Hoe een blauwe plek te behandelen en te genezen

Hoe een blauwe plek te behandelen en te genezen
Een blauwe plek op de knie van een jong meisje.

LEA PATERSON / WETENSCHAP FOTOBIBLIOTHEEK / Getty Images

Een blauwe plek, ook wel een kneuzing genoemd, of een hematoom verwijst naar een gebied van huidverkleuring (meestal zwart en blauw) dat optreedt na een trauma aan het zachte weefsel van het gebied. Een blauwe plek ontstaat wanneer kleine bloedvaten onder de huid scheuren en bloed lekt in het zachte weefsel onder de huid. Kneuzingen en kneuzingen zijn veel voorkomende blessures in de sport met een risico op een botsing of impact.

Blauwe plek Classificaties

  • Onderhuids: Een blauwe plek onder de huid
  • Intramusculair: Een blauwe plek in een spier
  • Periosteaal: Een blauwe plek tot op het bot

Blauwe plekken kunnen plotseling optreden en dagen tot maanden duren. Blauwe plekken veroorzaken over het algemeen pijn, zwelling en gevoeligheid over een zwart en blauw gebied van huidverkleuring. Terwijl het geneest, verandert het vaak van zwart en blauw naar groen en geel.

Milde kneuzing of blauwe plekken genezen meestal binnen ongeveer vijf dagen.

Beste behandeling voor een blauwe plek

De beste manier om een blauwe plek te behandelen is vergelijkbaar met de methoden die worden gebruikt voor andere weke delen verwondingen. Een veel voorkomend acroniem voor deze behandeling is R.I.C.E., wat staat voor rust, ijs, compressie en elevatie.

Rusten: Het krijgen van goede rust is een uiterst belangrijk aspect van het herstel van de blessure, ongeacht of de blessure is opgetreden aan een spier, pees, ligament of bot. Eenmaal gewond, moet een verdere activiteit die het gewonde gebied benadrukt, worden gestopt totdat het letsel gedurende een bepaalde periode kan herstellen. De hersteltijd varieert op basis van de specifieke blessure, maar de behoefte aan rust na een blessure is universeel. Zorg ervoor dat je je lichaam voldoende tijd geeft om te herstellen na eventuele blessureproblemen.

Ijs: Koud contact biedt op korte termijn pijnverlichting aan een gewond gebied en werkt ook om zwelling te beperken door de totale hoeveelheid bloedtoevoer naar het gewonde deel van het lichaam te verminderen.

Wanneer u ijs op een gewond gebied aanbrengt, breng het ijs dan niet rechtstreeks op de huid of het lichaam aan. Wikkel in plaats daarvan het ijs in een handdoek of papieren handdoek voordat je het aanbrengt. Er wordt gesuggereerd dat ijs wordt aangebracht op een gewond gebied gedurende 15-20 minuten nadat een blessure is opgetreden, maar niet langer. Blijf vervolgens ijs aanbrengen op de blauwe plek gedurende 15 minuten, meerdere keren per dag.

Compressie: Compressie is ook belangrijk voor de behandeling na een blessure. Compressie helpt de algehele zwelling te verminderen en te beperken en kan ook af en toe de pijn verlichten. Het wikkelen van een gewond gebied in een verband is een goede manier om consistente compressie te bieden aan een gewond gebied. Compressie kan de blauwe plek al dan niet helpen sneller te genezen, afhankelijk van de locatie van de blauwe plek.

Hoogte: Het verhogen van een gewond gebied nadat een verwonding optreedt, kan ook helpen om de algehele zwelling onder controle te houden. Verheffen is het meest effectief wanneer het gewonde deel van het lichaam boven het hartniveau wordt verhoogd. Dit helpt om de bloedtoevoer naar het gebied te beheersen en zo de zwelling te verminderen.

Een woord van bodymindspirit

Na de eerste 24 tot 48 uur mag er geen ijs meer op het letsel worden aangebracht. In plaats daarvan moet warmte worden toegepast met behulp van warme kompressen gedurende 10 minuten, twee tot drie keer per dag. Dit helpt de circulatie naar het gewonde gebied te verbeteren en helpt het gekneusde gebied vrij te maken van bloedproducten die in de weefsels zijn gelekt. Het zachtjes masseren van het gebied een paar keer per dag kan ook helpen met de lokale circulatie om de blauwe plek een beetje sneller te verwijderen.