Glutenvrij dineren in restaurants die een wereldkeuken serveren

Glutenvrij dineren in restaurants die een wereldkeuken serveren

Het wordt steeds gemakkelijker om uit eten te gaan in restaurants als je glutenvrij bent – eetgelegenheden in de meeste stedelijke gebieden en zelfs in veel kleine steden begrijpen het concept van glutenvrij en kunnen een veilige en heerlijke maaltijd voor je bereiden.

Als u geïnteresseerd bent in het uitbreiden van uw restaurantrepertoire, zijn er tal van internationale gerechten die veilig voor u zijn om te eten, omdat veel culturen traditioneel glutenvrij voedsel gebruiken. De keukens die hier zijn opgenomen – Thais, Mexicaans, Grieks en Indiaas – kunnen een aantal smakelijke alternatieven bieden voor uw standaard Amerikaanse gerechten.

Andere keukens zoals klassiek Chinees kunnen lastiger zijn, omdat sojasaus op basis van tarwe en tarwenoedels veel voorkomende ingrediënten zijn. Het is echter nog steeds mogelijk om in Chinese restaurants te eten als je enige kennis hebt over je opties.

Hier is een overzicht van de verschillende wereldwijde restaurantopties die beschikbaar zijn voor het glutenvrije dieet en wat u over elk moet weten.

1

Chinese restaurants: pas op voor sojasaus

glutenvrij Chinees eten
DigiPub / Getty Afbeeldingen

Ervoor zorgen dat je veilig blijft in een Chinees restaurant kan een uitdaging zijn, omdat sojasaus prominent aanwezig is in bijna elk gerecht.

Dit is waar je op moet letten bij het eten van glutenvrij in een Chinees restaurant:

 • Bruine saus: Vermijd bruine saus, want die bevat sojasaus.
 • Kookmethodes: Overweeg om alleen gestoomd vlees, groenten en witte rijst te gebruiken. Controleer nogmaals of het water dat wordt gebruikt voor stomen niet hetzelfde water is dat wordt gebruikt om tarwenoedels te koken.
 • Gefrituurd eten: Vermijd gefrituurd voedsel, omdat ze zijn gemaakt met tarwemeelcoatings.
 • Tarwe noedels: Overweeg chow fun en mei fun te bestellen,
  beide zijn meestal rijstnoedelgerechten en zouden veilig moeten zijn om te eten zolang ze niet zijn gekookt in hetzelfde water dat wordt gebruikt om tarwenoedels te koken. Je zult het voor de zekerheid willen vragen.
 • Witte saus: Controleer de ingrediënten in Chinese witte sauzen om er zeker van te zijn dat de saus niet is ingedikt met bloem.

Je kunt het beste een Chinees restaurant vinden dat zich richt op glutenvrije klanten; velen in stedelijke gebieden zullen een handvol gelabelde glutenvrije gerechten op hun menu’s opnemen. P.F. Chang’s is een keten die Chinees eten in Amerikaanse stijl serveert en dat een speciaal glutenvrij menu heeft.

Probeer daarnaast een eetgelegenheid te vinden waar u gemakkelijk kunt communiceren met uw server, de manager of chef-kok. Als je je nog steeds ongemakkelijk voelt over een bepaald gerecht, is je veiligste gok om gewone rijst en gestoomde groenten te bestellen.

2

Franse restaurants: praat met de chef-kok

vrouwen eten in Frans café

PhotoAlto / Michele Constantine / Getty Images


Als je denkt dat Franse restaurants lastig zouden zijn vanuit een glutenvrij standpunt, heb je waarschijnlijk gelijk: de Fransen zijn wereldberoemd om hun brood, en de meeste Franse sauzen bevatten meestal een beetje bloem om in te dikken.

Toch heb je waarschijnlijk enkele opties, zelfs als je veel van de traditionele items op het menu moet opgeven. Zo bestel je glutenvrij bij een Frans restaurant:

 • Kies een Nicoise salade, die van nature glutenvrij is en over het algemeen niet wordt geserveerd met croutons (vraag altijd om er zeker van te zijn).
 • Geniet van crème brûlée als dessert, dat glutenvrij moet zijn (maar vraag het altijd).
 • Haal Franse uiensoep zonder het brood (vaak een crouton genoemd) erop. De kaas zakt naar de bodem, maar smaakt nog steeds net zo goed.
 • Kies voor de escargot, die glutenvrij is,maar zorg ervoor dat ze het stokbrood weglaten.
 • Bestel het kaasplankje zonder brood.
 • Sla de frites (friet) over, tenzij je weet dat ze in een speciale friteuse zijn gebakken (de meeste niet).
 • Pas op voor sauzen, waarvan de meeste zijn ingedikt met bloem. De meeste restaurants zijn misschien bereid om de saus op uw verzoek weg te laten.

Veel Franse chef-koks zijn bereid om met klanten over hun eten te praten en zijn misschien bereid om wijzigingen aan te brengen in gerechten, zodat ze glutenvrij en veilig zijn om te eten. Ook is Franse wijn in de meeste gevallen van nature glutenvrij.

3

Griekse restaurants: eenvoudig, gegrild voedsel is veilig

Griekse salade in Grieks restaurant

Maya Karkalicheva / Getty Afbeeldingen


Grieks eten bestaat uit verse gerechten vis, vlees en veel verse groenten, allemaal met een gezonde dosis olijfolie (olijfolie is over het algemeen glutenvrij).

De Griekse keuken kan echter ook salades op basis van tarwekorrels, pitabrood en gebak op basis van filodeeg bevatten, die geen van alle glutenvrij zijn. Gehaktballen bevatten vaak broodkruimels en zelfs vla kan tarwemeel als basis bevatten.

Dit is wat je moet weten om glutenvrij uit eten te gaan in een Grieks restaurant:

 • Vraag het restaurant of ze je Griekse salade kunnen overvullen met gegrild vlees of vis. In de meeste gevallen zal het döner kebabvlees ook glutenvrij zijn, maar je moet het dubbel controleren, omdat het mogelijk (maar onwaarschijnlijk) is dat de lagen vlees broodkruimels kunnen bevatten.
 • Vermijd salade op basis van granen, zelfs als het graan niet specifiek als ’tarwe’ is gelabeld. Farro is bijvoorbeeld een populair ingrediënt in Griekse gerechten. Farro is groene tarwe en is niet glutenvrij. Couscous is een ander ingrediënt op basis van granen dat je in salades kunt zien, en conventionele couscous is ook niet glutenvrij.
 • Overweeg souvlaki, dat wanneer het vers wordt gemaakt gewoon vlees en groenten is met olijfolie, citroensap en kruiden. Houd er echter rekening mee dat sommige recepten vragen om het gebruik van sojasaus (meestal niet glutenvrij) of Worcestershire-saus (die al dan niet glutenvrij is). U moet contact opnemen met de chef-kok om te zien wat is inbegrepen.
 • Vertrouw op traditionele Griekse salades, tenzij ze croutons bevatten (wat zeldzaam is). Een klassieke Griekse saladedressing op basis van rode wijnazijn is bijna altijd glutenvrij.

Grieks eten kan een van de gemakkelijkste keukens zijn om glutenvrij van te genieten, zolang je maar wegblijft van het pitabrood en de wraps, de salades op basis van granen en (helaas) de heerlijke Griekse gebaksdesserts.

4

Indiase restaurants: veel glutenvrije opties

glutenvrij Indiaas eten
John Rizzo / Getty Afbeeldingen

Net als Thaise restaurants bieden Indiase restaurants een breed scala aan natuurlijk glutenvrije gerechten. Tandoori kip, vis en garnalen zijn bijna altijd glutenvrij, net als de meeste plantaardige bijgerechten. Pas op voor gerechten met maidameel en met sooji, wat tarwe betekent.

Papadum, een Indiase flatbread gemaakt van linzen, biedt een geweldig alternatief voor het meer traditionele brood op basis van tarwe dat ook verkrijgbaar is bij Indiase restaurants.

Dit is wat je moet weten om glutenvrij Indiaas eten te bestellen:

 • Vermijd gefrituurd voedsel (veel Indiase hapjes worden gefrituurd), omdat ze over het algemeen zijn bedekt met tarwebloem.
 • Houd er rekening mee dat de meeste restaurants hun Tandoori-vlees in dezelfde oven koken als hun brood. Als je bijzonder gevoelig bent, kunnen kruimels een probleem zijn.
 • Zorg ervoor dat de sauzen ook niet ingedikt zijn met tarwebloem. De meeste zijn dat niet (de traditionele Indiase keuken verdikt zijn sauzen met meel op basis van peulvruchten), maar je moet het controleren om er zeker van te zijn.
 • Sla de desserts over, omdat bijna alle Indiase desserts zijn gemaakt met tarwebloem.

Je kunt het beste een Indiaas restaurant vinden dat alles helemaal opnieuw maakt en waar je gemakkelijk kunt communiceren met de manager of chef-kok als je meer informatie nodig hebt over het eten dat je besluit te bestellen.

5

Italiaanse restaurants: overvloedig glutenvrije gerechten

glutenvrij Italiaans eten
Judd Pilossof / Getty Afbeeldingen

Het lijkt misschien contra-intuïtief om te denken dat Italiaanse restaurants glutenvrije gerechten aanbieden, omdat de Italiaanse keuken zo glutenbeladen is. Maar de incidentie en het bewustzijn van coeliakie zijn zeer hoog in Italië,en je zult merken dat veel Italiaanse restaurants glutenvrije alternatieven bieden.

Dit is wat je moet weten om glutenvrij Italiaans eten te bestellen:

 • Kies een Italiaans restaurant met een glutenvrij menu, of neem contact op met het restaurant om er zeker van te zijn dat ze het koken aankunnen voor iemand met een glutenvrij dieet.
 • Als je bijzonder gevoelig bent, wees je dan bewust van restaurants die
  hun eigen pasta ter plaatse. Werken met bloem leidt tot restmeel in
  de lucht en gluten in de lucht kunnen je ziek maken.(Hetzelfde voorbehoud geldt voor pizzarestaurants.)
 • Zorg ervoor dat het restaurant je pasta of groenten niet kookt in water dat is gebruikt om pasta op basis van gluten te koken – de chef-kok is zich er misschien niet van bewust dat dit je ziek kan maken.

Misschien heb je geluk en vind je een Italiaans restaurant dat een glutenvrij Italiaans gebakje voor je heeft, maar in de meeste gevallen zal je dessert gelato zijn. Een cappuccino of espresso is echter ook veilig.

6

Japanse restaurants: Stick met Sushi

Sushi

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Je zou denken dat Japanse restaurants moeilijke plaatsen zouden zijn om te genieten van een glutenvrije maaltijd vanwege de vele met sojasaus beladen gerechten. Je hebt echter veel opties bij de meeste Japanse restaurants … zolang je maar van sushi houdt.

Veel Japanse restaurants zijn ook gespecialiseerd in yakitori-gerechten, die in wezen gegrild vlees zijn – je wilt er gewoon voor zorgen dat ze de yakitori-saus bevatten, die gluten bevat. Je zult ook voorzichtig moeten zijn met kruisbesmetting van ander voedsel dat op de grill wordt gekookt.

De meeste sushi is van nature glutenvrij. Sashimi (vis zonder andere ingrediënten) is nog veiliger.

Dit is wat je moet vermijden om glutenvrij te eten in een Japans restaurant:

 • Elk gerecht met sojasaus, tenzij het restaurant tamari gebruikt, wat een iets dikkere, dichtere glutenvrije sojasaus is (de meeste sojasaus bevat tarwe)
 • Misosoep, omdat het vaak gerst bevat
 • Saladedressing omdat het sojasaus kan bevatten
 • Roergebakken Japanse gerechten, die sojasaus bevatten

Wees voorzichtig met sushi, want er zijn veel manieren waarop gluten in sushi kunnen sluipen. Problematische ingrediënten zijn unagi, dat is gekookte paling gemarineerd in sojasaus, nepkrabvlees (mogelijk gemaakt met tarwe) en alle op tempura gebaseerde ingrediënten (tempura wordt meestal gemaakt met een beslag op basis van tarwe).

Je bent het veiligst door vast te houden aan eenvoudige ingrediënten en door te benadrukken dat je geen sojasaus kunt hebben. Bestel yakitori-gerechten als het restaurant ze aanbiedt, maar vraag om een eenvoudige citroen- en zoutafwerking in plaats van de yakitori-saus. Als dessert, bestel groene thee ijs.

Ten slotte wilt u misschien uw eigen sojasaus meenemen als het restaurant dat u hebt gekozen geen glutenvrije sojasaus serveert. Sla het anders over, omdat het eten op zichzelf misschien al lekker genoeg is zonder de toegevoegde kruiden.

7

Mexicaanse restaurants: pas op voor gedeelde friteuses

salsa's in een Mexicaans restaurant

Alex Craig / Getty Afbeeldingen


Traditioneel Mexicaans eten is bijna volledig glutenvrij, omdat tarwe niet goed groeit in Mexico en maïs daar gemakkelijk groeit. Tortilla’s op basis van maïs en taco-schelpen met pittig gegrild vlees en bonen zijn bijna altijd glutenvrij, en de bijbehorende salsa en guacamole, die beide glutenvrij zijn, zorgen voor extra smaak en warmte.

Mexicaanse restaurants buiten Mexico hebben echter verschillende valkuilen voor degenen die het glutenvrije dieet volgen. Dit is waar je op moet letten bij het eten van glutenvrij in een Mexicaans restaurant:

 • Chili con queso, tenzij je zeker weet dat er geen bloem in het recept is opgenomen
 • Tortilla’s op basis van meel,die vaak worden gebruikt om quesadilla’s, zachte taco’s, burrito’s en enchilada’s te maken (vraag in plaats daarvan om maïs)
 • Gefrituurde voorgerechten die zijn gemaakt met een coating op basis van tarwe of iets gefrituurd dat mogelijk kruisbesmet is in de friteuse

Vraag of de tortillachips van het restaurant in eigen huis worden gebakken in een gedeelde friteuse. Als dat zo is, zijn ze niet veilig. Overweeg fajitas te bestellen, wat veilig zou moeten zijn als je vraagt dat ze worden geserveerd met maïstortilla’s.

Mexicaans eten kan een zeer veilige optie zijn wanneer u het glutenvrije dieet volgt, zolang u het gefrituurde voedsel en tortilla of taco-schelpen op basis van tarwe vermijdt.

8

Thaise restaurants: van nature glutenvrij

glutenvrij Thais eten
Tony Robins / Getty Images

Thaise restaurants kunnen uitstekende opties bieden voor glutenvrij dineren, waaronder de meeste curry’s en pad Thai op basis van rijstnoedels. Mango met kleefrijst is een geweldig, glutenvrij dessert.

De meeste Thaise gerechten zijn van nature glutenvrij, dus je hebt veel keuzes als je dineert.

Dit is wat je moet weten om glutenvrij Thais eten te bestellen:

 • Vermijd alles met imitatiekrabvlees: Soms gelabeld als surimi, imitatie krab gemiddelde is gemaakt van kleine witte vis, maar vaak wordt bij elkaar gehouden met behulp van tarwezetmeel.
 • Vermijd gefrituurde voorgerechten met tarwecoating: Alles wat gefrituurd is, kan een coating hebben gemaakt van tarwebloem. Gefrituurd voedsel bedekt met rijstmeel is prima zolang het niet wordt gebakken in een friteuse die ook wordt gebruikt voor met tarwe bedekte items; je zult het moeten vragen om zeker te zijn.
 • Zorg ervoor dat je gerecht geen sojasaus bevat:Hoewel traditionele Thaise sojasaus glutenvrij is, zijn veel restaurants in de Verenigde Staten gebruiken sojasaus op basis van tarwe.
 • Pas op voor rijstpapier: Sommige restaurants gebruiken een beetje tarwebloem of tarwezetmeel om hun rijstpapierrollen in te pakken, dus je moet vragen om de ingrediënten op de verpakking te zien voordat je bestelt (de meeste restaurants zouden graag verplicht moeten zijn).

Als vuistregel geldt dat u uw server altijd moet vragen naar het gerecht dat u wilt bestellen als u niet zeker bent van de ingrediënten, of vraag om met de manager te spreken die rechtstreeks met de chef-kok kan communiceren.

Je beste gok om glutenvrij Thais te eten, is om een plek te vinden waar de chef-kok alles helemaal opnieuw maakt, inclusief de sauzen, zodat ze uit de eerste hand elk ingrediënt kennen dat in de gerechten zit.

Een woord van bodymindspirit

Het is mogelijk om uit eten te gaan in restaurants die wereldwijde gerechten serveren, zelfs als uw keuze van eetgelegenheid geen speciaal glutenvrij menu heeft. Je kunt ook overwegen om glutenvrije restaurantkaarten mee te nemen om uit te leggen welke ingrediënten je moet vermijden.

De sleutel tot een succesvolle eetervaring is echter goede communicatie met de server, manager en chef-kok.Als je niet het gevoel hebt dat je behoeften worden gerespecteerd en begrepen, is de oplossing eenvoudig: eet het voedsel niet.

De meeste sushi is van nature glutenvrij. Sashimi (vis zonder andere ingrediënten) is nog veiliger.

De meeste Thaise gerechten zijn van nature glutenvrij, dus je hebt veel keuzes als je dineert.