Gratis Karma Punten! De 12 wetten van Karma en hun betekenis

Gratis Karma Punten! De 12 wetten van Karma en hun betekenis

Karma is een groot thema in mijn leven geweest en ik geloof echt in het gezegde “als je goed doet, zal het goede naar je toe komen”. En ik ben in ieder geval een big spender van karmapunten:).

Maar wat is karma precies? Wat komt er in je op als je aan karma denkt? Is het geluk, het lot of een concept dat elke actie een positieve of negatieve reactie heeft?

In dit artikel duik ik halsoverkop in de intrigerende wereld van karma. Leer alles over de betekenis van karma, de verschillende interpretaties en de 12 wetten van karma om meer positiviteit en goed in je leven uit te nodigen!

wat is karma

De betekenis van karma

Laten we beginnen met eens te kijken naar de betekenis van karma. Ik gebruikte dit woord vrij vaak als ik grappen maakte over mijn lot en goede of slechte pech. Maar ik kwam erachter dat dit de betekenis ervan helemaal niet dekt, omdat het slachtofferschap impliceert.

Raad eens: karma is allesbehalve slachtofferschap.

Hoewel de details ervan verschillen, afhankelijk van de religie, beschrijft karma over het algemeen het concept van het terugkrijgen van alles wat je naar voren brengt, goed of slecht, in het universum.

de betekenis van karma

In oosterse religies zoals het hindoeïsme en het boeddhisme is karma een centraal concept en beide religies delen gemeenschappelijke overtuigingen over karma en hoe het concept werkt. Tegelijkertijd hebben ze ook fundamenteel verschillende standpunten.

Laten we dus snel kijken naar karma in het hindoeïsme en boeddhisme.

De betekenis van karma in het hindoeïsme

In het hindoeïsme is Karma het universele principe dat er voor elke actie een reactie is.

De hindoeïstische Veda’s stellen dat als je goedheid verstrekt en schenkt, je in ruil daarvoor goedheid zult ontvangen. Dit werkt ook andersom.

goed karma

Maar niet meteen: volgens hindoeïstische overtuigingen zijn alle pijnlijke en plezierige gevoelens die je in je huidige leven ervaart afkomstig van gebeurtenissen die in een vorig leven zijn gebeurd.

Met andere woorden, je huidige levensstaat wordt bepaald door de effecten van de acties in je vorige levenscyclus(en). Dus om na de wedergeboorte een goed leven te leiden, is het belangrijk om een moreel leven te leiden in je huidige bestaan.

De betekenis van karma in het boeddhisme

In het boeddhisme is karma de theorie dat alle acties met een intentie worden gedaan. Dit zal leiden tot bepaalde reacties of gevolgen, zowel positief als negatief.

De boeddhistische meester Pene Chodron beschreef karma in het boeddhisme door te zeggen:

In het boeddhisme is karma een energie die wordt gecreëerd door opzettelijk handelen, door gedachten, woorden en daden. Karma is een actie, geen resultaat. De toekomst is niet in steen gebeiteld. Je kunt de loop van je leven nu veranderen door je vrijwillige handelingen en zelfdestructieve patronen te veranderen.

Pene Chodron

Net als hindoes geloven boeddhisten dat karma implicaties heeft die verder gaan dan dit leven. Acties in een vorig leven kunnen een persoon volgen naar zijn volgende leven.

Daarom proberen boeddhisten goed karma te cultiveren en slecht te vermijden.

Het doel van het boeddhisme is echter om te ontsnappen aan de cyclus van wedergeboorte, de zogenaamde Samsara, helemaal, in plaats van alleen maar goed karma te verwerven om in een beter leven geboren te worden.

De 12 wetten van Karma

Zelfs als je geen hindoe of boeddhist bent, bestaat karma in je leven. Dat komt omdat er constant 12 wetten van karma in het spel zijn, of je het je nu realiseert of niet.

Wanneer je de 12 wetten van karma volgt, creëer je goed karma in je leven, waardoor theoretisch de kans op goede dingen toeneemt. Laten we eens kijken naar deze 12 wetten van karma.

meisje dat karma beoefent

Een tip voordat we beginnen: als we de 12 wetten van karma onderzoeken, denk dan na over hoe je deze wetten eerder in je eigen leven hebt zien inwerken.

Denk ook na over hoe je deze wetten kunt gebruiken om goed karma te creëren. Dit kan je helpen om je dromen en doelen te realiseren. Je kunt zelfs je eigen karma-bevestiging maken, voor het geval je het gevoel hebt dat je het nodig hebt.

1. De wet van oorzaak en gevolg

De eerste karmische wet is de Wet van Oorzaak en Gevolg, ook wel bekend als de ‘Grote Wet’. De betekenis achter deze karmische wet is dat wat je ook geeft, je zult ontvangen.

Je positieve of negatieve acties zullen door het universum worden beantwoord. Als je bijvoorbeeld vrede, harmonie, liefde, welvaart, etc. verlangt, moet je daarnaar handelen.

2. De wet van de schepping

De Wet van de Schepping zegt dat je een actieve deelnemer aan je leven moet zijn als je je dromen wilt realiseren.

Als je rondloopt en niets doet, krijg je nergens. En hoewel de reis misschien vol obstakels zit, word je uiteindelijk beloond.

twaalf wetten van karma

Als je worstelt met een doel of als je niet weet wat je nodig hebt in het leven, vraag dan het universum om antwoorden. Dit geeft je inzicht in wie je werkelijk bent en wat je gelukkig maakt in het leven. Je moet jezelf ontdekken en zijn.

3. De wet van nederigheid

In het boeddhisme wordt de wet van nederigheid zeer erkend. Deze karmische wet stelt dat om iets volledig te begrijpen en te veranderen, je eerst de ware realiteit ervan moet accepteren.

Consequente zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van deze wet. Als je weigert toe te geven dat je in bepaalde situaties fout zit, zul je nooit in staat zijn om te veranderen.

karma en zelfreflectie

Je moet je eigen negatieve eigenschappen realiseren. Zeker als ze door anderen aan het licht zijn gebracht. Dit zal je op de lange termijn een meer accepterend persoon maken en stelt je in staat om je manieren ten goede te veranderen.

Als je bijvoorbeeld altijd anderen de schuld geeft van situaties die je hebt gecreëerd, heb je geen voeling met de realiteit. Je zult het daarom moeilijk hebben om de verschuivingen te maken die je nodig hebt.

4. De wet van groei

De Wet van Groei betekent je groei en ontwikkeling als mens. Het vertelt je dat je als persoon moet veranderen voordat je verwacht dat mensen en de wereld om je heen zullen veranderen.

Alles wat ons gegeven wordt is onszelf, dat is het enige waar we controle over hebben.

Je kunt anderen niet controleren of veranderen. Richt je in plaats daarvan op je eigen ontwikkeling en het veranderen van jezelf. Laat anderen tot hun eigen conclusies komen over wat ze moeten veranderen.

5. De wet van verantwoordelijkheid

Volgens de Wet van Verantwoordelijkheid mag je nooit anderen de schuld geven van de manier waarop je leven verloopt. Deze wet is erg belangrijk als het gaat om het begrijpen van karma.

Een bekende uitdrukking die deze wet uitlegt, is “we spiegelen wat ons omringt, en wat ons omringt weerspiegelt ons”.

karma citaat

Net als de Wet van Groei leert deze wet ons dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen leven en je daden, in plaats van voortdurend buiten jezelf te kijken om excuses te vinden.

Dus als er iets misgaat in je leven, moet je nadenken over hoe je hebt gehandeld of dat er iets is dat je moet veranderen.

6. De wet van verbinding

De Wet van Verbinding herinnert ons eraan (zoals de naam al doet vermoeden) dat alles in het universum met elkaar verbonden is.

Het benadrukt de onderling verbonden aard van het verleden, het heden en de toekomst, en dient als een herinnering dat door je huidige en toekomstige levens te beheersen, je je kunt ontdoen van slecht karma of energie uit het verleden (uit zowel je huidige als vorige leven).

Hoewel je het verleden niet kunt veranderen, kun je het onrecht aanpakken dat je hebt gedaan om een positievere toekomst te bereiken. “Elke stap leidt tot de volgende stap enzovoort, enzovoort”.

7. De wet van focus

De karmische Wet van Focus laat je zien dat als je iets wilt bereiken in het leven, je je zinnen erop moet zetten.

karma wet van focus

Focus is een essentieel onderdeel van succes. Probeer niet meerdere taken tegelijk uit te voeren, want je hersenen overbelasten met gedachten en doelen is ongezond. Je zult veel succesvoller en productiever zijn in het leven door je focus op één taak tegelijk te richten.

Er is een boeddhistisch gezegde dat “als onze focus ligt op spirituele waarden, het onmogelijk is om lagere gedachten te hebben, zoals hebzucht of woede”. Volgens dit citaat zul je je niet concentreren op je lagere emoties, zoals woede of jaloezie als je je concentreert op je hogere waarden in het leven.

8. De wet van geven en gastvrijheid

De Wet van Geven en Gastvrijheid leert dat wat je beweert te geloven zich moet manifesteren in je daden.

Met andere woorden, als je iets gelooft, dan zal er op een gegeven moment een beroep op je worden gedaan om je toewijding aan die waarheid te tonen.

betekenis van karma

Dit moedigt je aan om ervoor te zorgen dat je acties in lijn zijn met je diepere overtuigingen.

Vriendelijk, genereus en attent zijn allemaal goede eigenschappen waar je naar moet leven om goed karma te bereiken. Door in deze eigenschappen te geloven, zul je situaties ervaren waarin je ze zult moeten laten zien.

9. De wet van hier en nu

De Wet van Hier en Nu gaat over werkelijk leven in het heden. Als je constant nadenkt over “wat er is gebeurd” of nadenkt over “wat er daarna komt”, heb je altijd één voet in het verleden of de toekomst.

Dit zal preontlucht je van het genieten van je huidige leven en wat er op dit moment met je gebeurt.

Daarom is de Wet van Hier en Nu hier om jullie eraan te herinneren dat het heden alles is wat jullie werkelijk hebben. Je berooft jezelf alleen van kansen als je spijtig en zinloos vooruitkijkt. Dus laat deze gedachten los en leef nu!

10. De wet van verandering

Volgens de Wet van Verandering zal de geschiedenis zichzelf voortzetten totdat je hebt laten zien dat je hebt geleerd wat je nodig had om een andere toekomst te manifesteren.

karma wet van verandering

Met andere woorden, je moet leren van je ervaringen uit het verleden. Zo niet, dan komen ze steeds weer terug, totdat je weet hoe je ermee om moet gaan.

Dus als je het gevoel hebt dat je vastzit in een negatieve cyclus, kijk dan goed naar je leven en jezelf en beslis wat je moet veranderen om dit te doorbreken.

11. De wet van geduld en beloning

De Wet van Geduld en Beloning vertelt je dat succes alleen kan worden bereikt door toewijding, geduld en doorzettingsvermogen, niets anders.

Verwacht geen onmiddellijke resultaten, want het enige wat je zult ontvangen is een teleurstelling. Probeer in plaats daarvan je ware doel te vinden en zet jezelf in om dat doel te bereiken.

Weten dat je werkt aan je ware doel in het leven, zal je blijvende vreugde geven en na verloop van tijd het bijbehorende succes.

Er is een citaat dat stelt dat “alle doelen initieel zwoegen vereisen”, wat betekent dat je obstakels zult tegenkomen en dat er momenten zullen zijn dat het niet gemakkelijk zal zijn.

Maar onthoud dat als je je inzet en blijft, je beloond zult worden en je dromen zult bereiken. Alle goede dingen komen naar degenen die wachten.

12. De wet van betekenis en inspiratie

Ten slotte leert de Wet van Betekenis en Inspiratie ons dat elke actie, gedachte en intentie zal bijdragen aan het geheel.

Pinterest Bundel x

Dit betekent dat elke inspanning, hoe klein ook, een impact zal hebben. Het zal een positieve reactie uitlokken en misschien zelfs anderen inspireren.

Dus als je je ooit onbeduidend voelt, denk dan aan deze wet en onthoud dat alle veranderingen ergens moeten beginnen.

Goed en slecht karma in je leven

Er zijn veel manieren om goed en slecht karma te definiëren, maar over het algemeen komt het allemaal neer op oorzaak en gevolg.

Goed Karma

Goed karma is simpelweg het resultaat van goede acties. Als je intenties goed zijn, dan zullen je acties daarop reflecteren.

Door positieve energie te geven, zou je positieve energie moeten ontvangen van de mensen om je heen. Je kunt goed karma creëren door alleen maar positieve gedachten te hebben, onbaatzuchtig, eerlijk, vriendelijk, genereus en medelevend te zijn.

Andrea Tummons NLhuTbftQ unsplash

Goed karma is niet alleen anderen helpen, maar ook jezelf helpen. Streef ernaar om de beste persoon te zijn die je kunt zijn, werk hard, heb doelen in het leven en omring jezelf met goede en liefdevolle mensen.

Door positieve energie te accumuleren door je acties, zul je alle negatieve energieën in je leven uitroeien.

Slecht Karma

Zoals je je kunt voorstellen, is slecht karma het tegenovergestelde van goed karma. Je zult negatieve energie ontvangen vanwege negatieve gedachten, schadelijke daden en woorden.

Slecht karma wordt gegenereerd door iets moreel dubbelzinnigs te doen. Op basis van het perspectief van elk individu kan slecht karma van alles zijn.

Over het algemeen is slecht karma echter een actie die wordt uitgevoerd uit woede, jaloezie, hebzucht of andere immorele eigenschappen.

Wat is Karma voor jou?

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in het concept van karma en hoe het je kan helpen om meer positiviteit en vreugde in je leven te brengen.

Beslis nu voor jezelf wat karma voor jou betekent en hoe je betekenis wilt geven aan dit concept. Misschien wil je een meer actieve deelnemer door gebruik te maken van de karmische wet van oorzaak en gevolg of werk aan een karmische genezing door karmische symbolen in je leven op te nemen.

beker met karma betekenis

Voor mij werkt karma als een herinnering aan wat voor soort persoon ik wil zijn en leidt het me op het juiste pad.

Jij en alleen jij hebt controle over je eigen leven, daarom is het aan jou om te beslissen welk pad je zult nemen.

Vergeet niet om vriendelijk, genereus en zorgzaam te zijn tegenover anderen als je hetzelfde behandeld wilt worden. Werk hard en heb geduld als je je doelen wilt bereiken. En leer van je ervaringen uit het verleden om een andere toekomst te manifesteren.

“Hoe mensen je behandelen is hun karma; hoe je reageert is van jou” – Wayne Dyer