Google zoekt naar vasectomie bereikt recordhoogte in de VS

Search

In de dagen en maanden na zowel het lek als de officiële release van de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe v. Wade te vernietigen, piekten de zoekopdrachten van Google voor “krijg een vasectomie” (en andere gerelateerde zoekopdrachten) en bereikten een recordhoogte.

Volgens gegevens van Google Trends bereikte de zoekopdracht “krijg een vasectomie” zijn all-time “piekpopulariteit” in juni 2022 – bijna het dubbele van de laatste keer dat de zoekterm piekte, in september 2021.

Deze Google Trends-gegevens zijn afgestemd op wat urologen en artsen ook in het hele land zien. In Florida vertelde uroloog Doug Stein (ook bekend als de “Vasectomiekoning” vanwege zijn pleidooi voor de procedure) aan The Washington Post dat hij van vier tot vijf vasectomieverzoeken per dag ging – naar 12 tot 18 verzoeken per dag nu.

Stein’s collega John Curington vertelde The Post ook dat “ten minste 60 of 70 procent de beslissing van het Hooggerechtshof noemt” en citeerde de mening van Rechter Thomas over anticonceptie als volgende, wat niet iets was dat ooit het gesprek tussen arts en patiënt heeft gehaald, “tot deze week”.

Een uroloog in Los Angeles meldde een “300 tot 400 procent” toename van vasectomieconsultaties, en een in Iowa gevestigde uroloog die onder Stein trainde, meldde een “200 tot 250 procent” toename van het websiteverkeer specifiek voor informatie over vasectomie.

De verantwoordelijkheid van anticonceptie is historisch (en nog steeds) op vrouwen en mensen met baarmoeders gevallen en heeft lang zijn eigen uitdagingen met zich meegebracht – van toegang, betaalbaarheid, pijn, bijwerkingen en meer.

Waarom is dit goed nieuws?

We vieren het nieuws dat meer spermadragende personen (zelfs als het hun partner is die het googelen doet!) de verantwoordelijkheid delen voor het beheren van anticonceptie en het zorgen voor hun eigen reproductieve gezondheid – en het ondersteunen van de reproductieve gezondheid van anderen.

De interesse lijkt overal in de Verenigde Staten aan te houden. We hebben zelfs een piek van interesse gezien in Canada en Australië.

Een kaart met interesse in vasectomie in de Verenigde Staten

Hoe kunnen lezers het verschil maken?

Vrouwen en baarmoedereigenaren hebben van oudsher de last van anticonceptie gedragen, maar het hoeft niet zo te zijn. Partners kunnen verschillende anticonceptiemethoden verkennen en zelfs overwegen deel te nemen aan een proef voor nieuwe mannelijke anticonceptie.

Naast anticonceptie kun je een verschil maken voor reproductieve rechten in het algemeen. Lees onze gids voor het ondersteunen van reproductieve rechtvaardigheid als reactie op Dobbs – en leer meer over wat feitelijk verlaagt het aantal abortussen.

​​​​​​​​

Wat is het proces van het krijgen van een vasectomie?

Volgens Mayo Clinic is de gebruikelijke eerste stap om gewoon een gesprek te voeren met uw arts, die ervoor zal zorgen dat u de procedure begrijpt.

U plant dan een afspraak voor de procedure, die vaak wordt gedaan op het kantoor van uw arts of in een operatiecentrum onder lokale anesthesie.

De procedure van 10 minuten zal, via een kleine incisie, de toevoer van sperma naar uw sperma stoppen door de buizen die sperma dragen te snijden en af te sluiten.

Na de operatie hoeft u alleen maar een week seksuele activiteit te vermijden – en misschien heeft u een ijspak nodig.

Volgens Planned Parenthood kan het tot drie maanden na een vasectomie duren voordat uw sperma geen sperma meer bevat. Tot dit punt moet u doorgaan met het gebruik van andere anticonceptie.

Een vasectomie wordt niet aanbevolen voor mensen die in de toekomst biologische kinderen willen hebben. Hoewel omkeringen mogelijk zijn, wordt deze operatie beschouwd als “een permanente vorm van mannelijke anticonceptie.”

Het proces is bijna 100% effectief in het voorkomen van zwangerschappen.

→ U kunt de volledige gids van Mayo Clinic voor vasectomie lezen

Wat is de nuance?

Vasectomie is al meer dan 75 jaar veilig, toegankelijk en grotendeels betaalbaar, maar slechts 10-20% van de mannen in Noord-Amerika en Europa heeft de procedure gekregen.

Het is teleurstellend dat het zo lang duurde (en het verlies van vrouwenrechten) om een toegenomen interesse in vasectomie te zien – maar het is echt bemoedigend om een toenemend aantal nieuwe benoemingen te zien. (En navigeren door het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem is geen sinecure!)

Misschien zien de gegevens van volgend jaar over het aantal vasectomie er heel anders uit.