Het verhaal achter de schermen van @World_Record_Egg

Toen World Record Egg (@world_record_egg) Kylie Jenner onttroonde als de accounthouder met de meest gelikete Instagram-post, wachtten fans met spanning af wie er achter het account zat.

In de loop van een spannende maand plaatste het account foto’s van het ei dat langzaam kraakte, en iedereen – inclusief onszelf – vroeg zich af wat er zou worden onthuld als het ei eindelijk openbrak.

Zou het een beroemdheid zijn, een politieke goedkeuring of een enorme advertentiecampagne?

Het bleek Eugene, het ei, die een boodschap van hoop bracht.

“Onlangs ben ik begonnen te kraken,” zei Eugene. “De druk van sociale media dringt tot me door. Als je het ook moeilijk hebt, praat dan met iemand. We hebben dit gekregen.”

De langverwachte video eindigt met een uitnodiging om talkingegg.info te bezoeken, wat gebruikers leidt naar Talking Egg Foundation, een wereldwijd initiatief om stigma op geestelijke gezondheid uit te roeien door fondsen te werven om de partners van de stichting te ondersteunen, waaronder Mental Health America en Crisis Text Line.

Wie zit er achter @world_record_egg?

Na de opbouw van een maand werden de makers van het account onthuld als drie advertentiemakers: Chris Godfrey, CJ Brown en Alissa Khan-Whelan, die zeiden dat het echt begon als een uitdaging om de meest geliefde foto op Instagram te krijgen.

Maar waarom een ei? Het heeft “geen geslacht, ras of religie”, vertelde Godfrey aan de New York Times.

Vanaf het begin van het account explodeerde het account in populariteit – allemaal organisch – en het duurde slechts negen dagen om het wereldrecord te breken.

Mensen over de hele wereld schaarden zich snel achter het doel van het ei en het ging viraal. Het was gewoon zo willekeurig en eenvoudig – een stockfoto van een ei gebruiken om een wereldrecord te breken – en in veel opzichten was het de absurditeit van de uitdaging die mensen in hun steun verenigde.

De keuze om het platform voorgoed te gebruiken

Het trio lanceerde niet de sociale media-uitdaging om een initiatief voor geestelijke gezondheid te starten, maar zag een kans om goed te doen en ging ermee aan de slag.

In een interview met Good Good Good zei Khan-Whelan, mede-oprichter en directeur van Happy Yolk, het overkoepelende bedrijf dat toezicht houdt op het Instagram-account en de stichting: “Ik zou je graag vertellen dat we een groot, groot plan hadden.”

Ze besloten zich aan te sluiten bij een zaak die hen na aan het hart lag. De drie makers van het account werkten allemaal in reclame en public relations en ze hadden moeite om een blijvende impact op hun werk te verbinden. Khan-Whelan zei dat ze het er allemaal over eens waren dat ze “iets meer” in hun leven nodig hadden, iets om aan te werken dat “doelgerichter” voelde.

“Veel mensen wachtten op ons om uit te verkopen,” zei Khan-Whelan. “We hadden veel verschillende merken die naar ons toe kwamen om geld te verdienen met het ei, maar niets voelde goed.”

Na aanvankelijk een partnerschap met Hulu te hebben afgewezen, pitchte het Happy Yolk-team uiteindelijk het idee om het ei in een personage te animeren en een boodschap van bewustzijn van de geestelijke gezondheid te verspreiden, en de PSA ging exclusief in première op Hulu na de Super Bowl van 2019.

De volgers van het account werden geïnspireerd dat het team niet “uitverkocht” was door samen te werken met adverteerders om een enorme winst te maken op het succes van de nu legendarische post. Het team wist dat ze iets groots aan het doen waren en zegden hun baan op om hun inspanningen te richten op Happy Yolk, dat nu ook digitale marketingcampagnes leidt voor enkele van ’s werelds meest erkende merken.

“[The egg campaign] gaf veel mensen dit gevoel van hoop,” zei Khan-Whelan. “Het leek met veel mensen te verbinden.”

Nu, meer dan een jaar later, breidt Happy Yolk hun missie uit om te creëren wat Khan-Whelan een ‘positieve hoek van het internet’ noemt. Ze lanceerden een positief nieuws Instagram-account, @sunny_side_news, en zullen binnenkort een YouTube-kanaal aankondigen met Eugene in korte vermakelijke video’s die een afhaalmaaltijd voor geestelijke gezondheid bieden. Het YouTube-kanaal zal een “diepe duik in Eugene als personage” zijn, zei Khan-Whelan.

“We bevinden ons in een zeer hyperverbonden wereld,” zei Khan-Whelan. “Social media-vermoeidheid kan een behoorlijk zwaar gewicht op je geest veroorzaken. [With our positive news account and YouTube channel], willen we het internet laten voelen als een gemakkelijkere plek om te zijn. Als er een mogelijkheid is om licht in de duisternis te brengen, dan moeten we dat doen.”

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in The Unconventional Activism Edition van de Goodnewspaper in mei 2020. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.
Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.