Gooseberry Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Gooseberry Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Kruisbessen geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Kruisbessen zijn mooie, sappige, zure bessen. Hoewel kruisbessen op druiven lijken, zijn ze nauwer verwant aan krenten. Als je nog nooit een kruisbes hebt gehad, vraag je je misschien af of ze het proberen waard zijn. Kruisbessen zitten boordevol vezels en vitamines, waardoor ze een zeer voedzame keuze zijn.

Gooseberry Nutrition Feiten

Een kopje (150 g) rauwe kruisbessen levert 66 calorieën, 1,3 g eiwit, 15 g koolhydraten en 0,9 g vet. Kruisbessen zijn een uitstekende bron van vitamine A en C en het mineraal mangaan. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 66
 • Vet: 0,9 g
 • Natrium: 1,5 mg
 • Koolhydraten: 15g
 • Vezel: 6,5 g
 • Suikers:n.v.t
 • Eiwit: 1,3 g
 • Ascorbinezuur: 41,6 mg
 • Vitamine A: 22,5 mcg
 • Kalium: 297 mg
 • Vitamine B6: 0,1 mg
 • Folaat: 9mcg
 • Vitamine E: 0,6 mg

Koolhydraten

Een kopje rauwe kruisbessen bevat 15 gram koolhydraten en een ruime dosis vezels (6,5 gram). Zoals alle bessen bevatten kruisbessen ook natuurlijk voorkomende suiker in een hoeveelheid die niet is gespecificeerd door de USDA.

Vetten

Zoals veel soorten vers fruit, zijn kruisbessen extreem laag in vet, met minder dan 1 gram vet per kopje.

Eiwit

Kruisbessen zijn geen belangrijke bron van eiwitten en bevatten slechts 1,3 gram eiwit per kopje.

Vitaminen en Mineralen

Ondanks hun lage aantal calorieën bevatten kruisbessen veel belangrijke vitamines en mineralen. Een portie rauwe kruisbessen bevat minstens de helft van de ontstekingsbestrijdende vitamine C die je nodig hebt in een hele dag.

Kruisbessen bieden ook vitamine A en mangaan. Net als andere bessen bieden de kleurrijke pigmenten in kruisbessenschillen celbeschermende antioxidanten.

Samenvatting

Net als andere bessen zijn pittige kruisbessen rijk aan vezels, plus vitamine C en andere antioxidanten. En zoals de meeste vruchten, zijn ze laag in calorieën, vet en eiwitten.

Gezondheidsvoordelen

Onderzoek naar bessen, waaronder kruisbessen, suggereert dat ze tot de meest voedzame en gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen behoren.

Vermindert het risico op hartaandoeningen

Kruisbessen zijn een uitstekende bron van gezonde vezels, met 6,5 gram per kopje. Vezelinname, met name oplosbare vezels (meestal te vinden in bessen), is sterk geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen. Vezels, samen met het kalium in kruisbessen, kunnen cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit helpen voorkomen.

Kan helpen voorkomen sommige kankers

Kruisbessen bevatten verschillende fytochemicaliën met antikanker eigenschappen. Quercetine, een flavonoïde die voorkomt in Indiase kruisbessen, induceert bijvoorbeeld autofagie (geprogrammeerde dood van gemuteerde cellen).

Sommige van de tannines die aanwezig zijn in kruisbessen, waaronder ellaginezuur, galluszuur en tsjenzuur, bieden sterke antioxiderende effecten. Hoewel er nog niet voldoende bewijs is over kankerbehandeling of -preventie in menselijke studies, is verder onderzoek gerechtvaardigd.

Verlaagt het risico op diabetes type 2

Het kiezen van voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan magnesium, zoals kruisbessen, kan een betere glucosecontrole bevorderen. Bovendien wordt een lage inname van kalium (een ander mineraal dat voorkomt in kruisbessen) geassocieerd met hogere nuchtere bloedsuikers.

Als je echter diabetes of pre-diabetes hebt, is het altijd belangrijk om rekening te houden met je porties fruit. Het combineren van fruit met een portie eiwit, zoals een paar noten, kan de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt vertragen.

Beschermt tegen zweren

Kruisbessen worden al lang gebruikt door natuurgeneeskundige artsen om maagzuur te kalmeren. Moderne studies lijken het Ayurvedische gebruik van kruisbessen te ondersteunen om maagzuur beter in balans te brengen en dyspepsie te behandelen.

Bij rattentudies, kruisbessenextract is aangetoond dat het beschermend is tegen zweren die worden gegenereerd door overmatig alcohol- of aspirinegebruik. Hoewel er meer menselijke studies nodig zijn, komt dit potentiële voordeel van kruisbessen met een minimaal risico.

Bevordert wondgenezing

Een kopje rauwe kruisbessen levert ongeveer 42 milligram vitamine C, wat een aanzienlijk deel is van de 75 tot 90 milligram per dag die nodig is voor de meeste volwassenen. Vitamine C is een krachtige antioxidant en een essentiële voorloper van collageen (noodzakelijk voor de integriteit van de huid).

Om deze redenen speelt vitamine C een cruciale rol bij wondgenezing. Naast vitamine C ondersteunen ook het zink en vitamine E in kruisbessen het natuurlijke vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

Allergieën

Kruisbessen zijn geen veel voorkomend allergeen, maar het is mogelijk om allergieën voor elk type voedsel op elke leeftijd te ontwikkelen. Reacties kunnen onmiddellijk na contact met het aanstootgevende voedsel of enkele uren later optreden. Veel voorkomende symptomen van voedselallergie zijn verstopte neus, netelroos, braken, diarree of piepende ademhaling. Als u een allergie voor kruisbessen vermoedt, raadpleeg dan uw arts voor een volledige evaluatie.

Bijwerkingen

Het hoge vezelgehalte van kruisbessen kan even wennen zijn, vooral als je normaal gesproken niet veel vezels eet. Verhoog uw inname geleidelijk, drink veel water en blijf actief om uw spijsverteringsstelsel te helpen zich aan te passen en gas en een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Variëteiten

Kruisbessen zijn er in groene, gele of roodpaarse variëteiten. Veel voorkomende cultivars zijn Amerikaans of Europees (of een mix van beide). Invicta is een Europese cultivar met grote, flauwe vruchten die erg populair is. De Captivator is een Amerikaans-Europese hybride met traanvormige rode vrucht.

Kruisbessen zijn vers of geconserveerd te vinden. Voor geconserveerde variëteiten zoals gedroogde, ingeblikte en kruisbessenjam, bekijk online retailers, boerenmarkten of gastronomische voedingswinkels. Het is echter belangrijk op te merken dat veel kruisbessenproducten toegevoegde suikers bevatten (tot 12 g suiker per eetlepel kruisbessenconserven).

Wanneer het het beste is

Kruisbessen beginnen te rijpen in juni en juli, maar het kan iets langer duren voordat de bessen vallen en klaar zijn om geplukt te worden. Voor verse bessen, kijk op boerenmarkten in de warme weermaanden. Sommige verkopers kunnen ook kruisbessentaarten en jam verkopen tijdens het hoogtepunt van het seizoen.

Je zult af en toe zowel verse als ingeblikte kruisbessen vinden in je plaatselijke supermarkt, maar omdat ze zeer bederfelijk zijn, zijn verse kruisbessen niet altijd beschikbaar. Als u ingeblikte kruisbessen koopt, houd er dan rekening mee dat veel worden ingeblikt in suikerstroop.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar verse kruisbessen 1 tot 2 weken in de koelkast, of probeer ze in te vriezen. Voor het beste resultaat verwijder je de stelen, was je ze en droog je ze goed. Leg schoongemaakte en gedroogde kruisbessen op een koekenvel in een enkele laag en leg in de vriezer tot ze uitgehard zijn. Zodra kruisbessen zijn ingevroren, breng je ze over naar hersluitbare plastic zakken (of een andere diepvriesveilige container) en bewaar je ze maximaal 2 jaar in de vriezer.

Deze methode kost iets meer tijd, maar voorkomt dat de delicate bessen worden geplet en aan elkaar blijven plakken bij het invriezen. Het is niet nodig om bevroren kruisbessen te ontdooien voor gebruik. Voeg ze gewoon toe aan recepten waarvoor ze moeten worden gekookt, zoals taartvullingen, jam en sauzen, of geniet van bevroren.

Hoe zich voor te bereiden

Om kruisbessenjam te maken, heb je 6 kopjes kruisbessen, 1 1/2 kopjes water en 4 kopjes suiker nodig. Was de bessen en breng ze aan de kook in een pan met water. Zet het vuur lager en laat ongeveer 15 minuten sudderen, totdat de bessen zacht zijn. Verwijder 4 kopjes gestoofde kruisbessen om te mengen met de suiker. Kook 7 tot 9 minuten.

Voor een hartige saus kook je kruisbessen met verse tijm, zwarte peper, gehakte knoflook en een scheutje azijn. Combineer verse kruisbessen met gezonde vetten, zoals noten en zaden. Gedroogde kruisbessen zijn iets moeilijker te vinden, maar verkrijgbaar via veel online retailers. Voeg toe aan trailmix met amandelen en pompoenpitten.

 • Calorieën: 66
 • Vet: 0,9 g
 • Natrium: 1,5 mg
 • Koolhydraten: 15g
 • Vezel: 6,5 g
 • Suikers:n.v.t
 • Eiwit: 1,3 g
 • Ascorbinezuur: 41,6 mg
 • Vitamine A: 22,5 mcg
 • Potassium: 297 mg
 • Vitamine B6: 0,1 mg
 • Folaat: 9mcg
 • Vitamine E: 0,6 mg

Net als andere bessen zijn pittige kruisbessen rijk aan vezels, plus vitamine C en andere antioxidanten. En zoals de meeste vruchten, zijn ze laag in calorieën, vet en eiwitten.