Greens Powder: is het het proberen waard?

Greens Powder: is het het proberen waard?
Poeder en Smoothie

Getty Images / Westend61


 • Wat zijn Greens Powders?
 • Potentiële voordelen
 • Mogelijke nadelen
 • Waar moet je op letten?
 • Hoe op te nemen

Het kan moeilijk zijn om voldoende groenten te eten, maar ze zijn een belangrijke bron van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Een manier om greens in je dieet te sluipen, is door greens-poeders op te nemen. Ze zien er veelbelovend uit met hun schijnbaar voedzame ingrediënten en een handvol gezondheidsclaims, maar is een greens-poeder nodig voor jou?

Wat zijn Greens Powders?

Greens poeders zijn voedingssupplementen gemaakt van gedroogde, poedervormige groenten, groenten, fruit en andere ingrediënten. Ze worden gezien als bronnen van vitaminen en mineralen, evenals vezels, probiotica, spijsverteringsenzymen, antioxidanten en eiwitten.

“Greens-poeders zijn voedingssupplementen die gedehydrateerde, verpulverde groenten en fruit in een zeer geconcentreerde vorm bevatten,” legt Laura M. Ali, RDN, uit. “De voedingswaarde varieert, maar ze zijn meestal rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en andere plantaardige stoffen die ontstekingsremmende en antioxiderende effecten hebben. Sommige greens poeders hebben extra voordelen zoals plantaardige eiwitten, probiotica en groene thee. ”

Veel mensen nemen greens-poeders op in hun dieet als een manier om hun inname van voedingsstoffen te stimuleren. Er wordt vaak beweerd dat ze helpen de spijsvertering te verbeteren, de immuniteit te stimuleren en het algehele welzijn te verbeteren.

Potentiële voordelen

Voedingssupplementen, waaronder greens poeders, hebben de neiging om veel gezondheidsclaims om hen heen te hebben. Greens-poeders worden geassocieerd met een ruime hoeveelheid potentiële gezondheidsvoordelen, maar er is niet veel bewijs dat die claims ondersteunt.

Verhoogde inname van vitamines en mineralen

“Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een greens poeder is om uw inname van vitaminen en mineralen te verhogen,” zegt Brittany Poulson, MDA, RDN, CD, CDCES. “Ze bevatten vaak veel antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen, zoals vitamine A, C en K, selenium, chroom, kalium en ijzer.”

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen zich wenden tot greens-poeders is om hun inname van voedingsstoffen te verhogen die ze anders in hun dieet zouden missen. In plaats van elke dag handenvol boerenkool te eten, vinden sommige consumenten het bijvoorbeeld gemakkelijker om een groen drankje te drinken. Om deze reden zien sommigen greens poeders als de gedroogde versie van een groen sap of groene smoothie. De voedingsstoffen in verse of sapgroenten zijn echter mogelijk niet dezelfde als die in gedroogde, poedervormige voedingsmiddelen.

Onderzoek toont aan dat een verhoogde groente- en fruitconsumptie gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid en het risico op ziekte kan verminderen, maar het is onduidelijk of de poedervorm van dergelijke voedingsmiddelen dezelfde voordelen biedt.

De voedingswaarde-informatie van een greens poeder is afhankelijk van de ingrediënten, die per fabrikant verschillen. Veel voorkomende ingrediënten in greens poeders zijn gedroogde spirulina, chlorella, tarwegras, boerenkool, broccoli, appel, moringa, citroen en spinazie.

Garden of Life’s Green Superfood Juiced Greens Powder is een voorbeeld van een populair greens poeder. Een lepel, of 6,9 g van dit poeder, bevat:

 • Calorieën: 25
 • Eiwit: 2g
 • Koolhydraten: 4g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 1g
 • Natrium: 50 mg
 • Calcium: 38mg (2% DV)
 • Vitamine A: 330mcg (35% ADH)
 • Vitamine K: 88 mcg (70% ADH)


Als je genoeg groenten eet, heb je misschien geen greens poeder nodig. “Als je geen groenten eet, kan een greens-poeder een verschil maken”, zegt Marie Spano, MS, RD, CSCS, CSSD. “Maar er is weinig tot geen onderzoek naar greens poeders om met zekerheid te weten of ze je zullen helpen je voedingsdoelen te bereiken.”

Bron van nuttige voedingsstoffen

Sommige greens poeders zijn krachtige bronnen van nuttige voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, vezels en antioxidanten. Dit is afhankelijk van het ingrediënt in het specifieke product dat u kiest.

Het vezelgehalte in sommige greens poeders is vooral aantrekkelijk voor degenen die te maken kunnen hebben met spijsverteringsproblemen.

“Als uw dieet weinig vezels bevat, kan een greens-poeder met toegevoegde vezels gunstig zijn,” zegt Spano. “De gemiddelde Amerikaan krijgt de helft van de vezels die ze dagelijks nodig hebben voor een goede gezondheid.”

Naar schatting voldoet slechts 5 procent van de Amerikaanse volwassenen aan de aanbevelingen voor voedingsvezels. De voedingsrichtlijnen 2020-2025 voor Amerikanen bevelen 22-28 gram vezels per dag aan voor volwassen vrouwen en 28-34 gram vezels per dag voor volwassen mannen.

Verhoogd vloeistofverbruik

Omdat greens poeders meestal worden toegevoegd aan dranken zoals water of sap, kan het consumeren ervan u aanmoedigen om meer vloeistoffen te drinken. De Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering and Medicine beveelt aan om 11,5 kopjes vocht per dag te consumeren voor vrouwen en 15,5 kopjes per dag voor mannen. Dit omvat vloeistoffen in zowel voedingsmiddelen als dranken.

Sommige greens poeders bevatten ook hydraterende, elektrolytrijke ingrediënten zoals kokoswater in poedervorm.

Mogelijke nadelen

Greens-poeders kunnen gunstig zijn, maar er is weinig wetenschap om de vermeende gezondheidsclaims te ondersteunen. Voor sommige mensen kunnen de mogelijke nadelen opwegen tegen de voordelen.

Supplementen zijn ongereguleerd

Een van de belangrijkste nadelen van greens poeders is dat ze worden beschouwd als voedingssupplementen, die niet gereguleerd zijn door de FDA. Dit betekent dat ze niet worden gecontroleerd op veiligheid of werkzaamheid. Een etiket kan zeggen dat een product bepaalde hoeveelheden ingrediënten of specifieke voedingsstoffen bevat, maar dit is niet bewezen.

“We weten niet of de heilzame verbindingen in greens-poeders daadwerkelijk in het eindproduct worden aangetroffen,” zegt Spano. “Hoewel greens poeders antioxidanten en andere plantaardige stoffen bevatten die belangrijk zijn voor een goede gezondheid, worden sommige hiervan vernietigd bij blootstelling aan hoge hitte en verwerking.”

Omdat supplementen zoals greens-poeders niet gereguleerd zijn, kunnen consumenten er niet van uitgaan dat de labels correct zijn. Dit betekent dat ze in de veronderstelling kunnen zijn dat ze hun voedingsdoelen halen, hoewel ze dat misschien niet zijn.

“Hoewel greens-poeders nuttig kunnen zijn voor het leveren van voedingsstoffen die in veel diëten ontbreken, moeten ze als een supplement worden beschouwd en worden gebruikt naast of met een goed afgerond, gevarieerd dieet,” zegt Ali.

Lange ingrediëntenlijsten

Greens-poeders kunnen twijfelachtige ingrediënten bevatten, zoals kleurstoffen, vulstoffen, kunstmatige zoetstoffen, cafeïne en suikeralcoholen. Sommige van deze ingrediënten kunnen negatieve gezondheidseffecten hebben.

“Sommigen [greens powders] bevatten een waslijst aan ingrediënten die kruiden of kruidenextracten kunnen bevatten die mogelijk niet voor iedereen veilig zijn. Omdat ze zijn gebaseerd op groene bladgroenten, bevatten de meeste poeders veel vitamine K, wat sommige medicijnen, waaronder bloedverdunners, kan verstoren, “zegt Ali.

De lange ingrediëntenlijsten kunnen ook ingrediënten bevatten die geen aangetoonde werkzaamheid hebben voor de algemene bevolking, zoals probiotica, enzymen en botanische extracten.

“Deze poeders bevatten ook vaak suikeralcoholen die bij sommige mensen gastro-intestinale overstuur kunnen veroorzaken, en sommige hebben verborgen bronnen van cafeïne die de slaap kunnen verstoren,” legt Ali uit. Sommige poeders bevatten ook een verscheidenheid aan kruidensupplementen die ook kunnen interfereren met sommige medicijnen en worden niet aanbevolen voor kinderen of zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. ”

Greens-poeders zijn van nature vezelarm, omdat de vezel tijdens de verwerking wordt verwijderd, maar sommige poeders voegen vezels toe als een aanvullend ingrediënt. Dit kan lastig zijn, dus het kan zijn dat u de lange ingrediëntenlijsten moet lezen en erachter moet komen wat aan uw voedingsbehoeften voldoet.

Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u een supplement inneemt, inclusief greens poeder.

Er is geen universele definitie van “Greens Powder”

“Groenenpoeder” staat open voor interpretatie, omdat er geen universeel aanvaarde definitie is. Dit betekent dat elk greens poeder op de markt uniek is. Het ontbreken van één specifieke formulering of definitie van “greens powder” kan het voor consumenten verwarrender maken om te weten wat ze kopen en consumeren.

Gebrek aan onderzoek

Omdat er geen universele formulering van een greens-poeder is, is er niet genoeg wetenschappelijk onderzoek. Met een gebrek aan onderzoek naar de veiligheid en voordelen van greens poeders, is het moeilijk om te bepalen of ze een waardevolle aanvulling op uw dieet zijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat er bewijs is om de voordelen van groenten en bepaalde ingrediënten in greens-poeders te ondersteunen. Hoewel deze individuele ingrediënten gunstige eigenschappen kunnen hebben, is verder onderzoek nodig om het algemene gebruik van deze ingrediënten als onderdeel van een greens poeder supplement te ondersteunen.

Waar moet je op letten?

Als u ervoor kiest om greens poeder aan uw dieet toe te voegen, let dan op de volgende criteria:

 • Biologische ingrediënten
 • Vezel
 • Geen kunstmatige ingrediënten zoals zoetstoffen, kleuren, smaakstoffen, etc.
 • Ruime hoeveelheid vitaminen en mineralen
 • Onafhankelijke tests van derden (bijvoorbeeld NSF, Consumer Lab of USP)

“Let op zowel het voedingswaarde-etiket als tde ingrediëntenlijst”, zegt Poulson. “Zoek naar een greens poeder dat weinig suiker bevat en geen kunstmatige kleuren en zoetstoffen heeft. Als spijsverteringsondersteuning belangrijk voor u is, zorg er dan voor dat u er een met vezels vindt. Zoek voor de algehele kwaliteit en veiligheid naar een die door derden is getest.”

Hoe op te nemen in uw dieet

Het kiezen van een greens poeder is het moeilijkste deel. Het opnemen ervan is het gemakkelijke deel. Voor minimale inspanning mengt u eenvoudig de aanbevolen portie greenspoeder met water of sap. Je kunt het ook toevoegen aan smoothies en eiwitshakes voor een voedingsboost.

Volgens Poulson: “Greens poeder kan op verschillende manieren worden ingenomen: voeg het toe aan havermout, pannenkoekenbeslag, hummus, kwark of yoghurt. Strooi het over avocadotoast, geroosterde groenten of doe het in wat zelfgemaakte eiwithapjes.”

Hier is een voorbeeld smoothie recept met greens poeder:

 • 1/2 kop bevroren bosbessen
 • 1/2 banaan
 • 1 kopje water
 • 1 eetlepel pindakaas
 • 1 schepje groenpoeder
 • 1 schepje eiwitpoeder

Een woord van bodymindspirit

Het opnemen van een greens poeder lijkt een eenvoudige manier om meer vitaminen en mineralen te consumeren. Hoewel dit het doel is van een greens-poeder, worden ze niet gereguleerd door de FDA en wordt hun werkzaamheid niet ondersteund door solide wetenschappelijk bewijs. Als u ervoor kiest om een greens-poeder op te nemen, is minder meer. Zoek er een die eenvoudige, biologische ingrediënten bevat en ingrediënten zoals kleurstoffen, zoetstoffen en probiotica weglaat.

Als je op het hek staat over greens poeders, probeer dan eerst meer bladgroenten, fruit en groenten in je dieet op te nemen voordat je naar een supplement gaat. Voeg meer spinazie en boerenkool toe aan je ochtendsmoothies en maak salades bij je lunches en diners.

Als u een uitgebalanceerd dieet eet, kan het toevoegen van een groen poeder meer een voedingsbooster zijn in plaats van een noodzaak om uw vitamine- en mineralenbehoeften te bereiken. U hoeft misschien niet te investeren in groen poeder als u uw dagelijkse porties fruit en groenten eet.