Helpen visualisatieoefeningen bij het opbouwen van kracht?

Helpen visualisatieoefeningen bij het opbouwen van kracht?
Atleet geconcentreerd met zijn ogen dicht

Patrik Giardino / Getty Afbeeldingen

Visualisatie is een vaardigheid die atleten vaak voorafgaand aan de wedstrijd gebruiken om elk aspect van hun evenement mentaal te repeteren. Je zult vaak skiracers of gymnasten of duikers zo’n oefening zien doen voordat ze meedoen. Ogen dicht, hoofden dobberend en wevend en lichamen die langzaam door alle poorten of rotaties bewegen in een denkbeeldige competitie.

Veel atleten geloven, en sommige onderzoeken ondersteunen hun beweringen, dat deze repetitie inderdaad een concurrentievoordeel op het veld oplevert.

Onderzoek naar visualisatie en kracht

Het vermogen van een atleet om de kracht van mentale repetitie te gebruiken om hun werkelijke vaardigheden en daaropvolgende prestaties te verbeteren, is enigszins een mysterie, maar de algemene overtuiging is dat een dergelijke oefening het vertrouwen verhoogt en helpt bij het opbouwen van de paden in het zenuwstelsel die zijn afgestemd op het verminderen van angst en afleiding.

Anderen wijzen op het vermogen van de atleet om focus en aandacht te verbeteren en, net als bij een meditatie, verschilt de mentale visualisatie niet zo veel van de daadwerkelijke fysieke repetitie omdat het een atleet helpt zich voor te bereiden op zijn sport.

Misschien nog mysterieuzer is het feit dat nieuw onderzoek suggereert dat visualisatie de spieren daadwerkelijk kan versterken.

Onderzoekers van de Cleveland Clinic Foundation in Ohio onderzochten de krachtvoordelen van het voorstellen van het trainen van een spier. Ze meldden dat alleen al het denken aan lichaamsbeweging hielp om de spierkracht bij een groep proefpersonen te behouden.

Ze verdeelden 30 gezonde jongvolwassenen in 3 groepen. Gedurende 15 minuten per dag, vijf dagen per week gedurende 12 weken, stelde groep # 1 zich voor om hun pinkspier te trainen. Groep #2 stelde zich voor om hun bicepsspier te trainen en Groep #3 fungeerde als een controlegroep en deed geen denkbeeldige oefening.

Degenen in de eerste twee groepen werd gevraagd om zo sterk mogelijk na te denken over het bewegen van de spier die werd getest, om de denkbeeldige beweging zo echt mogelijk te maken.

De onderzoekers maten de spierkracht voor, tijdens en na de trainingen.

In de resultaten van het onderzoek verhoogde groep #1 (de vingertrainers) hun kracht met 53%. Groep #2 (de biceps-sporters) verhoogde hun kracht met 13,4%.

Het klinkt ongelooflijk, maar als je er rekening mee houdt dat de metingen van de hersenactiviteit van de deelnemer tijdens elke visualisatiesessie suggereren dat deze krachtwinsten eigenlijk te wijten waren aan verbeteringen in het vermogen van de hersenen om spieractiviteit te signaleren. Met dit begrip is het gemakkelijker om te begrijpen hoe visualisatie niet alleen spiercontracties kan verbeteren, maar ook veel atletische vaardigheden.

Onderzoekers verwachten dat deze resultaten zullen helpen bij de revalidatietechnieken en therapieën voor patiënten met een beroerte en mensen met ruggenmergletsels, en mogelijk zullen ze de traditionele revalidatieprotocollen voor gewonde atleten verbeteren.

De onderzoekers geloven ook dat iedereen die moeite heeft met het doen van fysieke oefeningen mentale training en mentale repetitiemethoden kan gebruiken om de spierkracht die ze mogelijk hebben verloren te verbeteren of de spierkracht die ze hebben te behouden.

Visualisatie is geen vervanging voor fysieke krachttraining

Zelfs met zulke interessante onderzoeksresultaten is het duidelijk dat als het gaat om het opbouwen van kracht en kracht voor een specifieke sport, er echt geen vervanging is voor echte krachttraining.

Sportspecifieke oefeningen zijn nog steeds de meest effectieve methode voor het opbouwen en behouden van spierkracht, snelheid, kracht en coördinatie.

Voor atleten kunnen mentale repetitie- en visualisatieoefeningen nuttig zijn bij het herstellen van blessures, maar zijn waarschijnlijk niet de beste manier om kracht op te bouwen voor sport.

In de resultaten van het onderzoek verhoogde groep #1 (de vingertrainers) hun kracht met 53%. Groep #2 (de biceps-sporters) verhoogde hun kracht met 13,4%.

Sportspecifieke oefeningen zijn nog steeds de meest effectieve methode voor het opbouwen en behouden van spierkracht, snelheid, kracht en coördinatie.