Hoe antisemitisme in uw gemeenschap en over de hele wereld te bestrijden

Er is een hartverscheurende toename van antisemitische aanvallen – zowel in de VS als over de hele wereld. Antisemitisme is niet nieuw en de Joodse gemeenschap is verwoestend bekend met haatmisdrijven, discriminatie en fysieke en verbale aanvallen.

Het bestrijden van antisemitisme in eigen land en over de hele wereld zal ons allemaal kosten.

We staan achter de Joodse gemeenschap en verbinden ons ertoe ons deel te doen om steun te bieden, ons uit te spreken tegen antisemitisme in welke vorm dan ook wanneer we het zien gebeuren.

Dit is wat er gebeurt en hoe u kunt helpen actie te ondernemen, de Joodse gemeenschap te bepleiten en te ondersteunen.

Hoe antisemitisme in uw gemeenschap en over de hele wereld te bestrijden:

Onlangs is er een sterke toename van het aantal antisemitische aanvallen, zowel in de VS als wereldwijd. Hartverscheurend genoeg is de Joodse gemeenschap te bekend met antisemitisme, maar het is iets waar we allemaal deel van kunnen uitmaken, precies waar we zijn en over de hele wereld.

Als we een verschil willen maken, moeten we aandacht besteden aan het liefdesverdriet.

Bij Good Good Good delen we goed nieuws – maar dat betekent niet dat we het liefdesverdriet, de pijn en het onrecht in de wereld negeren.

We kunnen geen actie ondernemen om het goede in de wereld te creëren tenzij we eerst aandacht besteden aan, erkennen en rouwen om de problemen in de wereld.

Op dit moment ervaart de Joodse gemeenschap een sterke toename van antisemitische aanvallen. Het is belangrijk dat we er aandacht aan besteden, zodat ieder van ons zinvolle actie kan ondernemen om een meer gelijke, rechtvaardige en inclusieve wereld te creëren.

Wat gebeurt er op dit moment in de Joodse gemeenschap:

De Anti-Defamation League (ADL) zei dat ze 205 meldingen van antisemitische incidenten ontvingen van 10 tot 23 mei en 126 van 26 april tot 9 mei.

 • Op Times Square, New York City, werd een 29-jarige Joodse man geslagen door een groep mensen te midden van pro-Israëlische en pro-Palestijnse protesten.
 • In Los Angeles werd een groep Joodse eters aangevallen door mensen die anti-Israëlische opmerkingen riepen.
 • In Skokie, Illinois werd een raam gebroken en een bord met de tekst “Vrijheid voor Palestina” achtergelaten in een synagoge.
 • Online zei de ADL dat het tussen 7 en 14 mei 17.000 tweets vond met een variatie op de zin “Hitler had gelijk”.
 • In Duitsland werden stenen naar de deuren van een synagoge in Bonn gegooid en brandden Israëlische vlaggen buiten een synagoge in Münster.
 • In Noord-Londen scandeerde een man anti-Joodse scheldwoorden vanuit een konvooi auto’s.

De Joodse gemeenschap ervaart al jaren een toenemend antisemitisme.

Volgens de ADL, in de afgelopen 5 jaar:

 • 63% van de Amerikaanse Joden zegt dat ze een vorm van antisemitisme hebben ervaren of er getuige van zijn geweest
 • 56% heeft antisemitische opmerkingen, laster of bedreigingen tegen anderen gehoord
 • 25% zegt het doelwit te zijn geweest van antisemitische opmerkingen, laster of bedreigingen
 • 9% zegt dat ze de afgelopen vijf jaar fysiek zijn aangevallen omdat ze Joods zijn
 • 59% van de ondervraagde Joodse Amerikanen zei dat ze het gevoel hebben dat Joden vandaag minder veilig zijn in de VS dan tien jaar geleden.

Hoe een goede buur te zijn:

Volg een interventietraining voor omstanders.

Wanneer we getuige zijn van discriminatie, onrecht of antisemitische retoriek of acties die plaatsvinden, kunnen we ingrijpen om het te stoppen. Dit helpt niet alleen het slachtoffer zich gesteund te voelen, maar je kunt ook helpen voorkomen dat de situatie verder escaleert en mogelijk zelfs een leven redt.

Begin met jezelf vertrouwd te maken met Hollaback’s 5 D’s van omstandersinterventie:

 1. Afleiden: Ontspoort het incident door het te onderbreken, de dader te negeren en rechtstreeks in contact te komen met de persoon die het doelwit is. Dit neemt de aandacht van hen weg

  Vraag het doelwit om een routebeschrijving of de tijd, laat iets vallen of begin een gesprek over een willekeurig onderwerp.
 2. Delegeren: Vraag om hulp, om een hulpbron of om hulp van iemand in een positie van autoriteit. Werk samen met een vriend of andere omstanders om af te leiden, terwijl jij hulp vindt.

  Zoek een supervisor, buschauffeur, stewardess, bewaker, leraar, enz. en vraag hen om in te grijpen. OPMERKING: Voordat u 911 belt, vraagt u de persoon die wordt lastiggevallen of ze dat willen.
 3. Document: Het kan nuttig zijn voor het doelwit om een video van het incident te hebben, maar doe het veilig en verantwoord. Wetten over opnemen in het openbaar variëren, dus controleer eerst de lokale wetgeving.

  — Als u opneemt: Houd een veilige afstand, filmstrepenet borden of andere oriëntatiepunten die helpen bij het identificeren van de locatie en de dag en tijd zeggen.
 4. Uitstellen: Zelfs als je niet kunt handelen om in te grijpen in het moment, kun je een verschil maken door in te checken bij de persoon die werd lastiggevallen nadat het incident voorbij was.

  – Vraag of ze oké zijn en vertel ze dat het je spijt dat het hen is overkomen. Bied aan om bij hen te blijven als ze dat willen, help hen bronnen te vinden die ze willen om het incident te melden.
 5. Rechtstreeks: Beoordeel eerst uw veiligheid en of u direct wilt reageren op de intimidatie door te confronteren met wat er gebeurt. Als je dat doet, houd het dan kort en wees standvastig en duidelijk wanneer je je uitspreekt over de intimidatie.

  – Je zou kunnen zeggen: “Dat is ongepast, respectloos, niet oké, etc.” of “Laat ze met rust” of “Dat is homofoob, racistisch, antisemitisch, enz.”

Neem Hollaback’s volledige actieve omstanderstraining bij ihollaback.org/harassmenttraining.

Luister naar onze podcastaflevering met Hollaback-oprichter Emily May over hoe je kunt ingrijpen.

Bestrijd antisemitisme waar je bent.

Leer meer over de manieren waarop je onbewust antisemitische gedachten kunt koesteren, of clichés kunt bestendigen met je woorden of acties.

Vraag jezelf af: Wie blijf ik ontmenselijken? Wie zie ik als een bedreiging? Wie is volgens mij minder waard dan ‘ons’? Als we allemaal deze zelfreflectie in ons eigen leven zouden doen, kunnen sommige van deze daden van haat jegens anderen volledig worden vermeden.

Neem contact op met je Joodse vrienden en buren en als je in staat bent, bied dan je steun aan.

Zet je in voor het creëren van vrede in je eigen leven. In je huis, geloofsgemeenschappen, werkplek en in het beleid waar je voor pleit – thuis en over de hele wereld.