Het verschil tussen Bikram en Hot Yoga

Het verschil tussen Bikram en Hot Yoga
Vrouw die zich opwarmt voor yogales in studio

Thomas Barwick / Getty Afbeeldingen


 • Hete Yoga
 • Tips en voorzorgsmaatregelen
 • Bikram Yoga
 • Auteursrechtkwesties
 • Controverses

Hot yoga kan verwijzen naar elke yogales die in een verwarmde ruimte wordt gedaan. Hoewel er een paar stijlen van hete yogalessen zijn, is Bikram yoga de originele hot yoga en een van de bekendste. Hoewel sommige mensen “hot” en “Bikram” door elkaar kunnen gebruiken, is de waarheid dat alle Bikram yoga hot is, maar niet alle hot yoga is Bikram.

Hete Yoga

Hot yoga heeft vaak de neiging om een vloeiende vinyasa-stijl van oefenen te zijn waarin de leraar studenten instrueert in een reeks gekoppelde houdingen. Tijdens de les wordt de kamer meestal op een temperatuur van 95 tot 105 F gehouden.

Zoals je je kunt voorstellen, maakt een krachtige yogasessie bij hoge temperaturen het lichaam erg warm en veroorzaakt overvloedig zweten. De bedoeling is dat de warmte je spieren losmaakt en het zweet helpt je lichaam te reinigen.

Bikram yoga is slechts één stijl van hot yoga. Andere populaire hot yoga-opties zijn de Canadese import Moksha yoga (bekend als Modo yoga in de Verenigde Staten) en CorePower yoga, een snel groeiende keten. Veel lokale en onafhankelijke yogastudio’s bieden ook hun eigen stijl van verwarmde lessen.

Tips en voorzorgsmaatregelen

Hot yoga heeft voorbereiding en uitrusting nodig die de hitte aankan:

 • Je zult veel zweten op je yogamat tijdens een hete yogales. Yogitoes Skidless matdoeken (of andere soortgelijke producten) zijn populaire hete yoga-accessoires. Deze handdoeken worden over je mat gelegd om zweet te absorberen en de tractie te verbeteren. Veel studio’s bieden gratis of tegen een kleine vergoeding matten en handdoeken. Als je je zorgen maakt over ziektekiemen, vraag dan aan de studio hoe ze hun matten schoonmaken of neem gewoon je eigen matten mee.
 • Het zweten dat je doet in hot yoga betekent ook dat je de juiste yogakleding wilt kiezen. Over het algemeen vinden vrouwen en mannen dat nauwsluitende tops en capri’s of lange broeken het beste zijn om uitglijden tijdens poses te voorkomen.
 • De werkelijke temperatuur in een hete yogales varieert per stijl en studio. Sommige kunnen zo heet zijn als 108 F, waardoor de 75 F-kamers bijna koud lijken.
 • De slogan “de gifstoffen uitzweten” is populair onder hete yogastudenten. De waarheid is dat zweten niet echt deel uitmaakt van het ontgiftingssysteem van ons lichaam, hoewel het je uiteindelijk beter kan laten voelen.
 • Zorg ervoor dat je veel water drinkt voor en na de les, zodat je niet uitgedroogd raakt. Je kunt ook kleine slokjes water nemen tijdens de les, maar te veel drinken tijdens je oefening kan een opgeblazen gevoel veroorzaken en kan je vermogen om je comfortabel te voelen in elke asana verminderen. Het is niet aan te raden om binnen twee uur voordat je een les volgt te eten.
 • Hot yoga wordt niet geadviseerd voor zwangere vrouwen, omdat het de kerntemperatuur van het lichaam kan verhogen.

Bikram Yoga

Bikram Choudhury is een populaire yoga-innovator en oprichter van het Bikram yogasysteem. Zijn methode is de originele stijl om in een hete kamer te worden geplaatst. Het is een unieke, vaste reeks van 26 houdingen, waaronder twee pranayama-oefeningen, die elk twee keer worden uitgevoerd in een enkele les van 90 minuten.

Sommige hete yogalessen kunnen een Bikram-formaat volgen, maar andere misschien niet. Klassen die specifiek aangeven dat ze Bikram-klassen zijn, volgen over het algemeen het eigen 26-pose-formaat. Maar een niet-Bikram hete yogales kan elke reeks yogahoudingen in een verwarmde kamer zijn.

Bikram Achtergrond

Choudhury werd geboren in Calcutta, India, in 1946. Hij was een yogakampioen in zijn jeugd, net als zijn vrouw Rajashree. In 1974 richtte Choudhury het Yoga College of India op in Beverly Hills, Californië, om zijn methode te onderwijzen. Het werd al snel een van de meest populaire stijlen van yoga asana beoefend in het Westen.

Toen Bikram’s yogalessen leden van de Hollywood-elite begonnen te trekken, begon hij aan een steeds opzichtiger levensstijl. Hij werd bekend om zijn vloot sportwagens en voor het dragen van dure sieraden.

De succesvolle yogagoeroe zou echter verwikkeld raken in rechtszaken en beschuldigingen van aanranding.

Auteursrechtkwesties

In 2002 legde Choudhury het auteursrecht op zijn serie van 26 poses in een hete kamer. Sindsdien is hij verwikkeld in een aantal juridische geschillen, zowel over het ongeoorloofd gebruik van zijn naam als over het gebruik van zijn methode onder een andere naam.

Choudhury klaagde in 2003 met succes een yogastudio in Los Angeles aan wegens inbreuk op auteursrechten en handelsmerken. Hij werd de verdachte in 2004 toen hij werd aangeklaagd door een in San Francisco gevestigde collectief van hete yogadocenten.

Deze groep had staakt-het-vuren-brieven ontvangen over hun niet-gelicentieerde gebruik van de Bikram-methode. De eisers voerden aan dat yoga niet auteursrechtelijk beschermd kan worden. De partijen bereikten in 2005 een schikking waarin Choudhury overeenkwam hen niet aan te klagen en ze kwamen overeen de naam Bikram niet te gebruiken.

Choudhury diende in 2011 nog een spraakmakende rechtszaak in. Deze keer was het tegen de in New York gevestigde studio Yoga to the People, die yogalessen door donatie aanbiedt in verschillende Amerikaanse steden. Deze zaak werd in 2012 geschikt toen Yoga to the People-eigenaar Greg Gumucio ermee instemde om te stoppen met het gebruik van Bikram’s naam en serie.

Hoewel de zaak niet voor de rechter kwam, was het belangrijk omdat het Amerikaanse Copyright Office aankondigde dat het eerder uitgegeven auteursrecht op de serie van Bikram een fout was en dat yogahoudingen niet auteursrechtelijk konden worden beschermd.

Controverses

In 2015 verschoof de focus van Bikram’s juridische problemen weg van de bescherming van zijn yogamethode. Hij werd het onderwerp van ten minste zes civiele rechtszaken over aanranding of verkrachting die een aantal jaren teruggaan.

Bikram en aanranding

Hoewel de details variëren, wijzen ze op een patroon van Choudhury die aast op jonge vrouwelijke yogastudenten en -leraren, vaak degenen die zijn ingeschreven voor zijn intensieve lerarenopleiding. Begin 2016 oordeelde een rechtbank in Los Angles in het voordeel van de voormalige juridisch adviseur van Choudhury, die zei dat ze seksueel werd lastiggevallen en ontslagen uit haar positie voor het onderzoeken van de intimidatieclaims van andere vrouwen.

Rond dezelfde tijd vroeg Rajashree Choudhury de scheiding aan. Bikram ontvluchtte ook de Verenigde Staten. In mei 2017 werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd in Californië en in november hadden hij en zijn bedrijf faillissement aangevraagd.

Bikram Vandaag

De ondergang van Choudhury kan fungeren als een waarschuwend verhaal binnen de yogagemeenschap. De aard van de praktijk vormt vaak hechte relaties en sommige mensen kunnen ervoor kiezen om hiervan te profiteren.

Bikram studio’s blijven open en veel worden beheerd door onafhankelijke instructeurs. Om deze reden is het belangrijk om te onthouden dat alleen de oprichter betrokken is geweest bij wangedrag in deze gevallen.

Een woord van bodymindspirit

Hot yoga is een haalbare optie voor veel yogastudenten, hoewel het aanzienlijk intenser is dan lessen die in koelere kamers worden aangeboden. Voordat u een les volgt, moet u rekening houden met eventuele medische aandoeningen die u heeft en met uw arts praten over de vraag of het geschikt voor u is.

De succesvolle yogagoeroe zou echter verwikkeld raken in rechtszaken en beschuldigingen van aanranding.

Hoewel de zaak niet voor de rechter kwam, was het belangrijk omdat het Amerikaanse Copyright Office aankondigde dat het eerder uitgegeven auteursrecht op de serie van Bikram een fout was en dat yogahoudingen niet auteursrechtelijk konden worden beschermd.