Gorgonzola Kaas Voedingswaarde Feiten en voordelen voor de gezondheid

Gorgonzola Kaas Voedingswaarde Feiten en voordelen voor de gezondheid
Gorgonzola kaas voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Gorgonzola Kaas Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Wanneer mensen aan kaas denken, is het woord voedzaam misschien niet het eerste dat in je opkomt. De waarheid is echter dat alle kazen, inclusief gorgonzola, een groot aantal gezondheidsvoordelen hebben en deel kunnen uitmaken van een voedzaam maaltijdplan.

Gorgonzola kaas is een soort blauwe kaas afkomstig uit de stad Gorgonzola in Noord-Italië. De blauwe aderen doen denken aan marmer en zijn het resultaat van bacteriegroei tijdens het verouderingsproces. De textuur kan romig of kruimelig zijn en hoe langer het veroudert, hoe meer een pittige hap je aan het einde zult ervaren.

Hoewel kaas soms een slechte rap krijgt vanwege het vetgehalte, is het het vet dat de meerderheid van de gezondheidsvoordelen biedt die in gorgonzola worden aangetroffen. En omdat deze kaas 100% koemelk bevat, zit hij tjokvol essentiële mineralen, waaronder calcium en vitamine D.

Gorgonzola Kaas Nutrition Feiten

De volgende voedingsgegevens voor 1-ounce gorgonzolakaas worden verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 8,1 g
 • Natrium: 326 mg
 • Koolhydraten: 0,7 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 6,1 g

Koolhydraten

Gorgonzola kaas heeft geen koolhydraten.

Vetten

Een portie Gorgonzola-kaas van 1 ounce heeft 8,1 gram totaal vet. Van die 8 gram is minder dan 1 gram afkomstig van meervoudig onverzadigde vetzuren en 2,21 gram afkomstig van enkelvoudig onverzadigde vetten. Dat laat iets meer dan 5 gram verzadigde vetten per portie van 1 ounce over. Verzadigde vetten zouden ongeveer 10% van uw totale dagelijkse vetinname moeten uitmaken.

Eiwit

Gorgonzola kaas heeft iets meer dan 6 gram eiwit in een portie van 1 ounce.

Vitaminen en Mineralen

Zuivelproducten zijn uitstekende bronnen van vitamine D en calcium. Gorgonzola kaas heeft ook opmerkelijke hoeveelheden essentiële vitaminen en mineralen, waaronder fosfor, kalium, magnesium, selenium, folaat en vitamine A.

Vitamine D en K spelen een rol bij de opname van calcium en zijn belangrijk voor de bot- en cardiovasculaire gezondheid. Ondertussen is fosfor verantwoordelijk voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder hoe het lichaam suiker en koolhydraten verwerkt en eiwitten synthetiseert.

Calorieën

Gorgonzola kaas is een voedzaam voedsel en bevat 100 calorieën per portie van 1 ounce. Dat betekent dat de portiegrootte klein is in vergelijking met het aantal geleverde calorieën. Vet maakt ongeveer 72% van de calorieën uit en eiwit vormt de rest.

Gezondheidsvoordelen

Gorgonzola kaas biedt verschillende voordelen voor de gezondheid, voornamelijk vanwege het eiwit-, vet-, vitamine- en mineralengehalte. Hier is een overzicht van de potentiële gezondheidsvoordelen van gorgonzola kaas.

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Zuivelproducten, waaronder gorgonzolakaas, vallen op door hun calciumgehalte. Calcium is een essentieel mineraal dat verantwoordelijk is voor de dichtheid en sterkte van botten. Als er niet genoeg calcium in onze voeding zit, zal het lichaam calcium uit botten halen, waardoor ze zwak en vatbaarder voor fracturen worden.

De meeste mensen krijgen voldoende calcium uit calciumrijke voedingsmiddelen. Maar als ze vitamine D missen, kan het verloren gaan. Hoewel calcium geweldig is, is het alleen gunstig als vitamine D aanwezig is (vitamine D is nodig voor calciumabsorptie). Onvoldoende vitamine D die leidt tot verminderde absorptie zal later leiden tot broze botten. Helaas bevat gorgonzola minder dan 1% van de aanbevolen vitamine D-inname per dag. Overweeg gorgonzola te combineren met paddenstoel, eieren of rundvlees. Positief is dat gorgonzola 12% van je dagelijkse calciumbehoefte bevat.

Geschikte plantaardige eiwitbron

Het bereiken van eiwitbehoeften kan een uitdaging zijn voor mensen met een vegetarisch dieet. Het opnemen van zuivelproducten is een eenvoudige manier om de dagelijkse eiwitinname te verhogen. Een portie gorgonzolakaas van 1 ounce bevat 6 gram eiwit, afkomstig van hoogwaardige melkeiwitten. Melkeiwitten (caseïne en wei) bevatten alle negen essentiële aminozuren, die niet door het lichaam kunnen worden geproduceerd en in het dieet moeten zitten.

Helpt bij vitamineabsorptie

Vetoplosbare vitamines A, D, E en K vereisen voedingsvet voor optimaal transport en absorptie in het lichaam. Zonder voldoende vet in uw dieet, kunt u het risico lopen op een in vet oplosbaar vitaminetekort. Het is mogelijk dat het toevoegen van gorgonzola aan uw maaltijdplan kan helpen bij de opname van essentiële vitamines.

Bevordert de gezondheid van het hart

Penicillium roqueforti is de schimmel die verantwoordelijk is voor de blauwe ader en smaak van gorgonzola. Wetenschappers veronderstellen dat penicillium roqueforti’s het vermogen om cholesterolvorming te voorkomen is gunstig voor de cardiovasculaire gezondheid en draagt bij aan de “Franse paradox”. Dit fenomeen is een observatie van lage coronaire hartziekten sterftecijfers ondanks de inname van cholesterol en verzadigd vet in de voeding.

In 2017 toonde een overzicht van 15 prospectieve studies waarbij mensen werden geobserveerd die minstens 10 jaar kaas consumeerden een omgekeerde relatie met hart- en vaatziekten.

Allergieën

Als u een lactose-intolerante kaasliefhebber bent, bent u misschien enthousiast om te leren dat gorgonzolakaas vrijwel lactosevrij blijkt te zijn. Bovendien is Gorgonzola-kaas van nature glutenvrij, waardoor het een geweldige optie is voor mensen met een glutenvrij dieet. Zoals altijd, zorg ervoor dat u het etiket leest op welk product u ook koopt, omdat ingrediënten en productiefaciliteiten kunnen variëren.

Dat gezegd hebbende, als je een melkallergie hebt, kun je gorgonzolakaas niet eten, tenzij je een zuivelvrije optie vindt. Als u vermoedt dat u een melkallergie heeft, raadpleeg dan een zorgverlener. Ze kunnen een bloedtest of een huidtest uitvoeren om te bepalen of u een echte melkallergie heeft.

Bijwerkingen

Gorgonzola kaas is rijk aan kalium, fosfor en natrium. Als u een nierziekte heeft, raadpleeg dan een nierspecialist voordat u voedingsmiddelen met een hoog kalium- en fosforgehalte eet. Ondertussen moeten mensen met hoge bloeddruk kiezen voor lagere natriumopties. Of als u van plan bent om deze kaas te consumeren, bedenk dan dat uw totale dagelijkse natriuminname minder dan 1.500 tot 2.000 milligram per dag moet zijn. Praat met uw zorgverlener of geregistreerde diëtist voedingsdeskundige om te bepalen of gorgonzola kaas geschikt voor u is.

Variëteiten

Er zijn twee soorten gorgonzolakaas – Dolce en Piccante – die beide zijn gebaseerd op leeftijd. Gorgonzola Dolce wordt slechts 90 dagen gerijpt en is meestal romiger en milder. Piccante-versies zijn langer verouderd en worden scherper, zouter en steviger, omdat het vocht verliest.

Opslag en voedselveiligheid

Gorgonzola kaas gaat 3 tot 4 weken mee als het goed wordt ingepakt en in de koelkast wordt bewaard. Als u een harde buitentextuur, donkerdere kleur, het uiterlijk van schimmel of een sterke geur opmerkt, is het waarschijnlijk dat de kaas slecht is geworden en moet worden weggegooid.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 8,1 g
 • Natrium: 326 mg
 • Koolhydraten: 0,7 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 6,1 g