Hoe een goede buur te zijn: 5 eenvoudige ideeën

We zijn er allemaal geweest: je bovenbuurman lijkt stenen over de vloer te slepen, op een trampoline te springen of onder de douche te zingen alsof hij op de eerste rij van Coachella zit.

Hoewel het leuk is om met een bezem in het plafond te prikken of een passief agressief briefje te tweeten, zou het nog beter zijn als we allemaal net iets meer zouden werken om goede buren te zijn.

Uit een onderzoek van Pew Research uit 2018 bleek dat ongeveer een kwart van de Amerikaanse volwassenen onder de 30 geen van hun buren kende. Het zette ons aan het denken: hoe zouden die cijfers eruit zien als we gewoon een niet-oordelende hand zouden uitsteken?

Buurten zijn vruchtbare grond voor diepe, rijke gemeenschappen, waar mensen op elkaar kunnen rekenen, kunnen genieten van hun gedeelde menselijkheid en betekenis kunnen toevoegen aan wat misschien gewoon een andere woonstraat lijkt.

Er zijn tal van discriminerende huisvestingspraktijken in de VS die diverse gemeenschappen van echte verbinding en kansen weerhouden, maar uw bereidheid om te vertrouwen en verbinding te maken kan gewoon een katalysator zijn voor verandering in uw hoek van de wereld.

In het boek The Little Book of Lykke: The Danish Search for the World’s Happiest People beschrijft auteur Meik Wiking hoe de kunst van saamhorigheid van invloed is op levenslange tevredenheid en gezondheid, waarbij hij een Deens spreekwoord citeert: “Het is beter om een goede buur te hebben dan een verre vriend.”

Bovendien is een goede buur zijn precies wat Mister Rogers zou willen dat we doen.

Zo maak je er een mooie dag van in jouw buurt:

Hoe een goede buur te zijn

1. Stel jezelf voor (en maak zelfs een buurtdirectory)

Of het nu gaat om een briefje in een brievenbus, een met de hand bezorgde traktatie of een eenvoudige schreeuw over de tuin, jezelf voorstellen aan je buren is de eerste stap.

Ga nog verder en maak een directory met contactgegevens en speciale vaardigheden! (Je kunt zelfs het excuus gebruiken dat het “in geval van nood” is als je nerveus bent om het te vragen).

2. Respecteer de regels van het gemeenschapsleven

De gouden regel van gemeenschap: wees vriendelijk. Het is belangrijk om dezelfde beleefdheden te delen, zoals het houden van stille uren of gedeelde wasruimteverwachtingen. Als er een conflict is, leer dan om het op een herstellende, behulpzame manier op te lossen (ahem, bel de politie niet).

3. Systemen instellen om te delen & ondersteuning

Kleine gratis bibliotheken, gereedschapsuitleensystemen, gemeenschappelijke pantry’s of betrouwbare kinderopvang gaan een lange weg. Wat kunt u implementeren in uw regio?

4. Ga een stapje verder om verbinding te maken

Start een boekenclub, een maaltijdtreinrotatie, margarita-avonden op je veranda, een intramurale voetbalgroep, buitenspeeluren of gewoon een gewone filmavond. Het delen van ruimte stelt buren in staat om elkaar te betrekken en te vertrouwen. Bovendien is het gewoon leuk!

5. Vier en geniet van je gemeenschap

Of het nu gaat om een blokfeest, picknick, vuilnisopruiming of vakantie-evenement, vind tijd om te genieten van en zorg voor je gemeenschap; niet alleen als je dringend een oppas nodig hebt.

Misschien vind je dit ook interessant:

Een versie van dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in de Goodnewspaper — Good Good Good’s maandelijkse gedrukte krant gevuld met goed nieuws en manieren om het verschil te maken.

Meer goed nieuws vind je ook in de Goodnewsletter — de gratis dagelijkse e-mail vol met redenen om je hoopvol te voelen.