Goudse Kaas Voedingsfeiten en Gezondheidsvoordelen

Goudse Kaas Voedingsfeiten en Gezondheidsvoordelen
Goudse kaas op een bord met crackers

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Gouda kaas is populair over de hele wereld. Goudse kaas is afkomstig uit Nederland en wordt gemaakt van volle koemelk en gerijpt tussen de 1 en 20 maanden. De leeftijd van je Goudse kaas heeft invloed op textuur en smaak.

Jongere variëteiten hebben een zachte textuur en melkachtige smaak, terwijl de meer verouderde variëteiten de neiging hebben om hard en kruimelig te zijn met een zoete, nootachtige smaak. Hier is een blik op de voeding, gezonde voordelen en toepassingen van Goudse kaas.

Voedingswaarde feiten

Een portie van 1 ounce (28,35 gram) Goudse kaas heeft 101 calorieën, 7,1 gram eiwit, 7,8 gram vet en 232 milligram natrium. Goudse kaas is een goede bron van eiwitten en calcium, maar bevat veel verzadigd vet en levert wat natrium. Deze voedingsinformatie is afkomstig van de USDA.

 • Calorieën: 101
 • Vet: 7,8 g
 • Natrium: 232 mg
 • Koolhydraten: 0,6 g
 • Eiwit: 7,1 g
 • Calcium: 198 mg
 • Fosfor: 155 mg
 • Zink: 1,11 mg
 • Vitamine B12: 0,4 mcg

Koolhydraten

Net als veel andere soorten kaas is Goudse kaas koolhydraatarm. Een ons van de kaas bevat 0,6 gram totale koolhydraten. De meeste van die koolhydraten zijn in de vorm van suiker. Het suikergehalte komt echter van de natuurlijke suiker in koemelk, lactose. Goudse kaas heeft geen vezels.

Vetten

Goudse kaas heeft 7,8 gram totaal vet, 5 gram verzadigd vet, 2,2 gram enkelvoudig onverzadigd vet, 0,8 gram meervoudig onverzadigd vet en 32 milligram cholesterol. Met volle koemelk als hoofdingrediënt is het meeste vet in Goudse kaas verzadigd vet.

De American Heart Association (AHA) beveelt u aan uw dagelijkse inname van verzadigd vet te beperken tot minder dan 6% van uw totale calorieën. Op een dieet van 2.000 calorieën betekent dat niet meer dan 13 gram verzadigd vet per dag.

Eiwit

Wat eiwitten betreft, is goudse kaas een goede bron van hoogwaardige eiwitten, met 7,1 gram per ounce. Als hoogwaardig eiwit bevat goudse kaas alle essentiële aminozuren.

Vitaminen en Mineralen

Goudse kaas is een goede bron van veel vitamines en mineralen. Een portie van 1 ounce biedt 10% of meer van de dagelijkse waarde voor calcium, fosfor, zink en vitamine B12.

Calorieën

Met 101 calorieën per ounce is goudse kaas een calorierijk voedsel. Meer dan 70% van die calorieën komt uit vet en ongeveer 27% uit eiwitten.

Gezondheidsvoordelen

Als u een kaasliefhebber bent, zult u blij zijn om te leren dat het toevoegen van gouda aan uw maaltijdplan een positieve invloed kan hebben op uw gezondheids- en voedingsdoelen. Hier zijn enkele van de meer opvallende gezondheidsvoordelen van goudse kaas.

Goed voor de gezondheid van de botten

Wat je eet heeft invloed op de kracht en gezondheid van je botten. Het eten van een goed uitgebalanceerd dieet gevuld met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen is de beste manier om je lichaam en je botten te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft voor een goede gezondheid. Het meeste calcium in je lichaam zit in je botten.

Maar een kleine hoeveelheid calcium circuleert in uw bloed om spierbewegingen, zenuwtransmissie en bloedstolling te ondersteunen. Wanneer je niet genoeg calcium krijgt uit het voedsel dat je eet, neemt je lichaam calcium uit je botten om deze andere functies uit te voeren.

Zonder voldoende calcium verzwakken uw botten, waardoor uw risico op het ontwikkelen van osteoporose of poreuze botten toeneemt. Volwassenen hebben 1.000 tot 1.200 milligram calcium per dag nodig. Met bijna 200 milligram per ounce is goudse kaas een goede bron van deze botopbouwende voedingsstof.

Ondersteunt de spijsvertering

Als u lijdt aan lactose-intolerantie, kunt u alle zuivelproducten vermijden uit angst voor de gevolgen voor de spijsvertering. Met lactose-intolerantie kunt u lactose niet absorberen, waardoor buikpijn, gas, een opgeblazen gevoel en diarree ontstaan.

Goudse kaas heeft minder dan 1 gram koolhydraten per portie, wat betekent dat het heel weinig lactose bevat en misschien gemakkelijker voor u te verteren is. Bovendien is het een goede bron van calcium.

Als u alle zuivel vermijdt vanwege uw lactose-intolerantie, is het mogelijksible u krijgt mogelijk niet genoeg calciumrijke voedingsmiddelen in uw dieet waardoor u het risico loopt op een lage botdichtheid en osteoporose. Met voedingsmiddelen zoals goudse kaas krijg je botopbouwende voordelen zonder dat de maag van streek raakt.

Helpt bij gewichtsbeheersing

Meer dan 70% van de volwassenen in de VS heeft overgewicht of obesitas. Hoewel er veel factoren zijn die uw gewicht beïnvloeden, is dieet een van de grootste. Sommige studies geven echter aan dat het ruilen van uw volvette zuivelproducten voor vetarme of vetvrije versies uw gewicht mogelijk niet ten goede komt.

Observationele studies geven aan dat er geen verband is tussen het consumeren van volvette zuivelproducten zoals goudse kaas en gewichtstoename. In feite kunnen volvette zuivelproducten gewichtstoename voorkomen door u langer een vol gevoel te geven.

Kan uw hart beschermen

Hoewel goudse kaas rijk is aan verzadigd vet, bevat het ook een mix van andere voedingsstoffen die de gezondheid van het hart kunnen ondersteunen, zoals eiwitten, calcium en vitamine D. Hoewel er enig bewijs is dat volvette zuivelproducten zoals goudse kaas misschien niet zo slecht zijn voor je hart, is de jury er nog steeds niet uit.

Een onderzoek uit 2021 toonde bijvoorbeeld aan dat er een verband was tussen het consumeren van zuivelvet en een lager risico op hart- en vaatziekten. Maar onderzoekers erkennen ook dat er meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe volvette zuivelproducten je hart ten goede komen.

Past bij de meest populaire diëten

Als u koolhydraten telt om de bloedsuikerspiegel voor diabetes te handhaven, kan gouda in uw maaltijdplan passen. Bovendien, tenzij het etiket anders zegt, zijn de meeste soorten goudse kaas ook glutenvrij, waardoor het een goede keuze is voor diegenen die glutenbevattende voedingsmiddelen moeten vermijden.

Allergieën

Als je allergisch bent voor koemelk, moet je goudse kaas vermijden. Koemelk is een veel voorkomend voedselallergeen en treft tot 3% van de kinderen. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat je een melkallergie ontgroeit, zegt het American College of Allergy, Asthma and Immunology dat recente studies anders aangeven.

Netelroos, maagklachten en bloederige ontlasting zijn veel voorkomende symptomen van een allergie voor koemelk. Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen een levensbedreigende allergische reactie hebben als ze voedsel consumeren dat koemelk bevat. Praat met een zorgverlener als u vermoedt dat u een melkallergie heeft.

Bijwerkingen

Goudse kaas is rijk aan natrium, met 232 milligram per ounce, wat 10% van de dagelijkse waarde oplevert. Je lichaam heeft wat natrium nodig om de vochtbalans te behouden, maar de meeste Amerikanen krijgen veel meer natrium in hun dieet dan ze nodig hebben.

Te veel natrium in uw dieet verhoogt de bloeddruk en uw risico op een hartaanval of beroerte. De AHA beveelt aan om uw dagelijkse natriuminname te beperken tot niet meer dan 2.300 milligram en idealiter niet meer dan 1.500 milligram.

Als u een hoge bloeddruk of chronische nierziekte heeft, moet u mogelijk beperken hoeveel goudse kaas u eet. Praat met een zorgverlener of geregistreerde diëtist om te bepalen of gouda aansluit bij uw voedingsdoelen.

Variëteiten

Naast de oude soorten goudse kaas vind je er ook gerookte gouda. Deze variëteit aan goudse kaas heeft een rokerige smaak en een veerkrachtige textuur. Je kunt ook variëteiten vinden met extra smaakstoffen zoals spek, truffels, honing sriracha en chili limoen.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar je goudse kaas in de koelkast nadat je hem mee naar huis hebt genomen. Het is tot 6 maanden houdbaar, of u het nu in de koelkast of vriezer bewaart. Eenmaal geopend is je goudse kaas tot 4 weken goed.

Hoe zich voor te bereiden

Of het nu jong, oud, gerookt of gearomatiseerd is, goudse kaas past bij bijna alles. Voeg het toe aan je kaasplankje of serveer het met verse appelschijfjes. Het is ook een goede smeltkaas, dus je kunt het niet fout laten gaan door het te gebruiken in je favoriete macaroni- en kaasrecept.

 • Calorieën: 101
 • Vet: 7,8 g
 • Natrium: 232 mg
 • Koolhydraten: 0,6 g
 • Eiwit: 7,1 g
 • Calcium: 198 mg
 • Fosfor: 155 mg
 • Zink: 1,11 mg
 • Vitamine B12: 0,4 mcg