Hoe Corpse Pose (Savasana) in Yoga te doen

Hoe Corpse Pose (Savasana) in Yoga te doen
 • Savasana Voordelen
 • Stapsgewijze instructies
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit
Lijk Pose (Savasana)
bodymindspirit / Ben Goldstein

Ook bekend als: Laatste ontspanning

Doelstellingen:Ontspanning

Niveau:Beginner

Geen yogasessie is compleet zonder een laatste ontspanningshouding. Ook al is Corpse Pose (Savasana) is een rusthouding, het is niet hetzelfde als een slapen. Je moet proberen aanwezig en bewust te blijven tijdens de vijf tot 10 minuten die je in de laatste ontspanning doorbrengt.

Savasana Voordelen

Savasana geeft je lichaam en geest de tijd om te verwerken wat er tijdens een yogales is gebeurd, waardoor je kunt ontspannen en ontspannen. Om deze reden wordt het meestal beoefend aan het einde van een yogasessie. Het biedt een noodzakelijk contrapunt voor de inspanning die je levert tijdens asana-beoefening. Je kunt Savasana ook thuis beoefenen voordat je gaat slapen als een manier om je geest tot rust te brengen en meer rustgevende slaap te krijgen.

Stapsgewijze instructies

Ga op je rug liggen.

 1. Scheid je benen. Laat los door je benen recht te houden, zodat je voeten naar beide kanten open kunnen vallen.
 2. Breng je armen naast je lichaam, maar enigszins gescheiden van je romp. Draai je handpalmen naar boven, maar probeer ze niet open te houden. Laat de vingers naar binnen krullen.
 3. Stop je schouderbladen op je rug voor ondersteuning. Dit is een vergelijkbare beweging als het onderschuiven van de schouders in Bridge Pose, maar dan minder intens.
 4. Zodra je je ledematen hebt opgezet, laat je elke inspanning los om ze in positie te houden. Ontspan je hele lichaam, inclusief je gezicht. Laat je lichaam zwaar aanvoelen.
 5. Laat je ademhaling op een natuurlijke manier plaatsvinden. Als je gedachten afdwalen, kun je je aandacht naar je ademhaling brengen, maar probeer het gewoon op te merken, niet te verdiepen.
 6. Blijf minimaal vijf minuten. Tien minuten is beter. Als je thuis aan het oefenen bent, stel dan een alarm in zodat je niet gedwongen wordt om de tijd te blijven controleren.
 7. Om naar buiten te komen, begin je eerst met het verdiepen van je adem. Begin dan met je vingers en tenen te wiebelen, langzaam je lichaam wakker maken.
 8. Strek je armen boven je hoofd voor een volledige lichaamsstrekking van handen tot voeten.
 9. Breng je knieën in je borst en rol naar één kant, houd je ogen gesloten. Gebruik je onderarm als kussen terwijl je rust in een foetushoudingvoor een paar ademhalingen.
 10. Gebruik je handen voor ondersteuning en breng jezelf terug naar boven in een zittende positie.

Veelgemaakte fouten

Moeite om niets te doen

Leraren zeggen vaak dat Savasana de moeilijkste yogahouding is, wat echt een manier is om te zeggen dat het voor sommige mensen echt moeilijk is om 10 minuten niets te doen. Als je het een uitdaging vindt, probeer dan je lichaam van teen tot hoofd te scannen, de naam van elk lichaamsdeel te zeggen en het vervolgens los te laten. Je lichaam heeft deze tijd nodig om de nieuwe informatie te absorberen die het heeft ontvangen door de fysieke oefening.

Actieve geest

Vaak wil de geest actief blijven, zelfs als het lichaam ontspannen is. Je geest was misschien kalm tijdens je posesequentie, maar nu moet je diezelfde kalmte ontwikkelen wanneer je in rust bent. Als je geest niet stopt met kletsen, probeer dan de basismeditatietechnieken om je gedachten op te merken, ze als denken te bestempelen en ze vervolgens los te laten. Net als andere vormen van yoga vergt dit oefening. Uiteindelijk zul je merken dat wanneer je lichaam in Savasana gaat, je geest ook een ontspannen toestand aanneemt.

Wijzigingen en variaties

Een wijziging nodig?

Het gebruik van rekwisieten tijdens Savasana kan de houding comfortabeler en ontspannender maken.

 • Om het gevoel te benadrukken dat het lichaam geworteld is in de aarde, leg je een gevouwen deken over je dijen. Een blok net onder je navel heeft een vergelijkbaar effect, net als een oogkussen.
 • Als het al koud is in de kamer, bedek je dan voordat je Savasana binnenkomt. Gebruik een uitgevouwen yogadeken of trek je trui en sokken aan. Het is heel moeilijk om te ontspannen als je het koud hebt.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Als je een lage rug tederheid of stijfheid hebt, helpt een opgerolde deken of bolster onder je knieën om het bekken in een comfortabelere positie te brengen. Als je zwanger bent, gebruik dan een opgerolde deken of bolster om je hoofd en borst op te tillen.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • Herstellende yogahoudingen
 • Cool down yogahoudingen
 • Ontspannende avond yogahoudingen

Ook bekend als: Laatste ontspanning

Doelstellingen:Ontspanning

Niveau:Beginner