Continue bloedsuikermonitoring: is het geschikt voor u?

Continue bloedsuikermonitoring: is het geschikt voor u?
Continue glucosemonitor


Continue glucosemonitor.

Getty Images / Habrovich


 • Wat is het?
 • Voordelen
 • Risico ‘s
 • Wanneer moet u een zorgverlener raadplegen?
 • Veelgestelde vragen

Sommige mensen zullen alles proberen als ze eenmaal streven naar gewichtsverlies of een betere gezondheid. Hoewel het geen kwaad kan om nieuwe dingen te proberen, missen deze op rage gebaseerde inspanningen vaak de testresultaten die hen geloofwaardigheid geven. Onlangs heeft een nieuwe trend om een continue glucosemonitor te gebruiken om de bloedsuikerspiegel bij te houden – voor mensen die geen diabetes hebben – zichzelf toegevoegd aan het trendrooster van de wellnessruimte.

Dit concept wordt aangeprezen als een manier om u te helpen erachter te komen hoe uw bloedsuikerspiegel reageert op verschillende voedingsmiddelen en levensstijleffecten, zoals lichaamsbeweging, slaap en stress. Maar leidt deze tactiek echt tot gewichtsverlies of een verbeterde gezondheid, of is het gewoon een rage zonder wetenschappelijke verdienste? Laten we het uitzoeken.

Wat is continue bloedsuikermonitoring?

Een continue glucosemonitor (CGM) is een draagbaar apparaat dat de bloedsuikerspiegel bijhoudt. Het bevat een zender en een kleine wegwerpsensor die onder de huid wordt gedragen. In plaats van vingerprikken te gebruiken om de bloedglucose met tussenpozen gedurende de dag te testen, volgt de CGM de bloedsuikerspiegel om de paar minuten gedurende de dag en nacht en deelt de elektronische metingen in realtime.

Continue glucosemonitor (CGM) -systemen waren oorspronkelijk bedoeld om mensen met type 1 of type 2 diabetes te helpen hun bloedsuikerspiegel consistenter te controleren. Het kan een redder in nood zijn voor mensen die ’s nachts een lage bloedsuikerspiegel ervaren, wat gepaard gaat met het risico om de volgende ochtend niet wakker te worden.

In de afgelopen jaren is er ook interesse geweest in het controleren van de bloedsuikerspiegel op andere ziekten, en ook voor algemene gezondheid en welzijn. Nieuwe toepassingen voor CGM worden populair en meer bedrijven brengen CGM op de markt voor gebruik dat verder gaat dan diabetes.

Voordelen van continue bloedsuikermonitoring

Het grootste deel van het onderzoek naar CGM’s heeft betrekking op hun werkzaamheid voor mensen met type 1 of type 2 diabetes, waar ze zeer nuttig blijken te zijn. Er is minder onderzoek naar het gebruik van CGM’s in niet-diabetespopulaties.

“CGM’s kunnen mogelijk helpen bij het detecteren van het begin van diabetes of prediabetes”, zegt Jessica DeGore RD LDN CDE CHWC, een diëtist en voedingscoach voor mensen met diabetes. DeGore legt uit dat ongeveer 96 miljoen Amerikaanse volwassenen prediabetes hebben en meer dan 80% weet niet dat ze het hebben. Een CGM kan helpen bij eerdere detectie en ziektebeheer, wat gunstig kan zijn.

Sommige studies tonen voordelen voor het gebruik van CGM’s (bij afwezigheid van diabetes) in deze specifieke gezondheidssituaties:

 • Mensen met nierziekte in het eindstadium kunnen CGM’s gebruiken tijdens hemodialyse, waarbij veranderingen in de bloedsuikerspiegel kunnen helpen bij de behandeling.
 • Kinderen met epilepsie die worden behandeld met een ketogeen dieet kunnen CGM’s dragen om de bloedsuikerspiegel te controleren om het dieet te helpen beheren.
 • Mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan, kunnen een hoge bloedsuikerspiegel ervaren. Een CGM kan de bloedsuikerspiegel controleren en patiënten markeren die risico lopen op post-transplantatie diabetes en transplantaatfalen.

“CGM’s kunnen ook worden gebruikt bij premature baby’s, mensen met polycysteus ovariumsyndroom en ernstig zieke ziekenhuispatiënten om hypoglykemie, insulineresistentie, glycemische variabiliteit en de duur van ziekenhuisverblijven te verminderen,” zegt Amanda Ciprich, MS, RD, een diëtist die werkt met mensen met type 1 diabetes.

Er zijn dus enkele klinisch ondersteunde redenen naast diabetes waarom een CGM kan worden gedragen. Maar hoe zit het met het gebruik van CGM als een trendy manier om je eigen gezondheid te volgen, de manier waarop sommige mensen hun macro’s of hun dagelijkse stappen tellen?

CGM’s en lifestyle management

Ondanks weinig onderzoek om het te ondersteunen, zijn beïnvloeders van sociale media, fitnessliefhebbers en ‘biohackers’ geïnteresseerd in het gebruik van CGM’s voor off-market gebruik – als een manier om hun voedselinname of gewicht te beheren.

“De meeste mensen die een CGM dragen zonder diabetesdiagnose gebruiken ze als een manier om eetpatronen te dicteren, meestal voor gewichtsverlies,” zegt DeGore. “Ik heb anekdotisch gehoord dat mensen gezondere keuzes hebben kunnen maken door bewustzijn te creëren over hoe voedsel hun bloedsuikerspiegel beïnvloedt.”

DeGore voegt eraan toe dat het duidelijk moet zijn dat de bloedsuikerspiegel kan worden beïnvloed door meer dan alleen voedsel. Het wordt ook beïnvloed door inspanningsniveau, hydratatiestatus, slaap, ziekte, stress en cafeïne-inname – zelfs een zonnebrand kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Het kan moeilijk zijn om uit te pluizen waarom de bloedsuikerspiegel verandert, dus een zorgverlener moet worden betrokken om de resultaten te helpen interpreteren.

Helpen CGM’s bij gewichtsverlies? Rabiya Bower, MHSc, RDN, LDN, coördinator van het voedingsprogramma aan de Thomas Jefferson University, legt uit dat een CGM zal laten zien welke voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen, en in die staat kunnen sommige lichamen de extra energie opslaan als gewicht.

“Ondanks het hebben van een werkende alvleesklier om insuline te produceren, zullen bepaalde voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel bij gezonde personen verhogen,” zegt Bower. “Door de inname van die specifieke voedingsmiddelen te elimineren of te verminderen, kunnen mensen afvallen.”

Ondanks deze werktheorie levert een zoektocht naar klinisch onderzoek naar het gebruik van CGM’s voor gewichtsverlies in niet-diabetespopulaties nul studies over dit onderwerp op. Zonder enig onderzoek is het onmogelijk om te zeggen of CGM’s helpen bij gewichtsbeheersing.

Ten slotte deelde een kleine studie de resultaten van het verstrekken van sedentaire mensen (zonder diabetes) met een CGM en een activity tracker gedurende 10 dagen. Ze meldden dat ze zich meer gemotiveerd voelden om te sporten. Als mensen na een bepaalde maaltijd een bloedsuikerpiek opmerken, kunnen ze die voedingsmiddelen minder vaak eten of gemotiveerd zijn om een wandeling na de maaltijd te maken.

Risico’s van continue bloedsuikermonitoring

Het apparaat zelf is laag risico en komt met weinig complicaties, maar te gefixeerd raken op de resultaten is een grote rode vlag.

“Het dragen van een CGM zonder medische noodzaak blijkt geen substantiële voordelen te bieden en kan mogelijk gevaarlijk zijn”, legt DeGore uit. “Het is een andere vorm van tracking om beslissingen te nemen over welk voedsel te eten of niet te eten. Ik zie het heel gemakkelijk leiden tot ongeordend eetgedrag, zoals geobsedeerd zijn door eten en restrictief eten.”

Een studie die werd uitgevoerd als een basislijn om referentiesensorglucosebereiken vast te stellen, ontdekte dat bij mensen die geen diabetes hebben, ongeveer 96% van de tijd de bloedsuikerspiegel normaal of bijna zo was, en uitschietersuikerwaarden werden als ongeloofwaardig of een fout beschouwd. Dus meestal zullen de resultaten heel weinig laten zien.

Naast gezondheidsrisico’s is het ook belangrijk om rekening te houden met de maatschappelijke impact, ethiek van toegang en de kosten van CGM’s.

“Er zijn ongeveer 2 miljoen volwassenen met diabetes die niet verzekerd zijn en daarom zeer onwaarschijnlijk toegang hebben tot deze potentieel levensreddende technologie”, zegt Bower, die als persoon met diabetes zegt dat de CGM haar leven heeft gered. “Ik zou liever zien dat CGM’s worden gedistribueerd en gebruikt door mensen met diabetes dan door mensen zonder deze chronische ziekte.”

Bower voegt eraan toe dat diabetes een vermoeiende, dure en consumerende ziekte is. “Ik heb het al meer dan 25 jaar en ik krijg er geen enkele dag vrij van. Om iemand een CGM te zien dragen “gewoon voor de lol” of als een
experiment, voelt voor mij als een aanfluiting, of dat nu hun bedoeling is of niet.”

Ciprich merkt op dat hoewel het in staat zijn om bloedglucosewaarden in realtime te zien mogelijk een eerdere diagnose van prediabetes zou kunnen detecteren, het gebruik van CGM’s voor prediabetesdetectie ongelooflijk duur zou kunnen zijn.

“Meer kosteneffectieve manieren om prediabetes te detecteren, kunnen het krijgen van jaarlijks bloedonderzoek zijn, wat veel mensen overslaan, of het gebruik van een glucosemeter om nuchtere bloedglucosewaarden bij te houden,” zegt Ciprich.

Wanneer moet u een zorgverlener raadplegen?

Als u diabetes type 1 of type 2 heeft, praat dan met uw arts over CGM’s. Bij afwezigheid van diabetes kunnen er andere klinische redenen zijn waarom een CGM nuttig zou zijn, zoals als u prediabetes, PCOS of nierziekte heeft. Uw zorgverlener kan u dienovereenkomstig begeleiden.

Houd er rekening mee dat CGM’s alleen beschikbaar zijn met een recept, dus eventuele beslissingen over het dragen ervan moeten met uw arts worden besproken.

Een woord van bodymindspirit

CGM’s worden gezien als levensreddende apparaten voor mensen met diabetes, en er zijn een paar andere klinische aandoeningen waarbij het controleren van de bloedsuikerspiegel gunstig kan zijn. Er is nog steeds weinig onderzoek naar de vraag of het dragen van een CGM kan helpen bij gewichtsbeheersing op de lange termijn, en de kosten van CGM’s zijn voor velen onbetaalbaar.

Totdat meer studies de waarde van CGM kunnen aantonen als een “levensstijlkeuze” voor mensen die geen diabetes hebben, is er weinig bewijs om dit gebruik te ondersteunen. Dat weerhoudt CGM-makers er niet van om deze technologie op de markt te brengen voor mensen zonder diabetes als een manier om hun gezondheid te verbeteren.

Veelgestelde vragen


 • Moet u uw bloedsuikerspiegel controleren, zelfs als u geen diabetes heeft?

  Er zijn enkele klinische redenen waarom iemand die geen diabetes heeft, nog steeds een CGM wil dragen, waaronder nierziekte in het eindstadium, pre-diabetes of PCOS. Er zijn geen klinische studies die het gebruik van CGM’s ondersteunen om gewichtsverlies te begeleiden.


 • Kun je een continue b krijgenlood suikermonitor ook als je geen diabetes hebt?

  CGM’s zijn alleen op recept verkrijgbaar bij apotheken. Opmerking: CGM’s kosten enkele duizenden dollars per jaar. Ze zullen waarschijnlijk niet worden gedekt door de ziektekostenverzekering voor toepassingen zoals gewichtsbehoud of levensstijl.


 • Hoe lang kun je een continue bloedsuikermeter dragen?

  Mensen met diabetes kunnen CGM’s voor het leven dragen, maar moeten alle instructies van hun zorgverlener volgen. Systemen omvatten sensoren en zenders. De sensor wordt meestal om de 7 tot 10 dagen vervangen, afhankelijk van het merk (sommige gaan nog langer mee). De zender is herbruikbaar en gaat tussen de 1 en 1,5 jaar mee.