Cranberry Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Cranberry Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Verse Cranberries in Pail

Lauren Burke / Digital Vision / Getty Images


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Wanneer het het beste is
 • Recepten
 • Recepten

Veenbessen zijn de vrucht van een kleine struikstruik (Vaccinium macrocarpon) die groeit in Noord-Amerika en bloemen produceert en dan een rode of roze bes. De oorspronkelijke soort (Vacciniumoxycoccos) is inheems in Groot-Brittannië.

Veenbessen kunnen rauw worden gegeten, maar ze hebben een zure smaak die voor sommige mensen onaantrekkelijk is. In plaats daarvan worden veenbessen vaak geconsumeerd in sauzen, relishes, taarten en andere gezoete recepten. Cranberrysap en gedroogde veenbessen zijn ook overal verkrijgbaar.

Cranberries bevatten weinig calorieën en bieden vezels en vitamine C. Deze veelzijdige bes kan een slimme aanvulling zijn op een gezond dieet.

Cranberry Nutrition Feiten

Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 kopje (100 g) hele, rauwe veenbessen.

 • Calorieën: 46
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 2 mg
 • Koolhydraten: 12g
 • Vezel: 3,6 g
 • Suikers: 4,3 g
 • Eiwit: 0,5 g

Koolhydraten

Een portie rauwe veenbessen van 1 kop bevat slechts 46 calorieën en 12 gram koolhydraten. Van die koolhydraten zijn 3,6 gram vezels en 4,3 gram natuurlijk voorkomende suikers.

Ingeblikte, gezoete gelei cranberry (het soort dat vaak wordt geserveerd tijdens het Thanksgiving-diner) bevat ongeveer 90 calorieën per plak van 1/2 inch. Elke plak bevat ongeveer 23 gram koolhydraten, 18 gram suiker en minder dan 1 gram vezels.

Gedroogde veenbessen zijn ook populair. Een portie van 1/4 kopje gezoete gedroogde veenbessen levert 123 calorieën, 33 gram koolhydraten en 2 gram vezels. De glycemische belasting van gedroogde veenbessen wordt geschat op 19 voor een portie van 1/4 kopje. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte bij het schatten van de impact van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel.

Vet

Rauwe veenbessen hebben bijna geen vet en leveren slechts 0,1 gram per portie.

Eiwit

Er zit minder dan een gram eiwit in een kopje rauwe veenbessen.

Vitaminen en Mineralen

Veenbessen zijn een goede bron van vitamine C (14 milligram per kopje) en mangaan (0,4 milligram per kopje).

Gezondheidsvoordelen

Cranberries zijn medicinaal gebruikt daterend uit de 17e eeuw toen de vrucht een populaire behandeling was voor scheurbuik en maagproblemen. Van de bessen is bekend dat ze verschillende klassen bioactieve flavonoïden bevatten, waaronder flavonolen, anthocyanen en proanthocyanidinen die bepaalde gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Voorkomt urineweginfecties

Urineweginfecties (UTI’s) behoren tot de meest voorkomende bacteriële infecties, vooral bij vrouwen. Ze worden meestal veroorzaakt door Escherichia coli, die zich hecht aan het binnenoppervlak van de blaas en de urinewegen.

De unieke fytonutriënten in veenbessen, bekend als A-type proanthocyanidines, kunnen voorkomen E. coli van het hechten aan het slijmvlies van de blaas en de urinewegen, waardoor mogelijk infecties worden voorkomen.

Kan helpen bij de preventie van zweren

Infectie door de bacterie Helicobacter pylori wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van maagontsteking en zweren. De A-type proanthocyanidines in veenbessen kunnen voorkomen H. Pylori van het hechten aan het slijmvlies van de maag, waardoor deze gastro-intestinale aandoeningen mogelijk worden voorkomen.

Kan het risico op sommige vormen van kanker verminderen

Infectie door H. Pylori wordt ook beschouwd als een belangrijke oorzaak van maagkanker. Cranberry-suppletie kan het potentieel hebben om te voorkomen dat het zich vermenigvuldigt in het maagslijmvlies, waardoor het risico op maagkanker mogelijk wordt verminderd.

Er is ook enig bewijs dat cranberry polyfenolen menselijke kankercellen kunnen afschrikken om te groeien in de mondholte, dikke darm en prostaat.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Van cranberrysap en cranberry-extract is aangetoond dat ze gunstige effecten hebben op verschillende risicofactoren voor het hart ziekte.Een studie gepubliceerd in Het Journal of Nutrition bleek dat wanneer volwassenen gedurende 8 weken caloriearm cranberrysap consumeerden, ze verhoogde niveaus van HDL-cholesterol, lager LDL-cholesterol, verminderde stijfheid in bloedvaten en lagere bloeddruk vertoonden.

De studie was klein van omvang (slechts 56 deelnemers), maar de auteurs concludeerden dat caloriearm cranberrysap verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij volwassenen kan verbeteren.

Kan diabetesmanagement helpen

Sommige studies hebben aangetoond dat veenbessen in verschillende vormen mensen met diabetes type 2 kunnen helpen. Voor een studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor Voedingswetenschappen, wetenschappers maten de metabole reactie op gezoete gedroogde veenbessen, rauwe veenbessen en wit brood bij mensen met diabetes type 2.

De resultaten van de studie gaven aan dat een suikerarme variëteit van gezoete gedroogde veenbessen en rauwe veenbessen geassocieerd waren met een gunstige glycemische en insulinerespons bij mensen met type 2 diabetes.Als suikerarme gezoete gedroogde veenbessen niet beschikbaar zijn in uw winkel, zou een praktischer alternatief een ongezoete gedroogde cranberry zijn.

Andere onderzoeksbeoordelingen hebben echter gesuggereerd dat het bewijs minder duidelijk is. In een rapport gepubliceerd in 2013, zeiden de auteurs van de studie dat hoewel diabetes kan worden beïnvloed door cranberry bioactieve stoffen, de resultaten inconsistent zijn geweest met sommige studies die een licht voordeel laten zien en andere die helemaal geen voordeel aangeven.

Houd er ten slotte rekening mee dat een persoon met diabetes voorzichtig moet zijn bij het eten van gedroogd fruit, omdat het de bloedsuikerspiegel snel kan verhogen. Het is belangrijk om de portiegroottes onder controle te houden. Sommige mensen moeten ook twee uur na het eten de bloedsuikerspiegel testen.

Allergieën

Er zijn meldingen van allergie voor cranberry’s en andere bessen in de Vaccinium soorten, zoals blauwe bessen. Als u een bessenallergie heeft, vraag dan persoonlijk advies van uw zorgverlener voordat u cranberry’s of een product gemaakt van cranberry in uw dieet opneemt.

Bijwerkingen

Als u de bloedverdunner Coumadin (warfarine) gebruikt, praat dan met uw arts over uw dieet, omdat grote hoeveelheden cranberryproducten de niveaus van de medicatie in uw bloed kunnen veranderen.

Cranberry’s, vooral geconcentreerde cranberry-extracten, kunnen hoge niveaus van oxalaat bevatten en worden beschouwd als een risicofactor voor nierstenen wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Nierstenen bestaan uit calciumoxalaat en kunnen zich vormen wanneer de hoeveelheid oxalaten in de urine overmatig is. Sommige mensen zijn meer geneigd om ze te ontwikkelen dan anderen. Als u gevoelig bent voor het krijgen van nierstenen, vraag dan uw arts of u uw cranberryconsumptie moet beperken.

Variëteiten

Er zijn twee hoofdsoorten cranberry’s: de Amerikaanse cranberry en de Britse cranberry. De Britse bes – die nog nooit in de Verenigde Staten is gekweekt – is een kleinere vrucht die soms gespikkeld is.

Binnen het Amerikaanse cranberrytype zijn er meer dan 100 variëteiten. De meeste worden geteeld voor de productie van cranberrysap. Variëteiten zoals Crimson Queen, Mullica Queen en Demoranville hebben de neiging om hoger in suiker te zijn en zijn populair bij tuinders die de bessen graag gebruiken om te koken.

Wanneer het het beste is

Cranberries worden geoogst in de herfst en vroege winter. Als je verse bessen in de winkel koopt, zoek dan naar die met een heldere of diepe kleur. Bessen moeten mollig zijn en vrij van vlekken. Vermijd degenen die er droog of verschrompeld uitzien.

Houd er rekening mee dat je cranberry’s ook in andere vormen kunt kopen. Bevroren cranberry’s zijn verkrijgbaar in de meeste markten. Ingeblikte gelei cranberry’s en ingeblikte cranberrysaus zijn meestal populair rond de feestdagen, met name Thanksgiving. Gedroogde veenbessen, ook wel craisins genoemd, zijn ook beschikbaar. En cranberrysap is het hele jaar door populair.

Controleer het etiket met voedingsfeiten als u een verpakt cranberryproduct koopt. Veel bevatten toegevoegde ingrediënten, zoals suiker of andere zoetstoffen.

Opslag en voedselveiligheid

Ingeblikte cranberryproducten en de meeste cranberrysapproducten kunnen in uw voorraadkast worden bewaard totdat u klaar bent om ze te gebruiken. Koel ze zodra je ze hebt geopend en gebruik ze op de “best by” -datum die op het etiket staat aangegeven.

Bewaar verse veenbessen in de koelkast in een plastic zak voor maximaal een maand. Verse veenbessen kunnen ook tot een jaar in een luchtdichte container worden ingevroren.

Hoe zich voor te bereiden

Als u geniet van de zure smaak van verse veenbessen, kunnen ze worden toegevoegd aan yoghurt, ontbijtgranen, havermout of fruitsalade zoals andere bessen. Maar als je liever wat zoetheid toevoegt (zoals velen doen), zijn er veel manieren om te koken met veenbessen terwijl je ook de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt, controleert.

Als je thuis je eigen cranberrysaus maakt, kun je de suiker die je gebruikt verminderen of een suikeralternatief gebruiken. Cranberry combineert ook goed met smaken zoals munt of pittige jalapeños voor relish of chutney.

Je kunt ook bakken met veenbessen. Voeg ze toe aan pannenkoeken, scones, bananenbrood of andere zoete lekkernijen.

 • Calorieën: 46
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 2 mg
 • Koolhydraten: 12g
 • Vezel: 3,6 g
 • Suikers: 4,3 g
 • Eiwit: 0,5 g