Gezondheidsvoordelen van geconjugeerd linolzuur

Gezondheidsvoordelen van geconjugeerd linolzuur
close-up hand vasthouden visolie vitamine voor een gezonde

Blackzheep / Getty Afbeeldingen

 • Gezondheidsvoordelen
 • Mogelijke bijwerkingen
 • Dosering en bereiding
 • Waar moet je op letten?
 • Veelgestelde vragen

Als je ooit op een reis bent geweest om af te vallen of spieren op te bouwen, ben je misschien geconjugeerd linolzuur (CLA) tegengekomen. Dat komt omdat het meestal op de markt wordt gebracht als een supplement voor gewichtsverlies dat de vetverbranding verhoogt en droge spieren ondersteunt. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, kan het dat ook zijn.

Geconjugeerd linolzuur (CLA) is een omega-6-vetzuur dat van nature voorkomt in zuivelproducten en rundvlees, vooral die op een grasgevoerd dieet. De hoeveelheid CLA in de huidige rundvlees- en zuivelproducten is sterk afgenomen als gevolg van veranderingen in de veehouderij en hun dieet. Daarom onderzochten wetenschappers manieren om CLA uit andere bronnen in het laboratorium te synthetiseren, zoals zonnebloem- of saffloerolie.

CLA is populair in de atletische en bodybuilding-gemeenschappen als een supplement dat vet kan verminderen, spieren kan opbouwen en energie en uithoudingsvermogen kan verhogen.

Ondanks zijn populariteit is het bewijs niet duidelijk, waardoor het moeilijk is om te bepalen of CLA gunstig is of niet.

Gezondheidsvoordelen

Een snelle google-zoekopdracht zal een eindeloos aanbod van onderzoek opleveren dat de voordelen van CLA voorstelt. Navigeren door dat onderzoek kan vervelend en verwarrend zijn. De meest bemoedigende gezondheidsvoordelen van CLA zijn gewichtsverlies, bloedsuikerspiegel en gezondheid van het immuunsysteem.

De manier waarop CLA de lichaamssamenstelling en het gewichtsverlies bevordert, is via een paar verschillende mechanismen – het verhogen van de vetverbranding terwijl de hoeveelheid lichaamsvet die kan worden opgeslagen wordt beperkt, allemaal met behoud van spieren. Dat is wat het zo intrigerend maakt voor atleten en bodybuilders. Het probleem is dat veel van het onderzoek elkaar tegenspreekt.

Een overzicht van studies gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding concludeerde dat CLA, ingenomen in een dosis van 3,2 gram per dag, slechts een klein verlies aan lichaamsvet (gemiddeld 0,05 kg) veroorzaakte in vergelijking met een placebo.

In hetzelfde jaar verscheen er nog een recensie in Volksgezondheid Voeding meldde geen verschil tussen het lichaamsgewicht of de samenstelling van degenen die CLA kregen versus degenen die een placebo kregen.

Onlangs onthulde deze studie dat deelnemers die CLA gedurende 3 maanden namen, een significante afname van lichaamsvet en leptinesecretie zagen (een hormoon dat vrijkomt door lichaamsvet dat helpt het lichaamsgewicht onder controle te houden), wat betekent dat het nuttig kan zijn voor gewichtsverlies.

Een andere review vergeleek de effecten van CLA op dieren versus de effecten op mensen en ontdekte dat CLA in feite een zekere mate van vetverlies biedt bij zowel dieren als mensen. Er is echter meer onderzoek nodig.

Het houden van uw bloedsuikerspiegel binnen normale grenzen is belangrijk om diabetes type 2 te voorkomen en te behandelen. Cla’s voordelen op de bloedsuikerspiegel zijn uitgebreid bestudeerd met enige belofte.

Bij muizen verminderde CLA de nuchtere bloedglucose, verhoogde glucosetolerantie en verbeterde glycolipidemetabolisme.

Andere oudere studies bij mensen vonden dat suppletie met CLA een gunstig effect had op de bloedglucose en diabetes type 2.

Wat echter verwarrend is, is dat sommige onderzoeken tegengestelde bevindingen hebben opgeleverd. Deze studie na 116 volwassenen met overgewicht of obesitas resulteerde bijvoorbeeld in geen verbeteringen in insulineresistentie of glucosemetabolisme na suppletie met CLA gedurende 6 maanden. Een andere studie had vergelijkbare bevindingen.

Hoewel CLA geen behandeling is voor diabetes type 2, kan het enkele voordelen bieden voor het verbeteren van de bloedsuikerspiegel. Maar met tegenstrijdig bewijs kun je zien hoe dit verwarrend kan zijn.

Het maximaliseren van de immuungezondheid staat tegenwoordig op bijna ieders takenlijst en CLA kan goed passen in uw supplementroutine. Niet alleen is aangetoond dat CLA de reactie van het immuunsysteem van het lichaam verbetert, maar het is ook aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen biedt die ontstekingen verminderen.

Aan de andere kant schetst deze review een aantal studies waaruit bleek dat CLA geen effect heeft op de werking van het immuunsysteem.

Het is moeilijk om te bepalen of CLA gezondheidsvoordelen kan bieden. Omdat er zoveel niet-overtuigende studies zijn, is er meer onderzoek nodig.

Mogelijke bijwerkingen

Geconjugeerde linolzuursupplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd als ze worden ingenomen zoals voorgeschreven. Sommige mensen kunnen sid ervarene effecten, meestal mild, waaronder maagklachten, diarree, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en rugpijn.

Geconjugeerd linolzuur kan ook de bloedstolling vertragen. Het nemen van een CLA-supplement samen met een antistollingsmiddel (“bloedverdunners”) of niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) kan dit effect verder versterken, wat leidt tot gemakkelijk blauwe plekken en bloedingen.

Mogelijke geneesmiddelinteracties omvatten:

 • Advil (ibuprofen)
 • Aleve (naproxen)
 • Aspirine
 • Advil (ibuprofen)
 • Coumadin (warfarine)
 • Fragmin (dalteparine)
 • Heparine
 • Lovenox (enoxaparine)
 • Plavix (clopidogrel)
 • Voltaren (diclofenac)

Dosering en bereiding

Geconjugeerde linolzuursupplementen worden meestal geproduceerd als een gelkap en gevuld met zonnebloem- of saffloerolie. CLA is geclassificeerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration als GRAS (“over het algemeen als veilig beschouwd”) en meestal voorgeschreven tussen 3 gram en 6 gram per dag. Doses tot 6 gram per dag hebben geen gemelde ernstige bijwerkingen.

Waar moet je op letten?

Geconjugeerd linolzuur komt van nature voor in grasgevoerd rund- en lamsvlees, evenals melk en andere melkproducten. Je kunt ook eieren vinden die zijn verrijkt met CLA in sommige supermarkten. Portobella paddenstoelen en eikel paddenstoelen zijn goede plantaardige bronnen van CLA.

Zoek bij het kiezen van een CLA-supplement naar merken die hun producten door derden testen door certificeringsinstanties, waaronder U.S. Pharmacopeia (USP), NSF International of ConsumerLab, om ervoor te zorgen dat aan de kwaliteits- en veiligheidsnormen wordt voldaan.

Geconjugeerd linolzuur wordt niet beschouwd als een essentiële voedingsstof zoals vitamines en mineralen. Het nemen of niet nemen ervan zal waarschijnlijk weinig tastbare impact hebben op uw gezondheid.

Als u besluit om ze te gebruiken, praat dan met een medische professional om de potentiële risico’s en voordelen van de behandeling te begrijpen. Dit geldt vooral als u diabetes heeft of bloedverdunners gebruikt. In dergelijke gevallen kan CLA meer kwaad dan goed doen.

Veelgestelde vragen


 • Wat is de beste tijd om geconjugeerd linolzuur in te nemen?

  De beste tijd om geconjugeerd linolzuur in te nemen is vlak voor of bij een maaltijd om het risico op onaangename bijwerkingen te verminderen.


 • Waar kan ik geconjugeerd linolzuur kopen?

  Geconjugeerd linolzuur (CLA) is online verkrijgbaar, evenals in lokale supermarkten en natuurlijke voedsel- en voedingswinkels.


 • Hoe snel werkt geconjugeerd linolzuur?

  De resultaten zijn niet snel met geconjugeerd linolzuur. U kunt verwachten dat u binnen 1-6 maanden na gebruik de beste resultaten vindt.


 • Welke voedingsmiddelen moet ik eten bij het nemen van geconjugeerd linolzuur?

  U kunt CLA op een lege maag innemen, maar het wordt aanbevolen om geconjugeerd linolzuur bij een maaltijd of vlak daarvoor in te nemen.