Het nieuwe malariavaccin staat klaar om miljoenen kinderlevens te redden

Wat u moet weten over het nieuwe malariavaccin:

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft voor het eerst een malariavaccin goedgekeurd voor gebruik bij kinderen.

Malaria doodde in 2019 274.000 kinderen jonger dan vijf jaar en heeft de afgelopen 18 maanden meer sterfgevallen veroorzaakt dan COVID-19.

Hier legt de directeur van het Global Malaria Program van de WHO, Dr. Pedro Alonso, de doorbraak van het vaccin uit.

Malaria doodt meer mensen in Afrika dan COVID-19 – en de meeste slachtoffers zijn kinderen.

In 2019 stierven 386.000 Afrikanen aan malaria, waarvan 274.000 kinderen jonger dan vijf jaar, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de afgelopen 18 maanden zijn er 212.000 bevestigde COVID-19-sterfgevallen geweest.

Nu heeft de WHO voor het eerst een malariavaccin voor kinderen goedgekeurd, na een succesvolle pilot in drie Afrikaanse landen: Ghana, Kenia en Malawi.

RTS,S – of Mosquirix – is een vaccin ontwikkeld door de Britse medicijnmaker GlaxoSmithKline, dat optreedt tegen P. falciparum, de meest dodelijke malariaparasiet wereldwijd, en de meest voorkomende in Afrika.

WHO-directeur-generaal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus noemde het een “historisch moment” en een “doorbraak voor wetenschap, gezondheid van kinderen en malariabestrijding”.

“Het gebruik van dit vaccin bovenop de bestaande hulpmiddelen om malaria te voorkomen, kan elk jaar tienduizenden jonge levens redden,” voegde hij eraan toe.

Hier is een bewerkte versie van de Global Malaria Program Director van de WHO, Dr. Pedro Alonso, die de doorbraak van het vaccin uitlegt aan Wetenschap in 5:

Wat is het potentieel van dit malariavaccin?

“We bevinden ons op een historisch moment in de tijd. Een eerste malariavaccin wordt aanbevolen voor breed gebruik onder kinderen in Afrika om malaria in deze groep te helpen voorkomen.

“Het vaccin bereikt dit stadium op een kritiek moment in onze strijd tegen malaria. Malaria is waarschijnlijk de grootste moordenaar van de mens in de geschiedenis. We hebben deze eeuw een ongekende vooruitgang gezien, die resulteerde in 7 miljoen afgewend…

“Maar de grimmige waarheid is dat de vooruitgang de afgelopen vier of vijf jaar is gestabiliseerd. We hebben nog steeds meer dan 200 miljoen malariagevallen bij mensen die in malaria-endemische landen wonen.”

“We hebben elk jaar meer dan 400.000 sterfgevallen als gevolg van malaria – en de zwaarste ziekte en dood wordt gedragen door Afrikaanse kinderen.”

Hoe veilig is het vaccin?

“Het is een vaccin ontwikkeld in Afrika, met een sterke betrokkenheid van Afrikaanse wetenschappers en gericht op het voorkomen van malariaziekte en de dood onder Afrikaanse kinderen.

“Het vaccin is nu gebruikt onder 800.000 kinderen als onderdeel van onze proefimplementatieprogramma’s en bouwt voort op fase 3-studiegegevens die zijn onderzocht door het Europees Geneesmiddelenbureau, dat een positief advies heeft uitgebracht.

“We zijn gerustgesteld over het goede veiligheidsprofiel van dit vaccin. Het is een veilig en effectief vaccin dat kan bijdragen aan het redden van levens en het voorkomen van ziekten.”

Wat zijn de uitdagingen van de uitrol van het nieuwe vaccin?

“We hebben gemerkt dat in de afgelopen tweeënhalf jaar van het uitrollen van het malariavaccin in de pilotprogramma’s, er een zeer sterke vraag is, zeer goede aanvaardbaarheid door de bevolking en, zelfs in het licht van COVID-19, bereikten we binnen een korte periode een zeer hoog dekkingsniveau.

“Dat spreekt van de fundamentele waarde en acceptatie van vaccins in het algemeen en van een malariavaccin, in het bijzonder in Afrika.

“Er zijn een aantal stappen die we nog moeten doorlopen. De financiering om de levering van dit vaccin aan Afrikaanse landen veilig te stellen, moet nog worden uitgewerkt, maar we zijn optimistisch.

“We kunnen ons geen situatie voorstellen waarin internationale solidariteit niet de financiële middelen zal genereren om dit vaccin te laten bereiken bij degenen die het nodig hebben.

“In het licht van COVID-19 geeft de veerkracht van gezondheidssystemen en met name van vaccinafgiftemechanismen in Afrika ons hoop dat dit vaccin in staat zal zijn om die uiteindelijke begunstigden te bereiken – jonge kinderen.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door de Economisch Wereldforum en wzoals ter beschikking gesteld aan Good Good Good.