Waarom een positieve houding belangrijk is in de sport

Waarom een positieve houding belangrijk is in de sport
Jonge vrouw boksen in stedelijke omgeving
BROOK PIFER/Taxi/Getty

 • Waarom houding belangrijk is in sport
 • Verbeter je humeur
 • Neem een time-out
 • Praat met jezelf

Serieuze atleten besteden uren aan conditionering, het aanscherpen van vaardigheden, het perfectioneren van technieken voor hun specifieke sport en het oefenen, oefenen, oefenen. En het is waar dat fysieke training – en inherent talent – een atleet ver kan brengen. Maar een ander noodzakelijk onderdeel van het maximaliseren van je atletische potentieel is het hebben van de juiste houding.

Waarom houding belangrijk is in sport

Als je een atleet bent of van competitieve sporten houdt, kan het ontwikkelen van een positieve mentale houding je een voorsprong geven. Emoties, zowel gelukkig als verdrietig, kunnen het cognitieve functioneren beïnvloeden (hoe goed je denkt), samen met je energieniveau en andere aspecten van je fysieke prestaties.

Wanneer negativiteit de dag regeert – omdat je bijvoorbeeld te maken hebt met een blessure of bekritiseerd wordt door je coach – kan het heel moeilijk zijn om het optimisme op te trommelen dat je kan helpen slagen. Dus als je je sportprestaties naar een hoger niveau wilt tillen, probeer dan enkele van deze mentale strategieën om negativiteit om te keren en jezelf te ontdoen van zelfbeperkende overtuigingen.

Verbeter je humeur

Als je in een staat van frustratie bent of geplaagd wordt door een pessimistisch perspectief, kun je misschien een verschuiving teweegbrengen door jezelf in een gelukkiger humeur te brengen. In plaats van stil te staan bij de problemen of problemen die je naar beneden halen – misschien heb je een addertje onder het gras geraakt in je training, of heb je een verliezende reeks – doe je iets waarvan je weet dat het je geest zal verheffen, zelfs als je er geen zin in hebt.

 • Zet wat opbeurende muziek aan
 • Kom samen met of bel een vriend die altijd vrolijk is
 • Speel met je kinderen
 • Ga naar het hondenpark en bekijk de pups in het spel
 • Werken aan een hobby
 • Neem een ontspannend bad met een boek

Repareer je stemming snel

Sluit je ogen en denk aan een persoon, plaats of ding dat je altijd gelukkig en hoopvol maakt. Alleen al het voorstellen daarvan kan genoeg zijn om je stemming te veranderen – wat op zijn beurt je van gedachten zal veranderen.

Neem een time-out

Negativiteit komt niet altijd voort uit een interne of persoonlijke bron. Vaak merken we dat we diep worden beïnvloed door vreselijke dingen die we horen of lezen of door verontrustende beelden die we op televisie of sociale media zien.

Het is maar al te gemakkelijk om dit soort dingen in onze eigen psyche te laten sijpelen en onze mentale en emotionele toestand in te halen. Natuurlijk is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de actualiteit, maar het is net zo belangrijk om onszelf te beschermen tegen overdosering van verontrustende informatie.

Wanneer je een emotionele reset nodig hebt, en vooral voor een zware training of wedstrijd, neem dan een pauze van het nieuws. Vermijd het controleren op updates op uw telefoon of “doomscrolling” via uw feeds op sociale media. Lees in plaats daarvan een artikel of bekijk een documentaire over een inspirerende atleet, of leid jezelf af met een komedie.

Praat met jezelf

Lopend onderzoek in de sportpsychologie toont aan dat het beoefenen van positieve zelfpraat de atletische prestaties aanzienlijk kan verbeteren. Sportpsychologen verklaren deze link vaak door te wijzen op het idee dat gedachten overtuigingen creëren, die uiteindelijk acties stimuleren.

Gebruik positieve zelfpraat

Positieve zelfpraat kan veel verschillende vormen aannemen. Voor sommige mensen is het reciteren van een mantra – een specifieke zin of zin, of zelfs een enkel woord – een effectieve manier om gedachten te beheren en de negativiteit te vernietigen die optimale prestaties in de weg kan staan. Je mantra kan alles zijn wat je inspireert, zoals:

 • Macht
 • Focus
 • Ik kan het
 • Ik ben hier klaar voor

Onderzoek toont aan dat positieve zelfpraat helpt angst te verminderen en zelfvertrouwen, zelfoptimalisatie, zelfeffectiviteit en prestaties verhoogt. Het consequent oefenen van positieve zelfpraat voor de lange termijn is effectiever dan training op korte termijn, dus het is essentieel om deze oefening een vast onderdeel van je routine te maken.

Probeer visualisatie

Een vergelijkbare strategie is het gebruik van visualisatieoefeningen. Dit betekent in feite dat je je een scenario voorstelt waarin je concurreert en het goed doet. Gebruik al je zintuigen – stel je het geluid voor van de menigte die juicht, de geur in de lucht, hoe de grond onder je voeten voelt of hoe de bal in je handen voelt. Er zit een kern van waarheid in het idee dat als je het kunt denken, je het kunt doen, dus gebruik deze wijsheid wanneer je compete.

Een woord van bodymindspirit

Een positieve houding kan atleten helpen gemotiveerd te blijven en overweldiging en angst te voorkomen. Hoewel het tijd, moeite en regelmatig onderhoud kan kosten, kan het vinden van manieren om een slechte houding om te zetten in een goede houding u helpen uw best te doen. Neem positieve zelfpraat en negativiteitspauzes consequent op in je routine om je mindset te transformeren.

Sluit je ogen en denk aan een persoon, plaats of ding dat je altijd gelukkig en hoopvol maakt. Alleen al het voorstellen daarvan kan genoeg zijn om je stemming te veranderen – wat op zijn beurt je van gedachten zal veranderen.