Bruine suiker voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Bruine suiker voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Bruine suiker

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Voordelen en zorgen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Bruine suiker is een zoetstof gemaakt van suikerriet (Saccharum officinarum). Het is vergelijkbaar met witte suiker, maar bevat verschillende hoeveelheden melasse. Bruine suiker kan geraffineerd of ongeraffineerd zijn, maar de meeste bruine suiker die je in het bakgedeelte van de supermarkt vindt, is geraffineerd. Er zijn ook andere (minder voorkomende) soorten bruine suiker, waaronder turbinadosuiker, muscovado-suiker en vrij stromende bruine suiker.

Zoals alle suikers levert bruine suiker calorieën en koolhydraten, maar geen substantiële vitamines of mineralen. Bruine suiker kan worden opgenomen in eetpatronen als het wordt geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Bruine Suiker Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 theelepel (4,6 gram) bruine suiker.

 • Calorieën: 17.5
 • Vet: 0 g
 • Natrium:1,3 mg
 • Koolhydraten: 4,5 g
 • Vezel: 0 g
 • Suikers: 4,5 g
 • Eiwit: 0 g

Koolhydraten

Alle calorieën in bruine suiker komen uit koolhydraten. Er zitten 17,5 calorieën in een portie van 1 theelepel zoetstof en alle calorieën zijn suikers. Er zit geen vezel of zetmeel in bruine suiker.

De glycemische lading bruine suiker wordt geschat op 3, wat erg laag is. Glycemische belasting houdt echter rekening met de portiegrootte. Dus als u meer dan een theelepel consumeert, zal de geschatte glycemische belasting toenemen.

Vet

Er zit geen vet in bruine suiker.

Eiwit

Bruine suiker levert geen eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Wanneer het in typische hoeveelheden wordt geconsumeerd, biedt bruine suiker geen significante micronutriënten. In grotere hoeveelheden kan de suiker echter enkele mineralen leveren. Een portie van één kopje levert 183 milligram calcium en kleinere hoeveelheden ijzer, magnesium, selenium, mangaan en kalium.

Gezondheidsvoordelen en zorgen

Bruine suiker is, net als alle suiker, een eenvoudig koolhydraat dat snelle energie (glucose) levert aan het lichaam en de hersenen. Glucose is de favoriete energiebron van de hersenen.Overtollige calorieën en koolhydraten uit suiker en andere bronnen worden echter opgeslagen als vet. Het is dus belangrijk om suiker met mate te consumeren.

Overmatige suikerconsumptie wordt vaak de schuld gegeven voor verhoogde ziektepercentages, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2, metabool syndroom en niet-alcoholische leververvetting. Sommige deskundigen beweren echter dat wanneer suiker op de aanbevolen niveaus wordt geconsumeerd, dit niet bijdraagt aan een verhoogd risico op ziekte.

De 2020-2025 USDA-voedingsrichtlijnen voor Amerikanen bevelen aan dat de bovengrenzen van de suikerconsumptie niet meer dan 10% van de totale calorieën per dag mogen bedragen.Merk op dat iedereen verschillende behoeften heeft en dat de aanbevolen niveaus geen exacte wetenschap zijn. Gebruik de aanbevolen hoeveelheden als leidraad en zoek uit wat het beste werkt voor uw lichaam.

Sommige mensen geloven dat bruine suiker een gezonder alternatief is voor witte (geraffineerde) suiker omdat het melasse bevat. Van melasse is bekend dat het vitamines en mineralen bevat, waaronder kalium, calcium, ijzer, magnesium, choline en sommige B-vitamines. Maar bruine suiker bevat slechts een kleine hoeveelheid melasse. Wanneer bruine suiker wordt geconsumeerd in niveaus die als gezond worden beschouwd, zijn de micronutriënten die door de melasse worden geleverd onbeduidend.

Allergieën

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAAI) zijn meldingen van echte suikerallergie zeldzaam, wanneer suikers worden gedefinieerd als eenvoudige suikers. In antwoord op een onderzoek meldde de organisatie echter één geval van fructose-geïnduceerde anafylaxie wanneer een patiënt Coca-Cola consumeerde.

Er zijn echter controversiële meldingen van suikerallergie bij kinderen die leiden tot hyperactiviteit. Suikerallergie bij kinderen werd het meest gemeld in de jaren 1980 met rapporten die afnamen in de jaren die volgden. In 2019 meldde AAAAI dat er “geen definitieve bevestiging is van dit fenomeen in de medische literature.”

Ten slotte merkt AAAAI bij het verklaren van suikerallergie en gerelateerde aandoeningen op dat er metabole intoleranties zijn voor suikers die verband houden met enzymdeficiënties in het menselijke darmkanaal. Symptomen kunnen diarree en andere gastro-intestinale problemen zijn. De meest voorkomende intolerantie is verworven lactasedeficiëntie, maar sucrose kan bij sommige mensen ook problemen veroorzaken.

Bijwerkingen

Er zijn nadelen aan het overmatig consumeren van suiker, vooral toegevoegde suikers. Naast de mogelijke medische effecten die al zijn opgemerkt, kunnen degenen die te veel suiker consumeren gebitsproblemen ervaren.

In november 2015 heeft de American Dental Association formeel de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie onderschreven om de consumptie van toegevoegde suiker te beperken tot minder dan 10% van de dagelijkse calorie-inname. De organisatie legt uit dat toegevoegde suikers, vooral die in suikerhoudende dranken, ongezonde bacteriën en zuren in de mond bevorderen. Het zuur beschadigt tanden, waardoor gaatjes ontstaan of erosie optreedt.

Het kan gemakkelijker zijn dan je zou denken om te veel suiker te consumeren. Je kunt bruine suiker en andere soorten suiker op voedseletiketten zien waar je het niet verwacht. Voedingsmiddelen zoals spaghettisaus, pindakaas, ketchup, saladedressings en andere hartige voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld toegevoegde suiker bevatten. Gezien het feit dat suiker vaak “verborgen” is in sommige voedingsmiddelen, is het niet ongebruikelijk dat mensen te veel suiker consumeren zonder het te weten.

Controleer bij het kiezen van voedingsmiddelen in de supermarkt het ingrediëntenetiket op verpakte voedingsmiddelen. Vanaf januari 2021 vereist de Food and Drug Administration dat fabrikanten zowel “suiker” als “toegevoegde suiker” op het etiket met voedingsfeiten vermelden.

Ten slotte moeten mensen met diabetes vooral voorzichtig zijn met suikerconsumptie. Mensen met diabetes type 1 of type 2 moeten een gezonde bloedsuikerspiegel handhaven om hyperglykemie te voorkomen.

Koolhydraten, waaronder bruine suiker, kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Als u diabetes heeft, werk dan samen met een geregistreerde diëtist of gecertificeerde diabetesopvoeder om te bepalen of het opnemen van bruine suiker in uw dieet veilig is.

Variëteiten

Bruine suiker is er in lichte en donkerbruine variëteiten. Bruine suiker lijkt ook erg op een ander type suiker dat muscovado-suiker wordt genoemd. Hoewel deze drie suikers in de meeste recepten door elkaar kunnen worden gebruikt, zijn er opmerkelijke verschillen.

Lichtbruine suiker heeft een karamelkleur en een lichte karamelsmaak. Deze variëteit is geraffineerde witte suiker waaraan wat melasse is toegevoegd. Donkerbruine suiker is ook geraffineerde witte suiker, maar er is meer melasse aan toegevoegd waardoor het een donkerdere kleur en diepere smaak krijgt. Muscovado-suiker – ook barbadossuiker genoemd – is ongeraffineerde rietsuiker die van nature melasse bevat. Het heeft de diepste smaak en wordt vaker gebruikt in hartige gerechten.

Sommige mensen beschouwen turbinado suiker als bruine suiker. Turbinado suiker is gedeeltelijk geraffineerd en behoudt van nature wat melasse. Vrij stromende bruine suiker wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Het heeft een textuur die lijkt op witte kristalsuiker en plakt niet aan elkaar zoals lichte en donkerbruine suiker.

Wanneer het het beste is

Suikerriet – de grondstof die wordt gebruikt om bruine suiker te maken – wordt geoogst van juni tot december, maar supermarkten hebben het hele jaar door bruine suiker. Je vindt zakjes of dozen met licht- en donkerbruine suiker in het bakpad.

Opslag en voedselveiligheid

Volgens de USDA bederft bruine suiker nooit, maar het is het beste als je het binnen twee jaar na het openen van de verpakking gebruikt. Zodra het pakket is geopend, kan het 18 tot 24 maanden worden bewaard als het op de juiste manier in de voorraadkast wordt bewaard. Suikerfabrikanten adviseren dat de kwaliteit van bruine suiker het beste is wanneer het binnen zes maanden na aankoop en opening wordt geconsumeerd.

Het goed bewaren van bruine suiker kan echter een uitdaging zijn. Omdat de meeste vormen van bruine suiker kleverig zijn, hebben ze de neiging om samen te klonteren en worden ze erg hard als ze worden blootgesteld aan lucht. Sommige suikerfabrikanten raden aan om het op een koele, vochtige plek te bewaren in een roestvrije container met een nauwsluitend deksel of in elk type hersluitbare, vochtbestendige plastic zak.

Het koelen van bruine suiker wordt niet aanbevolen. Maar het invriezen van bruine suiker wordt geadviseerd als je niet van plan bent om het meteen te gebruiken. Zorg ervoor dat je de suiker in een luchtdichte zak invriest. Wanneer het tijd is om bruine suiker te gebruiken, ontdooi het dan en gebruik een vork om klonten te scheiden. Als zich ijskristallen in de suiker hebben gevormd, roer het dan terwijl het ontdooit om te voorkomen dat de suiker wordt aangetast door vochtzakken.

Hoe zich voor te bereiden

Als je bruine suiker is uitgehard, moet je het verzachten voordat je het in recepten gebruikt. Door het te verzachten, kunt u het mogelijk makens vocht terug te keren naar de suiker, zodat het gemakkelijker te meten en te gebruiken is. Er zijn drie basismanieren om bruine suiker te verzachten.

Snelle magnetron methode: Doe de geharde bruine suiker in een magnetronbestendige kom en bedek deze met vochtige papieren handdoekjes. Bedek vervolgens de hele kom met plasticfolie. Magnetron op hoog voor maximaal twee minuten. Haal uit de magnetron en pureer de suiker met een vork om de klonten te scheiden. Zodra de suiker is afgekoeld, wordt het weer hard, dus magnetron alleen de hoeveelheid die je van plan bent te gebruiken.

Snelle oven methode: Doe suiker in een hittebestendige schaal en zet in een oven die is voorverwarmd op 250 graden. Let goed op de suiker en trek hem eruit als hij zacht wordt. Het kan enkele minuten duren, afhankelijk van de hoeveelheid. Dit is de snelste methode, maar je wilt alleen zoveel verzachten als je meteen zult gebruiken. Zodra de suiker is afgekoeld, wordt het weer hard.

Langzame onthardingsmethode: Als u bruine suiker moet verzachten die u misschien niet meteen gebruikt, is dit de voorkeursmethode. Het kost meer tijd, maar de suiker blijft zacht nadat het is afgekoeld.

Begin met het plaatsen van de suiker in een goed afgesloten container. Voeg vervolgens een bron van vocht toe. Sommige koks gebruiken een stuk plasticfolie bedekt met vochtige papieren handdoeken. Maar je kunt ook een sneetje brood of meerdere marshmallows gebruiken. Verzegel de container gedurende twee dagen. Wanneer je de suiker opnieuw opent, pureer je het met een vork om de klonten te scheiden. De suiker moet zacht blijven zolang deze in een goed afgesloten container blijft.

Zodra bruine suiker zacht is, kun je ermee koken, net zoals je kookt en bakt met andere soorten suiker. Als je een bakrecept hebt dat witte geraffineerde suiker vereist, kun je in plaats daarvan bruine suiker gebruiken. Maar omdat bruine suiker van nature zachter en vochtiger is, kunnen de gebakken goederen ook vochtiger zijn.

 • Calorieën: 17.5
 • Vet: 0 g
 • Natrium:1,3 mg
 • Koolhydraten: 4,5 g
 • Vezel: 0 g
 • Suikers: 4,5 g
 • Eiwit: 0 g

Sommige mensen geloven dat bruine suiker een gezonder alternatief is voor witte (geraffineerde) suiker omdat het melasse bevat. Van melasse is bekend dat het vitamines en mineralen bevat, waaronder kalium, calcium, ijzer, magnesium, choline en sommige B-vitamines. Maar bruine suiker bevat slechts een kleine hoeveelheid melasse. Wanneer bruine suiker wordt geconsumeerd in niveaus die als gezond worden beschouwd, zijn de micronutriënten die door de melasse worden geleverd onbeduidend.

Het kan gemakkelijker zijn dan je zou denken om te veel suiker te consumeren. Je kunt bruine suiker en andere soorten suiker op voedseletiketten zien waar je het niet verwacht. Voedingsmiddelen zoals spaghettisaus, pindakaas, ketchup, saladedressings en andere hartige voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld toegevoegde suiker bevatten. Gezien het feit dat suiker vaak “verborgen” is in sommige voedingsmiddelen, is het niet ongebruikelijk dat mensen te veel suiker consumeren zonder het te weten.

Sommige mensen beschouwen turbinado suiker als bruine suiker. Turbinado suiker is gedeeltelijk geraffineerd en behoudt van nature wat melasse. Vrij stromende bruine suiker wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Het heeft een textuur die lijkt op witte kristalsuiker en plakt niet aan elkaar zoals lichte en donkerbruine suiker.