Helpt kurkuma bij gewichtsverlies?

Helpt kurkuma bij gewichtsverlies?
Kurkuma op een zwarte achtergrond

Getty Images / Liudmyla Yaremenko


  • Wat is Kurkuma?
  • Kurkuma en gewichtsverlies
  • Ontstekingsremmende eigenschappen
  • Supplementen vs. Root
  • Aanbevelingen van experts

Als u al een voedzaam dieet en andere veranderingen in levensstijl hebt geïmplementeerd, maar op zoek bent naar extra manieren om een doel voor gewichtsverlies te ondersteunen dat u voor uzelf hebt gesteld, kunt u merken dat u online door de supplementcategorie bladert. Trendy gewichtsverlies supplement opties zijn eindeloos, maar bevatten vaak ongewenste additieven en bijwerkingen.

Om uit de buurt te blijven van extra ongewenste toevoegingen, is het soms een veiligere keuze om de natuurlijke route te volgen. Dit is waar kurkuma in het spel komt!

Wat is Kurkuma?

Kurkuma is een aromatische oosterse wortel, vaak gebruikt in de Indiase keuken en aangeprezen om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Kurkuma schil is bruin van kleur, vergelijkbaar met een zoete aardappel, en heeft fel oranje vruchtvlees met een aardse, zoete en licht gekruide smaak.

Hoewel u misschien meer bekend bent met de poedervormige kurkuma in de kruidensectie van uw lokale markt, is het ook vaak verkrijgbaar in zijn rauwe vorm. U kunt dit vinden in de productsectie.

Kurkuma en gewichtsverlies

Terwijl kurkuma maar liefst 235 verschillende verbindingen bevat, het meeste onderzoek naar kurkuma is gedaan op de meest bioactieve stof, curcumine. De studies over de associatie tussen curcumine suppletie en gewichtsverlies zijn echter beperkt.

Nicole Rodriguez, RDN, NASM-CPT, eigenaar van Enjoy Food. Enjoy Life, LLC, adviseerde dat hoewel de studies die zijn gedaan veelbelovend zijn, het onderzoek minder dan 2.000 deelnemers bevat, wat niet genoeg is om een definitief verband te bewijzen.

Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND, geregistreerd diëtist voedingsdeskundige en auteur van Mijn Indiase tafel: snelle en smakelijke vegetarische recepten, eens met Rodriguez over de beperkingen die aanwezig zijn in het huidige onderzoek.

Sheth bracht een 2021-beoordeling van gerandomiseerde controlestudies (RCT’s) naar voren die een hogere dosis curcumine-innames concludeerden [of 1500 mg] of suppletie met specifiek biologisch beschikbare vormen toonde de meest veelbelovende resultaten met significante verminderingen van het lichaamsgewicht, de BMI en de tailleomtrek van de deelnemer.

Het is belangrijk op te merken dat veel van deze studies korter duurden – één tot zes maanden – en geen follow-up hadden. De steekproefgroottes waren ook erg klein, bestonden voornamelijk uit vrouwen en kunnen verstorende factoren hebben gehad, zoals de opname van voedings- en fysieke activiteitsinterventie tijdens de studies.

Bovendien omvatten veel studies deelnemers die waren gediagnosticeerd met specifieke ziekten zoals het metabool syndroom en niet-alcoholische leververvetting. Met dit in gedachten kan het relevanter zijn om de oorzaak van sommige van deze ziekten te onderzoeken en hoe curcumine gunstig kan zijn.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Veel ziekten hebben iets gemeen: ontstekingen. Sheth wijst erop dat kurkuma, namelijk curcumine, kan helpen bij het ondersteunen van inspanningen voor gewichtsverlies, voornamelijk vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

De wetenschappelijke gemeenschap, in in vitro studies , (in een reageerbuis) heeft bewezen zonder een schaduw van een twijfel curcumine potentieel voor anti-inflammatoire voordelen.

Bovendien hebben veel menselijke studies, waaronder RCT’s en systematische reviews van RCT’s, ook de effectiviteit van curcumine-suppletie bewezen om biomarkers voor ontstekingen te verminderen.

Echter, vergelijkbaar met de bevindingen van Rodriguez en Sheth, roepen de auteurs van deze studies op tot robuustere studies met meer deelnemers, consistente dosering en formuleringen, en de vaststelling van effectiviteit op lange termijn ten opzichte van de gezondheidsstatus van een individu, wat nogmaals bewijst dat er geen “one-size-fits-all” benadering van gezondheid is.

Het verband tussen ontsteking en gewichtsverlies

Wanneer iemand obesitas ervaart, kan ontsteking ook in het lichaam worden opgewekt.

Studies hebben aangetoond dat in staten van obesitas niet alleen pro-inflammatoire cytokines verhoogd zijn, maar ook ontstekingsremmende cytokines afnemen. Pro-inflammatoire cytokines, zoals TNF-ɑ, zijn verantwoordelijk voor het moduleren van de adaptieve en aangeboren immuunrespons. Wanneer hun homeostase ontregeld is, zoals in gevallen van obesitas, kunnen auto-immuunziekten en andere complicaties optreden.

Bovendien scheidt vetweefsel verschillende hormonen af, waarvan de meest bestudeerde adiponectine en leptine zijn. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het glucosemetabolisme en beschermen tegen insulineresistentie (adiponectine), evenals eetlustregulatie en vetopslag (leptine).

Wanneer obesitas aanwezig is, raakt de verhouding van deze hormonen verstoord. Wanneer adiponectine laag is en leptinespiegels toenemen, treedt vetweefseldisfunctie op en is gecorreleerd met chronische laaggradige ontsteking en plaatst iemand een verhoogd risico op cardiometabole ziekte en andere chronische ziekten.

Hoe leidt verhoogde ontsteking tot verminderd vermogen om vetweefsel te verliezen?

Helaas kunnen aandoeningen zoals leptineresistentie en insulineresistentie optreden, wat betekent dat het lichaam niet langer reageert op hun stimulatie. In deze gevallen kan het het moeilijk maken om iemands eetlust te reguleren en voedingsstoffen goed te metaboliseren.

Met deze mechanismen in gedachten, moeten we overwegen waar curcumine een rol kan spelen.

Hoewel het verband tussen gewichtsverlies en curcumine niet helemaal duidelijk is, wijst het bewijs erop dat curcumine in staat is om de ontregeling van pro-inflammatoire en ontstekingsremmende systemen te verstoren in gevallen van obesitas die kunnen leiden tot problemen met afvallen.

Kurkuma supplementen vs. Kurkuma Wortel

Als u besluit om kurkuma aan uw dieet toe te voegen, is een vraag waarmee u mogelijk wordt geconfronteerd, of u het als voedsel of via een supplement moet innemen. Een van de uitdagingen voor het benutten van de potentiële ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine is de biologische beschikbaarheid, of hoe goed het lichaam de betreffende voedingsstof kan absorberen en gebruiken.

Rodriguez en Sheth zijn het eens met het huidige onderzoek dat een andere verbinding, piperine, gevonden in zwarte peper, de absorptie van curcumine kan verbeteren. Rodriguez adviseert dat het combineren van kurkuma met een hart-gezond vet ook dit proces kan helpen. Dat gezegd hebbende, als u een supplement neemt, moet u er zeker van zijn dat het in een vorm is die is geoptimaliseerd voor absorptie.

Daarnaast zijn, zoals eerder opgemerkt, doseringsbedragen ook belangrijk. Spreek met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om te zien of een kurkumasupplement geschikt zou zijn voor uw dieet, evenals welke dosering u moet nemen.

Sheth adviseert ook om contact op te nemen met een zorgverlener voordat u een nieuw supplement inneemt, vooral als u voorgeschreven medicatie gebruikt die kan reageren op een nieuw supplement.

Wat de experts aanbevelen

Rodriguez en Sheth zijn het eens: als je geïnteresseerd bent in het krijgen van enkele van de voordelen die kurkuma kan hebben, inclusief de heldere kleur, ga je gang en voeg het toe aan roerbakgerechten, saladedressings, curry’s of lattes.

Onderzoek heeft echter nog geen definitief verband ontdekt tussen curcumine en gewichtsverlies. Als men ervoor kiest om een supplement te nemen, is er op dit moment geen zekerheid dat het de held is die het kan beweren te zijn.

Nicole Rodríguez, RDN, NASM-CPT

Of we het nu hebben over curcumine of een ander supplement du jour, houd in gedachten waar het valt in de hiërarchie van prioriteiten voor vetverlies: energiebalans (calorietekort) is koning, gevolgd door macronutriënten, vervolgens micronutriënten, maaltijdtiming en, ten slotte, supplementen.

– Nicole Rodriguez, RDN, NASM-CPT

Uiteindelijk is het volgen van een gevarieerd dieet de sleutel tot het bereiken en behouden van gewichtsverlies in de loop van de tijd.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel er behoefte is aan meer onderzoek op dit gebied, raden we ten zeerste aan om met een zorgverlener te praten voordat u een kurkumasupplement aan uw routine toevoegt. Experimenteren met het kurkumakruid in uw dieet door middel van recepten is een uitstekende manier om er vertrouwd mee te raken en uw lichaam te voorzien van de voordelen die dit kruid biedt.

Of we het nu hebben over curcumine of een ander supplement du jour, houd in gedachten waar het valt in de hiërarchie van prioriteiten voor vetverlies: energiebalans (calorietekort) is koning, gevolgd door macronutriënten, vervolgens micronutriënten, maaltijdtiming en, ten slotte, supplementen.