Hoe cow face pose (Gomukhasana) te doen in Yoga

Hoe cow face pose (Gomukhasana) te doen in Yoga
 • Voordelen
 • Stapsgewijze instructies
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit
Koe Gezicht Pose - Gomukhasana
bodymindspirit / Ben Goldstein

Doelstellingen: Heupen, enkels, schouders, armen, borst

Niveau:Beginner

Bij het denken aan heupopeners in yoga, zijn de meeste fotohoudingen waarbij de benen wijd uit elkaar staan. Maar poses zoals Cow Face (Gomukhasana), waarbij benen bij elkaar worden gebracht, zijn ook heupstrekkingen, zij het degenen die de spieren rond het bekken op een andere manier werken.

Voordelen

Cow Face Pose strekt de heupen, enkels, schouders, armen en borst uit – bijna elk deel van je lichaam. Het laat zien hoe verschillend de twee kanten van het lichaam van de meeste mensen zijn; vaak is het veel gemakkelijker om je handen achter je rug aan de ene kant te ontmoeten dan aan de andere kant.

Deze houding kan je helpen je houding te corrigeren en je flexibiliteit gelijk te trekken. Het is een geweldige houding voor degenen die het grootste deel van de dag op het werk zitten, omdat het je heupen en borst zal openen, waardoor de inzinking die veel mensen tijdens het zitten aannemen, wordt tegengegaan. Het is een kalmerende en centrerende houding.

Stapsgewijze instructies

Begin in een zittende in kleermakerszit. Half Lotus of Fire Log Pose werken goed omdat je benen erin zijn gestapeld.

 1. Schuif je knieën naar je middellijn en stapel de rechterknie direct over de linker. Het kan nuttig zijn om op je handen en knieën naar voren te komen om dit te doen. De rechterknie moet net voor de linkerknie liggen. Scheid dan je voeten en kom terug om ertussen te zitten.
 2. Breng je linkerarm recht omhoog naar het plafond.
 3. Buig de linkerelleboog en breng de linkerhand naar de achterkant van je nek. Je kunt je rechterhand gebruiken om de linkerelleboog voorzichtig naar je middellijn te verplaatsen.
 4. Til de rechterarm naar de rechterkant, buig de elleboog en breng de rechterarm naar het midden van de rug.
 5. Klem de handen achter je rug.
 6. Trek beide ellebogen naar het midden en voorkom dat je hoofd naar voren kantelt door de achterkant van je hoofd in je linkerarm te drukken. Adem gelijkmatig.
 7. Laat je armen los bij een inademing en probeer de pose met het linkerbeen en de rechterarm erop.

Veelgemaakte fouten

Zorg ervoor dat je je wervelkolom uitgelijnd houdt in plaats van gedraaid. Je moet een rechte lijn hebben van de bovenkant van je hoofd naar je stuitje. Vermijd draaien om je handen ineen te slaan.

Terwijl je handen geklemd zijn, steek je je ribben niet uit. Probeer je stuitje op de grond te laten vallen en verbreed in plaats daarvan je onderrug. Weersta ook het ronden van je rug en het naar binnen buigen van je borst. Spreid in plaats daarvan je sleutelbeenderen.

Wijzigingen en variaties

Een paar kleine veranderingen kunnen de houding comfortabeler voor je maken terwijl je werkt om te verbeteren – en vervolgens de uitdaging vergroten.

Een wijziging nodig?

Neem een deken, blok of bolster onder je kont mee als dat de houding comfortabeler maakt. Gebruik de rekwisieten om je stoel te egaliseren als deze ongelijk is (de ene kant van je kont hoger dan de andere).

Als je draait om te proberen je handen te verbinden, pak dan een riem vast in plaats van ze te dwingen om mee te doen. Werk na verloop van tijd aan het bewegen van je handen naar elkaar toe langs de riem.

Zin in een uitdaging?

Om de houding te verdiepen, kom je in een voorwaartse buiging terwijl je de wervelkolom lang houdt en de handen verbonden.

Je verdiept de heupopening door je voeten verder van je heupen te bewegen.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Vermijd deze houding als je een schouder-, nek- of knieblessure hebt. Wees je vooral bewust van hoe deze houding op je knieën voelt en steun jezelf dienovereenkomstig, of sla het over als je geen positie kunt vinden die je geen kniepijn veroorzaakt.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • Yogahoudingen om je flexibiliteit te verbeteren
 • Hip-Opening Yoga Poses