Druivenpitolie Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Druivenpitolie Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Druiven in een tros

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Druivenpitolie Voedingswaarde Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Druivenpitolie, zoals de naam al aangeeft, is een bakolie gemaakt van de zaden van druiven. Meestal zijn de gebruikte druiven die overblijven van het proces van wijnmaken.

Hoewel druivenpitolie is afgeleid van wijndruiven, heeft het een neutrale (niet fruitige) smaak en lichte kleur. Het relatief hoge rookpunt van 420 graden Fahrenheit maakt het een veelzijdige keuze voor kookmethoden op een hoger vuur, zoals grillen en sauteren, en dankzij de neutrale smaak kan het gemakkelijk worden gebruikt bij het bakken of als dressing voor salades en pasta.

Sommige studies suggereren dat druivenpitolie topisch kan worden aangebracht voor huid- en haarvoordelen. Bovendien maken de mono- en meervoudig onverzadigde vetzuren met een hoog gehalte het een meer hart-gezonde olie in vergelijking met die met veel verzadigd of transvet. . Voor een uniek alternatief voor dezelfde oude plantaardige oliën, kan druivenpitolie deel uitmaken van een gezond dieet.

Druivenpitolie Voedingswaarde Feiten

De volgende voedingsinformatie voor 1 eetlepel (15 ml) druivenpitolie is verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 120
 • Vet: 14g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suiker: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

Hoewel druiven koolhydraten bevatten, is de enige macronutriënt druivenpitolie vet.

Vetten

De 120 calorieën per eetlepel druivenpitolie komen allemaal uit vet. Het verzadigde vet is vrij laag in vergelijking met veel andere oliën, op slechts 10% van het totaal. (Een eetlepel bevat 1,5 gram verzadigd vet, of 8% van de dagelijkse waarde.)

De resterende vetzuren in druivenpitolie zijn ongeveer 18% enkelvoudig onverzadigd en 70% meervoudig onverzadigd. Omega-6 vetzuren leveren het grootste deel van deze meervoudig onverzadigde vetten. Hoewel omega-6-vetzuren worden beschouwd als een hartvriendelijker vet, suggereert sommige onderzoeken dat een dieet met veel omega-6 vetzuren de ontsteking kan verhogen. De sleutel is echter om omega-6’s in evenwicht te brengen met een hoge inname van omega-3-vetzuren.

Eiwit

Nogmaals, druivenpitolie is puur vet, wat betekent dat het geen eiwitten bevat.

Vitaminen en Mineralen

Omdat het vaak op de markt wordt gebracht als een gezondheidsvoedsel, zou je verwachten dat druivenpitolie barst van de vitamines en mineralen. Dit is echter niet helemaal het geval. De primaire micronutriënt die je in deze olie vindt, is vitamine E, wat gebruikelijk is voor veel oliën. In plaats daarvan komt de meerderheid van de gezondheidsvoordelen van het onverzadigde vetgehalte van deze olie.

Een eetlepel druivenpitolie kan overal bevatten van minuscule sporen van vitamine E tot ongeveer 8 mg, of 53% van de ADH.

De hoeveelheid vitamine E in een bepaalde partij van de olie hangt af van de gebruikte cultivar van de druif en de omgevingsomstandigheden tijdens de groei.

Bovendien kan druivenpitolie bepaalde antioxidant fenolverbindingen bevatten, zoals flavonoïden, carotenoïden en tannines. Deze zullen ook per merk en extractiemethode verschillen.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen van druivenpitolie, waaronder een verbeterde gezondheid van het hart, de gezondheid van de huid en helende eigenschappen.

Gezondheid van het hart

Voor de gezondheid van het hart is het het beste om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten – en druivenpitolie is zeker rijk aan zogenaamde PUFA’s (meervoudig onverzadigde vetzuren). In vergelijking met opties met een hoog verzadigd vetgehalte, zoals boter of verkorting, is druivenpitolie veruit een betere bakolie voor uw cardiovasculaire systeem.

Kan de huid gladstrijken en hydrateren

Naast de voordelen in eetbare vorm, kan druivenpitolie ook voordelen bieden wanneer het topisch wordt aangebracht. Wat onderzoek Suggereert dat de vetzuren de hydratatie in de huid kunnen verhogen en ruwheid en schilfering kunnen verminderen.

Kan wondgenezing bevorderen

Omega-6 vetzuren, zoals het linolzuur in druivenpitolie, staan bekend om hun rol bij de genezing van wonden. Volgens een beoordeling uit 2018,het consumeren van linolzuur kan helpen het weefselherstel te versnellen.

Kan antimicrobiële activiteit hebben

Meer studies zijn nodig om de antimicrobiële effecten van druivenpitolie te bepalen, maar beperkt onderzoek heeft aangetoond dat het sommige ziekteverwekkers kan doden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de phe van de olienolic verbindingen, zoals reservatrol, die de groei van bacteriën zoals S kunnen remmenTaphylococcus aureus en Escherichia coli.

Geschikt voor veel speciale diëten

Als een enkel ingrediënt, niet-allergeen voedsel, druivenpitolie is geschikt voor een aantal speciale diëten. Zonder natrium, gluten, zuivel, eiwitten, koolhydraten of dierlijke producten, kunt u het met vertrouwen opnemen in glutenvrije, zuivelvrije, koolhydraatarme en veganistische eetplannen.

Allergieën

Druivenpitolie staat niet bekend als een allergeen voedsel.

Bijwerkingen

Het gehalte aan omega-6-vetzuren van druivenpitolie is een punt van controverse. Hoewel onderzoek lijkt erop te wijzen dat het linolzuur in druivenpitolie de ontsteking niet stimuleert, sommige studies hebben bezorgdheid geuit dat een dieet met veel omega-6 het risico op verschillende chronische ziekten, zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmaandoeningen en hartaandoeningen, zou kunnen verhogen. Het is echter belangrijk op te merken dat de belangrijkste zorg bij omega-6 vetzuren afkomstig is van die in verwerkt of gefrituurd voedsel.

In plaats daarvan raden veel voedingsdeskundigen aan om zich te concentreren op de verhouding van omega-6 tot omega-3 in het dieet als de belangrijkere factor voor een optimale gezondheid.

Omdat het standaard Amerikaanse dieet de neiging heeft om te neigen naar meer omega-6-vetzuren, het consumeren van voedingsmiddelen met een hoger omega-3-gehalte, zoals vette vis of chiazaden, naast druivenpitolie kan dit helpen compenseren.

Variëteiten

In tegenstelling tot wijnen, die in elke variëteit onder de zon voorkomen, worden druivenpitolie vervaardigd in slechts twee primaire categorieën:

 1. Koudgeperst: Bij koud persen wordt olie mechanisch uit druivenpitten gewonnen, zonder hitte of chemicaliën. Dit proces behoudt het gehalte aan voedingsstoffen van de olie, dus het heeft meestal een hoger prijskaartje.
 2. Oplosmiddel-geëxtraheerd: Gebruikt warmte en een chemisch oplosmiddel, zoals aardoliedestillaat, om olie uit druivenpitten vrij te maken. Dit kan de smaak veranderen en voedingsstoffen enigszins afbreken, maar resulteert in een goedkoper product.

U kunt ook enkele druivenpitolie vinden die wordt verkocht in mengsels met avocado-, olijf- of andere oliën. De toevoeging van alternatieve oliën aan druivenpitten zal natuurlijk de samenstelling, het rookpunt en de voeding veranderen, wat al dan niet een goede zaak kan zijn. Als je op zoek bent naar 100% puur druivenpitten, controleer dan zorgvuldig de ingrediëntenetiketten.

Wanneer het het beste is

Druivenpitolie is het hele jaar door verkrijgbaar, dus er is geen moment waarop het het beste is.

Opslag en voedselveiligheid

Oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetten, zoals druivenpitolie, zijn het meest vatbaar voor oxidatie – het proces van afbraak door blootstelling aan licht, warmte en zuurstof.

Daarom is het belangrijk om druivenpitolie goed afgesloten te houden op een koele, donkere plaats, zoals je voorraadkast. Als het onwaarschijnlijk is dat u er binnen ongeveer zes maanden veel van zult gebruiken, koop de olie dan in kleine hoeveelheden. Hergebruik nooit gekookte druivenpitolie.

Hoe zich voor te bereiden

Met zijn milde, licht nootachtige smaak dient druivenpitolie als een aangename achtergrond voor veel gerechten, zoals saladedressings, pastasauzen en gebak.

Als u druivenpitolie vervangt door andere oliën, gebruik dan gewoon een één-op-één verhouding. Druivenpitolie is ook bestand tegen kookmethoden op hoog vuur, zoals sauteren, grillen en braden vanwege het hoge rookpunt van 420 graden Fahrenheit.

 • Calorieën: 120
 • Vet: 14g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suiker: 0g
 • Eiwit: 0g