Hoe child’s pose (Balasana) in Yoga te doen

Hoe child's pose (Balasana) in Yoga te doen
Kinderhouding

bodymindspirit / Ben Goldstein


 • Voordelen
 • Stapsgewijze instructies
 • Veelgemaakte fouten
 • Wijzigingen en variaties
 • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
 • Probeer het uit

Doelstellingen: Rustend, zacht stretchend

Niveau:Beginner

Kinderhouding (Balasana) is de belangrijkste rusthouding van yoga en het is een leuke manier om verschillende delen van je lichaam zachtjes uit te rekken. Het is een kans om te stoppen met wat je aan het doen bent, je positie opnieuw te beoordelen, opnieuw contact te maken met je ademhaling en jezelf voor te bereiden om verder te gaan. In de klas kan de leraar de mogelijkheid bieden om te rusten in de houding van het kind na een snelle vinyasa-reeks, een lange greep in een pose zoals Downward Facing Dog of Plank, of een poging tot een uitdagende inversie. Het is een tegenpose voor Cobra en andere rugverlengingen.

Voordelen

Child’s Pose is een zachte stretch voor de rug, heupen, dijen en enkels. Het kan helpen bij het verlichten van rugpijn.

Leren om deze houding verstandig te gebruiken is het deel van je ontwikkelende oefening waar je luistert naar de innerlijke stem van je lichaam en doet wat het je vertelt. Je lichaam zal je vertellen wanneer je moet rusten. Het kan op verschillende dagen verschillende dingen nodig hebben. Je oor nauwkeurig afstemmen op de berichten die je lichaam je stuurt en er respectvol op reageren, is de grotere les die de houding van het kind te bieden heeft. Je komt te weten wanneer je Child’s Pose moet gebruiken tijdens je yogabeoefening.

Stapsgewijze instructies

 1. Kom op handen en knieën op de yogamat.
 2. Spreid je knieën zo breed als je mat en houd de toppen van je voeten op de grond met de grote tenen die elkaar raken.
 3. Breng je buik tot rust tussen je dijen en wortel je voorhoofd naar de grond. Ontspan de schouders, kaak en ogen. Als het niet comfortabel is om het voorhoofd op de grond te plaatsen, laat het dan rusten op een blok of twee gestapelde vuisten. Er is een energiepunt in het midden van het voorhoofd tussen de wenkbrauwen dat de nervus vagus stimuleert en een “rust en verteer” -reactie ondersteunt. Het vinden van een comfortabele plek voor het voorhoofd is de sleutel tot het verkrijgen van dit rustgevende voordeel.
 4. Er zijn verschillende mogelijke armvariaties. Je kunt je armen voor je strekken met de handpalmen naar de grond of je armen terugbrengen langs je dijen met de handpalmen naar boven gericht. Dit zijn de meest voorkomende variaties. Maar je kunt ook de armen naar voren strekken met de handpalmen naar boven gericht voor een schouderontlading of proberen de ellebogen te buigen zodat de handpalmen de duimen aan de achterkant van de nek raken en laten rusten. In deze positie duimen de ellebogen naar voren.
 5. Doe wat voor jou het prettigst voelt. Als je veel schouderwerk hebt gedaan, voelt de tweede optie fijn.
 6. Blijf zo lang als je wilt en maak uiteindelijk opnieuw verbinding met de gestage in- en uitademingen van je adem.

Veelgemaakte fouten

Je nek moet in een neutrale positie blijven. Als je merkt dat je je nek buigt, gebruik dan een kussen, yogablok of een ander rekwisiet om de druk van je nek te houden.

Wijzigingen en variaties

Een wijziging nodig?

Je kunt ervoor kiezen om de knieën bij elkaar te houden in plaats van ze te scheiden als dat voor jou comfortabeler is. Op dezelfde manier kun je de tenen eronder krullen als het pijnlijk is om de voeten plat te hebben, of een opgerolde handdoek onder je schenen leggen om de stress van je enkels weg te nemen.

Je kunt een yogadeken of een handdoek onder de knieën leggen voor vulling en extra ondersteuning.

Voor een herstellende variatie, plaats een bolster of kussen onder je buik of borst en neem de houding aan voor maximaal 10 minuten.

Zin in een uitdaging?

Je kunt een dieper stuk heupen krijgen door je knieën breder te spreiden.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Vermijd child’s pose als je een knieblessure hebt. Als je zwanger bent, spreid dan je benen wijder en druk je buik niet op je dijen. Als je een schouderblessure hebt, zal het houden van je armen naast je de meeste steun bieden.

Als je pijn voelt, ontspan dan uit de houding.

Probeer het uit

Neem deze en soortgelijke bewegingen op in een van deze populaire trainingen:

 • Yogahoudingen voor rugpijn
 • Hip-Opening Yoga Poses
 • 10 Warming-up poses