Hoe calorieën te tellen voor betere dieetkeuzes

Hoe calorieën te tellen voor betere dieetkeuzes
Vrouwen die een app voor het tellen van calorieën gebruiken bij het ontbijt

Getty Images / d3sign


Calorietellingen zijn het eerste waar je waarschijnlijk naar kijkt als je naar een etiket met voedingsfeiten kijkt. Voedsel levert energie die komt in de vorm van calorieën (of kilocalorieën). Alle voedingsmiddelen bevatten calorieën, of ze nu een voedingsetiket hebben of niet, en het is veel gemakkelijker om je gewichtsdoelen te bereiken als je weet hoeveel je consumeert.

Een calorieteller is een van de gemakkelijkste manieren om consequent uw calorie-inname bij te houden. U kunt een app op uw telefoon of computer gebruiken. Zelfs als je niet consequent een calorieteller gebruikt, is het een goed idee om het minstens twee weekdagen en één dag in het weekend uit te proberen om te weten of je je dagelijkse caloriedoel bereikt. Doe dit alleen als je weekdagen en weekenden vergelijkbaar zijn. Als uw schema elke dag anders is, moet u mogelijk een calorietelling voor de week doen.

Je moet jezelf ook vertrouwd maken met het aantal calorieën van je favoriete voedsel, zodat je slimmere beslissingen kunt nemen in het moment. Begin met het beoordelen van voedingsetiketten. Als je je telefoon bij de hand hebt kun je eenvoudig zoeken naar het caloriegehalte van het eten. Met veel calorieteller-apps kunt u ook de streepjescode van een voedingsmiddel scannen om gemakkelijk het etiket met voedingsfeiten te vinden. Naast calorieën bieden etiketten waardevolle informatie over wat er in uw voedsel zit, dus het is cruciaal dat u begrijpt hoe u ze moet lezen. En zorg ervoor dat je de do’s en don’ts van het correct tellen van calorieën volgt!

Hoeveel calorieën moet ik eten?

Het kennen van het aantal calorieën van je favoriete voedsel is alleen nuttig als je het totale aantal kent waarnaar je zou moeten streven. De waarheid is dat het aantal van persoon tot persoon varieert op basis van leeftijd, geslacht, activiteitsniveau, dagelijkse verbrande calorieën en gewichtsdoelen. Met andere woorden, het “2.000 calorieën dieet” geciteerd op voedingsfeiten labels zijn niet voor iedereen van toepassing.

Dus hoeveel calorieën moet je eten? Voer uw informatie in een dagelijkse caloriedoelcalculator in om erachter te komen en gebruik vervolgens een calorieteller om uw voedselinname bij te houden en te zien of u uw doel bereikt.

Hoeveel calorieën zitten er in koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol?

Sommige voedingsmiddelen bevatten meer calorieën dan andere, en het hangt vaak af van het macronutriëntengehalte van het voedsel. Over het algemeen bestaan voedingsmiddelen uit koolhydraten, eiwitten en vetten, die elk een ander aantal calorieën bevatten:

  • Koolhydraten zorg voor 4 calorieën per gram
  • Eiwitten zorg voor 4 calorieën per gram
  • Vetten zorg voor 9 calorieën per gram

Als je alcohol drinkt, houd er dan rekening mee dat één gram 7 calorieën bevat. Na een paar drankjes kunnen de calorieën in je favoriete alcoholische dranken echt oplopen – en dat is logisch.

De juiste portiegroottes zorgen voor een uitgebalanceerde hoeveelheid calorieën. Maak een paar fouten in de portiegrootte of eet een maaltijd met te veel calorieën en je kunt merken dat je aankomt.

Inzicht in calorieën versus kwaliteit van het dieet

Maakt het uit waar je calorieën vandaan komen? Is het beter om het grootste deel van je calorieën uit eiwitten te halen, of minder calorieën uit koolhydraten te eten?

Experts hebben al een tijdje over dit onderwerp gediscussieerd, maar het antwoord is eenvoudig: een calorie is slechts een calorie als het gaat om het tellen van de cijfers, maar de verschillende bronnen van calorieën kunnen verschillende effecten hebben op je gewicht vanwege factoren zoals verzadiging en effecten op hormonen.

Waar het op neer komt: focus op het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet vol groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten om het meeste voordeel te behalen.

Zijn voedingswaarde-etiketten nauwkeurig?

We willen graag geloven dat etiketten met voedingsfeiten 100% nauwkeurig zijn, maar vanwege onvolmaakte meettechnieken, FDA-etiketteringsvoorschriften, variaties in kooktechnieken en factoren zoals verteerbaarheid, zijn ze dat vaak niet. De cijfers die we zien zijn slechts schattingen, maar het zijn sterke schattingen die we kunnen gebruiken om onze doelen te bereiken.

Vergeet niet dat de formules die worden gebruikt om caloriedoelen te achterhalen, ook schattingen geven. Als u ze op de voet volgt, maar niet de resultaten ziet waarnaar u streeft, is het een goed idee om samen te werken met een geregistreerde diëtist, arts of andere zorgverlener om erachter te komen waarom.

Waar het op neer komt: focus op het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet vol groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten om het meeste voordeel te behalen.