Hoe één stad de digitale kloof voor bijna al haar studenten sloot

Search

OAKLAND, Californië – Nadat scholen in 2020 op afstand waren gegaan, bracht Jessica Ramos die lente en zomer uren door op een bankje voor haar lokale Oakland Public Library-filiaal in het levendige en diverse Dimond District.

Ramos maakte verbinding met de wifi van de bibliotheek – soms op haar mobiele telefoon, soms met behulp van de enige laptop van haar familie – om opdrachten te voltooien en essays of tests in te dienen voor haar lessen op Skyline High School.

Ramos, gewend om snel te sms’en, kon eenvoudige opdrachten online doen, dus in het begin was haar schoolwerk heel gemakkelijk. Toen kwamen de vijf pagina’s tellende papers voor haar twee AP-klassen. “Het was een gedoe”, zei ze. “Ik had zoiets van: dit is niets voor mij.”

De ouders van Ramos beloofden haar uiteindelijk een laptop te kopen, maar de rekeningen liepen op en het zat niet in het budget van de familie. Ramos wist dat er veel kinderen waren zoals zij, die graag naar school wilden, maar de technologie misten om dit te doen. Voor haar was het ‘hartverscheurend’.

Een eerstejaars bij UC Berkley draagt een rode "Tital Pride" sweatshirt en glimlach voor de camera
Jessica Ramos is momenteel eerstejaars aan de Universiteit van Californië, Berkeley, en dient als student liaison voor #OaklandUndivided. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

“We hebben een enorme digitale kloof die het moeilijk maakt voor [students] om hun opleiding te krijgen,” zei ze.

Aan het begin van de pandemie had slechts 12 procent van de studenten met een laag inkomen en 25 procent van alle studenten in de openbare scholen van Oakland thuis apparaten en een sterke internetverbinding.

David Silver, de directeur onderwijs van het kantoor van de burgemeester, zei dat mensen spraken over de digitale kloof, maar dat er nooit genoeg energie was geweest om het aan te pakken. Toen de pandemie eenmaal toesloeg, lette plotseling iedereen op, zei Silver, een voormalige leraar en directeur van een openbare school in Oakland.

“Je hebt geen computer, je hebt geen internet, je hebt zelfs geen toegang tot afstandsonderwijs,” zei Silver. “De 50.000 kinderen die op openbare scholen in Oakland zitten, kunnen niet echt naar school gaan als ze geen internet en computers hebben. Daar moeten we verandering in brengen.”

Een Tech Exchange-medewerker werkt in mei 2021 in het magazijn van de non-profitorganisatie. Zij en haar collega's werkten maandenlang aan #OaklandUndivided apparaten.
Een Tech Exchange-medewerker werkt in mei 2021 in het magazijn van de non-profitorganisatie. Zij en haar collega’s werkten maandenlang aan #OaklandUndivided apparaten. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

Nu, twee jaar na de pandemie, heeft Oakland 98 procent van de studenten in het district kunnen verbinden. Vanaf februari had de stad bijna 36.000 laptops en meer dan 11.500 hotspots verstrekt aan openbare scholieren met een laag inkomen. Hoewel sommige studenten nog steeds niet verbonden zijn, is de inspanning van Oakland naar voren gekomen als een voorbeeld van hoe een digitale kloof in de hele stad kan worden aangepakt.

“We gebruikten de crisis als een kans om een morele fout aan te pakken die voor altijd moet worden veranderd, niet alleen tijdens de pandemie”, zei burgemeester Libby Schaaf van Oakland. “We kunnen het ons niet veroorloven om dat niet te doen.”

Dozen met #OaklandUndivided apparaten wachten op het ophalen van studenten op Castlemont High School in mei 2021.
Dozen met #OaklandUndivided apparaten wachten op het ophalen van studenten op Castlemont High School in mei 2021. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

Stadsleiders, waaronder burgemeester Schaaf, zeggen dat een partnerschap tussen het district, het kantoor van de burgemeester, het Oakland Public Education Fund, de non-profit Tech Exchange, Oakland Promise en andere gemeenschapsorganisaties achter het succes van Oakland zit.

Het partnerschap van Oakland, bekend als #OaklandUndivided, werd in mei 2020 gelanceerd. Het ambitieuze doel: de digitale kloof van de stad voorgoed dichten door alle K-12 openbare schoolstudenten in Oakland te voorzien van een computer die ze kunnen houden, een betrouwbare internetverbinding en voortdurende, multiculturele technische ondersteuning in talen die gezinnen gebruiken.

“Elk van deze partners deed zijn individuele werk, maar we hadden nog nooit samengewerkt”, zei burgemeester Schaaf. “Dat is wat Covid ons inspireerde om echt te versnellen – niet alleen computers op scholen hebben, maar ze thuis hebben. Niet alleen zodat studenten konden blijven leren tijdens de shutdown, maar ook zodat het hele gezin toegang had tot informatie en bronnen.”

“Wij [didn’t] wil dat dit een pleister is”, zegt Jordan Mickens, een public policy fellow van Leadership for Educational Equity die tot augustus 2021 projectmanager van #OaklandUndivided was.

Oakland heeft 98 procent van de studenten in het district kunnen verbinden.

Hoewel de meeste scholen in het hele land weer volledig persoonlijk zijn, blijven studenten worstelen om huiswerkopdrachten te voltooien of deelnemen aan leren op afstand omdat ze thuis geen adequate internetservice en toegang tot een computer hebben – een fenomeen dat gewoonlijk de ‘huiswerkkloof’ wordt genoemd.

Volgens een rapport uit 2021 van de denktank New America heeft 1 op de 8 kinderen uit gezinnen met een laag inkomen thuis geen computer, terwijl 1 op de 7 geen toegang heeft tot breedbandinternet.

“De huiswerkkloof is niet nieuw. Het is alleen maar verergerd door de pandemie,” zei Rebeca Shackleford, de directeur van federale overheidsrelaties bij All4Ed, een non-profitorganisatie voor onderwijsbehartiging. “Er zijn kinderen die op parkeerplaatsen van McDonald’s zitten om hun huiswerk te kunnen maken, en dat is behoorlijk tragisch.”

Mensen moeten onthouden dat “de pandemie niet voorbij is”, zei ze. Verstoringen zullen aanhouden wanneer studenten in quarantaine moeten nadat klasgenoten positief testen op Covid-19.

Natuurrampen, verergerd door klimaatverandering, sluiten ook scholen met meer frequentie. Als de scholen gesloten zijn, zei ze, moeten leerlingen “nog steeds hun schoolwerk maken; ze hebben thuis nog steeds toegang tot internet nodig.”

Vóór de pandemie werd de digitale kloof vaak overwogen een landelijk probleem. Maar de chaotische inspanning om studenten online te krijgen tijdens Covid-schoolsluitingen maakte duidelijk dat het probleem Amerikanen treft die op allerlei plaatsen wonen.

Een recente studie van EducationSuperHighway, een non-profitorganisatie die samenwerkt met schooldistricten om de digitale kloof te helpen dichten, ontdekte dat betaalbaarheid de grootste bijdragende factor was.

Hoewel slechts ongeveer 40 mijl ten noorden van Silicon Valley, de thuisbasis van technologiereuzen zoals Google en Apple, was Oakland diep onder verbonden toen de pandemie zijn scholen sloot.

Toen het Oakland Unified School District (OUSD) sloot, dienden de 83 door het district gerunde scholen en 33 charterscholen meer dan 49.000 studenten. Kyla Johnson-Trammell, de hoofdinspecteur van Oakland, zei dat de eerste paar maanden van de pandemie een strijd waren.

“Het was alle hens aan dek. We hebben in maart en april 2020 zoveel mogelijk gedaan”, zei ze. Toch, voegde ze eraan toe, waren er “gewoon zoveel verhalen van kinderen die hun mobiele telefoons gebruikten om opdrachten te voltooien, om onderzoek te doen of om erachter te komen hoe ze bij openbare bibliotheken konden komen om toegang te krijgen tot apparaten.”

In mei 2021 zitten basisscholieren van Think College Now in de klas nadat ze zijn teruggekeerd naar persoonlijk leren.
In mei 2021 zitten basisscholieren van Think College Now in de klas nadat ze zijn teruggekeerd naar persoonlijk leren. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

Het district deelde zijn bestaande voorraad leenapparaten en hotspots uit aan zoveel mogelijk studenten, zei Preston Thomas, chief systems and services officer van OUSD.

Veel van de apparaten waren al 4 tot 5 jaar oud. Omdat het district de vijf jaar voorafgaand aan de pandemie onder aanzienlijke financiële druk stond, “hadden we niet echt geïnvesteerd in onze infrastructuur rond technologie”, zei Thomas.

Het district miste een systeem om bij te houden hoeveel studenten niet inlogden op lessen bij gebrek aan een werkende computer, tablet of internetverbinding thuis.

“We hadden niet eens infrastructuur op tracking-apparaten,” zei Thomas. Het district vertrouwde op individuele scholen om gezinnen te bellen, terwijl de afdeling onderzoek, beoordeling en gegevens enquêtes uitvoerde op individuele schoolsites om erachter te komen of gezinnen een internetverbinding en computertoegang hadden.

In het mediacentrum van Castlemont zijn in mei 2021 Chromebook-karretjes helemaal leeg. In de begindagen van de pandemie werd elke Chromebook op de campus uitgeleend aan studenten tijdens leren op afstand.
In het mediacentrum van Castlemont zijn in mei 2021 Chromebook-karretjes helemaal leeg. In de begindagen van de pandemie werd elke Chromebook op de campus uitgeleend aan studenten tijdens leren op afstand. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

“Niets was gecoördineerd,” zei Thomas. “Iedereen deed ter plaatse zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat kinderen toegang hadden tot technologie, maar het was fragmentarisch.”

Vlak voor de pandemie was OUSD begonnen met het identificeren van technische leads op elke school, meestal leraren met technologische knowhow. Zodra de pandemie toesloeg, creëerde het district de positie van leider op afstandsonderwijs, met de taak ervoor te zorgen dat alle studenten computers en hotspots hadden.

Het hielp, zei Thomas, dat deze opvoeders “technologisch inzicht hadden op hun schoollocaties, het oor van leraren op de schoolsite hadden en konden communiceren voor hun gemeenschap.”

Jen Bender is een educatieve leraarleider en technologiecoördinator aan de Castlemont High School, in een historisch onderbedeelde buurt in East OaklaNd. De school helpen met haar technologische behoeften was vóór de pandemie slechts een klein deel van haar werk. In april 2020 trad Bender in als leider van het afstandsonderwijs van de school en werd het vinden van apparaten voor studenten haar fulltime rol.

Bender had het geluk dat veel Castlemont-studenten al schoolapparaten hadden toen de pandemie toesloeg. Toch had ze tegen het einde van die april elk laatste apparaat op de campus uitgedeeld, zelfs op zoek naar verloren Chromebooks in het proces, en sommige studenten, waaronder nieuwe immigrantenstudenten, stonden nog steeds met lege handen.

In het begin vroegen scholen studenten om een apparaat te komen halen als ze er geen hadden. Maar het openbaar vervoer werd verstoord toen de staat begon te schuilen en sommige studenten en ouders hadden geen manier om naar school te gaan. Familieleden van andere studenten waren essentiële werknemers die tijdens de schooldag niet naar school konden komen. De nieuwkomers die geen Engels spraken, waren het moeilijkst te bereiken.

Jen Bender, de data tech lead op Castlemont High School, geeft een nieuwe student haar #OaklandUndivided Chromebook en hot spot in mei 2021.
Jen Bender, de data tech lead op Castlemont High School, geeft een nieuwe student haar #OaklandUndivided Chromebook en hot spot in mei 2021. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

“We realiseerden ons dat we ons echt op gezinnen moesten richten,” zei Bender. Het district trok gemeenschapswerkers aan die Spaans en Mam spraken, een Maya-taal, en “liet ze individuele telefoontjes plegen naar gezinnen om hen binnen te laten komen en die apparaten op te halen.”

Bender zei dat bellen niet altijd hielp, vooral als een gezin verhuisde of in tijdelijke huisvesting zat.  Schoolleiders stuurden leraren en personeelsleden met computers naar de huizen van studenten. Zelfs toen, zei Bender, hadden ze ‘heel weinig succes, omdat adressen waren verschoven’.

Toen mei aankwam, realiseerden districtsbestuurders zich dat het vertrouwen op de afstandsonderwijs leidt om te begrijpen wat er op het terrein gebeurde, onvoldoende was, zei Thomas.

“We hadden geen gecentraliseerde manier om apparaten voor studenten te volgen,” zei hij. “Zo van, we hadden geen idee. Elke school had zijn eigen Google-spreadsheet en er was geen verenigende plek waar iemand van ons kon kijken.”

Samuel Aristondo, operations manager van Tech Hub, spreekt in het Spaans met een gezin
Samuel Aristondo, operations manager van Tech Hub, spreekt in het Spaans met een familie die in mei 2021 net in Oakland was aangekomen. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

“Dit is echt een once-in-a-generation moment om de digitale kloof te dichten en een die onze stad heeft verenigd.”

— Patrick Messac, #OaklandUndivided projectmanager

Districtsleiders wisten dat ze een zo groot probleem als de digitale kloof in Oakland niet alleen konden aanpakken; ze waren al dun gezaaid om tegemoet te komen aan de andere basisbehoeften van studenten, waaronder de toenemende voedselonzekerheid.

Johnson-Trammell, de hoofdinspecteur, en burgemeester Schaaf hadden verschillende gesprekken over hoe technologische toegang en connectiviteit aan te pakken. Naarmate de pandemie zich ontvouwde, zagen stadsambtenaren ook hoe diep het gebrek aan toegang tot technologie van invloed was op heel Oakland.

Bijna alle bronnen en stukjes informatie over Covid-19, inclusief waar je voedsel kunt krijgen en hoe je een werkloosheidsuitkering kunt aanvragen, werd digitaal verstrekt.

“Alle informatie stond op internet. En ik stelde me even voor hoe een moeder zich moet voelen die geen internetverbinding of computer had”, zei burgemeester Schaaf. “Het was zoveel groter dan alleen onderwijs. Het was letterlijk overleven voor Oakland-families. Technologie was de levensader naar informatie.”

Jordan Mickens, die in 2014 zijn eerste jaar als leraar aan de Castlemont High School doorbracht, zei dat hij zich levendig de technologische kloof herinnert waarmee zijn studenten werden geconfronteerd in vergelijking met die in de rijke gebieden rond Oakland.

In 2017 verliet hij het onderwijs om te werken in onderwijstechnologie bij Clever, een digitaal platform voor scholen. Maar kort nadat de pandemie begon, trok de crisis op scholen hem terug naar het directer werken om studenten in Oakland te ondersteunen, en hij werd een public policy fellow in het onderwijsteam van de burgemeester.

Silver en Thomas hadden gewerkt om Johnson-Trammell en burgemeester Schaaf te helpen met een idee te komen om meer grip te krijgen op de gemeenschappen die buiten het leren op afstand vallen: door gebruik te maken van de relaties die de stad en het schooldistrict hadden met verschillende op de gemeenschap gebaseerde non-profitorganisaties die al directe diensten verleenden in de buurten die ze moesten bereiken.

Mickens greep de kans om aan boord te komen toen de stad hem inhuurde om het nieuwe #OaklandUndivided initiatief te leiden om de digitale kloof in juni 2020 te dichten.

Het eerste wat de groep deed, zei Mickens, was beginnen met het bijhouden van het aantal openbare schoolstudenten in Oakland die al een apparaat en internetservice hadden, en degenen die dat niet deden.

In augustus 2020 lanceerden ze een “Tech Check” -enquête om die gegevens te verzamelen. De nieuwe enquête is gemaakt om uitgebreider te zijn dan de eerste individuele door scholen geleide enquêtes en maakte er een punt van om niet te vertrouwen op ja of nee-vragen.

In de enquête werd gezinnen gevraagd of alle studenten thuis eigen apparaten hadden; of die apparaten leningen waren van een school of een familiebedrijf; en of het gezin verbonden was met het internet en, zo ja, hoe: via breedband, mobiele telefoon of anderszins.

Jordan Mickens, een voormalige leraar uit Oakland, was tot augustus 2021 projectmanager #OaklandUndivided. “Wij [didn’t] wil dat dit een pleister is,” zei hij. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

In mei 2021 was de campagne goed voor ongeveer 70 procent van alle openbare schoolstudenten in Oakland via de enquête. Toen het #OaklandUndivided team had verwacht dat ongeveer 25.000 studenten apparaten, internet of beide nodig zouden hebben, op basis van de eerdere schoolenquêtes en volkstellingsgegevens. De Tech Check-enquête “opende onze ogen”, zei Mickens.

Op basis van de enquêteresultaten schatte #OaklandUndivided dat 75 procent van de K-12 openbare schoolstudenten, of bijna 40.000, ofwel niet of onvoldoende verbonden waren, met onvoldoende internettoegang.

Als een ander onderdeel van de informatieverzamelingsinspanning maakten #OaklandUndivided gebruik van gegevens van de online leerplatforms die scholen gebruikten – Google Classroom en Clever – om te zien welke studenten inlogden via een computer of mobiele telefoon om toegang te krijgen tot online bronnen.

Tegen oktober 2020 had het district een openbaar technisch toegangsdashboard gemaakt om de toegang van studenten tot computers en breedband te volgen en ook de inspanningen van de campagne transparanter te maken voor de gemeenschap en financiers, aldus Mickens.

Keta Brown, een mede-oprichter van de Oakland Reach en een co-voorzitter van het familiebetrokkenheidsteam van #OaklandUndivided, hielp de coalitie zwakke punten te identificeren, waaronder betrokkenheid bij zwarte ouders.
Keta Brown, een mede-oprichter van de Oakland Reach en een co-voorzitter van het familiebetrokkenheidsteam van #OaklandUndivided, hielp de coalitie zwakke punten te identificeren, waaronder betrokkenheid bij zwarte ouders. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

Ondertussen kwam het #OaklandUndivided leiderschapsteam, bestaande uit personeel in dienst van meerdere bureaus in het partnerschap, wekelijks bijeen en lanceerde een fondsenwervingscampagne met een doel van $ 12,5 miljoen om de eerste apparaten en hotspots te bieden.

De campagne was in staat om grote donoren binnen te halen, zoals de mede-oprichter van Twitter en vervolgens CEO Jack Dorsey, die $ 10 miljoen beloofde om het doel te helpen bereiken. Toen de financiering binnenkwam, was de volgende stap het kopen van de Chromebooks en hotspots.

Daar vertrouwde de campagne op Tech Exchange, een in Oakland gevestigde non-profitorganisatie die al meer dan twee decennia werkt aan het dichten van de digitale kloof in de stad.

De organisatie heeft een magazijn en een openbare Tech Hub die bewoners gratis technische ondersteuning en computer- en digitale geletterdheidstraining biedt, evenals renovatiediensten.

Het biedt ook training ter plaatse bij volkshuisvestingscomplexen. Tech Exchange leidt mensen uit de omliggende gemeenschappen op; huurt de lokale bevolking in om zijn technische diensten te leveren; en ontvangt stagiaires van middelbare scholen in Oakland, die soms terugkomen om voor de organisatie te werken.

Jen Bender, de datatech-leider op castlemont High School, sorteert in mei 2021 dozen met #OaklandUndivided apparaten.
Jen Bender, de datatech-leider op castlemont High School, sorteert in mei 2021 dozen met #OaklandUndivided apparaten. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

De rol van Tech Exchange was om bestellingen voor de apparaten in te dienen en de apparatuur klaar te maken voor studenten. Op 16 maart 2021 – een jaar na de schoolsluitingen in Oakland – had het partnerschap 25.000 Chromebooks uitgedeeld aan studenten met een laag inkomen.

Mickens zei dat het distribueren van de apparaten – die studenten permanent konden houden – een ervaring was die hij nooit zal vergeten. Toen hij in 2014 lesgaf op Castlemont, had de school slechts één Chromebook-karretje. “Om van daaruit te gaan, naar nu elke student zijn eigen computer te geven … was ongelooflijk om deel van uit te maken,” zei hij.

Tech Exchange werd een essentiële partner om niet alleen de apparaten te krijgen, maar ook om de “cultureel competente” technische ondersteuning te bieden die was beloofd als onderdeel van de #OaklandUndivided missie. Tech Exchange was de “geheime saus” van het initiatief, zei Mickens.

In juli 2020 bracht het #OaklandUndivided campagneteam meer gemeenschapsorganisaties binnen, waaronder het Latino Education Network en de Oakland-tak van de NAACP.

Het voegde ook ouder- en studentcontacten toe die een stem zouden hebben in de leiding van het project. Middelbare scholieren, waaronder Jessica Ramos, die werd gerekruteerd door David Silver, haar voormalige directeur, werden uitgenodigd als student liaisons om te helpen met engagement inspanningen.

“Community-based organisaties, die mensen … echt de relaties hebben [with] de Latino/Latina-gemeenschap, de Jemenitische gemeenschap, de Afro-Amerikaanse gemeenschap,” zei Johnson-Trammell. “Meestal is het zonder dat niveau van partnerschap moeilijk voor ons als district om er echt voor te zorgen dat we de behoeften van de meest kwetsbaren krijgen en dienen.”

De Oakland Reach, een door ouders geleide belangenbehartigingsgroep die werkt met achtergestelde gemeenschappen, sloot zich ook aan bij het partnerschap. Keta Brown, een mede-oprichter van de groep, werd uiteindelijk co-voorzitter van het familiebetrokkenheidsteam van #OaklandUndivided.

Het team bracht het nieuwe initiatief naar buiten en hielp de coalitie ook zwakke punten te identificeren, waaronder het omgaan met zwarte ouders.

Maria G. Islas, een medewerker van Think College Now, een openbare basisschool in Oakland, met haar dochter, Jesimiel Merida-Islas, die een laptop en hotspot kreeg na maanden van het delen van een computer met haar moeder.
Maria G. Islas, een medewerker van Think College Now, een openbare basisschool in Oakland, met haar dochter, Jesimiel Merida-Islas, die een laptop en hotspot kreeg na maanden van het delen van een computer met haar moeder. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

Een van die ouders was Bernadette Fenceroy, die vier kinderen heeft op openbare scholen in Oakland. In het begin van de pandemie vertrouwden ze op één leenapparaat en een hotspot die sporadisch werkte. Niemand kreeg veel geleerd, zei ze.

“Het is moeilijk als je een aantal kinderen hebt die aan de telefoon zijn en je niet al je informatie kunt krijgen,” zei Fenceroy. “En vaak. [my child] heeft bijles. Je kunt het niet op je telefoon doen en moet het op een laptop of een desktop doen.”

Fenceroy, die Brown ontmoette via de Oakland Reach, had het moeilijk om steun te krijgen van de scholen van haar kinderen voor leren op afstand tijdens het eerste jaar van de pandemie. Brown vertelde haar om de Tech Check-enquête in te vullen om te zien of haar familie in aanmerking kwam voor gratis apparaten.

Toen Fenceroy in mei 2021 eindelijk het telefoontje kreeg dat de permanente laptops van haar kinderen klaar waren om te worden opgehaald, kon ze het bijna niet geloven. Ze maakte een foto van een apparaat en belde Brown: “Ik denk dat ik het heb! Ik denk dat ik de computer heb gekregen.”

Hoewel haar kinderen nu apparaten hebben, hoopt Fenceroy dat het district en de leden van #OaklandUndivided niet “gewoon de bal laten vallen”, zei ze.  Ze wil dat ze contact houden, ervoor zorgen dat de apparaten werken en ouders laten weten wie ze om hulp kunnen vragen als ze dat niet zijn.

Om 10 uur op een heldere woensdagochtend in mei 2021 lagen de jaloezieën nog steeds op de Tech Hub van Tech Exchange, gehuisvest in een klein kantoor ingeklemd tussen een appartementencomplex en een apparatenwinkel in Oakland.

Maar binnen waren Samuel Aristondo, toen de tweetalige programmacoördinator van Tech Exchange, en twee collega’s al bezig met het repareren van apparaten en het aannemen van oproepen voor technische ondersteuning.

Aristondo bracht meer dan een uur aan de telefoon door met praten met een Spaanstalige familie die nieuw is in de stad, en leidde hen door de Tech Check-enquête om hun gratis laptops te krijgen.

Nadat hij van de telefoon was gestapt, had Aristondo nog een lijst met 300 tot 400 studentenfamilies om te bellen. Een meerderheid van de families op de lijst die nog steeds niet verbonden waren, waren zoals aristondo bereikte: ze waren slechts een paar weken in de VS geweest.

Sommigen wisten niet dat hun kinderen een gratis apparaat konden krijgen of, als ze een apparaat hadden, niet begrepen hoe ze zich moesten aanmelden bij Google Classroom of Zoom konden gebruiken.

Aristondo, die nu de operations manager van Tech Hub is, begrijpt hoe moeilijk het voor sommige van deze gezinnen kan zijn, zei hij. Hij groeide op in pleegzorg nadat zijn ouders waren gedeporteerd en hij was een student van de eerste generatie.

Nadat hij klaar is met het helpen verbinden van gezinnen met technologie, vraagt hij hen altijd of ze weten waar ze gratis voedsel en medische hulp kunnen krijgen. “Het is meer dan alleen technische ondersteuning,” zei hij.

“Dat is het geheim van hoe je mensen met elkaar kunt verbinden. Het is niet alleen het bedekken van apparaten en internet. Het is sociaal werk.”

— Seth Hubbert, de voormalige uitvoerend directeur van Tech Exchange

Sinds de lancering van #OaklandUndivided is het Tech Hub-kantoor drukker dan normaal, helping studenten, gezinnen en zelfs leraren met hun #OaklandUndivided apparaten.

Tech Exchange-medewerkers hebben volgens Mickens meer dan 10.000 technische ondersteuningsoproepen van communityleden in verschillende talen beantwoord.

Op 16-jarige leeftijd leerde Kemish Rosales hoe hij computers moest repareren als stagiair bij Tech Exchange. Hij werkt er sinds zijn afstuderen aan de nabijgelegen Fremont High School in 2013 en is nu de Tech Hub-coördinator voor de non-profitorganisatie.

Het zien van de glimlach van kinderen wanneer hij ze computers geeft, of de opluchting op het gezicht van een bezorgde ouder wanneer hij een vraag beantwoordt, is waarom hij deze baan nooit heeft verlaten, zei hij.

“We kennen de gemeenschap, we maken deel uit van die gemeenschap,” zei Rosales. “We zijn allemaal lokaal. Dat geeft ons een beter inzicht in wie we helpen.”

Kemish Rosales is de Tech Hub-coördinator voor de non-profit Tech Exchange. Sinds de lancering van de #OaklandUndivided-campagne hebben hij en zijn collega's meer dan 10.000 technische ondersteuningsoproepen van ouders, leraren en studenten beantwoord.
Kemish Rosales is de Tech Hub-coördinator voor de non-profit Tech Exchange. Sinds de lancering van de #OaklandUndivided-campagne hebben hij en zijn collega’s meer dan 10.000 technische ondersteuningsoproepen van ouders, leraren en studenten beantwoord. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

Tech Exchange-medewerkers zoals Rosales zijn de sleutel geweest tot het opbouwen van vertrouwen en het bereiken van een deel van de Spaanstalige gemeenschap van de stad. Seth Hubbert, de voormalige uitvoerend directeur van Tech Exchange, zei dat het van cruciaal belang is geweest om ervoor te zorgen dat wanneer partners gezinnen bereiken, ze dit doen met taal en cultuur in gedachten.

“Dat is het geheim van hoe je mensen verbonden kunt krijgen,” zei Hubbert. “Het is niet alleen het bedekken van apparaten en internet. Het is sociaal werk.”

Ouders, vooral degenen die mogelijk ongedocumenteerd zijn, voelen zich op hun gemak om naar Tech Exchange te komen voor hulp omdat “het hen een gerust hart geeft om [hear] bekende stemmen en [see] bekende gezichten,” zei Rosales, die deelneemt aan het Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) -programma.

Het magazijnpersoneel van Tech Exchange sorteert gedoneerde apparatuur. Zij en hun Tech Hub-collega's werkten maandenlang aan #OaklandUndivided apparaten die vervolgens in 2020 en 2021 aan studenten werden gedistribueerd.
Het magazijnpersoneel van Tech Exchange sorteert gedoneerde apparatuur. Zij en hun Tech Hub-collega’s werkten maandenlang aan #OaklandUndivided apparaten die vervolgens in 2020 en 2021 aan studenten werden gedistribueerd. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

Het #OaklandUndivided project is geëvolueerd sinds de oprichting. Met een instroom van federale financiering beschikbaar voor scholen als reactie op de pandemie, maakt Oakland van de gelegenheid gebruik om het programma te versterken.

Het district ontving bijna $ 130 miljoen van het Elementary and Secondary School Emergency Relief (ESSER) Fund, naast geld van het Emergency Connectivity Fund (ECF), een federaal programma dat scholen en bibliotheken heeft geholpen internettoegang en verbonden apparaten te bieden aan studenten en opvoeders tijdens de pandemie.

Maar die federale fondsen komen met parameters. Alle #OaklandUndivided apparaten die in de begindagen van de pandemie werden uitgedeeld, waren permanente geschenken aan gezinnen; ambtenaren zeiden dat dit belangrijk was omdat een door het district beheerd apparaat beperkingen heeft op het gebruik ervan.

Gedoneerde monitoren liggen in de schappen van het Tech Exchange-magazijn. Als onderdeel van het #OaklandUndivided-initiatief worden refurbished apparaten gegeven aan studenten die thuis geen vaste computer hebben.
Gedoneerde monitoren liggen in de schappen van het Tech Exchange-magazijn. Als onderdeel van het #OaklandUndivided-initiatief worden refurbished apparaten gegeven aan studenten die thuis geen vaste computer hebben. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

Een permanent apparaat kan nuttig zijn voor ouders die toegang proberen te krijgen tot online bronnen of hun eigen opleiding volgen, of het kan een student volgen naar de universiteit.

De federale ESSER- en ECF-programma’s vereisen dat elk gekocht apparaat eigendom is van de school of het district. Dus sinds 1 augustus 2021 zijn alle #OaklandUndivided apparaten die uitgaan leenauto’s.

Hoewel de door het district uitgeleende apparaten maximaal vijf jaar bij de student zullen blijven, probeert het #OaklandUndivided initiatief nog steeds zijn belofte na te komen om permanente apparaten te leveren.

Jesimiel Merida-Islas, toen in het vijfde leerjaar, op basisschool Think College Now in mei 2021. Nadat #OaklandUndivided gelanceerd, kreeg Jesimiel een Chromebook en een hotspot waarmee ze vollediger kon deelnemen aan leren op afstand.
Jesimiel Merida-Islas, toen in het vijfde leerjaar, op basisschool Think College Now in mei 2021. Na #OaklandUndivided gelanceerd, kreeg Jesimiel een Chromebook en een hotspot die haar vollediger laat deelnemen aan leren op afstand. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

“We erkennen het belang van studenten die een computer bezitten en werken dit jaar samen met Tech Exchange om 4.800 gereviseerde computers te distribueren naar gezinnen die geen eigen computer hebben,” zei Patrick Messac, de huidige projectmanager van de #OaklandUndivided.

De federale financiering zelf is niet permanent. De ECF-financiering, die oorspronkelijk in juni zou aflopen, is onlangs verlengd tot 30 juni 2023.

De ESSR-fondsen lopen in 2024 af. Kyleigh Nevis, de apparaten en operations lead voor #OaklandUndivided en OUSD, zei dat het Oakland-programma plannen maakt voor de toekomst en bijvoorbeeld studenten op hot-spotplannen kan overschakelen naar Project 10Million van T-Mobile, een nationaal programma dat gratis internet biedt aan achtergestelde studentenhuishoudens.

Vanaf januari, zei het #OaklandUndivided team, hadden 35.960 gezinnen van openbare scholieren een Chromebook of hotspot of beide ontvangen. Twee procent van de studenten met een laag inkomen blijft niet verbonden. Het zal moeilijk zijn om ze te bereiken.

Voor degenen die nog steeds “vermist” zijn, heeft het district dit jaar een push gemaakt om zich te concentreren op wat het studenten met een hoge prioriteit noemt: degenen die het meeste risico lopen en de grootste behoefte hebben, en die het programma nog steeds niet heeft kunnen bereiken.

De coalitie lanceerde een vereenvoudigde papieren Tech Check-enquête, die is geïntegreerd in het back-to-school inschrijvingsproces. Studenten kunnen de enquête ook in de klas invullen, om het voor gezinnen gemakkelijker te maken.

Messac zei dat hij en anderen in het team samenwerken met de datatechnologie-leads van de scholen – zoals de leads voor afstandsonderwijs nu worden genoemd – om die studenten te identificeren via bijgewerkte schoolroosters en ze te bellen.

David Silver is de directeur van het onderwijs voor het kantoor van de burgemeester van Oakland. Een voormalig directeur van Oakland zei dat er vóór de pandemie gewoon niet genoeg energie was geweest om de digitale kloof in de stad aan te pakken.
David Silver is de directeur van het onderwijs voor het kantoor van de burgemeester van Oakland. Een voormalig directeur van Oakland zei dat er vóór de pandemie gewoon niet genoeg energie was geweest om de digitale kloof in de stad aan te pakken. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

“We proberen gewoon creatieve oplossingen te vinden om deze moeilijkst bereikbare studenten te bereiken,” zei Messac. In december had het district 6.953 studenten ondervraagd en nog eens 5.835 Chromebooks uitgedeeld.

Spijbelen blijft een van de belangrijkste barrières bij het bereiken van die vermiste studenten, zei Messac. Bender, datatech-leider aan de Castlemont High School, heeft het een uitdaging gevonden om de thuisconnectiviteit van sommige studenten te beoordelen, omdat ze niet vaak of helemaal niet naar school komen.

Het kantoor van digitale gelijkheid van het district en het technische gelijkheids- en toegangsactieteam van OUSD, opgericht in 2020, hebben ook gewerkt om erachter te komen waarom deze studenten niet in staat zijn om lessen bij te wonen en hen te verbinden.

Het oakland district wordt momenteel geconfronteerd met een financiële crisis, en John Sasaki, directeur communicatie voor OUSD, zei dat het van plan is om twee scholen te sluiten.

Hoewel #OaklandUndivided een apart programma is dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de stad en dat niet volledig afhankelijk is van financiering uit het district, kunnen de sluitingen de inspanningen op de weg bemoeilijken om studenten te bereiken die nog niet verbonden zijn. Messac zei dat het programma samenwerkt met het district om ervoor te zorgen dat als studenten op de getroffen schoolsites digitale toegang nodig hebben, die middelen zullen worden verstrekt.

Veel studenten van Think College Now, een op de universiteit gerichte openbare basisschool in Oakland, ontvingen vorig jaar #OaklandUndivided Chromebooks en hotspots tijdens leren op afstand.

Nu het #OaklandUndivided project een nieuwe fase ingaat, ligt de focus op het bouwen van infrastructuur om stadsbrede connectiviteit te ondersteunen door binnen vijf jaar snel breedbandinternet te brengen naar de naar schatting 36.951 niet-verbonden huishoudens, ongeacht of ze kinderen in de scholen hebben of niet.

“Het is dit doel waarvan we geloven dat het absoluut cruciaal is om de digitale kloof voorgoed te dichten,” zei Messac. Oakland lanceerde OAK Wi-Fi, een breedbandprogramma, eind 2020 met behulp van $ 7,7 miljoen uit CARES Act-financiering.

Het programma biedt bewoners die in de meest onderverbonden gebieden wonen gratis toegang tot wi-fi in de hele stad.

In een andere lokale inspanning zal het onlangs gelanceerde Town Link-programma ook de toegang tot digitale geletterdheid verbeteren; en Oakland krijgt hulp van de staat om de breedbandinfrastructuur uit te breiden.

“Dit is echt een once-in-a-generation moment om de digitale kloof te dichten en een die onze stad heeft verenigd,” zei Messac. “Het zal ook op staats- en federaal niveau veel moeite kosten, maar onze coalitie zal actief zijn totdat we breedband naar al onze gezinnen brengen.”

Seth Hubbert, toenmalig uitvoerend directeur van Tech Exchange, loopt in mei 2021 door het magazijn van de non-profitorganisatie. Hier werden #OaklandUndivided apparaten geleverd en gesorteerd voordat ze aan studenten werden gedistribueerd.
Seth Hubbert, toenmalig uitvoerend directeur van Tech Exchange, loopt in mei 2021 door het magazijn van de non-profitorganisatie. Hier werden #OaklandUndivided apparaten geleverd en gesorteerd voordat ze aan studenten werden gedistribueerd. Bron: Javeria Salman/ Het Hechinger-rapport

#OaklandUndivided werkt ook samen met nationale non-profitorganisaties. In november kondigde EducationSuperHighway aan dat Oakland de inaugurele pilotstad was voor zijn landelijke initiatief om de betaalbaarheidskloof te dichten. Het partnerschap zet gratis wifi in in appartementsgebouwen met een laag inkomen.

“Oakland heeft geweldig werk verricht door een publiek-private samenwerking te creëren om hun niet-verbondenen met elkaar te verbinden”, zegt Evan Marwell, CEO van EducationSuperHighway. “Dat was voor veel studenten echt een effectief iets. Het was geen perfecte oplossing, maar was een best-in-class inspanning [from] in het hele land.”

Jessica Ramos is nu eerstejaars aan de Universiteit van Californië, Berkeley, die haar een nieuwe laptop gaf toen ze met de lessen begon.

Terwijl ze wordt ondergedompeld in de universiteit, mensen ontmoet en meer over zichzelf leert, maakt ze nog steeds tijd voor Oakland.

Ramos zit in het #OaklandUndivided leiderschapscommissie en helpt studenten en hun families te verbinden met zowel het internet als het programma. Het was geweldig om het project te zien groeien “was geweldig”, zei ze.

Ramos wil dat andere steden het model van #OaklandUndivided gebruiken en uitbreiden om de huiswerkkloof aan te pakken.

“Met de pandemie zagen we allemaal wat we niet wilden zien. Met de digitale kloof is het een van de dingen die we denken [is] zo klein, maar in werkelijkheid treft het zoveel mensen”, aldus Ramos. “Dat is wat de pandemie heeft gebracht, een licht op al deze problemen die moeten worden opgelost.”

Dit verhaal is onderdeel van de SoJo Exchange van de Oplossingen Journalistiek Netwerk, een non-profitorganisatie die zich toelegt op rigoureuze rapportage over reacties op sociale problemen.

Dit verhaal over het dichten van de digitale kloof is geproduceerd door Het Hechinger-rapport, een non-profit, onafhankelijke nieuwsorganisatie gericht op ongelijkheid en innovatie in het onderwijs. Meld je aan voor Hechinger’s nieuwsbrief.