Hoe een droomdagboek te starten: tips, voordelen en voorbeelden

Hoe een droomdagboek te starten: tips, voordelen en voorbeelden

Dromen zijn al lang een bron van inspiratie voor ons sinds de tijd van bewuste mensen bijna begon. Onze fascinatie voor wat onze dromen betekenen en waarom we ze hebben, is voortdurend een kerndiscussie geweest in veel verschillende vakgebieden. Van psychologen en therapeuten tot wetenschappers die de geest bestuderen.

We brengen elk ongeveer twee uur per nacht door in een droomtoestand, hoewel deze tijd moeilijk volledig nauwkeurig te meten is, en we gaan vele malen van de ene droom naar de andere tijdens een nachtrust. Onze diepe nieuwsgierigheid naar slaap en dromen heeft het idee gebracht om een droomdagboek in de mainstream populaire cultuur.

Net zoals een traditioneel dagboek onze wakkere momenten bijhoudt, registreert een droomdagboek de dromen die we ervaren tijdens onze rustgevende uren.

Er zijn veel manieren waarop je een droomdagboek kunt bijhouden en nog meer redenen waarom je dat zou moeten doen, lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten over het bijhouden van een droomdagboek.

Wat is een droomdagboek?

Een droomdagboek is een geschreven verslag van je dromen. Je kunt old-school traditioneel gaan en een prachtig gebonden notitieblok hebben voor je krabbelen, of je kunt zelfs speciaal ontworpen apps voor een dagboek gebruiken om je dromen op te schrijven en te onthouden.

Iedereen zal wakker zijn geworden met een droom die ze zich herinneren, maar heb je die droom langzaam uit je geheugen voelen glijden, soms zelfs zo snel als slechts een paar minuten na het ontwaken, en alles wat je overhoudt is een reeks onzinnige beelden en mogelijk een sterke slepende emotie?

Elke keer dat je wakker wordt uit een bijzonder levendige droom of nachtmerrie, kun je alles opschrijven wat je je herinnert voordat het uit je geest afdrijft.

droom journalling ideeën

Hoewel de wetenschap ons nog steeds niet met zekerheid kan vertellen wat een droom is, wordt algemeen aanvaard dat dromen niets meer zijn dan poorten naar ons onderbewustzijn.

Door je dromen op te schrijven in een droomdagboek geef je jezelf de gave van inzicht. De mogelijkheid om na te denken en zelfs je dromen te bestuderen.

Je weet maar nooit, ze kunnen je meer onthullen dan je ooit had verwacht.

Waarom zou ik een droomdagboek bijhouden?

Een droomdagboek is ongelooflijk persoonlijk en specifiek voor de dagboekbewaarder. Net als veel andere introspectieve gewoonten die je misschien in je dag hebt verweven, kan het bijhouden van een droomdagboek je helpen jezelf op een veel dieper niveau te begrijpen. Ook kan het een superleuke ervaring zijn die je wat entertainment en ook creatieve inspiratie kan bieden.

Onthoud je dromen

Onze dromen lijken als zand door onze vingers te glippen. Ze vasthouden nadat we wakker zijn geworden, duurt nooit lang. Door een droomdagboek bij te houden kun je je dromen opnieuw bezoeken. Deze oefening maakt het ook gemakkelijker voor je om je dromen in de loop van de tijd te onthouden.

Door goed op je dromen te letten en ze op te schrijven zodra je wakker wordt, zul je merken dat het een stuk gemakkelijker wordt om je dromen te onthouden. Deze hersenoefening kan ook filteren in ander geheugenwerk, waardoor uw dagelijkse geheugen wordt verbeterd.

Een dieper begrip van je gedachten en emoties

Ze zeggen dat dromen vensters van de ziel zijn. Neem een kijkje en je kunt de innerlijke werking zien.

– Henry Bromell

Net zoals een traditioneel dagboek je kan helpen om je dag, ervaringen en emoties te verwerken, kan een droomdagboek ook inzicht geven in hoe je je voelt en waarom je je voelt zoals je je voelt.

Onze dromen worden vaak sterk beïnvloed door onze dagelijkse wakkere ervaringen. Zoals de anticipatie op een grote gebeurtenis of de angst voor een medische testuitslag. Soms kunnen de dingen die we ervaren echter zwaar wegen op onze ziel en we realiseren het ons niet eens, maar onze dromen zullen altijd onze bewuste en onbewuste emoties weerspiegelen.

waarom een droomdagboek beginnen

Door een droomdagboek bij te houden sta je jezelf toe om dieper te kijken naar de huidige staat van je emoties. Misschien merk je dat je terugkerende dromen ervaart die je je niet zou hebben herinnerd als het niet was voor het bijhouden van een droomdagboek.

Door patronen in je onderbewustzijn en je dromen te identificeren, kun je je emotionele processen een stuk gemakkelijker maken door een diepere oorzaak te begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt.

Beheers je dromen

Je hebt misschien wel eens gehoord van de term ‘lucide dromen’. Deze vorm van dromen is waar we ons ervan bewust worden dat we dromen en ons zelfs de kracht kunnen geven om de controle te nemen over de dingen die we dromen.

Zie het zo. Als je regelmatig nachtmerries ervaart, kan lucide dromen jeou de tools en de kracht om je droom te veranderen. Om je nachtmerrie een goed einde te geven, of zelfs helemaal te stoppen.

Door je dromen op te schrijven in een droomdagboek vertel je zowel je bewuste als je onderbewustzijn dat je dromen belangrijk zijn. Dit kan helpen om het veel gemakkelijker te maken om in een staat van lucide dromen te komen. Sommige mensen geloven zelfs dat lucide dromen een toegangspoort is tot astrale projectie.

Creatief probleemoplossend vermogen

Onze dromen volgen niet onze wetenschappelijke wetten van het leven. Het zijn fantastische werelden die werken volgens hun eigen regels en verschuivende realiteiten. Door je dromen op te schrijven in een droomdagboek kun je verrast worden door de oplossingen die erin zitten.

We weten dat onze dromen vaak worden gevormd door onze wakkere problemen en ervaringen. Door eraan te denken om ze op te schrijven en terug te kunnen komen naar deze plaat, kun je een nogal creatieve oplossing vinden voor een probleem dat je momenteel ervaart en waar je misschien nog nooit eerder aan hebt gedacht. Je kunt je dromen gebruiken om de controle over je wakkere leven terug te nemen op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Bron van inspiratie

Veel van onze creatieve genieën hebben hun dromen gebruikt om hun grootste creaties te inspireren. Als kunstenaar of ander creatief persoon kunnen je dromen je grootste doorbraak opleveren. Door een droomdagboek bij te houden, verzamel je een boek vol fantastische ideeën die net het idee kunnen zijn dat je nodig hebt, vooral als je onlangs een creatief blok hebt ervaren.

Door een droomdagboek te schrijven, maak je niet alleen een record, maar leer je jezelf ook om meer open-minded en nieuwsgierig te zijn. Deze verandering kan je helpen om dieper in je creativiteit te duiken en een aantal echt mooie ideeën te vinden. Als andere creatieven, zoals Edgar Allen Poe en Salvador Dali, hun dromen gebruikten om hen hun geniale inspiratie te geven, waarom jij dan ook niet?

Droominterpretatie

We weten allemaal dat de betekenissen van onze dromen soms diep begraven liggen onder een heleboel dingen die op het eerste gezicht echt niet veel zin hebben. Dat is waar het gebruik van een droomdagboek voor droominterpretatie binnenkomt.

Het interpreteren van je dromen kan een heel leuke activiteit zijn. De tijd nemen om diep naar je dromen te kijken, elke hoek te overwegen en de kleine dingen op te merken die je anders misschien was vergeten als je ze niet had opgeschreven, kan je in een konijnenhol van zelfontdekking leiden.

Elk van je dromen kan een andere betekenis hebben als het redelijk lijkt op anderen. Dit is waar droomdagboeken je kunnen helpen om meer aandacht te besteden aan je dromen en om je een meer innerlijk inzicht te geven in je gedachten, gevoelens en waarom je doet wat je doet.

7 tips voor het starten van een droomdagboek

Bij het schrijven van een droomdagboek wil je beginnen met een notitieboekje dat is gewijd aan je droom. Je kunt veel van de verschillende dagboek- of dagboekachtige apps gebruiken die er zijn, maar er is iets ongelooflijk speciaals en persoonlijks aan het op papier zetten van pen.

droomdagboek

Het starten van een droomdagboek is heel eenvoudig en het kan zo direct of zo ingewikkeld zijn als je wilt. Het draait allemaal om het openen van je geest, jezelf loslaten en de intentie en tijd uitsnijden om je echt aan een dagelijks droomdagboek te houden.

Dat gezegd hebbende, zijn er altijd een aantal uitstekende tips die je kunnen helpen aan de slag te gaan en te gedijen op je droomdagboekreis.

Wacht niet

Onze dromen zijn soms als water door een zeef. Zo levendig dat ze het moment kunnen zijn waarop we ons wakkere leven weer samenvoegen, in slechts een paar korte momenten worden ze vaak gereduceerd tot niets meer dan flitsen van gevoelens en beelden die steeds minder zin beginnen te krijgen naarmate de dag vordert.

Als je besluit om een droomdagboek te schrijven, wil je er onmiddellijk na het ontwaken in schrijven. Wacht niet tot je ’s ochtends je koffie hebt gedronken of terugkomt van een spinles.

De belangrijke momenten en tekenen in je droom zullen tegen die tijd al lang verloren zijn. Zet je notitieblok bij je bed met je pen of potlood en stel de intentie in dat zodra je wakker wordt, je begint met het opnemen van je droom.

Teken je droom

Sommigen van ons hebben gewoon niet de manier met woorden die we zouden willen dat we deden en dat is oké. We hebben allemaal verschillende talenten en als je merkt dat je creativiteit wordt belemmerd door woorden op papier te zetten. Misschien is tekenen meer jouw vibe.

In plaats van op te schrijven wat je ziet in je droom, hoe je je voelt, de mensen met wie je omgaat en waar je bent. Teken het. Gebruik de kleuren die opvallen, de vormen die je je herinnert en teken je droom. Soms kan dit je helpen om meer details van je droom te gebruiken dan je kunt met schrijven.

Voeg veel details toe

Schrijf vooravond oprything die je je kunt herinneren, hoe klein het detail ook is. Neem geluiden op die je misschien hoort, hoe warm of koud het voelt, het weer, de kleur van het gras (alleen omdat het gras groen is in onze realiteit, betekent niet dat het niet blauw kan zijn in je droomrealiteit). Zelfs de kleinste details kunnen uiteindelijk meer voor je betekenen dan je eerst had verwacht.

In detail schrijven over je dromen in je droomdagboek kan in het begin een beetje lastig aanvoelen. Vasthouden aan een dagelijkse dagboekaantekening in een droomdagboek kan je de oefening geven die je nodig hebt om het herinneren van details steeds gemakkelijker te maken naarmate de tijd vordert. In slechts een korte tijd zul je je zoveel details herinneren dat je je nauwelijks die vervaagde dromen zult herinneren die je altijd vergat.

Probeer Automatisch schrijven

Deze manier van schrijven komt voort uit onze surrealistische kunstenaars. Het gaat om vrij schrijven zonder na te denken. Nadat je wakker bent geworden uit je droom, als je moeite hebt om details te onthouden of als je erachter komt wat je moet schrijven, kun je in plaats daarvan automatisch schrijven gebruiken.

hoe een droomdagboek te starten

Maak je geen zorgen over grammatica, spelling of zelfs of je je letters op de regels houdt. Schrijf gewoon op wat er op dat moment in je opkomt. Hoe onzinnig het ook is, laat de woorden die in je opkomen de woorden dicteren die je hand op het papier zet.

Houd je slaap bij

Hoezeer je droomdagboek er ook is om je dromen vast te leggen, het bijhouden van je werkelijke slaap kan ook uiterst nuttig zijn. Bewaar een klein deel van je dagelijkse dagboekaantekening in je droomdagboek om snel de lengte van je slaap te noteren, of je ’s nachts wakker bent geworden en zelfs hoe je je ’s ochtends voelt. Voel je je uitgerust? Moe? Of energiek?.

Opschrijven hoe je droom en slaap je fysiek hebben laten voelen, is net zo belangrijk als de bijzonderheden van de droom zelf. Je kunt ook patronen beginnen op te merken, zoals dat kopje koffie ’s avonds laat dat altijd levendigere nachtmerries met zich meebrengt, of hoe een ontspannend bad je naar meer vredige dromen leidt.

Zoek naar patronen

Als je je dromen eenmaal een tijdje in je droomdagboek hebt vastgelegd, wordt het gemakkelijk om ze te analyseren. Deze analyse kan je helpen om patronen en terugkerende thema’s te ontdekken die je nog niet eerder had opgemerkt. Deze patronen openen ons vaak voor nieuwe ontdekkingen van onszelf en zelfs oplossingen voor problemen en uitdagingen waarmee we te maken kunnen krijgen.

Het kan een gezicht op de achtergrond zijn dat je regelmatig begint te zien, de lucht kan dezelfde dreigende tint paars zijn, ongeacht wat er in je droom gebeurt, of je kunt altijd dezelfde reeks omstandigheden ervaren, het is gewoon dat de mensen elke keer veranderen.

Steeds dezelfde dingen dromen is meestal een zacht duwtje uit je onderbewustzijn dat er iets anders aan de hand is. Iets dat opgemerkt en aangepakt moet worden.

Deel je dromen

Het kiezen van mensen die je vertrouwt om je dromen mee te delen, kan ongelooflijke voordelen opleveren. Het kan je niet alleen helpen met je algemene droomherinnering, maar je zult ook verrast worden door de dingen die je plotseling opvallen wanneer je je droom hardop aan een ander vertelt.

Als je ergens mee worstelt, kan deze vorm van communicatie helpen om de last te verlichten. Misschien merk je zelfs dat degenen die je vertrouwt het advies vinden dat je nodig hebt, gewoon door je droomverhaal te horen.

Wat moet ik opnemen in een Dream Journal Entry?

Elk droomdagboek is anders en geheel persoonlijk voor de dagboekbewaarder. Dus wat je belangrijk vindt om in je dagboek te schrijven, lijkt misschien niet zo belangrijk voor de volgende persoon.

Het kan echter zeer nuttig zijn, vooral voor beginners om een eenvoudig kader te hebben met regelmatige dagelijkse vragen. Dit kader kan je in het allereerste begin helpen als je je vermogen om je dromen te onthouden versterkt.

droom journalling

Hieronder vindt u een lijst met enkele dingen die u misschien wilt opnemen in uw droomdagboekkader. Maar onthoud dat je ze niet allemaal hoeft op te nemen, anders heb je misschien nog meer dat je wilt opnemen. Ga voor wat voor jou goed voelt.

 • Uw droomlocatie
 • Je emoties
 • De mensen in je droom
 • Het weer
 • Wat je aan het doen was
 • Opvallende details uit je droom
 • Alle dromen of symbolen die je zag
 • Hoe je je voelt als je eenmaal wakker bent geworden
 • Hoe je je voelt over de droom

Dromen kunnen vaak erg verwarrend zijn en springen van de ene onlogische scène naar de volgende. Ze kunnen ons vaak erg verward laten voelen, wat het schrijven van een droomdagboekpost, vooral als je gloednieuw bent in de praktijk, erg overweldigend kan maken.

Settineeen betrouwbaar kader van vragen kan je de ondersteuning geven die je nodig hebt om over je dromen te schrijven. Na verloop van tijd zul je merken dat je niet langer een kader van vragen nodig hebt, of je kunt dol zijn op de georganiseerde opstelling op een droomdagboekvermelding waarbij elke vraag zijn eigen speciale plek vereist.

Dream Journal Voorbeelden

Veel mensen houden hun droomdagboek bij de hand en ver van nieuwsgierige blikken. Er zijn echter een paar mensen die hun droomdagboeken hebben omgezet in een online forum voor degenen onder ons die een beetje inspiratie nodig hebben om naar te kijken.

Als je meer dan één blogartikel over droomtijdschriften hebt gelezen, merk je misschien dat je enkele van de onderstaande voorbeelden van droomdagboeken herkent. Het oude gezegde ‘if it ain’t broke, don’t fix it’ werkt hier perfect. Sommige van deze voorbeelden zijn zo goed dat het geen zin heeft om te proberen een heleboel verschillende dingen te plaatsen om, nou ja, anders te zijn.

 • Elder Dreams – Dit blog-achtige droomdagboek is geschreven door stripauteur Dan Curtis Johnson. Met zijn dromen van 1988 tot 2005 is het een geweldig voorbeeld van hoe een eenvoudige inzending kan spawnen en ongelooflijk verbeeldingskracht kan hebben. Zeker als zijn werk iets is om aan voorbij te gaan.
 • Reddit – Er zijn veel forums op Reddit die droomjournaalposten van Reddit-gebruikers behandelen. Zoals het forum van The Dream Journal. Reddits droomgemeenschap overspant de entrie-planeet en het kan een uitstekende plek zijn om advies te krijgen, maar ook om hulp te krijgen bij interpretatie. Het ontelbare aantal dagboekaantekeningen in het droomjournaal zal je helpen je inspiratie te ontsteken.
 • John DuBois – De overleden software-ingenieur, John DuBois, hield een droomdagboek bij dat zich uitstrekte van 1991 tot 2007. Wat echt interessant is, is dat hij zijn inzendingen niet alleen op datum organiseert, maar ook op het thema van zijn dromen.
 • Pinterest – Pinterest is echt een schatkamer. Je vindt er niet alleen voorbeelden van droomdagboeken, maar ook afdrukbare pagina’s, aanwijzingen en inspiraties om je te helpen bij je droomdagboekervaringen.

Ben je klaar om te beginnen met het opschrijven van je dromen?

Schrijven in een droomdagboek is een geweldig hulpmiddel dat we kunnen gebruiken om dieper in te gaan op onze zelfontdekkingen, het kan ons helpen onze angst te verminderen, oplossingen te onthullen voor uitdagingen die we ervaren en ons zelfs open te stellen voor een nieuw facet van onze spiritualiteit.

Zoals met alle dingen kan het in het begin een beetje vreemd en zelfs moeilijk aanvoelen. Maar blijf erbij en je kunt een aantal ongelooflijke geschenken ontrafelen, zoals inzicht en creativiteit.

Ben je begonnen met het schrijven van een droomdagboek? Hoe vind je dat het je heeft geholpen? Als je op zoek bent naar een specifieke interpretatie, bekijk dan zeker onze andere artikelen over dromen. Van dromen over huizen tot dromen over slangen, wij hebben het voor u.