Hoe de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen op een koolhydraatarm dieet

Hoe de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen op een koolhydraatarm dieet
Snijd watermeloen in een dessertbeker

Marilyn Conway / Photographer’s Choice RF / Getty Afbeeldingen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen koolhydraatarme diëten volgen. Naast gewichtsverlies is een primaire reden om de bloedsuikerspiegel (bloedglucose) te beheren. Velen van ons volgen een koolhydraatarm eetplan om onze bloedsuikerspiegel normaal en stabiel te houden. Om het verband tussen koolhydraatconsumptie en bloedglucose volledig te begrijpen, is het nuttig om vertrouwd te raken met hoe het lichaam de bloedsuikerspiegel in een normale toestand verwerkt en hoe het proces verandert als iemand diabetes heeft.

Hoe koolhydraten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden

Koolhydraten hebben een directe invloed op de bloedglucose.Alle voedingsmiddelen met koolhydraten – of het nu gaat om sapdranken, jelly beans of watermeloen – worden afgebroken tot eenvoudige suikers in het lichaam. Zelfs voedingsmiddelen die we niet als “suikerachtig” beschouwen, worden afgebroken tot eenvoudige suikers. Het koolhydraat in de meeste zetmeelrijke voedingsmiddelen (zoals aardappelen en brood) is gewoon een verzameling lange ketens van glucose, die in het lichaam worden afgebroken tot suiker.

Deze eenvoudige suikers veranderen in glucose door metabolische processen. Als gevolg hiervan beginnen onze bloedglucosespiegels te stijgen. Wanneer dit begint te gebeuren, voelen bètacellen in de alvleesklier de toename en geven insuline af.

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in eenvoudige suikers. Zelfs koolhydraten die niet zoet zijn, zoals zetmeelrijk voedsel, worden omgezet in suiker en verhogen de bloedsuikerspiegel.

Normale insulinefunctie

In een gezond lichaam, wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, reageert het lichaam door het hormoon insuline af te scheiden. Insuline helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren door het uit de bloedbaan te verwijderen en de opslag ervan te vergemakkelijken. Insuline kan het lichaam ook helpen om bloedglucose te gebruiken voor onmiddellijke energie. Simpel gezegd, insuline werkt als een katalysator om glucose te gebruiken of het in lichaamsweefsels te verplaatsen, zodat het op een later tijdstip kan worden gebruikt.

Als de glucose (suiker) niet onmiddellijk wordt gebruikt, zijn er twee primaire opslaglocaties: glucose kan worden opgeslagen als glycogeen in de skeletspieren of in de lever. De overtollige suiker kan ook worden omgezet in vetzuren, gecirculeerd naar andere delen van het lichaam en opgeslagen als vet.

Naarmate glucose in de bloedbaan wordt opgeruimd (hetzij voor onmiddellijk gebruik of voor opslag), keren de bloedsuikerspiegels terug naar normaal. Bètacellen voelen deze verandering en stoppen met het afgeven van insuline.

Insuline is een hormoon dat wordt uitgescheiden als reactie op hoge bloedglucosespiegels. Het stelt uw lichaam in staat om de bloedsuikerspiegel te gebruiken of op te slaan, zodat de glucosespiegels weer normaal worden.

Insulineresistentie en diabetes

Mensen met insulineresistentie of diabetes zijn niet in staat om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen wanneer het proces van het omzetten van voedsel – met name koolhydraten – in energie plaatsvindt.

Mensen met diabetes maken geen insuline aan (type 1 diabetes) of zijn resistent geworden tegen insuline (diabetes type 2) omdat er te veel van in het systeem circuleert. Mensen met diabetes type 1 injecteren insuline om de bloedsuikerspiegel te beheren.

Mensen met diabetes type 2 of insulineresistentie moeten echter vaak andere manieren vinden om de bloedsuikerspiegel te beheren, omdat de cellen van hun lichaam insuline niet goed kunnen gebruiken. Als gevolg hiervan blijven hun bloedsuikerspiegels verhoogd.

Naarmate het lichaam steeds harder probeert de bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen, komt er meer insuline vrij waardoor de cellen er minder gevoelig voor zijn en resistenter worden. Na verloop van tijd wordt de alvleesklier permanent beschadigd en worden andere lichaamsfuncties aangetast, zoals verharde bloedvaten, naast andere kwalen.

Bovendien, wanneer insulineniveaus hoog zijn, is gewichtstoename waarschijnlijker omdat een belangrijke functie van insuline vetopslag is. Om deze gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de bloedglucose binnen een normaal bereik te houden. Zelfs mensen die geen diabetes hebben, hebben een verhoogd risico op hartaandoeningen met hogere bloedglucosewaarden.Een van de belangrijkste manieren om de bloedsuikerspiegel te beheren, is door een koolhydraatarm dieet te consumeren , dat wil zeggen, vermijd de voedingsmiddelen die in de eerste plaats bloedsuikerpieken kunnen veroorzaken.

Mensen met insulineresistentie of diabetes type 2 gebruiken vaak een koolhydraatarm dieet om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en gezond te blijven.

Tips om de bloedsuikerspiegel te beheren

Koolhydraatarme diëten werken voor sommige mensen die hun bloedsuikerspiegel moeten beheren, maar ze werken niet voor iedereen. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat koolhydraatarme diëten een effectieve managementstrategie zijn voor zwaarlijvige patiënten met diabetes type 2. Andere studies hebben zelfs aangetoond dat een zeer lage inname van koolhydraten sommige patien kan helpents verminderen of elimineren de behoefte aan medicatie.

Maar aanvullende studies hebben aangetoond dat sommige koolhydraatarme programma’s, zoals het ketogeen dieet, moeilijk te handhaven zijn omdat ze te beperkend zijn. Bovendien is er een gebrek aan hoogwaardig langetermijnonderzoek dat de voordelen van een koolhydraatarm dieet voor het beheer van de bloedsuikerspiegel documenteert.

Het weglaten van bepaalde koolhydraten is echter slim voor iedereen, ongeacht de medische status. Zetmeelrijke koolhydraten, lege calorierijke voedingsmiddelen en zwaar bewerkte producten bieden weinig voedingswaarde. Als u deze voedingsmiddelen vervangt door voedzamere voedingsmiddelen die vezels, eiwitten en gezonde vetten bevatten, krijgt u waarschijnlijk een breed scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder stabielere bloedsuikerspiegels.

Koolhydraatarme diëten zijn effectief bij sommige mensen (maar niet allemaal) voor het beheer van de bloedsuikerspiegel. Bijna iedereen kan echter profiteren wanneer ze minder voedzame koolhydraten schrappen, zoals zwaar bewerkte producten en lege calorierijke voedingsmiddelen.

Personaliseer uw koolhydraatinname

Er is geen duidelijke definitie van wat een koolhydraatarm dieet is. Een ketogeen dieet kan bijvoorbeeld koolhydraten beperken tot 10% of minder van uw totale dagelijkse calorie-inname, terwijl andere koolhydraatarme programma’s 20% van uw calorieën uit koolhydraten of meer kunnen toestaan. Het beste nummer voor u kan wat experimenteren. Het is het beste om samen te werken met uw zorgverlener en / of een geregistreerde diëtist om een niveau te bepalen dat niet alleen veilig en effectief is, maar ook realistisch voor u om op de lange termijn te volgen.

Vul gezonde vetten en eiwitten aan

Vul tijdens de maaltijd je bord met voedingsmiddelen die energie leveren in de vorm van eiwitten en vetten. Maar probeer de meest voedzame bronnen te kiezen. Vlees, gevogelte en zeevruchten die worden gegrild (niet gepaneerd of gefrituurd) zijn bijvoorbeeld slimme keuzes. Sommige zuivelproducten zoals eieren en kaas kunnen ook werken in uw voedingsplan.

Zoek bij het kiezen van vetten naar bronnen die mono- en meervoudig onverzadigde vetten bieden in plaats van verzadigde vetten. Avocado’s bevatten bijvoorbeeld veel enkelvoudig onverzadigd vet. Boter daarentegen zorgt voor minder gezond verzadigd vet.

Kies vezelrijk voedsel

Zoek bij het kiezen van koolhydraatvoedsel naar voedingsmiddelen met meer vezels, omdat dit een minimaal effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Vezels bieden ook andere voordelen: u zult zich waarschijnlijk langer vol voelen wanneer u vezelrijk voedsel eet, en de consumptie van vezelrijk voedsel kan u ook helpen uw LDL-cholesterol te verlagen.

Vezelrijk voedsel is over het algemeen plantaardig voedsel dat het dichtst bij hun hele vorm ligt. Een appel levert bijvoorbeeld vezels, terwijl appelsap er geen levert. Hele noten bieden eiwitten en vezels (met wat koolhydraten), maar notenpasta’s en notenmelk hebben vaak suikers toegevoegd tijdens de verwerking en kunnen uw koolhydraatinname stimuleren.

Kies zoetstoffen verstandig

Veel mensen op koolhydraatarme diëten gebruiken caloriearme of calorievrije zoetstoffen. Producten zoals Equal (aspartaam) of Sweet’N Low (sacharine) voegen zoetheid toe aan koffie, thee of andere voedingsmiddelen en dranken zonder de bloedsuikerspiegel te beïnvloeden. Er is echter enige bezorgdheid dat deze zoetstoffen uw verlangen naar suikerhoudend voedsel kunnen vergroten. Veel producten zijn veel zoeter dan suiker en kunnen van invloed zijn op uw vermogen om de zoetheid van natuurlijk zoet voedsel zoals fruit te voelen.

Bovendien gebruiken sommige kunstmatig gezoete voedingsmiddelen suikeralcoholen om smaak toe te voegen. Sommige suikeralcoholen, zoals erythritol, hebben zeer weinig invloed op de bloedsuikerspiegel, terwijl andere, zoals maltitol, een grotere invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

Glycemische Index

Sommige koolhydraatarme eters gebruiken de glycemische index als een hulpmiddel bij het kiezen van voedsel om te eten en voedsel om te vermijden. Hoewel de glycemische index zijn beperkingen heeft als hulpmiddel, kan het een ruw idee geven van hoe uw lichaam kan reageren op een bepaald voedsel dat belangrijk is. Het geeft echter geen indicatie van de totale voedingswaarde van een bepaald levensmiddel.

Vergeet ook niet dat de portiegrootte ook belangrijk is. Het eten van veel koolhydraatarm voedsel met een laag glycemisch gehalte zal nog steeds uw bloedglucose verhogen. Dit is de reden waarom veel mensen het gemakkelijker vinden om voedingsmiddelen met veel koolhydraten te beperken door een koolhydraatarm dieet te volgen.

Hoge nuchtere bloedglucose

Wat gebeurt er als je een koolhydraatarm dieet volgt en je nuchtere bloedglucose hoog blijft? Volgens experts zal dit in sommige gevallen waarschijnlijk gebeuren. Maar het is niet per se reden tot zorg. Als u een strikt koolhydraatarm regime volgt, kunt u een aandoening ervaren die “fysiologische insulineweerstand” wordt genoemdance”, ook wel adaptieve glucosesparende.

Mensen die een ketogeen dieet of andere zeer koolhydraatarme programma’s volgen, trainen hun lichaam om vet in plaats van suiker als brandstof te gebruiken. Als je dit effectief doet, beginnen je spieren suiker af te wijzen wanneer het beschikbaar is. Dat betekent dat er meer suiker in je bloedbaan blijft, zelfs als je er heel weinig van consumeert.

Als dit gebeurt, werk dan samen met uw zorgverlener om uw testregime aan te passen. Testen op nuchtere insulinespiegels samen met een nuchtere bloedglucosetest kan meer inzicht bieden om u te helpen uw aandoening te beheersen.

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in eenvoudige suikers. Zelfs koolhydraten die niet zoet zijn, zoals zetmeelrijk voedsel, worden omgezet in suiker en verhogen de bloedsuikerspiegel.

Insuline is een hormoon dat wordt uitgescheiden als reactie op hoge bloedglucosespiegels. Het stelt uw lichaam in staat om de bloedsuikerspiegel te gebruiken of op te slaan, zodat de glucosespiegels weer normaal worden.

Mensen met insulineresistentie of diabetes type 2 gebruiken vaak een koolhydraatarm dieet om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en gezond te blijven.

Koolhydraatarme diëten zijn effectief bij sommige mensen (maar niet allemaal) voor het beheer van de bloedsuikerspiegel. Bijna iedereen kan echter profiteren wanneer ze minder voedzame koolhydraten schrappen, zoals zwaar bewerkte producten en lege calorierijke voedingsmiddelen.