‘Giving Life To Dying Land’: zonnewaterpompen lessen dorstige Keniaanse boerderijen

Search

Afrikaanse boeren hebben zanddammen gebouwd om schaars rivierwater vast te houden – maar waterpompen op zonne-energie in Kenia maken de toegang enorm gemakkelijker

— Zanddammen om water op te vangen kunnen moeilijk en gevaarlijk zijn om toegang te krijgen

Ongeveer 98% van de Keniaanse boeren is afhankelijk van regen voor irrigatie

Zonne-waterpompen in Kenia verminderen de inspanning om water te verplaatsen en veroorzaken geen vervuiling

Een Keniaanse man bewatert zijn gewassen met een slang van een waterpomp op zonne-energie
Benedict Manyi verzorgt zijn boerenkoolgewassen, met behulp van geoogst water uit zijn boerderijvijver met een zonnepomp, in Makueni County, Kenia, 3 augustus 2021. / Foto met dank aan Thomson Reuters Foundation/Kagondu Njagi

Zelfs op 80-jarige leeftijd heeft Raphael Mauyu, een melkveehouder uit het zuidoosten van Kenia, geen plannen om met pensioen te gaan. Maar nog niet zo lang geleden maakte hij zich zorgen dat zijn voortschrijdende leeftijd het binnenkort onmogelijk zou maken om zijn arbeidsintensieve baan voort te zetten.

Mauyu’s zes melkkoeien hebben een regelmatige toevoer van water nodig en het was vermoeiend, tijdrovend en potentieel gevaarlijk om het elke dag naar de boerderij in zijn huis in het dorp Mwithini te krijgen, zei hij.

De dichtstbijzijnde rivier stroomt alleen tijdens de twee regenseizoenen van het jaar, dus de gemeenschap heeft zanddammen gebouwd – barrières over de rivier die zand vangen, die op zijn beurt water opvangen en vasthouden – om rivierwater op te slaan om te gebruiken wanneer ze het nodig hebben.

De dammen zijn een populaire truc in de uitgedroogde regio’s van Kenia, maar een met risico’s.

“Het is vaak gevaarlijk om langs seizoensgebonden rivierlopen te lopen met zware en onstabiele ladingen zoals water vanwege drijfzand,” zei Mauyu, lopend langs zijn veld waar ingehuurde handen de grond voorbereidden voor het planten.

Ze hoeven zich geen zorgen meer te maken terwijl ze water halen.

Maar tegenwoordig hoeven Mauyu en andere boeren in Mwithini zich geen zorgen meer te maken terwijl ze water halen, na de installatie van een nieuw systeem op zonne-energie dat water uit de dammen naar een veilig verzamelpunt pompt dat de gemeenschap kan gebruiken.

Zonnepanelen in de zon in Kenia, helpen om water te pompen voor de landbouw
Kaloki Mutwota-pompen hebben water uit een vijver geoogst met behulp van een zonnepomp, in Makueni County, Kenia, 2 augustus 2021. / Foto met dank aan Thomson Reuters Foundation/Kagondu Njagi

Terwijl landen over de hele wereld te kampen hebben met steeds ernstiger droogtes en watertekorten, zeggen boeren en waterexperts dat het vinden van goedkope, handige en niet-vervuilende manieren om het hele jaar door toegang te krijgen tot water belangrijker is dan ooit.

In februari werkten de Wereldbank en de regering van Makueni County samen met boeren om een zonne-eenheid met 32 cellen te installeren in het dorp van Mauyu, een van de meer dan een dozijn off-grid zonne-energieprojecten die de Wereldbank heeft helpen opzetten in Kenia.

Een woordvoerder van de Wereldbank stuurde interviewverzoeken naar de regering-Makueni, die niet reageerde op verschillende verzoeken om commentaar.

In het kader van het project van $ 150 miljoen worden zonnepompen gratis verstrekt, waarbij onderhoudskosten worden gedekt door gebruikers die een kleine vergoeding betalen voor het water dat ze verzamelen.

Mauyu zei dat de zonnepomp in zijn dorp op een dag genoeg water kan trekken om een opslagtank van 100.000 liter te vullen – genoeg om meer dan 50 hectare land te irrigeren.

Hoewel die hoeveelheid niet voldoet aan alle dagelijkse waterbehoeften van de dorpelingen, zei de boer dat het meer is dan ze nodig hebben om hun vee water te geven.

En wanneer het gebied wordt getroffen door een lange droge periode, bieden de tanks voldoende water voor basisbehoeften om de gemeenschap door te laten gaan naar de volgende zware regenval, voegde hij eraan toe.

“Ik wil dit water gebruiken om voer te verbouwen op mijn boerderij. Dit zal me behoeden voor het ervaren van veevoertekorten wanneer de regen onvoldoende is,” zei Mauyu.

Keniaanse boeren pompen water in een kruiwagen met behulp van zonne-energie
Benedict Manyi pompt water in een kruiwagen met behulp van een zonnepomp, Makueni County, Kenia 3 augustus 2021. Thomson Reuters Stichting/Kagondu Njagi

‘Leven geven aan een stervend land’

Volgens United Nations Water woont bijna een derde van de wereldbevolking in landen met een waterschaarste.

In Kenia – een van die landen – is ongeveer 98% van de landbouw regengevoed en “zeer gevoelig” voor klimaatverandering, volgens de Climate Smart Agriculture Strategy van het land.

Om aan hun waterbehoeften te voldoen in het licht van afnemende voorraden, hebben meer dan 20 boeren in het dorp Kalawa, ook in de provincie Makueni, hun eigen particuliere zonne-energiesystemen gekocht om water uit dammen op hun boerderijen te pompen.

Ze zeiden dat de technologie hun levensonderhoud heeft gered te midden van terugkerende droogtes die de regio sinds de late jaren 1990 heeft ervaren.

“Ik heb het gevoel dat ik leven geef aan stervend land. Zonne-energie heeft ons echt geholpen om regenwateropvang naar een ander niveau te tillen.”

“Ik heb het gevoel dat ik leven geef aan stervend land. Zonne-energie heeft ons echt geholpen om regenwateropvang naar een ander niveau te tillen,” zei Kaloki Mutwota, 59, die zonne-energie gebruikt om water naar zijn velden te pompen vanuit zijn eigen regenwateropvangdam.

Voordat hij investeerde in zijn nieuwe irrigatiesysteem, zei Mutwota dat hij afhankelijk was van regen om zijn gewassen water te geven, wat resulteerde in slechte opbrengsten of soms totale misoogsten.

Andere boeren in het gebied worstelden met handmatige pompen of gebruikten vervuilende benzine-aangedreven systemen voordat ze ook de overstap maakten naar zonne-energie, zei hij.

Met meer jongere Kenianen die ervoor kiezen om in de stad te werken in plaats van op het land te zwoegen, stellen zonnepompen oudere boeren ook in staat om langer in hun levensonderhoud te voorzien, zei Dominic Omondi, een landbouwofficier die in Kalawa werkt.

In gemeenschappen waar mensen heup- of handpompen gebruiken, zijn er twee of meer mensen nodig – en veel spierkracht – om water uit een rivier of put te halen, merkte Omondi op. Een pomp op zonne-energie heeft slechts één persoon nodig om hem te bedienen.

“Als (mensen) ouder worden, wordt het voor hen moeilijk om handmatig water te pompen. Maar een persoon die zonnepompen gebruikt, kan achterover leunen en de technologie zal het meeste werk voor hen doen, “zei hij.

Een Keniaanse boer pakt rood rond fruit uit een van zijn bomen
Kaloki Mutwota verzorgt zijn fruitbomen op zijn boerderij, waar hij geoogst water uit een vijver pompt met behulp van een zonnepomp, in Makueni County, Kenia, 2 augustus 2021. Thomson Reuters Stichting/Kagondu Njagi

Zonnepotentieel

Meer dan de helft van kenia’s elektriciteit is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen, meestal waterkracht en geothermische energie, met minder dan 1% opgewekt door zonne-energie, volgens een rapport uit 2018 van het Stockholm Environment Institute (SEI).

Op een klimaattop in januari verklaarde de Keniaanse president Uhuru Kenyatta dat het land tegen 2030 al zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zal opwekken.

Phyllis Wakiaga, chief executive officer van de Kenya Association of Manufacturers, zei dat voor het land om dat doel te bereiken meer moet worden gedaan om de wijdverspreide acceptatie van hernieuwbare energie aan te moedigen.

Dat omvat het overtuigen van banken om het project voor hernieuwbare energie te ondersteunen, zei ze.

“De grootste barrière blijft financiering, voornamelijk als gevolg van terughoudendheid van financiële instellingen om dergelijke projecten te financieren,” zei Wakiaga in een e-mail.

“We moeten de lokale banksector sensibiliseren om de noodzaak te waarderen om zonne-energieprojecten te ondersteunen.”

($1 = 110.7000 Keniaanse shilling)

Verslaggeving door Kagondu Njagi, Redactie door Jumana Farouky en Laurie Goering. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven behandelt van mensen over de hele wereld die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Het werd ter beschikking gesteld aan Good Good Good. Bezoeken news.trust.org.