Het wiel van het jaar – De 8 wicca-sabbatten uitgelegd

Het wiel van het jaar – De 8 wicca-sabbatten uitgelegd

Naarmate commerciële feestdagen ons seizoenen vroeg beginnen binnen te dringen, zoals kan worden aangetoond door Halloween-snoep dat in augustus in winkels wordt gelegd en kerstversiering het podium betreedt voordat Halloween zelfs voorbij is, is het belangrijk dat wij als heksen de natuurlijke cycli van de seizoenen en hun vieringen blijven eren terwijl ze komen en gaan.

Het Wiel van het Jaar verwijst naar de seizoenen die komen en gaan in hun natuurlijke progressie – beginnend in de lente en eindigend in de winter.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op het wiel van het jaar, wat het is, hoe het werkt en de verschillende vieringen en energieën.

wiel van het jaar voor beginners

Hoe werkt het Wiel van het Jaar?

Elk seizoen wordt ingeluid door de aarde zelf door middel van een equinox – in de lente en herfst – of een zonnewende, in de zomer en winter, en elk seizoen begint met een van de kardinale sterrenbeelden: Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok.

Elk seizoen brengt ook twee ‘sabbatten’ met zich mee, heilige festiviteiten die sterk gebaseerd zijn op volkstradities van heidenen van de Britse eilanden, die zijn doorgegeven als algemene heidense feesten in de hedendaagse hekserij.

Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat verschillende culturen andere feestdagen zouden hebben beoefend dan de sabbatten die we hier zullen bespreken, vierden veel verschillende culturen soortgelijke festiviteiten vanwege het verstrijken van de seizoenen, maan- en zonnefasen.

Veel van deze heidense festiviteiten werden tijdens de kerstening van Europa als christelijke feestdagen beschouwd en zouden worden erkend door velen die de gekerstende versies vieren die zijn afgeleid van deze veel oudere heidense tradities.

Equinoxen

Equinoxen zijn wanneer overdag en ’s nachts over de hele planeet van ongeveer gelijke duur zijn. De zon bevindt zich min of meer direct boven de evenaar en lijkt precies recht naar het oosten op te komen en precies naar het westen onder te gaan, zodat zowel de dag als de nacht 12 uur duren.

Vanwege factoren zoals de maan die ervoor zorgen dat de baan van de aarde varieert van een perfecte ellips en atmosferische breking, zijn ze niet precies gelijk, maar dichtbij genoeg.

De feestdagen die op de Equinoxen worden gevierd, zijn Ostara op de Lente Equinoxen Mabon op de Herfst Equinox.

Zonnewendes

Zonnewendes zijn wanneer de zon op zijn hoogste of laagste declinatie staat en stil lijkt te staan aan de hemel voordat hij van richting verandert. De zonnewendes markeren de langste dag of nacht van het jaar en luiden een tijd in van meer nacht of meer dag, afhankelijk van de zonnewende. De feestdagen die op de Zonnewendes worden gevierd zijn Litha op de zomerzonnewende en Yule op de winterzonnewende.

Begin van elk seizoen

De equinoxen en zonnewendes markeren het begin van elk van de seizoenen en zijn meestal rond de tijd dat de veranderingen die de seizoenen brengen kunnen worden gezien en gevoeld in de bladverliezende wereld.

Tegenwoordig, vanwege de klimaatcrisis, krijgen de seizoenen een andere look en feel dan sommigen van ons zich misschien herinneren uit het verleden, maar het is nog steeds belangrijk dat we de hekserijseizoenen op de juiste manier eren zoals ze komen.

Zonder te weten wat de toekomst zal brengen, is het eren van het Wiel van het Jaar een manier om ons dieper te verbinden met de Aarde en haar cycli.

Seizoenen en energieën van het Wiel van het Jaar

Laten we eens kijken naar de traditionele vier seizoenen en de energieën die ze ons brengen tijdens het Wiel van het Jaar.

Maar eerst een kanttekening

Op het noordelijk halfrond is de equinox van maart de lente-equinox die de lente binnenbrengt, terwijl het op het zuidelijk halfrond de herfstequinox is die de herfst brengt. Voor de duidelijkheid zal dit artikel spreken vanuit een Noordelijk Hemisferisch perspectief.

Hieronder een overzicht van de vier seizoenen en sabbatten van het Wiel van het Jaar.

wiel van het jaar

Lente

De Lente, of Lente, Equinox valt op de 20Þ van maart en markeert het begin van de lente. De lente betekent de terugkeer van het leven naar de aarde, wanneer bomen nieuwe bladeren beginnen te groeien, bloemen beginnen te bloeien en het weer warmer begint te worden.

Het begin van de lente wordt vaak gekenmerkt door regen, die, samen met de dagen die beginnen te verlengen, nieuw leven aanmoedigt om uit de duisternis van de winter te bloeien.

De lente begint met het Ram-seizoen, dat ook het zodiakale jaar begint. Ram vertegenwoordigt de plotselinge uitbarsting van leven en energie van de aarde, als een newborn baby schreeuwt zijn aanwezigheid in de wereld. Dit is de tijd waarin de kleuren van de lente zich beginnen aan te kondigen.

lentewiel van het jaar

De lente wordt ook gekenmerkt door zijn associatie met vruchtbaarheid. De bodem is rijk en er is genoeg plantenleven voor dieren om zich mee te voeden, daarom bevallen veel zoogdieren die paren in de herfst of winter in de lente, of in het geval van dieren, zien ze hun eerste glimp van het leven buiten het hol in de lente.

Dit is een natuurlijk proces, ingebouwd in de cycli van de Aarde en degenen die erop leven, zodat iedereen kan profiteren van de overvloed van het leven die door de Lente wordt voortgebracht.

De nakomelingen van dieren hebben meer kans om te overleven als er een overvloed aan voedsel is, dus goed gevoede planten leiden tot goed gevoede prooien, wat leidt tot goed gevoede roofdieren, die de as zijn waarop het welzijn van de ecologie van een landschap draait. Het Wiel van het Jaar is onlosmakelijk verbonden met de Cyclus van het Leven.

Vanwege de levengevende en vernieuwende energie van de Lente, is dit de tijd om op kleinere schaal spreuken van manifestatie te werken.

Het planten van de zaden van je intenties met behulp van de energie van de lente, en ze trouw verzorgen, kan brengen wat je wilt om te bloeien, net zoals het planten van een zaadje in de grond een prachtige bloem kan bloeien.

wiel van het jaar beltane

De Voorjaarssabbatten zijn Ostara en Beltane. Ostara viert de balans van licht en donker gebracht door de lente equinox, en kan worden gezien als een heidense analoog aan Pasen samen met Beltane, die de overvloed en vruchtbaarheid van de wereld in de latere lente viert.

Het is een van de sabbatten die gepaard gaan met een ‘verdunning’ tussen deze wereld en de Geestenwereld, samen met haar tegenpool, Samhain. Beltane betekent het voortbrengen van leven – in seculiere tradities staat het bekend als May Day.

Zomer

De Zomerzonnewende valt op of rond de 21St van juni en markeert het begin van de zomer. De zomer is een belichaming van het leven, na de geboorte. De zon is op zijn hoogtepunt en de dieren die in het voorjaar zijn geboren, groeien en bloeien, net als de planten die in het voorjaar bloeiden.

Naarmate de piek van de zomer nadert, kan al het vuur en de passie van deze hetere maanden soms op een ongemakkelijke of beklemmende manier op ons drukken.

wiel van het jaar zomer

Hittegolven, bosbranden en orkanen komen allemaal met de warme lucht van de zomer. Het is een tijd voor zowel spel als werk. De gewassen van de lente moeten tijdens de zomer worden verzorgd.

Zelfs nu zijn de zomermaanden wanneer kinderen hun langste pauze van school krijgen. Dit komt omdat ze vroeger thuis nodig waren om te helpen met de oogst, en het is een traditie die heeft standgehouden door de industrialisatie.

Het kankerseizoen, geassocieerd met de oceaan en haar getijden, begint de zomer, en inderdaad, de zomer is de tijd van het jaar waarin de meeste mensen naar de oceaan komen om af te koelen, in de golven te spelen, te ontspannen en de helende aanwezigheid van de zoute lucht te voelen.

We kunnen zomerstrandtrips zien als een soort pelgrimstocht – ons menselijk lichaam voelt de aantrekkingskracht van de bron van al het leven tijdens de heetste maanden, zoals ze dat al eeuwenlang doen.

De zomertijd is de tijd om doelen en intenties te blijven manifesteren met behulp van de energie die beschikbaar is van vuur en passie en creativiteit. Dit is een geweldige tijd om je innerlijke kind los te laten en te spelen en te creëren, alleen voor jezelf.

wiel van het jaar litha sabbath

De sabbat gevierd op de Zomer Zonnewende is Litha, of Midzomer. Litha is een viering van de zon en haar licht dat goddelijke inspiratie biedt en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gevierd door moderne druïden, vaak in Stonehenge.

Lughnasadhof Lammas, de late zomer sabbat, markeert het begin van het oogstseizoen en wordt gevierd door een figuur van een god in brood te bakken en het te eten als dankzegging voor de eerste vruchten van de oogst.

Herfst

De Herfst Equinox valt op de 22Nd of 23Rd van september en markeert het begin van de herfst. Het begin van de verduistering van het jaar, de herfst, is wanneer de bladeren van de bomen van kleur beginnen te veranderen en uiteindelijk vallen.

De overvloed van de lente en de zomer wordt geoogst, om ons warm en gevoed te houden gedurende de winter, en alles wat niet kan worden geoogst, opgemaakt of bewaard becomes de mulch waaruit het gewas van volgend jaar zal groeien ((althans, in de natuurlijke orde der dingen, voordat de industrialisatie het hele jaar door werk creëerde).

wicca festivals herfst

Er is vaak een melancholische nostalgie naar de herfst, vooral op plaatsen waar de wisseling van de seizoenen duidelijker is. De zorgeloze dagen van de lente en de zomer zijn herinneringen en de cyclus van het leven keert zich naar de dood.

De dagen worden korter en kouder en we beginnen naar binnen te keren. Dieren beginnen ook grondstoffen te hamsteren, om zich voor te bereiden op magere maanden die voor hen liggen. Het is een drukke tijd, voorafgaand aan rust en winterslaap.

Het Weegschaalseizoen begint de herfst met een herinnering aan de balans tussen leven en dood en licht en donker terwijl we blijven genieten van de warmte van de zon, terwijl de nachten steeds kouder worden.

Uiteindelijk vervaagt ook de warmte van de zon. De herfst is een van de meer esthetisch aangename tijden van het jaar, vooral voor heksen, en Weegschaal draait allemaal om esthetiek.

Een van de belangrijkste heksenvakanties vindt plaats in het midden van de herfst: Samhain, een liminale tijd waarin het membraan tussen deze wereld en de wereld van geesten op zijn dunst is wanneer wordt gezegd dat we in staat zijn om te communiceren met de geesten van geliefden die zijn overgegaan.

Het tegenovergestelde van zijn Spring-tegenhanger, Beltane, is dit een perfect moment om Schaduwwerk te oefenen en te werken aan het oplossen van trauma’s. Dit is ook het moment om nieuwe intenties van doelen voor de lange termijn te planten, waarvan de vruchten in de lente- en zomermaanden in bloei zullen komen.

wiel van het jaar mabon

De Herfstequinox wordt gevierd met Mabon, een tweede dankzegging van het oogstseizoen die zich richt op het delen van de vruchten van de oogst.

Mabon werd eigenlijk in 1970 bedacht na Mabon ap Modron, een figuur uit de Welshe mythologie die lid was van het hof van koning Arthur en een goddelijk paar samen met zijn moeder, Modron, die mogelijk een vroeg prototype van Morgana Le Fay was.

Winter

De Winterzonnewende valt op of rond de 21St van december en markeert het begin van de winter. Nu beweegt de Aarde zich in een slapende staat, zonder dat er nieuwe teelt of productie van ons wordt gevraagd.

wiel van het jaar winter sabbats

De winter is een tijd van dood en slaap, wanneer we eindelijk rusten na het zwoegen van het oogstseizoen, en de vruchten van onze oogsten ondersteunen ons wanneer er niets nieuws groeit. Het is een tijd van samenkomen met je geliefden voor het vuur, verhalen vertellen en dromen.

Natuurlijk, nu we het hele jaar door werken en voor het grootste deel in huizen wonen die ons warm en veilig houden voor de ijzige aanraking van de hand van winter, hebben we veel van onze verbinding met deze jaarlijkse cyclus verloren.

Veel mensen ontwikkelen seizoensgebonden affectieve stoornis in de winter, door het verlies van het licht, en ook omdat ons lichaam en onze geest onthouden dat de winter een tijd van traagheid en rust is, terwijl onze samenleving eist dat we hetzelfde niveau van productiviteit voortzetten als we de rest van het jaar hebben.

Zonder de broodnodige rust die de winter moet bieden, raken we uitgeput van het dagelijkse zwoegen waar we niet voor bedoeld waren.

Veel dieren overwinteren in de winter en gaan naar een staat die torpor wordt genoemd, waar ze de energie verminderen die naar de meeste van hun lichaamssystemen gaat en gebruiken wat ze in de winter konden verzamelen of opslaan – of het nu gaat om het vetmesten tijdens de late zomer, zoals beren, of van de schat aan voedsel die ze in de herfst hebben verzameld, zoals eekhoorns en chipmunks – om ze in stand te houden.

Hun hartslagen vertragen, ze ademen dieper en langzamer, en hun hersenactiviteit vertraagt bijna tot stilstand.

wiel van het jaar winterzonnewende

Steenbok seizoen begint de winter – een tijd van ernst, verhalen vertellen en traditie-houden. Steenbok houdt zich bezig met legacy en het soepel laten verlopen van de dingen die werken.

In plaats van een werkethiek te vertegenwoordigen die hoe dan ook aansluit, zoals we het vandaag hebben leren kennen, is Steenbok-energie bedoeld om de praktijken te vertegenwoordigen die ons de hele winter warm houden – hout hakken, water verzamelen.

Traditie is belangrijk omdat het onze voorouders in leven heeft gehouden door de winter heen. Het is ook de tijd dat we samenkomen op Joelfeest om verhalen te vertellen en te smullen met familie bij het vuur, herinnerend aan tijden vroeger dat het niet zo moeilijk was.

De winter brengt echter de belofte van de lente met zich mee. Veel van de mannelijke goden in wereldreligies worden ‘herboren’ in de dood van de winter.

Zaden kunnen niet groeien tenzij ze door een slapende fase gaan, en als de late winter komt en het licht weer begint te groeien, verzamelt de aarde langzaam zijn energie, met zaden die ondergronds beginnen te ontkiemen en het sap dat in de bomen stijgt.

Dit wordt gevierd met Imbolc, de sabbat die viert dat de koude, donkere winterdagen bijna voorbij zijn en dat de lente net voor ons ligt.

Veel overwinterende dieren bevallen in de winter en brengen de tijd langzaam door met het voeden van hun jonge, geknuffelde slaperige en dichtbij en warme, dromend van de lente.

Dit is de tijd om een sterke wil en persoonlijke drive te ontwikkelen – andere Steenbok kwaliteiten – om je verlangens in de lente door te komen en te manifesteren.

Hoewel de winter nu een drukke tijd voor ons is met banen en vakanties, is het een goede gewoonte om voldoende tijd over te houden voor rust en verjonging, zodat we de premie van de lente kunnen ontvangen en het Wiel van het Jaar met ons volledige zelf kunnen resetten.

Hoe het Wiel van het Jaar te gebruiken

Ondanks het feit dat onze samenlevingen een minachting lijken te hebben voor het Wiel van het Jaar, blijft het draaien of we het observeren of niet.

Een van de beste dingen die we voor onszelf kunnen doen, als heksen of iedereen die wil terugkeren naar een op het land gebaseerde spiritualiteitspraktijk, is om het Wiel van het Jaar te eren zoals het draait en de natuurlijke cycli in ons te eren die intrinsiek verbonden zijn met de Aarde en haar seizoenen.

Terwijl het Wiel van het Jaar draait, probeer dan seizoensgebonden activiteiten op te nemen in je dagelijkse praktijk. Stel jezelf open voor het nieuwe in de lente, balanceer werk en spel in de zomer, verzamel en blijf bezig in de herfst terwijl je introspectie verwelkomt, en rust en laad op in de winter.

Wanneer je met de Aarde begint te werken terwijl ze draait en je door je eigen levenscycli beweegt, kun je aangenaam verrast zijn door hoeveel meer afgestemd je je voelt, en het Wiel van het Jaar blijven eren gedurende je eigen levenscyclus terwijl het ebt en stroomt.