Gedistilleerd water Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Gedistilleerd water Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Gedestilleerd water, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Om gedestilleerd water te maken, wordt water verwarmd tot het kookpunt. Dit creëert damp (of stoom), die wordt opgevangen, gekoeld om terug te keren naar een vloeibare toestand en gebotteld. De meeste verontreinigingen in het water worden tijdens het destillatieproces verwijderd.

Is gedestilleerd water gezonder dan kraanwater? Het is discutabel. Gedestilleerd water is over het algemeen vrij van verontreinigingen en bacteriën. Het destillatieproces verwijdert echter ook mineralen die gezond kunnen zijn. Er zijn aanwijzingen dat het drinken van gedestilleerd water prima is voor je lichaam, maar niet noodzakelijkerwijs gezonder dan de meeste andere soorten drinkwater.

Gedistilleerd water Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 8 vloeibare ounces (240 ml) gedestilleerd water.

 • Calorieën: 0
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

Zoals de meeste vormen van drinkwater, heeft gedestilleerd water geen calorieën. Er zijn ook geen koolhydraten.

Vet

Er zit geen vet in gedestilleerd water.

Eiwit

Gedestilleerd water levert geen eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Gedestilleerd water verschilt van traditioneel leidingwater doordat de mineralen via het destillatieproces zijn verwijderd. Daarom levert gedestilleerd water geen vitamines of mineralen.

Gezondheidsvoordelen

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is het destillatieproces zeer effectief in het verwijderen van protozoa (zoals cryptosporidium of giardia), bacteriën (zoals campylobacter, salmonella, shigella, E. coli) en virussen (waaronder enterisch, hepatitis A, norovirus en rotavirus).

Destillatie verwijdert ook chemische verontreinigingen, waaronder arseen, barium, cadmium, chroom, lood, nitraat, natrium, sulfaat en veel organische chemicaliën, volgens de CDC. Alle gemeenschapswatersystemen moeten echter voldoen aan de normen van de Safe Drinking Water Act, die veilige niveaus voor deze verontreinigingen vaststelt. De Food and Drug Administration gebruikt vergelijkbare normen om gebotteld water te reguleren.

Veilig voor gecompromitteerde immuunsystemen

Als uw immuunsysteem wordt aangetast of onderdrukt, kan uw arts aanbevelen dat u gedestilleerd water drinkt, omdat het vrij is van schadelijke organismen. Cryptosporidium (ook bekend als “crypto”), kan bijvoorbeeld ziekte veroorzaken of verergeren. Terwijl andere methoden crypto niet uit de watervoorziening elimineren, doodt destillatie het. Omgekeerde osmose doodt ook het virus.

Laag in natrium

Sommige mensen op natriumarme diëten geven de voorkeur aan gedestilleerd water omdat het natrium erin is verwijderd. Hoewel het meeste kraanwater natrium bevat, zijn de niveaus nog steeds vrij laag, dus gedestilleerd water is mogelijk niet nodig. Als u een natriumarm dieet volgt, bespreek dit dan met uw arts of een geregistreerde diëtist.

Biedt essentiële hydratatie

Het drinken van voldoende water is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn. Als de wetenschap dat je water gedestilleerd is je aanmoedigt om meer te drinken, kan het een goede keuze voor je zijn (maar zorg ervoor dat je mineralen binnenkrijgt via voedselbronnen).

Allergieën

Hoewel er geen gemeld geval van allergie wordt toegeschreven aan gedestilleerd water, zijn er zeldzame gevallen van een allergie voor water. Dit wordt aquagene urticaria genoemd en volgens de National Institutes of Health is het een zeldzame aandoening waarbij netelroos of jeuk ontstaat nadat de huid in contact komt met water. Omdat het zo zeldzaam is, is er beperkte informatie over effectieve behandelingen. Drinken of wassen met gedestilleerd water helpt deze aandoening niet te verlichten of te voorkomen.

Bijwerkingen

Veel essentiële mineralen die van nature in water aanwezig zijn, worden geëlimineerd in het destillatieproces. Deze kunnen calcium, magnesium, jodium, fluor en lithium omvatten, hoewel in sporenhoeveelheden. Als je water consumeert om deze mineralen te verkrijgen, krijg je ze niet uit gedestilleerd water. Als je kookt met gedestilleerd water, mis je ook miss uit op mineralen die je anders uit water zou halen.

De meeste gezondheidsexperts adviseren dat we onze vitamines en mineralen uit voedsel halen. Dit is nog belangrijker als je geen mineralen uit water haalt.

Variëteiten

Je kunt een aanrechtstoker kopen om thuis je eigen gedestilleerde water te maken. Je kunt ook gedestilleerd water kopen bij de meeste supermarkten.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar ongeopende flessen gedestilleerd water op een koele, droge plaats uit de zon. Het hoeft niet gekoeld te worden, tenzij u de smaak van gekoeld water verkiest.

Hoe zich voor te bereiden

Gedestilleerd water heeft geen smaak, hoewel sommige mensen dit gebrek aan smaak onaangenaam vinden als ze gewend zijn aan de zwakke smaak van kraanwater met mineralen. Je kunt gedestilleerd water drinken net zoals je andere soorten water drinkt. Je kunt het ook gebruiken in recepten, net zoals je kraan- of flessenwater gebruikt en het gebruiken om ijs te maken.

Sommige ouders geven er de voorkeur aan om gedestilleerd water te gebruiken om babyvoeding te bereiden. Dit is veilig, maar niet noodzakelijk. Het is belangrijker dat water dat in de formule wordt gebruikt niet te veel fluoride bevat. Veel flessenwater en kraanwater voldoen aan deze norm.

Hoewel gedestilleerd water soms wordt aanbevolen voor het zetten van thee en koffie, werkt het misschien niet goed voor beide in termen van smaak. Het voorkomt echter de ophoping van mineralen in koffiemachines en waterkokers.

Er zijn andere huishoudelijke toepassingen voor gedestilleerd water, waaronder:

 • Het reinigen van potten, pannen en ketels die minerale opbouw kunnen hebben
 • Planten water geven
 • Schoonmaken en vullen van aquaria (maar essentiële mineralen moeten worden toegevoegd bij het vullen van een tank met gedestilleerd water)
 • Vulapparatuur zoals luchtbevochtigers en strijkijzers (om ophoping van mineralen te voorkomen)
 • Calorieën: 0
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g