en kunnen een veelheid aan therapeutische modaliteiten bieden. Therapeuten of counselors zijn meestal de meest voorkomende zorgverleners bij het starten van uw reis in de geestelijke gezondheidszorg en kunnen samenwerken met een van de bovenstaande professionals om u de ondersteuning te bieden die u nodig hebt.

Verschillende soorten therapie

Evenzo zijn er therapeuten die gespecialiseerd zijn in specifieke modaliteiten, identiteiten, diagnoses en meer.

Als je bijvoorbeeld een LGBTQ + -persoon van geloof bent, wil je misschien een therapeut zoeken die gespecialiseerd is in LGBTQ + -kwesties en context heeft op je geloofstraditie. Als je worstelt met verslaving, wil je misschien een therapeut zoeken die gespecialiseerd is in verslavingsbegeleiding. Het belangrijkste is om een therapeut te vinden die je behoeften begrijpt en met wie je je op je gemak voelt om mee te praten.

Naast identiteit, wilt u misschien ook overwegen wat voor soort therapie het meest gunstig zou zijn voor uw behoeften. Het is oké om niet te weten wat de beste aanpak is wanneer je voor het eerst zorg zoekt, maar deze (lange maar niet uitgebreide) lijst kan je inzicht geven in hoe een therapeut zorg kan verlenen.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest voorkomende vorm van therapie en wordt vaak “gesprekstherapie” genoemd. CGT wordt gebruikt om de relatie tussen het gedrag, de gedachten en gevoelens van een persoon te onderzoeken en te werken aan het blootleggen van schadelijke of nutteloze denkpatronen. De therapeut zal deze gedachten met zijn cliënt bespreken en kan enkele oefeningen gebruiken om deze gedachten en gevoelens te verwerken.

Mensen die angststoornissen, depressie, bipolaire stoornis, eetstoornis, schizofrenie of traumagerelateerde stoornissen ervaren, kunnen baat hebben bij CGT.

Dialectische gedragstherapie

Dialectische gedragstherapie (DBT) is vergelijkbaar met CGT, maar bevat vaak meer actiestappen. DBT richt zich op het reguleren van emoties, mindful zijn en het accepteren van ongemakkelijke gedachten. Een therapeut kan DBT gebruiken om een persoon te helpen door verandering te werken met hulpmiddelen, oefeningen en oefeningen.

Van DBT is bekend dat het mensen helpt die lijden aan eetstoornissen, posttraumatische stressstoornis (PTSS), middelenmisbruik of stemmingsstoornissen.

Oogbewegingsdesensibilisatie en herverwerkingstherapie (EMDR)

Eye movement desensitization and reprocessing therapy (EMDR) is een techniek die therapeuten voornamelijk gebruiken om mensen met PTSS of angststoornissen te behandelen. Het gaat om het herinneren van een traumatische gebeurtenis tijdens het uitvoeren van specifieke oogbewegingen, die de cliënt afleiden van de traumatische herinnering en helpen hun reacties opnieuw te verwerken.

Exposure therapie

Een vorm van CGT, blootstellingstherapie helpt bij de behandeling van angst- en angststoornissen door veilig angsttriggers te introduceren en genezingsmethoden in de praktijk te brengen.

Therapeuten kunnen blootstellingstherapie gebruiken om obsessief-compulsieve stoornis (OCS), PTSS of fobieën te helpen behandelen.

Interpersoonlijke therapie

Interpersoonlijke therapie omvat therapeuten die de sociale interacties van een persoon evalueren om negatieve patronen op te merken en ermee om te gaan door met anderen samen te werken. Interpersoonlijke therapie omvat benaderingen zoals gezinstherapie, relatietherapie of groepstherapie. Deze instellingen kunnen helpen bij een aantal uitdagingen of voorwaarden en een persoon helpen zien dat ze niet alleen zijn, wat een kans biedt om elkaar te ondersteunen of samen te genezen.

Creatieve kunsttherapie

Kunsttherapieën zijn gericht op het betrekken van klanten door middel van vormen van creativiteit zoals kunst, dans, muziek of poëzie. Dit maakt expressie via een ander medium mogelijk en kan de cognitieve functie, emotionele kracht, zelfrespect en conflictoplossing verbeteren.

Dit zijn slechts een handvol van de meest populaire therapiemodaliteiten. Een volledige lijst is te vinden via Psychology Today.

Waar vindt u de juiste therapeut voor u

Nu je misschien hebt vastgesteld wat je zoekt in een therapie-ervaring, is het tijd om je zoektocht te beginnen. Als u een ziektekostenverzekering heeft, kunt u beginnen met by bel uw verzekeringsmaatschappij en vraag om een lijst met in-netwerk providers.

Zodra u een lijst met namen hebt, kunt u ze online onderzoeken, hun kwalificaties bekijken (opleiding, licentiestatus, enz.) en kijken of ze bij u passen.

Bovendien, als u een goede relatie heeft met uw arts of primaire zorgverlener, kan het nuttig zijn om hen om aanbevelingen te vragen. Ze kennen uw ervaringen en kunnen helpen bij het lokaliseren van specialisten die u kunnen ondersteunen. Dit is ook handig als u via een verzekering voor therapie betaalt.

Als u geen verzekering heeft of op zoek bent naar een meer gedetailleerde benadering voor het vinden van een therapeut, zijn er een aantal gratis bronnen die u kunt gebruiken. We hebben er hieronder een paar op een rijtje gezet!

Psychologie vandaag

Psychology Today biedt de grootste bekende therapie directory online. U kunt uw zoekopdracht verfijnen met een aantal details, zoals postcode, verzekering, specialiteitsgebied, ras, geslacht, religie en meer.

Inclusieve therapeuten

Inclusieve therapeuten is de place to be voor mensen met gemarginaliseerde identiteiten die worden geconfronteerd met systemische uitdagingen zoals microagressies, vooroordelen, taal of financiële barrières. Deze bron is bedoeld om het vinden van een therapeut een eenvoudig en veilig proces te maken, waarbij de behoeften van BIPOC- en LGBTQ + -individuen centraal staan en het volledige neurodiversiteitsspectrum en mensen met alle achtergronden met een handicap worden geëerd.

Inclusieve therapeuten matchen mensen met de hand met therapeuten om identiteitsbevestigende en cultureel responsieve zorg te bieden.

Geestelijke gezondheid Match

Mental Health Match heeft een matchingtool die mensen helpt efficiënt therapeuten te vinden die ze kunnen vertrouwen, met behoud van privacy en vertrouwelijkheid. De service stelt klanten vijf sets vragen om de juiste therapeut in hun postcode te vinden.

Therapie Den

Therapy Den is gemaakt door ggz-aanbieders en heeft als doel het proces van het vinden van een therapeut voor alle betrokkenen gemakkelijker te maken. Therapy Den stelt therapeuten in staat om zichzelf op te sommen en op de markt te brengen, waarbij ze in een ondersteunende en veilige omgeving met nieuwe cliënten in contact komen. De site is onderverdeeld in individuele, groeps-, familie-, koppels-, tiener- en jeugdtherapeuten, evenals aanbieders van medicatiebeheer.

Open Pad Collectief

Open Path Collective is een landelijke non-profitorganisatie die een netwerk van professionals in de geestelijke gezondheidszorg ondersteunt die op kantoor en online geestelijke gezondheidszorg bieden tegen een sterk gereduceerd tarief.

Cliënten kunnen hun directory van therapeuten doorzoeken en hun zoekopdracht verfijnen op modaliteit, ras en etniciteit, taal en meer. Open Path bedient specifiek klanten die geen ziektekostenverzekering hebben of van wie de ziektekostenverzekering geen adequate voordelen voor de geestelijke gezondheid biedt, en biedt een keuze in betaalbare zorg.

Vragen om te stellen bij het interviewen van potentiële therapeuten

Als je eenmaal een paar therapeuten hebt gevonden die goed bij je passen, is het tijd om een afspraak te maken voor een consult. Dit is een kans voor u om de therapeut te ontmoeten en eventuele vragen te stellen die u heeft, en voor de therapeut om u te leren kennen en te zien of hun behandelingsbenaderingen gunstig voor u zouden zijn.

De beslissing om naar een therapeut te gaan is een zeer persoonlijke en het is belangrijk om iemand te vinden bij wie je je op je gemak voelt.

Hier zijn enkele vragen om in gedachten te houden wanneer u potentiële therapeuten interviewt:

 • Wat is uw ervaring met de behandeling van mijn specifieke probleem?
 • Wat is uw behandelaanpak?
 • Heeft u methoden die u gebruikt om uw klanten te helpen ontspannen en zich op hun gemak te voelen?
 • Wat vindt u van medicatie?
 • Wat zijn uw tarieven en bieden jullie glijdende schaalopties?
 • Wat zijn uw beschikbaarheids- en annuleringsvoorwaarden?
 • Hoe lang zie je meestal klanten?

Door deze vragen te stellen, krijgt u een beter idee of een therapeut al dan niet bij u past. Vertrouw op je gevoel, zoek de mening van degenen die om je geven en onthoud dat als het niet als de juiste pasvorm voelt, er nog steeds een therapeut voor je is.

Hoe te betalen voor therapie

Een van de meest voorkomende zorgen die mensen hebben bij het starten van de therapie, is hoe ze ervoor zullen betalen. De kosten van de therapie kunnen variëren van $ 50 tot $ 250 per sessie, afhankelijk van de training en ervaring van de therapeut.

Er zijn een paar verschillende manieren om voor therapie te betalen, waaronder het gebruik van particuliere verzekeringen, glijdende kosten of contant betalen.

Als u een particuliere verzekering heeft, kan uw therapeut mogelijk samenwerken met uw verzekeringsmaatschappij om sommige of alle kosten van de therapie gedekt te krijgen.

Als u dat niet doet een verzekering hebben, als uw verzekering geen therapie dekt, of als uw therapeut geen verzekering accepteert, kunt u mogelijk een therapeut vinden die glijdende kosten biedt. Dit betekent dat de therapeut een lager tarief rekent op basis van uw inkomen.

Ten slotte zijn er een aantal organisaties die goedkope of gratis therapie bieden, zoals gemeenschapscentra voor geestelijke gezondheidszorg en universitaire counselingklinieken.

Laat de kosten van de therapie je er niet van weerhouden om de hulp te krijgen die je nodig hebt. Met een beetje onderzoek zou je een therapeut moeten kunnen vinden die past bij zowel je behoeften als je budget.

Goede goede goede geestelijke gezondheid middelen:

Goed nieuws voor geestelijke gezondheid: