Hoe uit eten gaan je gezondheid beïnvloedt

Hoe uit eten gaan je gezondheid beïnvloedt
Restaurant maaltijd

Oscar Wong / Getty Images


 • Wat het onderzoek zegt
 • Waarom frequent uit eten gaan van invloed is op de gezondheid
 • Hoe bewust uit eten te gaan

Uit eten gaan is een leuke manier om sociaal contact te maken, nieuw voedsel te proberen en een pauze te nemen van het koken. Maar sommige Amerikanen eten veel van hun maaltijden weg van huis. Deze praktijk kan voedingsrijk thuis koken vervangen en leiden tot gezondheidsproblemen. In feite is een nieuwe studie in de Tijdschrift van de Academie voor Voeding en Diëtetiek gekeken naar hoe de frequentie van het eten van afhaalmaaltijden of restaurantmaaltijden geassocieerd is met mortaliteit.

“Wanneer je thuis kookt, kun je elk aspect van wat je bereidt controleren – de ingrediënten, kookmethoden, portiegroottes”, zegt diëtist Julie Balsamo, MS, RDN, eigenaar van Nutrition By Julie. Maar dit is niet altijd het geval in restaurants.

Hoewel sommige restaurants voedsel van hoge kwaliteit bieden, tonen studies aan dat de algehele voedingskwaliteit voor restaurantmaaltijden – vooral fastfood – lager is in vergelijking met maaltijden die thuis worden gekookt. In feite hebben eerdere studies een verband aangetoond tussen vaak uit eten gaan en een verhoogd risico op gewichtstoename en diabetes type 2. Dit is wat je moet weten over uit eten gaan op een consistente basis.

Over het algemeen zocht deze studie naar associaties tussen uit eten gaan en algemene sterftecijfers. Wat ze ontdekten is dat degenen die twee of meer keer per dag uit eten gingen een verhoogd risico op overlijden vertoonden.

Wat het onderzoek zegt

De onderzoekers gebruikten gegevens uit de National Health and Nutritional Examination Survey 1999-2014. De studie omvatte 35.084 volwassenen van 20 jaar of ouder, die hun frequentie van het eten van maaltijden buitenshuis meldden.

De onderzoekers keken vervolgens naar overlijdensregistraties en vergeleken de frequentie van uit eten gaan met vroege dood, cardiovasculaire mortaliteit en kankersterfte. De follow-uptijd voor het onderzoek was 16,75 jaar.

Lisa Young, PhD, RDN

Restaurantmaaltijden zijn ook hoger in vet, suiker en natrium en hebben de neiging om hoger te zijn in geraffineerde granen en lager in vezels.

– Lisa Young, PhD, RDN

Na correctie voor leeftijd, geslacht, ras, sociaaleconomische status, BMI, voedings- en levensstijlfactoren, ontdekten de onderzoekers dat frequente consumptie van afhaal- of restaurantmaaltijden (twee of meer maaltijden per dag) significant geassocieerd was met een verhoogd risico op vroege dood, vergeleken met mensen die minder dan één keer per week uit eten gaan.

“Wanneer we uit eten gaan, consumeren we meer calorieën omdat portiegroottes groot zijn en meestal groter zijn dan onze huisgemaakte maaltijden,” zegt Lisa Young, PhD, RDN, een diëtist en voedingsdeskundige in de privépraktijk. “Restaurantmaaltijden zijn ook hoger in vet, suiker en natrium en hebben de neiging om hoger te zijn in geraffineerde granen en lager in vezels.”

Er was een niet-significante associatie van frequente restaurantmaaltijden met cardiovasculaire en kankersterfte, waarvan de onderzoekers zeggen dat deze kan worden verklaard door de relatief kleine steekproefomvang. Toekomstige studies zijn nodig om de verbanden tussen uit eten gaan en mortaliteit verder te onderzoeken.

Waarom frequent uit eten gaan van invloed is op de gezondheid

Onderzoekers suggereren dat er een relatie is tussen vaak uit eten gaan en een verkorte levensduur. Met andere woorden, als u twee keer per dag of meer uit eten gaat, kunt u uw gezondheid in gevaar brengen.

Er kunnen verschillende mogelijke verklaringen zijn voor dit verband tussen uit eten gaan en een verhoogd risico op overlijden. Restaurantvoedsel heeft bijvoorbeeld meer verzadigd vet en natrium, minder groenten en minder calcium, ijzer en vezels dan voedsel dat thuis wordt bereid.

Evenzo geven ze aan dat mensen die uit eten gaan vaak hogere niveaus van ftalaten innemen in vergelijking met degenen die meer huisgemaakte maaltijden eten. Ftalaten, chemische stoffen die kunststoffen sterker maken, kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Vaak uit eten gaan kan ook wijzen op een drukke, stressvolle levensstijl, wat ook gezondheidslasten toevoegt.

Hoe bewust uit eten te gaan

Naar het diner of de lunch gaan is een gebruikelijke manier voor mensen om speciale gelegenheden te vieren of contact te maken met vrienden en collega’s. Maar diëtist Cara Harbstreet, MS, RD, LD, van Street Smart Nutrition zegt dat soms de ontbrekende “X-factor” van restaurantmaaltijden het voldoeningsstuk is.

“Deze maaltijden worden vaak gegeten in een zeer stimulerende omgeving, of wanneer je gestrest bent of haast hebt,” zegt ze. “Dit alles kan bijdragen aan een minder bewuste eetervaring, waardoor het moeilijker wordt om contact te maken metith honger of volheid signalen, [contributing] om voorbij de volheid te eten, of heel snel te eten”, zegt Harbstreet.

In vergelijking met thuis eten in een meer ontspannen staat, kan uit eten gaan het moeilijker maken om een maaltijd af te maken en je echt tevreden en comfortabel vol te voelen, legt Harbstreet uit.

Cara Harbstreet, MS, RD, LD,

Voor degenen die vaker uit eten gaan, zijn er altijd subtiele verschuivingen die u kunt maken om de algehele kwaliteit van uw maaltijd te verbeteren.

— Cara Harbstreet, MS, RD, LD,

Tips om af en toe uit eten te gaan

Met drukke levens is het onvermijdelijk dat mensen van tijd tot tijd zullen genieten van restaurantmaaltijden. En dat is OK. Je kunt uit eten gaan zeker opnemen in een algehele gezonde levensstijl.

“Voor degenen die zelden uit eten gaan, zie ik niets verkeerds in het uitgeven en genieten van de maaltijd van uw keuze”, zegt Balsamo. “Eén maaltijd zal je vooruitgang nooit maken of breken.”

Harbstreet is het daarmee eens. Sterker nog, ze zegt dat ze haar klanten zelden ontmoedigt om in restaurants te eten.

“Als een niet-dieet diëtist die pleit voor intuïtief eten, ontmoedig ik maaltijden van restaurants niet,” zegt ze. “Ik erken dat veel klanten worstelen met maaltijdplanning, tijd en vertrouwen in de keuken, en maaltijden bereid door iemand anders kunnen een deel van deze last verlichten.”

Tips om vaak uit eten te gaan

Of je nu iemand bent met een hectisch schema, een hekel hebt aan koken of gewoon van het gemak van uit eten gaan, er zijn dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je keuzes voedzaam zijn. Harbstreet adviseert klanten bijvoorbeeld om prioriteit te geven aan menu-opties zoals fruit, groenten, zeevruchten en volle granen, omdat ze enkele van de tekortnutriënten raken die veel Amerikanen missen.

“Voor degenen die vaker uit eten gaan, zijn er altijd subtiele verschuivingen die je kunt maken om de algehele kwaliteit van je maaltijd te verbeteren,” zegt Harbstreet.

In plaats van uit eten te gaan, leren Harbstreet, Young en Balsamo klanten hoe ze voedzame keuzes kunnen maken bij het uit eten gaan. Hier zijn enkele dingen die ze suggereren:

 • Geniet van gerechten die gegrild, geroosterd of gebakken zijn.
 • Bekijk portiegroottes of deel ze met vrienden.
 • Geniet van groenten in verschillende vormen (waaronder soepen, salades en bijgerechten).
 • Minimaliseer het gebruik van zoute specerijen zoals sojasaus, BBQ-saus en vissaus.
 • Drink water in plaats van frisdrank of sla op zijn minst de gratis navullingen over.
 • Beperk de alcoholinname in restaurants.
 • Kies vezelrijke voedingsmiddelen zoals volle granen, bonen en linzen.
 • Bestel voedingsmiddelen bereid met olie in plaats van boter of reuzel.
 • Vraag om vervangingen zoals het toevoegen van magere eiwitten aan een salade of het ruilen van friet voor een groente.
 • Besteed aandacht aan honger- en volheidssignalen en maak geen enorme porties af als je je vol voelt.
 • Wees selectief met waar je kiest om te dineren.

“Naarmate er meer aandacht is voor gezondheid en voeding, heb ik gemerkt dat veel restaurants nu voedzamere en voedzamere opties aanbieden,” voegt Balsamo eraan toe.

Een woord van bodymindspirit

Niet alleen kan uit eten gaan leuk zijn, maar het is ook een normaal onderdeel van het leven. Toch moet het in balans zijn met huisgemaakte maaltijden wanneer je kunt. Als u twee keer per dag of meer uit eten gaat, wilt u misschien restaurants kiezen met voedzame opties, portiegroottes overwegen en kiezen voor meer groenten.

Misschien wilt u ook frisdrank en alcohol beperken. En als u suggesties wilt over hoe u uw eetpatronen kunt veranderen, praat dan met een zorgverlener of een geregistreerde diëtist voor advies.

Restaurantmaaltijden zijn ook hoger in vet, suiker en natrium en hebben de neiging om hoger te zijn in geraffineerde granen en lager in vezels.

Voor degenen die vaker uit eten gaan, zijn er altijd subtiele verschuivingen die u kunt maken om de algehele kwaliteit van uw maaltijd te verbeteren.