Hebben alle granen gluten? Ja, maar niet “dat” soort

Hebben alle granen gluten? Ja, maar niet "dat" soort
Korrels

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Er is een glutenvrije urban legend die moet worden verdreven: het idee dat mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid daadwerkelijk reageren op gluten in alle granen, niet alleen tarwe, gerst, rogge en soms haver.

Dit is gewoon niet waar, ondanks wat je misschien hebt gehoord of gelezen. Mensen die reageren op het gluteneiwit in tarwe, gerst en rogge hoeven niet automatisch rijst, maïs, gierst, sorghum en andere granen te vermijden. (Haver is een apart maar gerelateerd probleem, zoals we hieronder zullen zien.)

Helaas leidt deze alomtegenwoordige urban legend ertoe dat mensen die het glutenvrije dieet volgen onnodig alle granen uit hun dieet schrappen, in plaats van alleen glutenkorrels. En dat betekent dat ze eindigen met het volgen van een zeer restrictief dieet zonder een aantal zeer gezonde, vezelrijke voedingsmiddelen.

De verwarring over de vraag of alle granen gluten bevatten, komt voort uit het feit dat de term “gluten” eigenlijk twee verschillende betekenissen heeft. Heb geduld met mij, want dit vergt enige uitleg.

De twee betekenissen van gluten

Wanneer u de term “gluten” hoort, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dit voor u: een eiwit dat uitsluitend voorkomt in de glutenkorrels tarwe, gerst en rogge dat mensen met coeliakie en glutengevoeligheid nadelig beïnvloedt. Wanneer je ziet dat iets “glutenvrij” is, betekent dit dat het product vrij is van de gluteneiwitten in tarwe, gerst en rogge. Dit is de definitie van gluten die de meeste mensen kennen.

De term “gluten” kan echter ook dit betekenen: een opslageiwit dat in alle granen wordt aangetroffen, niet alleen in tarwe, gerst en rogge. “Gluten”, in deze tweede definitie, verwijst naar eiwitten alle granen bevatten, niet alleen die gevonden in tarwe, gerst en rogge. De eiwitten die bekend staan als “gluten” slaan voedingsstoffen op die bedoeld zijn om de groei van de zaden van de plant (die we kennen als graan) te ondersteunen. Ze hebben ook verschillende andere toepassingen in de landbouw. Deze tweede definitie kan worden gebruikt in de landbouw en voor wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met coeliakie en glutengevoeligheid Niet doen reageren op alle vormen van gluten uit alle granen – alleen op de specifieke gluteneiwitten in de granen tarwe, gerst en rogge (plus varianten hiervan, waaronder spelt, eenkoren en kamut). Deze zogenaamde “glutenkorrels” behoren tot een specifieke onderfamilie van grasplanten, net als haver (daarom kunnen sommigen van ons ook geen haver verdragen).

Hoe zit het met die andere gluten?

Andere granen – zoals maïs, rijst, soja, gierst en sorghum – behoren tot een heel andere onderfamilie van grasplanten, en hun gluteneiwitten zijn ook heel anders (daarom werken ze niet altijd zo goed als tarwevervangers in glutenvrij bakken). De meeste mensen met coeliakie en glutengevoeligheid hebben geen problemen met het consumeren van de glutenopslageiwitten uit deze granen.

Je hebt bijvoorbeeld misschien gehoord van maïsgluten, dat wordt gebruikt in veevoer en in dierenvoeding. Het kan ook worden gebruikt als herbicide in de biologische landbouw. Hoewel het niet vaak wordt gebruikt voor menselijke consumptie, wordt maïsgluten als veilig beschouwd op het glutenvrije dieet, omdat het geen gluten uit tarwe, gerst of rogge bevat.

Waar je reacties vandaan kunnen komen

Nu zeg ik niet dat het onmogelijk is om op andere granen te reageren – je kunt allergisch of intolerant zijn voor alles, inclusief specifieke granen. Maar de meeste mensen die reageren op glutenkorrels hebben geen problemen met die andere granen (waarvan sommige, zoals quinoa en boekweit, helemaal geen echte granen zijn).

Als je merkt dat je reageert op alle granen, het is eigenlijk veel waarschijnlijker dat je reageert op glutenkruisbesmetting in de granen, niet op de verschillende granen zelf. Granen kunnen verrassend kruisbesmet zijn, meestal als gevolg van gedeelde oogst- en opslagapparatuur op boerderijniveau.

Een woord van bodymindspirit

Wanneer u het glutenvrije dieet volgt, hoeft u niet alle granen te elimineren – alleen tarwe, gerst en rogge, plus haver als u gevoelig bent voor dat nauwe familielid van tarwe. Andere granen – variërend van rijst en maïs tot boekweit, amarant en “pseudo-granen” zoals quinoa – zouden prima voor u moeten zijn, zolang u merken koopt die beschermen tegen kruisbesmetting.

Als je op alle granen lijkt te reageren, moet je eerst stappen ondernemen om jezelf te beschermen tegen de gluten in die granen. Mensen die reageren op glutenkorrels kunnen zeer verschillende gevoeligheidsniveaus hebben om te traceren gluten, en een voedsel op basis van granen dat prima werkt voor de meerderheid van degenen met coeliakie of glutengevoeligheid, werkt misschien niet zo goed voor u.