Hoe cobbler’s pose (Baddha Konasana) in Yoga te doen

Hoe cobbler's pose (Baddha Konasana) in Yoga te doen
 • Voordelen
 • Aanwijzingen
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit
Schoenmaker's Pose
bodymindspirit / Ben Goldstein

Ook bekend als: Gebonden hoek pose, vlinder pose

Doelstellingen: Heupen, liesspieren

Niveau:Beginner

Cobbler’s Pose (Baddha Konasana) is een essentiële pose voor beginners. Je kunt deze houding vaak verwachten in de yogales. Het is een goede basisoefening die bijna iedereen kan doen, zelfs als er een paar rekwisieten nodig zijn om er te komen. Als je heupen strak zitten, zorg er dan voor dat je op een opgevouwen deken of twee gaat zitten om je stoel omhoog te brengen. Je zult verrast zijn hoe je met deze truc rechtop kunt zitten met veel meer comfort.

Voordelen

Cobbler’s Pose opent de heupen en lies. Baby’s en jonge kinderen zitten vaak op de grond in deze positie. Volwassenen verliezen vaak de gewoonte en hebben in plaats daarvan de neiging om meer tijd door te brengen in stoelen met benen tegen elkaar. Houdingsproblemen, waaronder rugpijn, kunnen het gevolg zijn.

De heupen en binnenkant van de dijen strekken Baddha Konasana kan beginnen met het tegengaan van de effecten van het doorbrengen van te veel tijd zittend aan een bureau of in een auto. Het zal je ook helpen je voor te bereiden op andere meditatieve zittende houdingen, die een goede flexibiliteit in de heupen en liezen vereisen.

Aanwijzingen

Begin zittend in Staff Pose (Dandasana) met je benen gestrekt recht voor je uit.

 1. Buig je knieën en breng de zolen van je voeten samen terwijl je je knieën naar beide kanten laat vallen.
 2. Trek je voeten zo dicht mogelijk bij je lichaam als comfortabel is. Ga terug als je pijn in je knieën voelt.
 3. Druk de buitenranden van je voeten sterk tegen elkaar. De voeten kunnen beginnen te openen als een boek. Je kunt dit aanmoedigen met je handen of je grote tenen vasthouden in een yogi-teenslot.
 4. Ga rechtop zitten met een lange ruggengraat terwijl je je schouderbladen op je rug houdt en je schouders van je oren af bewegen.

Veelgemaakte fouten

Duw je knieën niet met je handen naar beneden en probeer ze niet naar beneden te dwingen. Als je knieën niet naar de grond gaan, laat ze dan gewoon in de laagste natuurlijke positie. Probeer de hoofden van de dijbeenderen los te laten. Met oefening is het waarschijnlijk dat u de flexibiliteit zult ontwikkelen die hen in staat stelt om zonder hulp naar de vloer te gaan.

Draai je rug en schouders niet om. Je wilt een lange romp met je schouders ontspannen.

Wijzigingen en variaties

Liggende Godin Pose (Supta Baddha Konasana) is een versie van de pose waarbij je je benen houdt zoals ze zijn terwijl je op je rug ligt.

Een wijziging nodig?

Plaats vulling onder je zitbeenderen als je ruggengraat naar voren wil ronden als je plat op de grond zit. Dit is ook goed te doen als je strakke heupen hebt en je knieën daardoor van de vloer worden geheven.

Je kunt een blok of andere prop onder elke knie plaatsen voor ondersteuning als je knieën heel ver van de vloer staan.

Zin in een uitdaging?

Kom in een voorwaartse bocht door je bekken naar voren te kantelen. Zorg ervoor dat je een platte rug behoudt in plaats van je wervelkolom af te ronden terwijl je dit doet. Je kunt je ellebogen op je binnenste dijen plaatsen en zachte druk uitoefenen om ze te helpen openen.

Als je hoofd dicht bij de vloer komt, maar het daar niet helemaal haalt, plaats dan een blok onder je voorhoofd voor ondersteuning.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Vermijd deze houding als u een lies- of knieblessure heeft en pijn ervaart tijdens het uitvoeren ervan.

Zorg ervoor dat je de positie niet forceert en dat je er soepel in en uit gaat. Beweeg je knieën niet op en neer om te proberen de stretch te verdiepen.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • 10 essentiële houdingen voor yoga beginners
 • Heup-openingssequentie
 • Yogahoudingen om de flexibiliteit te verbeteren